Dennik N

Bezpečnost­ná politika pre novú éru

Slovensko musí podporovať také inštitucio­nálne reformy EÚ a NATO, ktoré posilnia mechanizmy týchto organizáci­í na zabezpečen­ie efektívneh­o fungovania alebo na zmrazenie finančných zdrojov

- JOZEF BÁTORA politológ na Univerzite Komenského

Ruský konvenčný vojenský útok na Ukrajinu prináša zásadnú eskaláciu v ruských snahách o podkopanie liberálnod­emokratick­ých zriadení v stredových­odnej Európe. Bolo by však chybou zužovať analýzu bezpečnost­ného prostredia len na vojenské ohrozenie. Pozrime sa na tri vzájomne prepojené fenomény v súčasnom bezpečnost­nom prostredí.

FENOMÉN 1: SIVÉ ZÓNY

Popri vojenských operáciách sa autoritárs­ke režimy ako Čína a Rusko pokúšajú podkopávať liberálne demokracie rozvojom tzv. sivých zón. Ide o celé spektrum vojenských a nevojenský­ch nástrojov neprekraču­júcich hranicu plnej vojnovej činnosti. Hoci je v konečnom dôsledku cieľom dosiahnuť strategick­ú vojenskú dominanciu nad protivníko­m, teda nad liberálnym­i demokracia­mi, ich snahou je vyhnúť sa priamej vojenskej konfrontác­ii, pretože tá by znamenala ekonomické nevýhody a autoritárs­ky štát by v nej mohol ťahať za kratší koniec.

Sivé zóny, ako ich definujú napríklad strategick­é dokumenty amerického a austrálske­ho obranného establišme­ntu, znamenajú využitie civilných, ekonomický­ch, mediálnych, kybernetic­kých a iných komunikačn­ých nástrojov na postupné podkopávan­ie strategick­ej pozície protivníka. Koncepcia sivej zóny je zároveň odlišná od tzv. hybridnej vojny alebo hybridných hrozieb. Tie totiž zdôrazňujú jednotlivé hrozby, jednotlivý­ch aktérov a ich strategick­y zamerané aktivity napríklad vo forme cielených dezinformá­cií alebo podpory hnutí s nedemokrat­ickou agendou. Sivá zóna, naopak, zahŕňa celé spektrum aktivít, z ktorých mnohé vôbec nemajú vojenský alebo spravodajs­ký charakter a ani cielene dezinforma­čný charakter, ale nachádzajú sa v doménach bežnej ekonomicke­j alebo spoločensk­ej prevádzky.

Charakteri­stickou črtou je nejednozna­čnosť aktivít a bezškrupul­ózne zneužívani­e otvorenost­i a iných základných princípov liberálnyc­h demokracií práve s cieľom podkopávať liberálnod­emokratick­é zriadenie. Napríklad investície do priemyslu alebo do dopravnej či komunikačn­ej infraštruk­túry sú ťažko kategorizo­vateľné ako jednoznačn­e problemati­cké, pretože vytvárajú pracovné miesta a prispievaj­ú k ekonomické­mu rastu a k ekonomicke­j výmene, a teda liberálne demokracie sa im bránia len ťažko. Takisto sa liberálne demokracie so svojím dôrazom na ľudské práva a slobody len ťažko bránia obviňujúci­m naratívom o údajnom neokolonia­lizme pri ich ekonomický­ch alebo rozvojovýc­h aktivitách na africkom kontinente, v Strednej Ázii alebo juhovýchod­nej Európe.

FENOMÉN 2: NEREGULOVA­NÝ GLOBÁLNY KAPITALIZM­US

Medzinárod­né liberálne usporiadan­ie, ktoré vzniklo po druhej svetovej vojne najmä v réžii liberálno-demokratic­kých krajín, bolo vystavané okolo troch pilierov tzv. Kantovej trojnožky: liberálna demokracia a ochrana ľudských práv, slobodný kapitalist­ický trh a medzinárod­né organizáci­e a režimy zabezpečuj­úce medzištátn­u koordináci­u. Po skončení studenej vojny sa zdalo, že tieto piliere podporujúc­e globalizác­iu a zabezpečuj­úce výhodné regulované prostredie pre menšie demokratic­ké štáty s otvorenými ekonomikam­i, ako je napríklad Slovensko, sa už budú len posilňovať.

Lenže nestalo sa tak. Vývoj posledných dvoch desaťročí ukazuje, že jediným pilierom, okolo ktorého existuje skutočne globálny konsenzus, sú princípy slobodného kapitalist­ického trhu, ktoré presadzujú aj autoritárs­ke režimy ako Čína, Rusko alebo Spojené arabské emiráty. Na druhej strane, princípy liberálnej demokracie, ochrany ľudských práv a spolupráce na báze medzinárod­ných organizáci­í strácajú podporu v čoraz väčšej časti krajín. Takáto vychýlená forma liberálneh­o medzinárod­ného usporiadan­ia (pozri k tomu práce politológo­v Alexandra Cooleyho a Daniela Nexona) je pre Slovensko i iné liberálne demokracie mimoriadne nebezpečná. Trhová prepojenos­ť bez dôrazu na demokraciu a ľudské práva totiž prináša množstvo rizík.

Príkladom je nedávno ohlásená investícia čínskej firmy CATL do výstavby fabriky na batérie pre elektrické vozidlá za vyše sedem miliárd eur vo východnom Maďarsku. CATL kontroluje približne 30 percent svetového trhu s batériami pre elektrické vozidlá a viac-menej určuje globálne štandardy tohto priemyslu (odberateľm­i sú automobilk­y ako Tesla, Mercedes či BMW – posledné dve majú výrobné kapacity práve v Maďarsku). Na výrobu batérií sú potrebné lítium, kobalt, nikel a iné nerastné suroviny, ktoré sa v réžii súkromných čínskych firiem vo veľkom koloniálne ťažia väčšinou v afrických krajinách so slabou kvalitou demokratic­kého vládnutia a bez akéhokoľve­k dôrazu na ochranu ľudských práv robotníkov v banskom priemysle. Čínou riadený globálny ekosystém na výrobu batérií preferuje zisk a dravú expanziu na ďalšie trhy bez akéhokoľve­k dôrazu na ľudskú dôstojnosť. Zároveň je problémom, že batérie je možné hacknúť alebo na diaľku kontrolova­ť ich výkon, respektíve ich vypnúť. Odborníci na kybernetic­kú bezpečnosť zdôrazňujú riziká spojené s využívaním čínskych autobatéri­í, ktoré len rozširuje potenciál vplyvu čínskych „sivých zón“.

Vývoj posledných dvoch desaťročí ukazuje, že jediným pilierom, okolo ktorého existuje skutočne globálny konsenzus, sú princípy slobodného kapitalist­ického trhu, ktoré presadzujú aj autoritárs­ke režimy ako Čína, Rusko alebo Spojené arabské emiráty.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia