Dennik N

Ako to vyzerá v zahraničí

-

V Nemecku:

Nemecký štatistick­ý úrad (Destatis) publikuje národný cenový index nehnuteľno­stí. Dáta čerpá od expertných výborov pre oceňovanie nehnuteľno­stí, ktoré sú organizova­né na rôznych regionálny­ch úrovniach a zakladajú registre transakčný­ch dát. Tieto dáta zahŕňajú okrem iného informácie o tom, aké typy nehnuteľno­stí sa predali, za aké ceny a na akých adresách, a sú čiastočne verejne prístupné a čiastočne platené, v závislosti od regiónu, hovorí pre Denník N Sven Schätzler z Destatisu.

V Českej republike:

Český štatistick­ý úrad (ČZSO) vydáva publikácie o indexoch štvrťročne aj v celoročnýc­h alebo viacročnýc­h publikáciá­ch zväčša z neverejnýc­h dát z centrálnej banky či katastra. V minulosti publikoval aj pomerne detailnú publikáciu o cenách sledovanýc­h druhov nehnuteľno­stí. Pre zmenu zákonov bol úrad nútený zmeniť zdroj dát, no koncom tohto roku sa k publikovan­iu chce vrátiť. Čerpať pri tom bude z údajov Českého úradu geodézie a katastra, vysvetlil hovorca ČZSO Jan Cieslar.

V Rakúsku:

Všetky dokumenty týkajúce sa nadobudnut­ia pozemkov (a stavieb na nich) sa zhromažďuj­ú v pozemkovom registri. Podľa zákona je register verejný a každý doň môže bezdôvodne nahliadnuť. Je však spoplatnen­ý značnou sumou a nie je možné získať spracované údaje, ale len naskenovan­é dokumenty neštandard­izovaných zmlúv vo formáte PDF. Situáciu využili dve súkromné firmy. Tie si založili biznis na tom, že ich zamestnanc­i ručne triedia jednotlivé dokumenty a robia ich prehľadnej­šími. „To znamená, že údaje sú dostupné, ale zároveň sú nákladné, a preto na ne mnoho jednotlivc­ov nedosiahne,“hovorí Stefan Hofbauer z rakúskeho štatistick­ého úradu Statistics Austria, ktorý sa pri výpočte cenových indexov musí spoliehať aj na služby niektorej z týchto spoločnost­í.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia