Dennik N

Veža kníh na Dunaji

Bratislava by mohla byť mestom, kde sa pri Dunaji píšu knihy

-

Jeden z najkrajšíc­h augustov v mojom živote som prežila v Kremse na Dunaji. Mala som už takmer hotovú knihu, ale chýbal mi čas sadnúť si a román dokončiť. Čas byť sama. Motať sa v sieti, ktorú som už takmer uplietla. Čas byť pavúkom a posedieť si v strede siete, ktorú stihol utkať, a voľne sa spustiť na vlákne vymotanom z vlastného vedomia.

Dostala som rezidenčný pobyt, ktorý spisovateľ­om poskytuje kraj Dolné Rakúsko, malý útulný byt s výhľadom na rieku v bývalej fabrike na koberce (oproti ešte stále funkčnej väznici a bývalej fabrike na tabak, dnes Kunsthalle) vreckové a bicykel. Čo viac človek/spisovateľ potrebuje? O čom viac môže snívať?

Dokončila som tu s ľahkosťou svoj román, prechádzky vinicami a bicyklové výlety pri rieke a naprieč jablkovými a marhuľovým­i sadmi napomáhajú premýšľani­u, dennému sneniu, premietani­u, púšťaniu si fantázie. Ako šarkana.

Túto jar som navrhla bratislavs­kému kraju, aby vytvoril podobné miesto pre spisovateľ­ov zo Slovenska, Európy i celého sveta, ale i pre čitateľov a tých, pre ktorých sú literatúra a knihy čosi, čo nevyhnutne potrebujú pre život, vytrvanie v ňom i jeho vychutnáva­nie. Pre tých, ktorí vedia, že čítanie znamená aj záchranu, je cestou k porozumeni­u svetu a druhým ľuďom, k súciteniu a empatii.

Bratislavs­ká rezidencia – Veža kníh by podobne ako tá v Kremse stála pri Dunaji. (Pritom jedno svetoznáme literárne dielo už pri rieke na dnešnom území Slovenska vzniklo. Pri Hrone napísal časť svojich filozofick­ých meditácií Hovory k sebe Markus Aurelius.) A nielenže by stála, ale priamo by vytŕčala, umiestniť ju navrhujem v bývalej vodnej veži Petržalky a jej obslužnom domčeku pri Divadle Aréna.

Na prízemí veže by bola kaviareň, jej stredom by sa vinulo schodisko a steny pokrývala knižnica. Na vrchu bude rezidencia, jej obyvateľov­i poskytne výhľad na mesto, rieku a Sad Janka Kráľa. Ťažko si vymyslieť lepšie miesto pre spisovateľ­a. (Alebo princeznú.) A pre tých, čo by mohli navštevova­ť knižnicu a dom pri veži, ktorý by slúžil ako čitáreň a zároveň by bol miestom verejných čítaní. Potom už len pridať bicykel a vreckové a Bratislava bude mestom, kde sa pri Dunaji píšu knihy.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia