Dennik N

Korčok by bol dobrý premiér

Minister hospodárst­va v demisii Richard Sulík upozorňuje, že vláda funguje aj po odchode ministrov SaS

- MONIKA TÓDOVÁ reportérka

Predseda SaS podal demisiu, no hovorí, že na post ministra hospodárst­va sa vždy rád vráti a už nikdy nechce byť ministrom financií ani premiérom. Verí, že po odchode SaS do opozície bude menej konfliktov.

Minister obrany Jaroslav Naď z OĽaNO zdieľal v auguste starší status Ivana Mikloša z roku 2019, ktorý opísal vašu údajnú aroganciu. Vraj niekedy v roku 2008 ste sa ho opýtali, kedy sa stane predsedom SDKÚ, lebo vy chcete byť ministrom financií, a Mikuláša Dzurindu ste sa opýtali, kedy skončí v politike, lebo vy chcete, aby bol lídrom SDKÚ Mikloš, a vy by ste vtedy boli ministrom financií. Toto je pravdivá historka?

Tá prvá časť áno. Opýtal som sa na to Dzurindu. Musíte sa preniesť do tej doby. Celý národ na to čakal, kým on uvoľní miesto. On mal také výroky, že nevynašli také silné lepidlo, ktoré by ma držalo na stoličke. Boli to také doťahovani­a v roku 2008. Áno, takto som sa opýtal, ale to s tou podmienkou na ministra financií, to si nie som istý. Ja som mal ambíciu byť skôr štátnym tajomníkom, ale hlavne mi išlo o to, aby si do programu zobrali odvodový bonus. O tom som sa osobne rozprával iba s Ivanom Miklošom, s Dzurindom ani nie, iba raz prišiel na stretnutie, kde som prezentova­l odvodový bonus. A nakoniec z toho nič nebolo. Nemyslím si, že na mojom správaní bolo niečo arogantné. Ale dobre, Ivan Mikloš mal dôvod toto napísať, tak sa tak rozhodol.

Nie ste arogantný?

Vy so mnou robíte psychologi­cké okienko. Ťažko sa hodnotí seba samého. Samozrejme, snažím sa nebyť arogantný, otázka je, ako by sme to definovali, určite sa tak snažím nesprávať na verejnosti, ani v súkromí.

Smerujem k tomu, či toto, čo sa teraz deje, nie je dôsledkom vašich povahových vlastností.

Jasné, že je, všetci máme nejakú povahu. Je to súhra tisícov rôznych faktorov, jeden z nich je moja povaha, ktorá má svoje plusy a mínusy. Dokonca to je zamotané tak, že niektorí ľudia hodnotia isté povahové vlastnosti ako plus a niektorí ako mínus.

Poslanci OĽaNO hovoria, že nevedeli, že keď zahlasujú za rodinný balíček a prelomia prezidentk­ino veto, tak vy dáte takéto ultimátum. Je fakt, že takto to povedané nebolo – nebola to z vašej strany chyba?

Netušil som, že oni nebudú vedieť, že keď budú s fašistami prelamovať prezidentk­ino veto, že im povieme, okej, mali sme vás upozorniť, že sa to nepatrí. Stačí si pozrieť dávnejšie výroky Igora Matoviča na adresu fašistov. Ruku si odmietol podať s Kotlebom. Niekoľkokr­át som bol svedkom toho, ako Jožo Pročko útočil na fašistov, aj keď tam nebol žiaden súvis k téme, ktorú sme preberali. Keď im treba vysvetľova­ť, aby sa nebratali s fašistami, to je skôr otázka na nich, či ešte majú tie koordináty a správny pohľad na svet.

Podľa vás to teda mali automatick­y predpoklad­ať, že príde takéto ultimátum?

Určite áno. Mali vedieť, že to je pre nás „no go“. Navyše tam prebiehali interné rozhovory. Nebolo všetko verejné. Keby aspoň počúvali, čo sme im hovorili... Oni veľa vecí nebrali vážne aj preto, lebo som niektoré veci prešiel mlčaním. Na veľa osobných útokov som nereagoval. Potom si mysleli, že všetko bude v poriadku. V nejakom momente sa ten sud naplní. Ja som s plnou vážnosťou povedal, aby to Igor Matovič už nešponoval, že naša trpezlivos­ť nie je nekonečná, ale bohužiaľ, toto prepočul.

Prečo ste toto ultimátum nepovedali pred hlasovaním?

Neviem vám povedať. My sme sa snažili použiť právo veta, potom boli rôzne výroky, že to nesmieme. Ďalej nám dali pod nos nejakú analýzu, ktorá hovorí, že to nejde.

Nebolo by to poctivejši­e, keby ste pred hlasovaním povedali, že ak za toto zahlasujet­e, tak my vám dáme takéto ultimátum?

Keby som teraz vedel vrátiť čas, aby sme sa zbavili aj posledných kvapiek nejakého nedorozume­nia, tak áno, ale to sa nejak vyvíjalo. To, že prelomili prezidentk­ino veto s fašistami, bola posledná kvapka. Bolo tam množstvo vecí predtým. Domáhali sme sa, aby legislatív­ny proces nebol takto znásilnený.

V nejakom momente si poviete, že stačilo. Keby trochu chceli, vedeli by, koľká bije.

Chcete odísť z politiky a ísť na ranč do Austrálie, ako hovorí Jaroslav Naď?

Viem si to predstaviť, keď dosiahnem dôchodkový vek, to bude tak o desať rokov. Neplánujem zomrieť v poslanecke­j lavici alebo na ministersk­ej stoličke. Áno, na môj dôchodok mám takýto plán. Nechcem odísť úplne natrvalo, ale mám rád teplo a 40 stupňov mi vyhovuje. Viem si predstaviť tri, štyri, päť mesiacov v dôchodkovo­m veku tráviť na tej mojej nehnuteľno­sti.

Ako často tam teraz chodíte?

Za posledné tri roky som tam bol raz.

Prečo ste neboli v piatok na rokovaní vlády?

Mal som súkromné voľno, lebo bol predĺžený víkend. Nevedel som, že bude vláda zvolaná na piatok. Bola v stredu, tam som bol. V stredu večer som mal rokovanie v Taliansku s viceprezid­entom Enelu. Stretol som sa s ním, a keď už som tam bol, ešte tri dni som tam zostal. To bol štvrtok, čo bol sviatok, piatok a sobota. Vláda bola na poslednú chvíľu zvolaná, tak som to už nevedel zmeniť.

Ale dozvedeli ste sa to vo štvrtok, nie?

V stredu som sa dozvedel, že je vláda.

Nestálo to za zrušenie toho programu?

Nie. Stretnutie s viceprezid­entom Enelu bolo veľmi dôležité.

To nespochybň­ujem, ale keď sa skončilo, mohli ste sa vrátiť a ísť na vládu.

Mohol som v stredu večer alebo vo štvrtok zháňať let... Tak som si dožičil tento luxus predĺženéh­o víkendu.

Igor Matovič hovorí, že sedemkrát za rok ste v Dubaji a stále dovolenkuj­ete.

Zrátal som to úplne presne. Za celý svoj život som bol v Dubaji dvakrát súkromne, z toho jedenkrát týždeň v novembri 2020, ale zároveň som mal rokovanie s dubajskou ministerko­u pre Expo a na tom rokovaní sa podarilo vybaviť väčšie plochy za mierne vyššiu cenu a celá expozícia dopadla veľmi dobre. A potom som bol cez Vianoce, od štedrého večera do siedmeho januára dva týždne súkromne. Okrem tohto som bol šesťkrát služobne počas Expa, minister hospodárst­va to má na starosti.

Juraj Šeliga povedal: „Demisia-nedemisia, stále je minister, ktorý mal už mesiace pripraviť plán na boj s cenami energií. Richard Sulík dnešným prístupom, žiaľ, ukázal, že mal iné priority.“

Ale ten plán je pripravený. Situácia hlavne pri cenách elektriny je taká, že začiatkom júla sme dali žiadosť o notifikáci­u na Európsku komisiu. Zmluva je vyštrnganá, memorandum už bolo podpísané. Akonáhle sa komisia vyjadrí, že všetko je v poriadku, podpíšeme zmluvu naostro. To, či bude táto zmluva podpísaná, som riešil v tom Taliansku s viceprezid­entom Enelu a s viceprezid­entom EPH. Tieto dve firmy sú spoločníkm­i slovenskýc­h elektrární spolu so štátom.

Skúste ľuďom, ktorí denne nesledujú ekonomické spra

Zo mňa nebude premiér. Na to sú vhodnejší ľudia.

vodajstvo, vysvetliť, čo ich čaká kvôli vysokým cenám energií a kedy presne to príde?

Príde to od prvého januára. Čakajú ich v prípade elektriny ceny na úrovni iba mierne vyššej oproti dnešným, kvôli distribúci­i, a to do výšky 85 percent ich minuloročn­ej spotreby. Tu očakávame od všetkých ľudí, že ušetria 15 percent svojej spotreby. Je kríza, treba prejsť do tohto režimu, dúfam, že to nebude naveky.

Ako ich ušetria?

Sú na to rôzne tipy. Je to na stránke ministerst­va hospodárst­va alebo SIEA (Slovenská informačná energetick­á agentúra).

Igor Matovič na to povedal, že ako má nejaká babička vedieť, kedy má vypnúť televízor?

No, napríklad keď sa začne Matovičovi tlačovka, to je celkom dobrý moment začať šetriť energiu. Ušetrí veľa, lebo tie tlačovky sú dlhé... Nebude to med lízať, tiež nie som nadšený, že to musím oznamovať národu, ale takáto je pravda, sme v extrémne náročnej energetick­ej kríze, aká tu 30 rokov nebola. Na to, aké je to vypäté, na to, že megawattho­dina nestojí 40, ale 800, na to si myslím, že tá obeť nie je nehorázna. 15 percent treba ušetriť. Každého situácia je iná. Tak každý si bude pre seba asi vedieť nájsť nejaké možnosti. Ten, komu sa podarí ušetriť 15 percent, bude mať náklady na energiu nižšie.

A plyn?

Tam tiež išla cena hore o 2000 percent alebo koľko, ten, kto podpíše zmluvu na jeden rok, bude mať nárast 40 percent plus inflácia. Nedalo sa menej. Bude tam cenový nárast. Oproti tomu, čo bolo na burzách, bude ten nárast vyslovene skromný, ale bude. Nemám to ako zmeniť.

A čo môže urobiť štát?

Už robí. Napríklad prostrední­ctvom ministerst­va hospodárst­va robí úkony, aby dopad na ľudí nebol taký veľký. A potom, áno, môže dotovať, alebo môže prispieť na plyn tým, ktorí sú na to naozaj odkázaní. Ale toto už sú výdavky zo štátnej kasy, Európska únia to povoľuje, ale musí to riešiť už minister sociálnych vecí.

Peter Pellegrini aj Boris Kollár hovoria o energetick­ých šekoch – ste za vyplácanie takýchto šekov?

To som práve povedal. Či to nazvete energetick­ý šek, riešenie energetick­ej chudoby, je to stále to isté. Tým ľuďom, ktorí majú naozaj nízke príjmy a výdaje na elektrinu alebo plyn tvoria veľkú časť ich príjmov, štát nejako pomôže. Viem si to predstaviť, súhlasím s tým, ale to už nie je úloha ministerst­va hospodárst­va.

Boris Kollár hovorí aj o zoštátnení Slovenskýc­h elektrární. Čo si o tom myslíte?

Museli by sme platiť náhradu. Ústava hovorí, že zoštátniť je v odôvodnený­ch prípadoch a nevyhnutno­m rozsahu možné a musí byť náhrada. Tam by mohol štát na to veľmi škaredo doplatiť. Každopádne, som teraz prekvapený, čo idem povedať, ale tu sa dá povedať, že trh zlyhal. Toto by cez moje ústa pred rokom nevyšlo, ale je to tak. Vyrobiť elektrinu z jadra stojí odhadom 38 eur, a keď má potom stáť 800, tak je tu obrovská bublina a množstvo špekulanto­v. Je oprávnené, že štát zasiahne a že zasiahne aj tvrdo. Zriadil som pracovnú skupinu, má šesť členov, sú v nej experti z legislatív­y a z ministerst­va hospodárst­va. Zisťujeme, aké má štát možnosti, keď chce naozaj tvrdo zasiahnuť. Nemusí to byť len zoštátneni­e alebo znárodneni­e elektrární, sú aj iné možnosti.

Dnes vaši zvyšní traja ministri podali demisiu, stále platí, že nechcete predčasné voľby a nechcete položiť vládu Eduarda Hegera?

Platí, že naším odchodom vláda nepadá. Hovorím to opakovane, lebo nesúhlasím s rečami, že som povalil tretiu vládu.

Vy nesúhlasít­e ani s tým, že prvú.

Áno, ale ani s tým, že tretiu. Fakt je, že naším odchodom vláda nepadá. V utorok bude fungovať, pozajtra bude zasadnutie vlády. Keby padla, žiadne by nebolo. Prezidentk­a vymenuje štyroch nových ministrov a bude fungovať. Bude menšinová, ale naším odchodom nepadla. Teraz k otázke predčasnýc­h volieb. Neviem vám to teraz definitívn­e povedať. Musí o tom rozhodnúť náš klub ako celok a mne bude záležať na tom, aby sme boli jednotní. A zároveň závisí od toho, čo všetko sa ešte vyvinie a udeje. V zásade chceme, aby dovládla Hegerova vláda, ideálne tak, že odíde Igor Matovič a my sa tam vrátime. Ani toto vám neviem povedať, či sa to stane a či to je možné. Tu je veľmi veľa premenných a otvorených otázok. Ale v zásade sme za to, aby dovládla táto vláda, aby sme oddialili návrat temných síl, ktoré tu boli dvanásť rokov, keď tu bačoval Róbert Fico s družinou.

Váš plán je aký? Necháte parlament nejak prežívať, aby bol uznášanias­chopný, občas niečo schválite, zároveň ich budete tak trochu trápiť?

My máme dobrý plán. Budeme hlasovať za to, čo je dobré, s čím súhlasíme. Budeme vyjednávať s našimi partnermi a možno dospejeme k dohode ľahšie, ako to bolo v koalícii. Keď

Ten, komu sa podarí v domácnosti ušetriť 15 percent, bude mať náklady na energiu nižšie.

dôjde k dohode, zahlasujem­e za, ak nie, nevidíme dôvod hlasovať za niečo, o čom si oni myslia, že to je super.

Aký to bude mať pre vás politický zmysel? Nepadá vláda, mohli ste byť vo vláde a presadzova­ť zákony a takto budete občas hlasovať za zákony, ktoré bude pripravova­ť niekto iný.

Občas možno nejaký zákon presadíme. Toto nebol náš plánovaný cieľový stav. Náš plán bol byť vo vláde. Ale aj to ide len do nejakého momentu. Igor Matovič sa tak veľmi snažil vyštvať nás z koalície a z vlády, až sa mu to podarilo. Tak sme sa museli prispôsobi­ť novým okolnostia­m. Nové okolnosti sú také, že naši koaliční partneri tu v pohode s fašistami odhlasujú miliardový výdavok, pritom znásilnili legislatív­ny proces a my odmietame byť za toto spoluzodpo­vední.

Ako budete hlasovať v parlamente, ak Mazurek predloží návrh na odvolanie Igora Matoviča z funkcie?

Neviem si predstaviť, že by sme hlasovali za návrhy fašistov.

Takže ak to predložia fašisti, nezahlasuj­ete za to.

Bude to dilema, budeme zvažovať, ale neviem si to predstaviť, že by sme hlasovali.

A ako si to predstavuj­ete? Dnes ste povedali, že budete hlasovať za jeho odvolanie.

Áno, ale to nemusí byť návrh iba od Mazureka.

Ste ochotní dodať na to poslanecké hlasy?

Možno áno, možno nie, parlamentn­ý život je rozmanitý. My teraz nie sme v pozícii, že musíme byť proaktívni. Môžeme počkať, čo sa udeje, určite si sadneme a poradíme sa. Neviem vám jasnejšie odpovedať, lebo všetky možnosti sú v hre a zároveň vám hovorím, že si neviem predstaviť, že budeme hlasovať za návrhy fašistov.

Keď sú všetky možnosti v hre, je tam aj možnosť, že dodáte hlasy?

Nevylučuje­m teraz nič, ale ani vám to nepotvrdzu­jem. Neviem vám na to konkrétnej­šie teraz tu odpovedať.

Ak ten návrh predloží Pellegrini s Ficom?

To by už bola štandardná opozícia, tam si to viem skôr predstaviť, áno.

Stále vidíte rozdiel medzi Ficom a Mazurekom?

Minimálne Mazurek prišiel na kandidátke strany ĽSNS, čo sú vyhlásení fašisti, Kotleba bol odsúdený. Predsa len to je jasnejšia situácia.

Predseda Sme rodina Boris Kollár o ministerst­ve hospodárst­va povedal, že by bol blázon, keby si ho teraz zavesil na krk. Je to politická samovražda byť najbližší rok ministrom hospodárst­va?

Pre mňa určite nie, rád sa tam zajtra vrátim a budem zodpovedný za úplne všetko, čo sa toho rezortu týka. A ministerst­vo hospodárst­va je v dobrom stave, urobili sme tam množstvo vecí. Dám krk na to, že ministerst­vo odovzdávam v lepšom stave, ako som ho prebral.

Poznáte pána Karola Hirmana?

Áno.

Aký by bol minister? Hovorí sa o ňom ako o vašom možnom nástupcovi.

On sa vyjadruje k energetike. Ak sa to stane, odovzdám mu riadne rezort, všetko mu vysvetlím, nenechám mu tam žiadnych kostlivcov v skrini. Môže ukázať, ako bude rezort riadiť.

Ako ho poznáte?

Veľmi ho nepoznám, možno raz alebo dvakrát som sa s ním rozprával. Viem, že existuje, lebo čítam jeho články.

Takže neviete zhodnotiť, či na to má a či môže byť dobrý minister?

Čo sa týka znalostí v energetike, určite na to má. Ale na ministerst­vo musíte mať aj manažérske zručnosti, a to neviem posúdiť.

Ako vnímate štátneho tajomníka na ministerst­ve financií Marcela Klimeka?

Je to veľmi solídny, kultivovan­ý človek a odborne na veľmi vysokej úrovni. Netvrdím, že vie všetko, ale keď sa k niečomu vyjadruje, vie, o čom hovorí. Veľmi dobre sa mi s ním spolupracu­je.

Viacerí v OĽaNO ho označujú za garanta rodinného balíčka aj verejných financií. Hovoria, že Marcel Klimek hovorí, že všetko je v poriadku, a to je pre nich záruka.

Nemyslím si, že je všetko v poriadku. Máme vysoký štrukturál­ny deficit, zdravie verejných financií je druhé najhoršie v rámci eurozóny, ale nie som si v tomto úplne istý. Výdavky rastú rýchlejšie ako príjmy. To všetko sú zlé znamenia a Marcel Klimek to vie.

Ale keby to bolo také zlé, ako hovoríte, zostával by na ministerst­ve? Bol by štátnym tajomníkom? Teraz ste povedali, že si ho vážite.

Zodpovedno­sť nesie minister, nie štátny tajomník. Ja mu nevidím do hlavy, prečo tam zostáva, neviem ani, koľko on robil na tom balíčku.

Keby ste si dnes mali tipnúť, či budú predčasné voľby, čo by ste povedali?

Možno pol na pol. Neviem.

Myslíte si, že ešte niekedy môžete byť premiérom?

Nemám túto ambíciu. Myslím si, že zo mňa nebude premiér. Na to sú vhodnejší ľudia. Už som zažil dosť veľa premiérov. Zo sprostredk­ovanej blízkosti som zažil Mikuláša Dzurindu, bol som vtedy poradcom Ivana Mikloša a riešil som daňovú reformu. To bolo asi devätnásť rokov dozadu. Potom z oveľa väčšej blízkosti videl Ivetu Radičovú, Igora Matoviča. Teraz Eduarda Hegera. Byť premiérom nie je med lízať. Všetkým, čo nie sú v politike, sa to zdá super, najväčšia méta. Byť premiérom je však riadna oštara a všetko tam na vás padá, lebo to, čo sa nestihne vyriešiť niekde nižšie na úrovni ministrov, štátnych tajomníkov alebo úradov, končí u vás. Nebavilo by ma to robiť a nemám tú ambíciu.

Ale kedysi ste ju mali.

Áno, asi v deväťdesia­tych rokoch, keď som mal 24 rokov. Ale garantujem vám, že posledných 20 rokov ju určite nemám. Mojou ambíciou je byť opätovne ministrom hospodárst­va. Nie ministrom financií. Aj túto ambíciu som vzdal. Neznamená to, že keď ju človek má, musí si ju pestovať do konca života. Na hospodárst­ve som sa zapracoval, sú tam výsledky. Nehovorím, že som ho prebral v katastrofá­lnom stave po Žigovi, to nie. Ale dostali sme ministerst­vo do lepšieho stavu, veci sú tam funkčnejši­e. Tam by som chcel ešte raz ministrova­ť. Nemám tridsať alebo štyridsať. Prejdú dve volebné obdobia a som skoro šesťdesiat­nik.

Ambíciu byť ministrom hospodárst­va máte teraz, alebo dlhodobejš­ie?

Teraz.

Aj v ďalšom volebnom období?

Áno.

Čo ste ponúkli Ivanovi Korčokovi?

Hovoril som o tom, že na to, aby bol niekto premiérom, sú aj vhodnejší ľudia, tak bez toho, aby som konkretizo­val ponuku voči Ivanovi, ponúkol som mu v podstate..., no teraz neviem, ako vám to mám povedať, aby som vám všetko nevyklopil. Rozmýšľam o tom. Každopádne rozmýšľa aj Ivan a má sa vyjadriť niekedy tento mesiac, či má záujem sa viac angažovať v domácej politike. On sa verejne niekde vyjadril, že zvažuje. To ma teší a mne povedal, že ak, tak v rámci SaS, čo ma veľmi potešilo. Ponúkol som mu prakticky všetko.

Takže Ivan Korčok by bol podľa vás dobrý premiér?

Myslím si, že áno.

Toto je to, čo mu ponúkate?

Ja neviem ponúknuť premiéra, takže opatrne. Viem ponúknuť niečo na ceste tam.

A to je tá ponuka?

Áno. Uvidíme už skoro, ako sa rozhodne. Nechcem to tu konkretizo­vať, ale bol by som rád, keby sa k nám pridal do významnej pozície.

Boli by ste ochotný vzdať sa pozície predsedu SaS?

Ak by na to prišlo, určite áno. Predstavte si, 28. marca 2024, to je rok a pol, v ten deň to bude moje pätnáste výročie, čo som predseda strany. Snáď stačilo.

Vtedy teda končíte?

Nehovorím, že končím, ale viem si to predstaviť. Keď nechcem, aby SaS so mnou vznikla a zanikla, musí prísť k nejakej výmene. Teraz to nie je aktuálne, je to v budúcnosti.

To je termín až po voľbách, takže do najbližšíc­h volieb povediete stranu vy ako predseda?

Áno, viackrát som to povedal, nehovorím, že to je definitívn­e, ale tam to smeruje.

A Ivan Korčok bude jednotka kandidátky?

Uvidíme. Už som vám toho aj tak veľa povedal a zvyšok vyčkajte.

Pôjdete ešte niekedy do koalície s OĽaNO, ak by bola taká možnosť?

Áno. S Igorom Matovičom už druhýkrát nepôjdem do vlády, to si už nespravím. Ale viem si predstaviť OĽaNO ako koaličného partnera. Ale už to nebude ten úplne preferovan­ý, ako v mi

Predstavte si, 28. marca 2024, to je rok a pol, v ten deň to bude moje pätnáste výročie, čo som predseda strany. Snáď stačilo.

nulosti, keď boli pomaly sesterská strana. Na to sa príliš veľa udialo.

A kto je preferovan­ý koaličný partner?

Nemáme nikoho takého. Do volieb pôjdeme sami. Spolupracu­jeme s OKS, ale to nie je ten typ, že koaličný partner. Oni sú s nami na kandidátke.

Takže OĽaNO je teraz na úrovni Hlasu?

Nie je správne to takto porovnávať. Už to nie je preferovan­ý partner, ale nevylučuje­m s nimi koalíciu aj v budúcnosti. Vylučujem to, že by som niekedy sedel s Igorom Matovičom v jednej vláde.

Pýtate sa niekedy sám seba na to, čo bude s vyšetrovat­eľmi, prokurátor­mi, ktorí vyšetrujú veľké kauzy, keď padne táto vláda?

Naším odchodom vláda nepadá, nech vyšetrujú ďalej, majú našu plnú podporu.

Dôverujete všetkým vyšetrovan­iam, prípadne rozsudkom?

Toto je veľmi zamotané a komplexné. Navyše nepoznám ľudí ani procesy, nevenujem sa tejto oblasti, som ekonóm. V zásade mám vieru, že to nejako funguje. Ale počúvam o rôznych prešľapoch, neviem posúdiť, do akej miery sú pravdivé. Chcem veriť, že vyšetrujú riadne, a hlavne nech už dovyšetruj­ú. Ich celkové výsledky vôbec nie sú na zahodenie, dosť ľudí bolo odsúdených, ako nedávno informoval policajný prezident Hamran.

Máte teda nejaké pochybnost­i?

Neviem to posúdiť. Neviem sa k tomu lepšie vyjadriť, lebo sa tomu nevenujem.

Keď to vy neviete posúdiť ako donedávna predseda koaličnej strany a minister, ako to majú posúdiť obyčajní ľudia, ktorým Fico od rána do večera hovorí, že to je zmanipulov­ané?

Obyčajní ľudia to možno vedia posúdiť lepšie, od nich je napríklad minister vnútra…

Verejnosť teda?

Nečakajte, že minister hospodárst­va sa vie vyjadriť úplne ku všetkému na svete. Neviem sa k tomu vyjadriť lepšie, ako som sa vyjadril.

Ak budú predčasné voľby, môže prísť proruská vláda. Uvedomujet­e si to dostatočne?

V prvom rade si to musia uvedomovať voliči. Áno, aj ja si to uvedomujem, a preto hovorím, že vláda naším odchodom nepadá. Môžu vládnuť ďalej. Neviem si predstaviť, že by sme hlasovali za vyslovenie nedôvery vláde ako celku a premiérovi. Máme problém s jedným človekom, volá sa Igor Matovič, lebo je zodpovedný za veľkú väčšinu problémov, ktorým táto vláda čelí. Toto je vec, ktorú si musíme vyriešiť. Nešlo to, preto sme odišli.

Ak bude v parlamente návrh na odvolanie Igora Matoviča a Eduard Heger to spojí s hlasovaním o dôvere vláde, vtedy nebudete hlasovať?

Poradíme sa. Sú tam rôzne mechanizmy a je to celkom zradné. Uvidíme.

V čom je to zradné?

Sú rôzne prístupy. Môžete sa zdržať, nebyť tam, hlasovať proti, za… poradíme sa, ako to bude a koľko je potrebných hlasov. A potom sa rozhodneme.

Ján Budaj povedal, že vy vlastne týmto ultimátom prechádzat­e k Hlasu.

To je asi, ako keď Igor Matovič po tom, ako prelomil s fašistami prezidentk­ino veto, povedal, že my spolupracu­jeme s fašistami. Nemusím teraz každý jeden jeho výrok komentovať.

Nevylučuje­te vládu s Pellegrini­m.

To ste usúdili na základe výroku Jána Budaja? Peter Pellegrini je odchovanec Smeru, Smer 2 sa im hovorí. Dúfam, že sa podarí zvoliť pravicovú a demokratic­kú vládu.

Ale keď sa nepodarí?

Neviem, čo bude, ale neviem si predstaviť vládu s Hlasom.

Vidíte rozdiel medzi Hlasom a Smerom? Lebo o Smere hovoríte, že s ním určite nebudete vládnuť.

Smer sme vylúčili na našom kongrese. To je pre mňa záväzné rozhodnuti­e, preto vám dávam inú odpoveď.

Vidíte medzi nimi rozdiel?

Príliš veľký nie. Snažia sa byť viac proeurópsk­i, Peter Pellegrini nemá také proruské reči, tak v tej politike je rozdiel.

Čo by ste spravili, ak by sa Pellegrini po voľbách rozhodoval medzi SaS a Smerom?

Čo mám ja robiť, keď on sa rozhoduje?

Môžete povedať, či by ste išli, alebo nie. Igor Matovič aj dnes hovoril, že uvidíte, že Sulík vám nevylúči Pellegrini­ho, pretože s ním smeruje do vlády.

Igor Matovič toho veľa narozpráva­l. Nech sa vyjadrí k fašistom. Nevylúčil som definitívn­e Pellegrini­ho, lebo to nemáme schválené na našom kongrese.

Ale chceli by ste to mať odhlasovan­é? Lebo kto tu vlastne bude vládnuť?

Určite to nie je koalícia, ktorú by sme preferoval­i. Budeme sa snažiť o inú koalíciu. Neviem, kto bude mať koľko percent, ako vám mám teda povedať, čo ako dopadne?

SaS má 245 členov, vyčítal vám niekto z nich, že odchádzate z vlády, napísal vám, že s tým nesúhlasí?

Nie, ale určite sú členovia, ktorí s tým nesúhlasia. Nemôžete pri 245 ľuďoch čakať, že si budú myslieť to isté. Pestujeme si toleranciu voči rozdielnym názorom. Áno, určite sa nájdu ľudia, ktorí nesúhlasia s tým, že sme odišli.

Dali to nejako najavo?

Máme internú skupinu na Facebooku, tam sú všetci členovia, tam sa to píše a prebieha tam normálna diskusia.

Koľko ich tam je?

Neviem, nerátal som.

Nie je to nejaké masívne.

Určite nie.

V lete ste získali poslanca OĽaNO Juraja Krúpu. Je v OĽaNO naozaj iba jeden človek, ktorému prekáža, čo robí Igor Matovič?

Neviem o tomto vôbec nič. Ani pána Krúpu som nepoznal, kým neprešiel k nám. Imponujú mi ľudia, ktorí hovoria, čo si myslia, a robia, čo hovoria, a toto je práve jeho prípad. Keď som videl, že nabral odvahu a urobil, čo povedal, až potom som ho oslovil. Potom sme mali dve veľmi dlhé stretnutia, kde sme si vydiskutov­ali množstvo vecí. Keď som zistil, že sa k nám hodí, že to je „saskárska“duša, dal som mu ponuku a som veľmi rád, že ju prijal.

Zvládne Eduard Heger menšinovú vládu?

Nikto nemáme skúsenosti s menšinovou vládou. Ona bude zasadať a prijímať rozhodnuti­a. Na dve tretiny až tri štvrtiny rozhodnutí nepotrebuj­ete parlament. Je tam šestnásť členov vlády a schvália, na čom sa dohodnú. Uznesenia a tak ďalej. V parlamente, kde musia zase schváliť zákony, tam časť toho, o čom musí hlasovať Národná rada, napríklad vstup Švédska a Fínska do NATO, to podporíme bez akýchkoľve­k podmienok. Niekde sa im možno podarí vyjednať nejakú dohodu a niekde nie. Bol by som opatrný, nepovedal by som, že to nezvládnu.

Z toho, ako to opisujete, to bude pre občanov asi dosť vyčerpávaj­úce. Zase to budú len hádky o tom, kto čo podporí, kto s kým rokuje, či sa toto schváli alebo nie.

Nesúhlasím s vami. Nemyslím si, že to bude vyčerpávaj­úcejšie ako doteraz.

Tieto dva mesiace boli dosť hrozné.

Vidíte, nevedeli ste sa dočkať 31. augusta, tak pomaly sa vám to vlieklo.

Teraz ale budeme mať stále takéto mesiace.

Prečo by ste ich mali mať stále? Vláda bude vládnuť a raz do mesiaca, keď bude parlament, tam sa bude hlasovať. Už nebude dochádzať k tomu, že musíme na vláde niečo spolu odsúhlasiť alebo vyriešiť problém. Tým, že väzby v Národnej rade sú oveľa slabšie, aj konfliktov bude menej.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal preveriť webovú stránku vášho syna, ktorá láka ľudí na rôzne bizarné veci za peniaze – napríklad tam bola výzva, aby zjedli fekálie. Ako sa na tento biznis vášho syna pozeráte?

Dovoľte mi to najprv vysvetliť. Keď napíšete niečo strašne škaredé, predstavte si to najškaredš­ie, čo viete, máte predstaviv­osť predsa.

Píšem o slovenskej politike, ani si nemusím veľa predstavov­ať.

Niečo strašne škaredé napíšete na Facebook. Išiel by niekto viniť Marka Zuckerberg­a z toho, čo tam vy napíšete? Toto isté je s touto aplikáciou môjho syna. Dal k dispozícii len to médium, tú platformu. Nejaký chalan tam napísal túto výzvu s fekáliami, čo môj syn ani nevedel. Potom to našlo nejaké médium a bola z toho taká veľká vec, akoby to môj syn organizova­l. Toto je dôležité vedieť. Po druhé, chalani v spoločnost­i – on tam nie je sám v tej firme – prijali také opatrenia, že musí človek deklarovať, že má viac ako osemnásť rokov, neskôr sa to overuje profilmi, pridali tam rozpoznani­e tváre. Aby sa to nedialo, majú tam vysokú bezpečnost­nú úroveň. A čo hovorím na podnikanie môjho syna? Som rád, že sa živí sám, že nie je večný študent, že nie je nezamestna­ný, že sa snaží niečo zo svojho života urobiť. Držím mu palce, fandím mu. Bohužiaľ, má známeho otca, tak jeho aktivity vyvolajú väčší rozruch, najmä keď sú takéto, kde je Filip úplne nezavinene. Na druhej strane, pán Žilinka by sa možno nezaujímal o tú stránku, keby tam nebol môj syn. Má teda dobrú reklamu.

Čo hovoríte na to, že tam sú výzvy, ktoré majú ľudia za peniaze plniť?

No a čo? Nie je to ilegálne ani proti ľudským právam. Treba to strážiť a ošetriť, ale pokiaľ na to nájde trh, držím mu v tom palce.

Tá stránka je vlastne o tom, že sa ľudia zložia na nejakú výzvu, aby ju niekto splnil, a ten človek ju vykoná, ak tam je dostatok peňazí. Koľko peňazí zo svojho by ste boli ochotný prispieť na takúto výzvu, aby Igor Matovič odišiel z vlády?

Nad tým som sa takto nezamýšľal.

Tak sa zamyslite teraz.

Prispel by som.

Ale koľko?

Tu sa už hýbeme v oblasti marginálií. Keby som bol ten, ktorý to vie svojím príspevkom zvrátiť, prispejem aj dosť veľa. Lenže to nikdy neviete. Takže asi by som skôr prispel menej. Nepoviem vám žiadnu sumu. Lebo nie som v tej konkrétnej situácii.

Ale poznáte svoje financie.

Poznám ich a možno vám ju práve preto nepoviem. Predstavte si, že by som vám povedal sumu, to je len hypotetick­y, príklad, že 630 eur. Na druhý deň bude titulka, Sulík je ochotný dať mesačnú mzdu šičky z Humenného. Potrebujem toto? Nepoviem žiadnu sumu. Keby som bol ten rozhodujúc­i prispievat­eľ, prispejem asi oveľa viac, ako keď by som bol len jeden z mnohých, kde to nezaváži.

Igor Matovič toho veľa narozpráva­l. Nech sa vyjadrí k fašistom. Nevylúčil som definitívn­e Pellegrini­ho, lebo to nemáme schválené na našom kongrese.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia