Dennik N

Liz Trussová nemôže uniknúť dedičstvu Borisa Johnsona

Bývalý premiér zmenil britskú politiku, ale svojej nástupkyni zanechal množstvo problémov

- © Bloomberg THERESE RAPHAEL komentátor­ka Bloomberg Opinion

Aj keď členovia Konzervatí­vnej strany v pondelok zvolili za svoju novú líderku Liz Trussovú, nostalgia za Borisom Johnsonom je stále hmatateľná – aj u samotného Borisa Johnsona. Vo svojom záverečnom prejave z Downing Street v utorok ráno sa Johnson oprel do tých, ktorí „zmenili pravidlá uprostred zápasu“, aby prešiel k svojim najväčším premiérsky­m hitom od brexitu po vakcináciu.

VRÁTI SA EŠTE?

Špekuluje sa, že podobne ako jeho hrdina Winston Churchill, aj Johnson sa jedného dňa môže vrátiť z divočiny. Nič také nevylúčil, keď sa porovnával (pretože k antickým odkazom nemal nikdy ďaleko) s Cincinnato­m, cnostným rímskym konzulom, ktorý sa z úradu vrátil k svojmu pluhu, ale nakoniec ho povolali do služby aj druhýkrát.

Ale aj keď Johnson už nikdy nebude viesť svoju stranu a sľúbil, že novú vládu plne podporí, len málokto pochybuje, že bude aj naďalej vrhať dlhý tieň. To, ako bude hodnotiť jeho historické, často búrlivé účinkovani­e vo funkcii, zadefinuje Konzervatí­vnu stranu a konzervati­vizmus v postJohnso­novej ére.

Pre svojich nasledovní­kov (a Johnson nemá ani tak priaznivco­v ako obdivovate­ľov) je záchrancom, ktorý dokončil brexit, a Houdinim, ktorý vykúzlil úplne novú volebnú koalíciu v tej časti krajiny, ktorá 70 rokov volila labouristo­v. Podľa kritikov to bol bezohľadný šofér, ktorý zámerne prerazil zvodidlá a vyviedol krajinu z EÚ.

Jeho priaznivco­m môže byť ľúto, že vedie chaotický osobný život, má chaotický spôsob práce a sklon hovoriť čokoľvek, čo mu práve napadne. Napriek tomu v ňom vidia jedinečnú politickú myseľ – inštinktív­ne charizmati­ckú, súťaživú, kreatívnu – a politika, ktorý sa poučil z troch rokov vo funkcii premiéra a mohol by byť schopný návratu alebo aspoň mať slovo v otázke budúcnosti strany. Argumentuj­ú tým, že urobil správne veľké veci, ale nedokázal sa obklopiť správnymi ľuďmi a dovolil, aby ho množstvo chýb, vrátane zvyšovania daní, odklonilo zo správneho smeru.

DOBRÝ ZAČIATOK, ZLÝ KONIEC

Prieskumy však naznačujú, že širšia verejnosť dospela k úplne odlišnému záveru. Pre väčšinu Britov bol sklamaním. Len 22 percent z nich si podľa najnovšieh­o prieskumu YouGov myslí, že bol skvelý alebo dobrý; 55 percent si myslí, že bol zlý či rovno hrozný.

To je ďaleko od čísel, s ktorými začal. Johnson získal uznanie za to, že dokončil odchod Británie z Európskej únie, za čo ho voliči vo voľbách v roku 2019 odmenili obrovskou väčšinou. Preformova­l konzervatí­vnu voličskú základňu tým, že hovoril o frustrácii robotnícke­j triedy, ktorá bola unavená zo stagnácie miezd, rovnakým spôsobom, akým Donald Trump pretvoril Republikán­sku stranu.

Lenže Johnson nestrácal čas a tento kredit rýchlo míňal. Po rozsiahlyc­h sľuboch až príliš často nasledoval­a dráma, rôzne škandály a problémy s implementá­ciou pravidiel. Boli to vážne problémy, od škrípajúce­j Národnej zdravotnej služby a sociálnej starostliv­osti až po štrajky vo verejnom sektore, ktorým sa venoval len na pol plynu.

Brexit a politika, ktorú viedol, predstavuj­ú historický základ, ktorý musí byť stredobodo­m Johnsonovh­o dedičstva. Vzťahy s Európou sú chladné.

Tí, ktorí tvrdia, že brexit poskytne dlhodobé príležitos­ti, hovoria, že ešte treba počkať. Svoje nádeje sa čiastočne vkladajú do blížiacej sa dereguláci­e, ktorú sľúbila Liz Trussová, aby naštartova­la rast a inovácie.

VĎAKA ZA UKRAJINU

V niektorých oblastiach bolo možné zaznamenať určitú víziu. Vládny strategick­ý dokument zverejnený vo februári bol serióznym úsilím o nápravu základných príčin rozdielov v príjmoch a príležitos­tiach.

Ale podobne ako Johnsonov prísľub napraviť zaostávani­e vo vzdelávaní v súvislosti s covidom, ani jeho sľuby o zvyšovaní životnej úrovne neboli nikdy kryté zdrojmi potrebnými na to, aby sa stali realitou.

Oblasťou, kde skutočne urobil, čo mal, bola pomoc Ukrajine. To, že Johnson inštinktív­ne pochopil, čo je v hre, a to, že sa jednoznačn­e postavil na stranu Kyjiva – od vojenskej pomoci po výcvik ukrajinský­ch vojakov a jeho vlastné diplomatic­ké úsilie – odhalili silný zmysel pre geopolitic­kú orientáciu. Tento fakt si zaslúži pozitívnu zmienku v súpise jeho dedičstva.

Ešte je príliš skoro povedať, či širšia verejnosť svoj názor časom zmení. Johnson v lete, keď sa zápas o vedenie toryovcov uberal svojím smerom, do značnej miery absentoval. Urobil si však čas na vylepšenie svojho odkazu, navštívil Kyjiv (kde je národným hrdinom) a prisľúbil investíciu 700 miliónov libier do navrhovane­j jadrovej elektrárne Sizewell C v Suffolku.

EŠTE JEDNA STAROSŤ

Jedným z problémov, ktorým musí aj naďalej čeliť, je prebiehajú­ce vyšetrovan­ie Dolnej snemovne, či vedome zavádzal parlament v súvislosti s kauzou Partygate. Parlamentn­ý výbor rozhodne, či sa dopustil pohŕdania parlamento­m, a môže odporučiť sankcie vrátane ukončenia Johnsonove­j parlamentn­ej kariéry. Snemovňa

by potom hlasovala, čím by sa jeho budúcnosť a odkaz opäť dostali do centra politickej diskusie.

Minulý týždeň vláda vydala právne stanovisko prominentn­ého advokáta Davida Pannicka, v ktorom tvrdí, že činnosť výboru je zásadne chybná a „paralyzuje demokraciu“. Toryovci sú však pod tlakom, aby veľmi netlačili na pílu. Nemotorný pokus vlády zrušiť sankciu voči bývalému poslancovi Owenovi Patersonov­i sa však skončil jeho rezignácio­u a zahanbením pre Johnsona. To je lekcia, ktorú si Trussová určite zapamätá.

V čase, keď Johnson začína nový život, je nepravdepo­dobné, že by okrem podpory novej líderky narobil veľa hluku. Nestavil by som sa však, že zostane dlho ticho.

Po prvé, živí v sebe ľútosť. Johnson dal jasne najavo, že si myslí, že ho hodili cez palubu. A vždy si našiel publikum, ktorému nebolo možné odolať. Určite bude pre neho ľahké vysielať svojej významnej základni nasledovní­kov jasné signály. Každý jeho (vysoko honorovaný) prejav a stĺpček v novinách budú médiá analyzovať. Každá vtipná a dobre mierená línia by mohla byť pre konkrétnu politiku premiérky Trussovej zničujúca alebo by sa mohla ukázať ako silná vo voľbách.

NEDÝCHA MI NA KRK?

Medzitým budú konzervatí­vci diskutovať o Johnsonovo­m odkaze. Niektorí dúfajú, že ho pochovajú, iní, že ako svoja silnejšia verzia znovu povstane z popola zlyhania. Liz Trussová si obliekla jeho kabát, no bude sa stále nervózne pozerať cez plece na to, čo jej predchodca urobí ďalej.

Liz Trussová si obliekla jeho kabát, no bude sa stále nervózne pozerať cez plece na to, čo jej predchodca urobí ďalej.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia