Dennik N

„Urgentný“zásah proti rastúcim cenám

Ani tá najštedrej­šia vláda nebude mať dosť peňazí, aby nás ochránila pred drahým plynom

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Cena elektricke­j energie v Nemecku a vo Francúzsku prekročila 1000 eur za megawattho­dinu a Únia sa konečne rozhýbala. Šéfka EK včera sľúbila urgentné opatrenia na zníženie cien elektriny, ako aj reformu európskeho trhu s elektrinou.

Čoraz viac členských krajín volá po tom, aby sa ceny energií zastropova­li, a Česko už na 9. septembra zvolalo mimoriadne stretnutie ministrov zodpovedný­ch za energetiku. Navrhuje cenový strop pre plyn používaný na výrobu elektriny a zvažujú sa aj zmeny v emisných povolenkác­h a v regulácii energetick­ého trhu.

Elektrina reaguje na výrazný nárast cien plynu v posledných mesiacoch. České predsedníc­tvo sa bude snažiť tento vzťah narušiť.

Ak sa dohoda o lacnom plyne od SPP dotiahne do konca, slovenské domácnosti môžu byť relatívne pokojné. Ale nie všetky – mnohí obyvatelia bytov sú naďalej vystavení trhovým nárastom ceny a hrozí im niekoľkoná­sobné zdraženie.

Veľký problém majú aj podniky, mestá a ďalší odberateli­a. Ani tá najštedrej­šia vláda nebude mať dosť peňazí, aby ich ochránila pred drahým plynom, a to nehovoríme len o energetick­y náročných podnikoch. Preto je potrebné európske riešenie a mať ho čo najskôr. Samozrejme, jeho súčasťou musí byť aj zníženie spotreby, a bez vyšších cien to nepôjde. Ak sa však nepodarí s cenami niečo urobiť, bude to pre mnohých likvidačné.

Európa sa nachádza v situácii, keď si trh neplní svoju funkciu. Jeho účastníci sú rukojemník­mi Vladimíra Putina a zasiahnuť by mali štáty.

Kým sa tak stane, Slováci sa môžu potešiť z „nového pocitu bezpečia“, ako premiér Eduard Heger nazval stav po prepojení poľskej a slovenskej plynovodne­j sústavy.

Spustenie nového potrubia do prevádzky otvára Slovensku prístup k terminálom na skvapalnen­ý plyn na severe Európy a uľahčuje dopravu plynu z Nórska. Navyše, Slovensko má teraz pripojenie na všetky svetové strany a šancu, aby si udržalo postavenie plynovej križovatky Európy, aj keď prestane tiecť ruský plyn cez Ukrajinu.

Európa sa nachádza v situácii, keď si trh neplní svoju funkciu. Jeho účastníci sú rukojemník­mi Vladimíra Putina a zasiahnuť by mali štáty.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia