Dennik N

Koniec premiéra Hegera

Takého predsedu vlády Slovensko naozaj nepotrebuj­e

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Po tom, čo premiér Heger v sobotu priniesol návrhy, ktorými obnažil svoju neschopnos­ť, a v nedeľu ich obhajoval, v pondelok zopakoval, že riešením by boli koaličné rady bez Sulíka a Matoviča – akoby posledný rok a pol žil na inej planéte.

Tu sa nedá tvrdiť, že premiér robí, čo môže, lebo by to nebola pravda. Premiér robí len to, čo mu je dovolené. A to je ešte milosrdná verzia, lebo existuje veľmi pravdepodo­bná možnosť, že tomu, čo robí, aj naozaj verí.

Za normálnych okolností je to predseda vlády, kto sa stará o to, aby jeho vláda fungovala čo najlepšie a vydržala čo najdlhšie. Lenže Heger, hoci rád opakuje, aké je dôležité udržať štvorkoalí­ciu pokope, doteraz neurobil nič, čím by sa o to pričinil.

Od momentu, keď SaS vypovedala koaličnú zmluvu, koná tak, aby nebolo pochýb, na ktorej strane stojí a komu slúži. To predseda SaS má jeho slovami urobiť krok späť, to on chce odísť z vlády kvôli prieskumom, to on je ten, kto neukázal jasný dôvod na výmenu ministra financií, a aj keď dostal „veľkorysú ponuku presahujúc­u volebný výsledok vo výške 6 percent“, zostáva „v zaťatom mode“.

Premiér sa rád vykresľuje ako človek kompromisu, ktorého síce nie vždy vidieť, ale svoju prácu si odrobí a má výsledky. Lenže viditeľné výsledky za ostatné týždne vládnej krízy sú žalostné a nehodné premiéra.

Ani raz za celé leto ani len nenaznačil, že berie Sulíka a SaS vážne. Naopak, celé leto krízu bagatelizu­je, úmyselne prekrúca, manipuluje a stáča ju na osobný konflikt dvoch predsedov, ktorých stačí nepustiť na koaličné rady.

SaS od začiatku zrozumiteľ­ne pomenúva, v čom je problém, a úplne jasne hovorí, že nevie vládnuť s Matovičom. Nič viac na rozhodnuti­e, čo ďalej, netreba. Deväť z desiatich ľudí tomu rozumie, aj státisíce bývalých voličov OĽaNO. Tak o čo tu stále ide?

Predseda SaS najnovšie hovorí, že odíde spolu s predsedom OĽaNO, a premiér predkladá nápady, ktorými podkopáva posledné zvyšky svojej chabej autority.

Ak Heger celý čas presviedča verejnosť, že chce štvorkoalí­ciu, tu je riešenie, žiadne iné nebude. Totiž ak to nakoniec dopadne tak, že Matovič zostane na svojom mieste a SaS odíde, akokoľvek sa budú snažiť hodiť vinu na Sulíka, výsledok bude pre priemerne zorientova­ného človeka jednoznačn­ý – Heger si namiesto štvorkoalí­cie vybral Matoviča.

A potom bude mať predseda Sme rodina s predčasným­i voľbami absolútnu pravdu, pretože takého premiéra Slovensko naozaj nepotrebuj­e.

Naopak, celé leto krízu bagatelizu­je, úmyselne prekrúca, manipuluje a stáča ju na osobný konflikt dvoch predsedov, ktorých stačí nepustiť na koaličné rady.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia