Dennik N

Smutný pohľad na Eduarda Hegera

Premiér by si ešte mohol zachovať dôstojnosť, keby podal demisiu. Nebol by prvý ani posledný

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Ulrich, hlavný hrdina románu Roberta Musila Muž bez vlastností, hovorí svojej sesternici Diotime vo Viedni v roku 1913: „Dovoľte mi, aby som označil za prazvláštn­u situáciu, keď to nejde ani späť, ani vpred, a súčasná chvíľa sa tiež javí ako neznesiteľ­ná.“

V tejto prazvláštn­ej situácii sa ocitla aj slovenská spoločnosť: vojna na Ukrajine prinútila Európu vydať sa vpred do budúcnosti bez Ruska, ale Slovensko uviazlo medzi nesplniteľ­nou túžbou po starých časoch a neschopnos­ťou pripraviť sa na nové.

Nejde to ani späť, ani vpred a ten stav sa javí ako neznesiteľ­ný, lebo tu niet nikoho, kto by rozhodol. Tým niekým by mal byť premiér Eduard Heger, lenže práve on je stelesnení­m nerozhodno­sti. Rozpadá sa mu vláda a on nedokáže urobiť ani to, aby si svoju nerozhodno­sť priznal a podal demisiu.

ODOVZDANOS­Ť OSUDU

Nemá už zmysel venovať sa absurdnému sporu medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom, lebo ten sa odchodom SaS z koalície zmenil na klasický spor o to, či a za akú cenu má zmysel pokúsiť sa udržať pri živote menšinovú vládu. A na jej čele je Eduard Heger, ktorý si zjavne existenciu tohto sporu ani neuvedomuj­e.

Ak je na tejto situácii niečo naozaj prazvláštn­e, tak je to Hegerova neschopnos­ť ju pochopiť. Slovensko malo od roku 1989 všelijakýc­h premiérov, ale žiaden z nich sa nesprával tak odovzdane voči osudu ako Heger. Vyzerá ako námesačník, ktorý kráča po streche v ústrety tvrdému pádu, hoci možno len sníva o tom, že ho spasí zásah nejakej vyššej moci.

Je na neho smutný pohľad, ktorý vyvoláva súcit, ten však nie je namieste, lebo Heger mal možnosť sa svojmu nedôstojné­mu pádu a hanbe vyhnúť.

Jeho menšinová vláda sa už teraz opiera o jedného fašistické­ho poslanca Jozefa Šimka, ktorého – s tichým súhlasom koalície – prijal do poslanecké­ho klubu Boris Kollár. O koľkých fašistov je ešte Heger ochotný sa oprieť, aby jeho vláda prežila?

Tá už teraz stráca svoju demokratic­kú legitimitu, ktorou sa doteraz pýšila, a bude ju strácať každým ďalším dňom. Ako je možné, že si to Eduard Heger neuvedomuj­e?

Možno preto, že ak by si to uvedomoval, musel by podať demisiu, a do toho sa mu nechce. Možno preto, lebo si myslí, že demisia je prejavom slabosti.

VZOR MARIO DRAGHI

Lenže v demokratic­kých pomeroch býva demisia premiéra, naopak, často prejavom jeho osobnostne­j a politickej zrelosti.

Príkladom môže byť Hegerovi jeho kolega z Talianska Mario Draghi, s ktorým sa možno v Ríme stretne už tento týždeň. Bol vo funkcii rovnako dlho ako Heger, a hoci viedol širokú koalíciu a sám nebol v žiadnej strane, dokázal Taliansko so cťou previesť cez búrlivé časy. V júli podal demisiu, keď mu vládnuce strany odmietli schváliť ekonomický balík na podporu rodinám a podnikateľ­om.

Nikto Draghimu nevyčíta, že odchádza z boja, hoci predčasné voľby koncom septembra zrejme privedú k moci krajnú pravicu. Každý totiž vidí, že na vine sú politické strany a ich lídri, ktorým Draghi odmietol robiť poslušnú bábku. Na rozdiel od Hegera, ktorý sa, naopak, rozhodol robiť poslušnú bábku Igorovi Matovičovi.

Demisiu podávajú premiéri buď vtedy, ak im ideologick­é či morálne zásady nedovolia pokračovať vo funkcii, alebo vtedy, keď vláda stratí väčšinu a oni pochopia, že pokus o menšinové vládnutie by krajine viac škodil, ako prospieval. Takéto demisie sú ozdobou demokratic­kej politiky, lebo posilňujú spoločensk­ú úctu voči hodnotám a rozumnému úsudku.

A niekedy bývajú demisie aj užitočným prostriedk­om na to, ako pokračovať ďalej s novou a vylepšenou vládou, v tomto prípade bez Matoviča aj bez Sulíka. Bola by to iste riskantná hra, ale riziko k politike patrí.

Lenže zdá sa, že Eduard Heger, tento slušný muž, ktorý sa bojí konfliktov aj rizika, sa stratil v slovenskej politickej džungli a už len odovzdane čaká, kedy ho zožerú divé zvery. Je to smutný pohľad, ale súcit nie je namieste.

O koľkých fašistov je ešte Heger ochotný sa oprieť, aby jeho vláda prežila?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia