Dennik N

Sulík návrh na odvolanie Matoviča nepredloží

Sulíkov rozhovor po demisii veľmi znižuje riziko predčasnýc­h volieb

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Richard Sulík nevylučuje, že SaS sa do vlády vráti, ak z nej Matovič odíde, a hovorí, že všetky vládne návrhy, ktoré budú liberáli považovať za rozumné, v parlamente podporia. Predseda SaS tým odkazuje, že nechce Hegerov pád ani predčasné voľby.

Sulík tvrdí, že návrat do vlády by privítal. Robí to, pretože byť ministrom hospodárst­va ho naozaj baví a reči o tom, že uteká pred zodpovedno­sťou, sú len podpásové urážky.

Lenže ak platí aj to, že liberáli podporia správne kroky vlády, tá nebude mať dôvod tlačiť na Matovičov odchod. Eduard Heger tak má šancu ďalej pracovať, ako keby mal v parlamente väčšinu. Navyše si pri hlasovania­ch o „nerozumnýc­h“návrhoch bude môcť pomôcť tarabovcam­i a podobne.

Odchod SaS z vlády však znamená aj posun v rozložení síl v kabinete. Kto bude klásť bláznivým nápadom ministra financií odpor? Premiér? Veronika Remišová? Boris Kollár? Všetci spolu tvoria mix nedostatku odvahy a kšeftársky­ch počtov. Niektorí sa Matovičovi boja postaviť, iní vedia, ako na neho, aby im dovolil robiť si takmer čokoľvek, ale nikto z nich nemá chuť korigovať ho.

Ak Sulík naozaj uvažuje o tom, že sa chce vrátiť, ocitne sa v prekérnej situácii vo chvíli, keď sa v parlamente objaví návrh Smeru a Hlasu na Matovičovo odvolanie. Predseda SaS si dal veľmi záležať, aby opozícii odkázal, ako má Matoviča odvolávať, aby získala aj jeho hlasy. Ministrovo odvolanie nemôžu navrhnúť fašisti, ale iba Smer alebo Hlas.

No a v okamihu, keď by Matovič prišiel o funkciu s prispením SaS, akákoľvek možnosť, že by sa mohli liberáli vrátiť do vlády s OĽaNO, by bola fuč. A opačne, veľmi ťažko by sa im vysvetľova­lo, prečo nehlasoval­i za pád ministra, kvôli ktorému odišli z vlády.

No a v okamihu, keď by Matovič prišiel o funkciu s prispením SaS, akákoľvek možnosť, že by sa mohli liberáli vrátiť do vlády s OĽaNO, by bola fuč.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia