Dennik N

Heger sa buď mýli, alebo sa klame

Rozhodne sa na poslednú chvíľu, špekuluje sa o novom Matovičovo­m ťahu

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Do odchodu SaS z vlády zostáva jediný deň. Toľko isto zostáva Eduardovi Hegerovi, aby tomu zabránil, ak chce byť predsedom vlády s väčšinou v parlamente.

Situácia je stále rovnaká, ako bola počas celého leta – SaS neochvejne trvá na tom, že odíde z vlády, ak v nej zostane Igor Matovič. Jeho OĽaNO tvrdí, že predseda určite neodíde a na ťahu je SaS, ale inak si želá zotrvanie liberálov v koalícii.

Osobne Heger v utorok tvrdil, že stále je čas na rokovania, že OĽaNO urobilo pre dosiahnuti­e dohody všetko a teraz sú na rade u Sulíka.

Toto je chvíľa, v ktorej sa treba pýtať, či predseda slovenskej vlády klame iba seba, alebo všetkých občanov. Kozmetické zmeny vo fungovaní koalície, ktoré navrhol výmenou za to, že Matovič bude môcť zostať ministrom financií, nie sú ani zďaleka dostatočné a už vôbec to nie je všetko, čo mohli a mali obyčajní urobiť. Teda v prípade, ak naozaj chcú zachovanie štvorkoalí­cie, ako tvrdia. To musí vidieť aj Heger, ak úplne nestratil kontakt s realitou.

V čom by mohol byť Matovičov trik, o ktorom sa hovorí? V tom, že by nepodal demisiu pred uplynutím ultimáta

SaS, ale počkal by s ňou až na neskôr, keď by svoje demisie podali ministri liberálov. A potom by sa SaS musela pýtať naspäť do vlády, lebo vraj jej podmienka by bola splnená, ale ďalšie podmienky by si už kládlo OĽaNO.

Nikto nič také oficiálne nepovedal, ale v kuloároch takáto myšlienka zjavne žije. Verejne o nej písal napríklad expolitik Ivan Šimko.

Nedá sa vylúčiť, že takáto myšlienka v Matovičove­j hlave naozaj skrsla. Ak by toto naozaj bol scenár, ktorý nás čaká, lepší dôkaz, že mu nejde o krajinu, ale iba osobnú pomstu, by sa hľadal ťažko. Navyše by to ani nemuselo fungovať. Je veľká šanca, že ministri SaS už druhýkrát divadlo s demisiou a návratom do ministersk­ých kresiel odmietnu zohrať. A isté nie je ani to, či by sa na ňom chcela zúčastniť prezidentk­a Zuzana Čaputová.

Na druhej strane už len samotné zvesti, že je takáto možnosť v hre, predsa len o čosi zvyšujú šancu, že sa Hegerova vláda nemusí rozpadnúť. V takom prípade mohlo byť dávno hotovo a nemuseli sme dva mesiace čakať.

A potom by sa SaS musela pýtať naspäť do vlády, lebo vraj jej podmienka by bola splnená, ale ďalšie podmienky by si už kládlo OĽaNO.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia