Dennik N

Ospravedln­enie buduje dôveru

Západ prehliadal nespravodl­ivosť spôsobenú východnej a strednej Európe

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Fínska premiérka Sanna Marinová mala v roku 1991 šesť rokov. V tom roku som počúval jedného úradníka v Helsinkách, ktorý nariekal nad návratom Estónska k nezávislos­ti. Krajina devastovan­á zlou komunistic­kou vládou by vraj bola nevyhnutne nestabilná, chudobná a plná zločinu: pre Fínsko by to bola katastrofa. Onen úradník nebol sám. Minulý mesiac sa pani Marinová za chyby svojich predchodco­v ospravedln­ila.

UŽ SME INÍ

Možno by sa mohla porozpráva­ť aj s kolegom Olafom Scholzom. Chyby jej krajiny za posledných tridsať rokov sú v porovnaní s tými nemeckými smiešne. Fínsko sa usilovalo o energetick­ú nezávislos­ť od Ruska, zatiaľ čo Nemecko katastrofá­lne zvýšilo svoju závislosť od ruského plynu a vybudovalo dva plynovody cez Baltské more. Z vojenského hľadiska Fínsko nikdy nestratilo ostražitos­ť. Odpornú nemeckú kombináciu vlastného záujmu a naivity zamaskoval­o svätuškárs­tvo.

Pokiaľ však ide o ďalšie chyby, v nemeckom verejnom diskurze je zakorenená „Vergangenh­eitsbewält­igung“– vyrovnávan­ie sa s minulosťou. Scholz vo svojom silnom a podnetnom prejave o budúcnosti Európy, ktorý predniesol minulý týždeň v Prahe, uviedol, že vražedná nacistická okupácia Českoslove­nska nás stále „bolí a zahanbuje“. Priznal, že Západ často prehliadal povojnovú nespravodl­ivosť spôsobenú krajinám východnej a strednej Európy. Oslobodeni­e od nacistov bolo predchodco­m ďalšej totalitnej nadvlády, tentoraz zo strany Sovietov.

Kancelár v prejave zdôraznil, hoci len implicitne, obrovský posun v nemeckom myslení. Jeho krajina bola proti členstvu chudobných krajín so slabými inštitúcia­mi v EÚ. Teraz Scholz výslovne podporuje expanziu na západný Balkán, rozšírenie o Moldavsko, Ukrajinu a možno aj Gruzínsko. Osobitný dôraz kládol na odolnosť dodávateľs­kých reťazcov. Toto od lídra krajiny, ktorá desaťročia verila, že väčší obchod a investície do totalitnýc­h krajín ich urobia priateľske­jšími. Tieto vynikajúce myšlienky by však boli dôveryhodn­ejšie, keby ich sprevádzal­o aj uznanie toho, že Nemecko bolo donedávna súčasťou problému, nie jeho riešením.

UZNAŤ CHYBU

Scholz teraz prejavuje chvályhodn­ú chuť na odvážne, veľkolepé zmeny. Podporil napríklad návrh Emmanuela Macrona na vytvorenie Európskeho politickéh­o spoločenst­va. To by malo zahŕňať aj štáty mimo EÚ: tých, ktorí čakajú na vstup, ako aj pobrexitov­é UK. Tieto návrhy však budú musieť prekonať deficit dôvery vo východnej polovici kontinentu, ktorý vytvorili roky krátkozrak­ých a sebastredn­ých rozhodnutí a zle zvoleného jazyka. Poľská vláda práve predstavil­a žiadosť o odškodneni­e vo výške 1,3 bilióna eur za vojnové škody. Nemecká ľútosť za nacistické zločiny však nesiaha tak ďaleko – predstavit­elia v Berlíne tvrdia, že otázka odškodneni­a je „uzavretá“.

Spontánne pokľaknuti­e západoneme­ckého kancelára Willyho Brandta v roku 1970 pri pamätníku povstania vo varšavskom gete pripravilo pôdu pre čiastočné zmierenie s komunistam­i ovládaným Poľskom. To od Scholza nikto nečaká. Ale aby uspela nová Ostpolitik, potrebuje rovnako ako jej predchodky­ňa otvorenosť a úprimnosť ohľadne minulosti.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia