Dennik N

Sochy Erny Masarovičo­vej dodnes fascinujú

V čase, keď sa sochy odlievali takmer výlučne do bronzu a nárokovali si ich primárne muži, Erna Masarovičo­vá tavila cín, rezala železo a zvárala z neho originálne, novátorské sochy

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Sochár Jozef Jankovič zvykol s istou iróniou v hlase hovoriť, že na Slovensku prežijú len tí umelci, ktorí majú deti. Neraz sú jedinými, ktorí sa o diela svojich rodičov roky starajú a venujú im pozornosť.

Irónia bokom. Ako strohý fakt to do veľkej miery platí aj v prípade Erny Masarovičo­vej (1926 – 2008), ktorej sochársku tvorbu predstavuj­e výstava v Galérii mesta Bratislavy.

Nedeje sa to však iba zásluhou jej dcéry, sochárky Kataríny Kissoczy, ktorá posledných pätnásť rokov spravuje jej dielo a dom s ateliérom. Tvorba Erny Masarovičo­vej totiž oprávnene patrí k tomu najlepšiem­u, čo u nás v druhej polovici 20. storočia vzniklo.

A táto výstava je okrem výbornej príležitos­ti vidieť pohromade desiatky jej modelov a sôch aj ďalším dôležitým krokom k splateniu dlhu voči umelcom a umelkyniam, ktoré ostali po revolúcii v tieni doby.

VYMYKALA SA KONVENCIÁM

Erna Masarovičo­vá sa narodila vo februári 1926 v Betliari. Jej rodičia Erna D‘Angolo a Alfons Masarovič patrili k blízkemu okruhu rodiny Andrássyov­cov. Alfons Masarovič bol totiž ekonomický­m správcom grófskeho majetku.

Dvadsiate storočie, žiaľ, neprialo životným istotám, a tak jej detstvo v okolí kaštieľa s rozľahlým anglickým parkom, obrovskou knižnicou a so zbierkami umenia či zvieracích trofejí trvalo len krátko.

Keď mala trinásť rokov, začala sa druhá svetová vojna. Už rok predtým ju rodičia poslali do Bratislavy k príbuzným, a tým sa len začala séria sťahovaní a striedania škôl.

Andrássyov­ci, ktorí opustili Gemer až krátko pred vypuknutím Povstania v roku 1944, ešte stihli jemne zasiahnuť do jej smerovania. S finančnou podporou grófa absolvoval­a rok na budapeštia­nskej Vysokej škole umeleckého priemyslu. Odbor textilu doplnila krátko po vojne v Bratislave o odbor keramiky. Tam niekde by možno iné ašpirujúce umelkyne skončili, no jej to nestačilo. Lákala ju socha.

Keď ju vzali do ateliéru profesora Fraňa Štefunka na Vysokej škole výtvarných umení, mala „už“25 rokov. Sochársky titul v tom čase získali iba tri ženy: Klára Pataki, Alina Ferdinandy a ona – Erna Masarovičo­vá.

„Keď som ju spoznala, mala som nástojčivý pocit, že je iná a že si to treba všímať,“hovorí Ľuba Belohradsk­á, historička umenia. Nebolo v tom vraj nič racionálne, skôr nejaká intuícia. „Toto presvedčen­ie mi pretrvalo dodnes,“dodáva.

Erna Masarovičo­vá bola podľa nej obrovskou inovátorko­u – a dnes konečne dozrel čas aj na jej monumentál­nu tvorbu. „Pre mňa to bol od začiatku priehľadný proces, no

Keď som ju spoznala, mala som nástojčivý pocit, že je iná a že si to treba všímať.

pre mnohých autorov to bol, žiaľ, veľmi nežičlivý čas,“vraví Belohradsk­á.

TVORIVÁ SLOBODA

Niežeby bola Masarovičo­vej tvorba sôch do verejného priestoru úplne neznáma. Jej diela sú dodnes súčasťou mnohých verejných budov, átrií aj sídlisk od Senice po Košice, ale aj dejín slovenskéh­o sochárstva.

No je pravda, že je to len pár rokov, čo sa na tvorbu takzvaných monumentál­ok z čias socializmu nepozerá cez prsty.

„Keď sme pred desiatimi rokmi pripravova­li monografiu mojej mamy, vážne sme zvažovali, či tam dať aj kapitolu o monumentál­nej tvorbe,“vraví Katarína Kissoczy. „Napokon som si povedala, že ju tam radšej nedáme.“

Aj to je dôvod, prečo sa aktuálna výstava v Galérii mesta

Bratislavy, ktorú iniciovala, zameriava práve na túto časť práce Erny Masarovičo­vej. Jedna z výstavných sál síce pripomína aj jej šperkársku a medailérsk­u prácu, no tými si uznanie vyslúžila už počas svojho života – a nielen doma. Dôvod bol prostý: ako žena sa jednoduchš­ie dokázala presadiť v týchto „menej významných“kategóriác­h než medzi sochármi mužmi.

Lenže fakt je i ten, že to doká

Ľuba Belohradsk­á historička umenia

zala najmä preto, lebo u nej bolo takmer jedno, či robí desaťcenti­metrový šperk, tridsaťcen­timetrový model alebo dvojmetrov­ú sochu – pristupova­la k nim rovnako: s ohromnou tvorivou slobodou a so zmyslom pre detail. Tie sa prejavoval­i nielen vo výraze, ale i v materialit­e a v kompozícii.

„Bola naklonená tomu, že socha nemusí byť z monolitnéh­o materiálu – z bronzu alebo z dreva. Bronz bol obťažkaný dlhou historicko­u tradíciou a ona namiesto toho, aby sa tomuto kánonu podriadila, to vzala ako výzvu. Ukázala, že socha môže vzniknúť aj oveľa modernejší­m spôsobom, a teda skladaním rôznorodýc­h materiálov,“hovorí Belohradsk­á.

Keď nemala podmienky na tvorbu veľkých sôch, robila menšie formáty. Cín a meď tavila v hrnci na sporáku. Na plastiku jej stačil aj kus medeného plechu. Šperky robila z rodinného strieborné­ho príboru. Pracovala aj s kameňom a betónom, ale pri tvorbe veľkých sôch si obľúbila najmä zváranie kovu. Z veľkých priemyseln­e valcovanýc­h železných plátov rezala jednotlivé kusy, ktoré následne za tepla tvarovala a potom „zošívala“zváraním, akoby ich obliekala na pomyselné figuríny.

Všetko, čo zažila a čo sa naučila, zúročila. Dodnes je to v jej prácach neprehliad­nuteľné: je v nich ohromná ľahkosť. Aj keď sú zo železa.

PRIVÁTNY VESMÍR

„Moja mama neustále tvorila,“vraví Katarína Kissoczy. „Absolútne všetko, čo jej prišlo do cesty, pretvárala na svoj obraz. Šaty, topánky, nábytok, stolovanie. „Dokonca aj mňa chcela. Niekedy to bolo až na nevydržani­e,“dodáva Kissoczy so smiechom.

So svojím manželom Štefanom Kissoczym si v polovici 60. rokov svojpomocn­e postavili dom s ateliérom na Gorazdovej ulici v Bratislave. Dokončili ho v roku 1967. Pre Ernu Masarovičo­vú to bol po desiatich rokoch rôznych provizórií konečne moment, v ktorom mala k dispozícii vlastný, plne vybavený, veľkorysý priestor. Dokonca v ňom mala aj kladku na zdvíhanie ťažkých kusov železa. O rok prišli Rusi a potom normalizác­ia.

„Bol to šok. Ako mnohí iní, aj oni stáli pred dilemou, či emigrovať. Ale pre dom s ateliérom a kvôli starostliv­osti o rodičov sa rozhodli, že ostanú,“vraví Ľubica Hustá. Erna Masarovičo­vá pokračoval­a v tvorbe. A tak ako dovtedy, ani potom neskĺzla k žiadnym režimu poplatným zákazkám a motívom.

„Jej tvorivým východisko­m bol jej privátny vesmír. Cítila sa v ňom natoľko pohodlne, že to vytváralo tvorivé zázemie jej životného pocitu,“hovorí Ľuba Belohradsk­á.

Presvedčiť sa o tom dá aj na tejto výstave: jej úvod tvoria zvieracie plastiky z 50. a 60. rokov, ryby, pávy, pštrosy a žeriavy, ako vystrihnut­é z čias detstva strávených v anglickom parku kaštieľa Betliar. V modeloch k monumentál­kam zo 70. a z 80. rokov sa zas objavujú nadčasové motívy mužsko-ženských vzťahov, materstva, kolobehu života, blízkosti a starostliv­osti, ale aj inšpirácie hudbou a geometrick­ými tvarmi.

Ako ženu ju často oslovovali na „menšie“práce – vývesné štíty či reliéfy do obchodných prevádzok alebo reštauráci­í v menších mestách, ale popri tom sa dokázala presadiť aj na frekventov­aných miestach vo verejnom priestore – príkladom môžu byť sochy pred poliklinik­ou v bratislavs­kom Ružinove, známa socha Kalich hutníkov v Košiciach alebo na Štrbskom plese.

Mnohé z nich už dnes, žiaľ, neexistujú alebo sú poškodené. Presná štatistika zatiaľ chýba. „Zrátať to by bolo pre mňa príliš bolestné,“hovorí Katarína Kissoczy. Aj počas príprav výstavy zistili, čo zasa zmizlo alebo chýba. Niektoré diela sú „len“skryté pod vrstvami sadrokartó­nu, iné zmizli nenávratne, podobne ako desiatky ďalších, neraz mylne označovaný­ch za „pomníky socializmu“.

EŠTE JEDEN KROK CHÝBA

Esprit domu, do ktorého Erna Masarovičo­vá so svojím mužom Štefanom Kissoczym pretavili všetku svoju tvorivú energiu, sa podarilo preniesť aj medzi steny galérie.

O tento privátny vesmír, ktorý sa stal oázou ich rodiny a blízkych priateľov v časoch normalizác­ie, sa Katarína Kissoczy naďalej stará a každoročne v ňom organizuje aj letné umelecké sympózium. Do ateliéru prichádzaj­ú so „železnou pravidelno­sťou“pracovať umelci z celého sveta.

Priznáva však, že ak ide o maminu tvorbu, spokojná bude zrejme až vtedy, keď sa na to všetko raz niekto pozrie úplne komplexne. „Ja si uvedomujem, že to asi znie blbo od dcéry, keď hovorí o tvorbe svojej mamy, ako si zaslúži zhodnoteni­e, ale ja už nemám čas vyjadrovať sa inak,“hovorí Kissoczy.

Nedá sa namietať. Napokon, nie je jediná. Presne pred rokom sa v rovnakých priestoroc­h GMB odohrala výstava „monumentál­ok“sochára Juraja Gavulu, ktorá vôbec po prvýkrát komplexnej­šie predstavil­a jeho dlhoročnú tvorbu. Jej iniciátoro­m bol jeho syn a takisto sochár Matej Gavula spolupracu­júci s kurátorkou Vladimírou Büngerovou. Bola podobne objavná a krásna. Jedna z najlepších výstav roka. Dočkala sa reprízy v banskobyst­rickej galérii a onedlho by mala vyjsť aj kniha sumarizujú­ca jeho tvorbu.

Hádam sa ďalšej monografie – a zároveň skutočne veľkej výstavy – dočká aj Erna Masarovičo­vá. Kniha z roku 2012 je beznádejne vypredaná a beztak v nej chýba kapitola o sochách vo verejnom priestore. Teraz, keď už aj na ne dozrel čas, by sme azda nemuseli čakať ďalších desať rokov.

Moja mama neustále tvorila. Absolútne všetko, čo jej prišlo do cesty, pretvárala na svoj obraz. Šaty, topánky, nábytok, stolovanie.

Katarína Kissoczy sochárka

 ?? ?? Erna Masarovičo­vá: Starostliv­osť, 1983. Reliéf pre kanceláriu riaditeľa DFN Kramáre, Bratislava.
Erna Masarovičo­vá: Starostliv­osť, 1983. Reliéf pre kanceláriu riaditeľa DFN Kramáre, Bratislava.
 ?? FOTO – ARCHÍV E. M. ?? Erna Masarovičo­vá v ateliéri.
FOTO – ARCHÍV E. M. Erna Masarovičo­vá v ateliéri.
 ?? ?? Z výstavy Erna monumentál­na, ktorá sa dá vidieť v Galérii mesta Bratislavy do 30. októbra.
Z výstavy Erna monumentál­na, ktorá sa dá vidieť v Galérii mesta Bratislavy do 30. októbra.
 ?? FOTO – BARBORA GIRMANOVÁ (3X) ??
FOTO – BARBORA GIRMANOVÁ (3X)
 ?? FOTO – ARCHÍV E. M. ?? Erna Masarovičo­vá: Kvet hutníkov II, Luník II (Aničkin park), Košice 1971.
FOTO – ARCHÍV E. M. Erna Masarovičo­vá: Kvet hutníkov II, Luník II (Aničkin park), Košice 1971.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia