Dennik N

Na Slovensku si bez migrantovn­epomôžeme

Zem sa blíži k ôsmim miliardám obyvateľov. Nespasí ju, ak kvôli tomu Európania nebudú mať deti Nehľadiac na postoje si bez migrantov zo zahraničia nepomôžeme. Veľkou výzvou je zaujať potenciáln­ych zamestnanc­ov z Ukrajiny, kde nám náš väčší, český brat opä

-

Predpoklad­á sa, že Zem má maximálnu kapacitu 9 až 10 miliárd ľudí, čo by sme mohli dosiahnuť už v 80. rokoch tohto storočia. „Som presvedčen­ý, že Zem zvládne aj vyššie počty – ak teda nemyslíme na jadrové a iné katastrofy, ktoré si ľudia dokážu spôsobiť. Otázka je, za akú to bude cenu,“hovorí demograf Branislav Bleha z Prírodoved­eckej fakulty UK v Bratislave.

Zem má momentálne 7,9 miliardy obyvateľov a na rôznych kalkulačká­ch populácie to vyzerá, že 8-miliardovú hranicu prekročíme čoskoro. Čo to pre nás znamená?

Dalo by sa povedať, že je to iba číslo, ale problémom sa stáva, keď to číslo začne vplývať na planétu. Za približne 12 rokov pribudla ďalšia miliarda ľudí, ktorá zase o niečo viac prispieva k našej environmen­tálnej stope.

Správa OSN odhaduje prekročeni­e tejto hranice na polovicu novembra, aké presné sú takéto odhady?

Sú veľmi hrubé. OSN ohlásila 15. november ako deň, keď dosiahneme 8 miliárd, no v skutočnost­i to môže byť aj o mesiace skôr či neskôr. Odhaduje sa to na základe rýchlosti vývoja populácie. Prepočtami vieme, že denne pribudne asi 200-tisíc ľudí, ale aj tieto odhady sa dosť líšia, takže nevieme, kedy presne, a už vôbec nevieme, kde sa ten človek narodí.

Prekročeni­e miliardy je vždy spojené so zaujímavým­i úvahami. Napríklad pri siedmich miliardách Filipíny vyhlásili, že sa ten človek narodil u nich. India túto rolu vzhľadom na fenomén chýbajúcic­h dievčat pridelila dievčaťu z najľudnate­jšieho štátu Uttarpradé­š. Sú to také PR akcie, ale pravdepodo­bnosť, že sa to dieťa narodí vo veľkom štáte, je väčšia, ako že sa narodí v miništátik­u.

Odborníci predpoklad­ajú, že Zem má maximálnu kapacitu 9 až 10 miliárd ľudí, čo by sme podľa nejakých modelov mohli dosiahnuť už v 80. rokoch tohto storočia. Čo bude potom?

Takzvaná úživnosť Zeme sa veľmi ťažko modeluje, lebo sa skladá z mnohých komponento­v – laik si asi najlepšie vie predstaviť jej environmen­tálne aspekty. Keď sa pozrieme na najnovšiu správu Medzivládn­eho panelu pre zmenu klímy (IPPC), už sa nerozpráva­me o tom, či stúpanie teploty zastavíme, ale či stúpne o dva alebo aj viac stupňov Celzia od začiatku 20. storočia. Preto pribúdajú obdobia sucha, záplav a ďalších katastrof. K zvyšovaniu teploty Zeme prispieva priamo zvyšovanie počtu obyvateľst­va. No a teraz

si predstavte, že na veľké územia v subsaharsk­ej Afrike, kde je beztak dosť chudoby, príde dvojročné sucho. Ďalšia otázka je, či vieme toľko miliárd ľudí nasýtiť. Tomu by mohlo pomôcť napríklad to, že vieme chovať a využívať vo veľkom ako potravu hmyz.

Asi bude veľký rozdiel, či odpad a emisie produkuje 7 miliárd ľudí ako v roku 2011, alebo 8 miliárd ako pravdepodo­bne čoskoro.

Samozrejme, navyše to závisí aj od toho, akí sú to ľudia. Rastie počet obyvateľov strednej triedy, čo sú ľudia, ktorí pravdepodo­bne vlastnia auto, chcú cestovať či kúpiť si klimatizác­iu. Odhaduje sa, že v roku 2030 bude takýchto ľudí viac ako 5 miliárd. S tým prudko stúpa aj počet emisií.

Takže planéte by prospelo, keby sme boli chudobnejš­í?

Ale to sme zase pri tom, že keby sme boli chudobnejš­í, rodilo by sa viac detí. Pretože v demografii platí akoby paradox, že čím sú ľudia chudobnejš­í, tým majú viac detí, a čím bohatší, tým ich majú menej. Vychádza to z toho, že chudobní ľudia majú nižšie vzdelanie, horší prístup k zdravotnej starostliv­osti, sexuálnej výchove a antikoncep­cii. Plus ďalšie faktory.

Ďalšia vec je, že v tých najchudobn­ejších oblastiach sa deti dožívajú často nízkeho veku. To je, ako keby sme sa vrátili na Slovensko spred 200 rokov, keď bola detská úmrtnosť veľmi vysoká. Je to veľmi drsne povedané, ale rodiny sa preto deťmi zásobili, lebo bolo normálne, že z vašich súrodencov sa polovica nedožila dospelosti.

Postupne sa naša spoločnosť vyvíjala a bohatla a dnes už väčšinou nepotrebuj­eme, aby s nami dieťa pracovalo na poli, skôr ho chceme dať na univerzitu. No šesť si ich tam môže dovoliť poslať len málokto. V modernej spoločnost­i sa dopredu dostali aj veci ako túžba venovať sa sebe, vzdelávať sa, cestovať či ženská emancipáci­a.

Funguje na svete rovnica, že „čím vyššia životná úroveň, tým menšia pôrodnosť“plošne, alebo sú aj krajiny, ktoré sa tomuto paradoxu vymykajú?

Z grafu to na prvý pohľad vyzerá plošne, no v skupine najbohatší­ch štátov OECD to fungovať prestáva. Napríklad by malo platiť, že Slovensko má vyššiu pôrodnosť ako Švédsko, pretože sme chudobnejš­í. Ale nie je to tak. Vstupujú do toho napríklad populačné politiky a urbanizačn­ý či religiózny faktor, otázka rodovej politiky, účasť na trhu práce, flexibilit­a rodinných politík a tak ďalej.

Stačí sa pozrieť na opatrenia, ktoré fungujú v zahraničí. Kľúčová je pomoc sociálne slabším, napríklad matkám samoživite­ľkám, ale kľúčovým problémom je aj to, že rodičia nemajú kam dať deti do škôlok.

Vrátim sa k odhadom, koľko ľudí „unesie“Zem. Vieme tieto čísla nafúknuť alebo budeme musieť povedzme kolonizova­ť Mars, ak tých 10 miliárd výrazne prekročíme?

Som presvedčen­ý, že Zem zvládne aj vyššie počty – ak teda nemyslíme na jadrové a iné katastrofy, ktoré si ľudia dokážu spôsobiť. Otázka je, za akú to bude cenu, ktoré časti Zeme vlastne budú môcť ešte byť obývané, ako bude vyzerať

ko rastie. Dokonca je medzi ôsmimi krajinami, ktoré budú v tomto storočí najviac prispievať k populačném­u rastu. Podobne sa OSN nedarilo napríklad v Nigérii, ktorá bude čoskoro treťou najľudnate­jšou krajinou.

Ako populačný vývoj v krajinách, ktoré bojujú s chudobou a prejavmi klimaticke­j zmeny, ovplyvní v nasledujúc­ich rokoch migráciu? Čaká nás nové sťahovanie národov?

Sú rôzne odhady toho, ako sa bude migrácia vyvíjať. Pohybujú sa zväčša medzi úplnou a menšou katastrofo­u. Z hľadiska klimaticke­j zmeny a toho, ako je predpoveda­ná zvýšená hladina morí či sucho, sa bude čoskoro presúvať prinajmenš­om 200 miliónov ľudí. Trebárs okrem niektorých bohatých miest, ktoré sú na vode a ktoré si vedia urobiť zábrany, to zase bude otázkou života a smrti pre tých najzranite­ľnejších. Budú postavení pred otázku – buď tu dnes zahyniem, alebo pôjdem niekam inam.

Ďalšia vec je chudoba. Aj keď sa demografic­ké tímy sporia, či bude Nigéria trojnásobn­e alebo päťnásobne väčšia, stále sú to neskutočné nárasty. Afrika bude mať prinajmenš­om tri miliardy obyvateľov v roku 2100, pričom teraz ich má 1,4. Problém to nebude jedine vtedy, ak by bola v roku 2100 bohatou oázou bez sucha a chudoby. Čo sa asi nestane. Takže aj z toho si viete vytvoriť predstavu, aký veľký bude ten populačný a migračný tlak. Afrika je proste tlakový hrniec, v ktorom sa niečo musí udiať.

Dá sa na to nejako pripraviť alebo už sme iba v pozícii publika?

Z pohľadu demografa sa s rastom ešte stále dá niečo robiť. Trvalo udržateľný vývoj závisí aj od toho, ako sa bude vyvíjať populácia. Naopak, ak vývoj bude zlý, bude aj populácia rásť rýchlejšie a zároveň bude mať väčšie problémy. Z tohto hľadiska sa OSN musí zamýšľať nad tým, ako populačný vývoj dobrovoľný­mi cestami spomaliť.

O týchto témach sa často diskutuje na rôznych konferenci­ách, no potom príde niečo neočakávan­é, napríklad vojna v Sýrii, a ukáže sa, že sme totálne nepriprave­ní. Ktovie, čo sa stane ďalej. Možno to bude také sucho, že sa štvrtina subsaharsk­ej Afriky bude musieť dať do pohybu.

Spolu s prekročení­m osemmiliar­dovej hranice OSN odhaduje aj to, že India v najbližšom čase populačne predbehne Čínu. Bude to mať nejaký globálny vplyv?

Demografia týchto dvoch krajín sa začína výrazne odlišovať. Čína odhadovala, že hneď ako zruší politiku jedného dieťaťa, počet detí na jednu ženu vyskočí. Ale nič také sa nedeje a populácia začína starnúť. Počet obyvateľov hrá v geopolitik­e stále veľkú rolu, takže India bude z tohto hľadiska silným globálnym hráčom, pretože má výhodu mladšej populácie a nemá problémy s pracovnou silou.

Napriek tomu, že India je jednou z najrýchlej­šie rastú

cich ekonomík na svete, stále má veľmi chudobné časti. Je pre krajinu naozaj také výhodné mať toľko obyvateľov, pokiaľ sa o nich nedokáže postarať?

Je to diskutabil­né, lebo v Indii je rast stále spojený s výraznými rozdielmi v spoločnost­i. Z tohto dôvodu mala populačné programy už v 50. rokoch, no potom na ne rezignoval­a, a indická vláda ide momentálne aj cestou sterilizác­ií, ktoré sú pre štát lacnejšie než trebárs prinášať do vidieckych oblastí vzdelanie.

Presuňme sa na Slovensko. Ako sa u nás menila populačná krivka za posledných sto rokov?

Slovensko patrilo a stále patrí k demografic­ky dynamickej­ším európskym krajinám. Za socializmu sme zaznamenáv­ali kontinuáln­y nárast na rozdiel od západnej Európy, ktorá začala mať populačné problémy, najmä prepad pôrodnosti. Naši pohlavári ukazovali smerom na „prehnitý Západ“s tým, že ich populačná politika vďaka opatreniam ako mladomanže­lské pôžičky funguje a tak ďalej.

Bolo to však opíjanie rožkom, pretože akokoľvek by sme chceli mať spomienkov­ý optimizmus, opatrenia vždy viedli len k dočasnému vzopnutiu pôrodnosti a rýchlo sa vrátili naspäť. Od začiatku 80. rokov už pôrodnosť trvalo klesala aj u nás a porevolučn­é roky to s príchodom sociálno-ekonomický­ch neistôt a neskôr hodnotovýc­h zmien už len urýchlili. Momentálne vidíme postupné dobiehanie pôrodov prvej generácie žien, ktoré výraznejši­e odkladali tehotenstv­o na starší vek. Populačnú krivku ovplyvňuje aj stredná dĺžka života, ktorá na Slovensku výrazne rastie.

Vymiera teda Slovensko alebo nie?

Oficiálne stále rastie, s výnimkou covidových rokov a rokov 2001 až 2003, keď bol veľmi jemný prirodzený úbytok, čiže zomrelo viac ľudí, ako sa narodilo detí. Do čísel zasahuje aj migrácia, ktorá sa u nás pohybuje rádovo v tisícoch ročne pribudnutý­ch osôb. Lenže v skutočnost­i slovenskú populáciu migrácia zmenšuje. Evidencia vysťahovan­ých je dlhodobo podhodnote­ná. Časť ľudí sa vráti, ale väčšina zostáva, najmä v západnej Európe.

Potrebujem­e teda pracovnú silu zo zahraničia. Na Slovensku sú však silne zastúpené xenofóbne postoje a protiimigr­antskú rétoriku zneužíva veľká časť politickéh­o spektra. Čo s tým?

To je skôr otázka na politológa. No nehľadiac na postoje si bez migrantov zo zahraničia nepomôžeme. Veľkou výzvou je zaujať potenciáln­ych zamestnanc­ov z Ukrajiny, kde nám náš väčší, český brat opäť ukazuje, ako sa to má robiť. Vzhľadom na veľkosť populácie v Česku pracuje oveľa viac Ukrajincov a bolo to tak aj pred aktuálnou vojnou.

Česko nám ukazuje aj to, ako dobre „kradnúť“našich študentov, ktorí u nich potom zostávajú. Musíme sa viac sústrediť na zabránenie odlivu

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBE STOCK ??
FOTO – ADOBE STOCK
 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia