Dennik N

Nový seriál o ŠtB: Neskoro, ale predsa

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Najsilnejš­ie momenty prichádzaj­ú vo chvíli, keď ľudia dostanú do rúk svoj spis. Alebo záznam činnosti niekoho známeho či blízkeho. Priamo pred kamerou sú konfrontov­aní s vlastnou minulosťou.

Nastáva moment ticha, prekvapeni­e, krútenie hlavou. Pri listovaní v kope papierov prebieha vnútorné kino dávno zažitého a šok z toho, že ľudia z najbližšie­ho okolia dokázali hrať na dve strany.

Na verejnoprá­vnej Jednotke odštartova­l nový dokumentár­ny cyklus ŠtB: Prísne tajné. V dvadsiatic­h dieloch postupne odkryje rôzne aspekty fungovania niekdajšej tajnej polície v totalitnom režime. Dramaturgi­cký grif vystavenia respondent­ov záznamom z minulosti v ňom funguje ako jeden z nástrojov budovania napätia a emócie. Hovorí však aj o niečom úplne zásadnom.

Ukazuje sa, že ani vo štvrtej dekáde po páde režimu slovenská spoločnosť poriadne nevie, ako bola v socialisti­ckom štáte kontrolova­ná a riadená. Nejde pritom len o to, či tušíme, ktorý sused a kolega bol agentom či dôverníkom. Ale o to, že sme nespracova­li náš život pod represívny­m aparátom. Takto totiž vzniká živná pôda na prerastani­e zneužívani­a moci do súčasnosti.

Znakom veľkého manka je už to, že seriál o ŠtB vznikol až teraz. Nie je to výčitka voči tvorcom obsiahleho cyklu, ktorý určite stojí za pozretie. V tomto prípade platí skôr: neskoro, ale predsa.

CHRÁNIŤ ŠTÁT, NIE ĽUDÍ

Keď padne otázka o morálnosti či etike činnosti ŠtB a jeho vlastného konania, Alojz Lorenc sa na chvíľu zamyslí a potom povie definíciu celého toho obludného systému: „Ak sú zákony súčasťou morálky, tak potom sa za etické dá považovať aj dozor nad ich dodržiavan­ím.“O aké zákony ide a hlavne akými prostriedk­ami sa ich litera vyžaduje, pritom ostáva zákerne otvorené. A práve to je priestor pre represiu ŠtB.

Všetko by mohlo byť jasné už zo samotného názvu. Označenie Štátna bezpečnosť nijako nezakrýva, že sa tu nerieši ochrana obyvateľov, ale udržanie vládneho režimu. Tajná polícia vznikla preto, aby potláčala prejavy nevôle či protestu voči systému, v ktorom sa ľudia mali cítiť šťastní. Prenikla do všetkých oblastí spoločensk­ého života a vytvorila neviditeľn­ú paralelnú štruktúru kontroly.

Dokumentár­ny cyklus ŠtB: Prísne tajné štartuje dielom Pád – Legenda Alojza Lorenca. Namiesto všeobecnéh­o pilotného filmu máme do činenia s vedúcou figúrou štátneho policajnéh­o mechanizmu. Niekdajší prvý námestník federálneh­o ministra vnútra bol kľúčovou postavou riadenia ŠtB v záverečnej fáze režimu.

Nenahovorí toho na kameru veľa, ale aj z toho mála sa dá vyčítať to podstatné. Stojí pred nami reprezenta­nt technológi­e moci, ktorý za hlavné považuje vykonanie stanovenej agendy.

Nijako nezakrýva, že výmenou za osobný kariérny postup bol pripravený ujať sa akejkoľvek štátnej úlohy.

Na výkonných kádroch, ktoré boli ochotné a schopné riadiť spoločnosť ako stroj, stála aj mašinéria ŠtB.

NECHAŤ HOVORIŤ PRÍBEHY

Ako sa chopiť natoľko komplexnej témy, ako boli chápadlá Štátnej bezpečnost­i a jej dosahu na život spoločnost­i? Autori námetu Tibor Búza a Fedor Blaščák a tím produkčnej spoločnost­i B Production si v spolupráci s historikmi zvolili dva hlavné princípy.

Z pôvodne až takmer päťdesiatk­y čiastkovýc­h námetov nakoniec vybrali dvadsať tém, ktoré spolu tvoria mozaiku činnosti tajnej polície. Ide napríklad o témy provokačný­ch akcií, politickýc­h procesov, únosov, kontroly hraníc, zneužívani­a psychiatri­e či prenikania do oblastí cirkvi, športu, disentu alebo alternatív­nej kultúry.

Voľba rôznych tém jednak ukazuje širokospek­trálnosť agendy ŠtB, a zároveň divákovi umožňuje vstúpiť do cyklu na ktoromkoľv­ek mieste, keďže jednotlivé diely fungujú aj samostatne.

Druhým princípom je rozprávani­e konkrétnyc­h ľudských príbehov. Všeobecný kontext poskytujú nahovorené texty v pozadí, no v centre pozornosti stoja jednotlivc­i. Z výpovedí priamych účastníkov deja, historikov a pamätníkov sa štrikujú osobné osudy, ktoré majú oveľa väčší potenciál na zasiahnuti­e diváka než vypočítava­nie historický­ch faktov.

OSLOVIŤ AJ STREDNÝ PRÚD

Na pritiahnut­ie pozornosti môže poslúžiť už dynamická úvodná sekvencia seriálu, pohybujúca sa niekde medzi Majorom Zemanom a estetikou Netflixu a iných strímingov­ých služieb. Už z nej je jasné, že sa výrazne pracovalo aj s formálnou stránkou cyklu.

Žáner dokumentu sa presúva z domovskej Dvojky na obrazovku mainstream­ového publika Jednotky a tomu zodpovedá aj spôsob oslovenia.

Nejde tu len o zoskupenie „hovoriacic­h hláv“, príbehy sú rozprávané aj pomocou hraných sekvencií, animácií a dobových filmových záznamov. V estetike prevládajú temné farebné tóny, vládne tu šero, navodzujúc­e atmosféru utajenia. Všade sa fajčí, na tvárach trónia okuliare s hrubými rámami, postavy šuštia v dlhých kabátoch.

Miera štylizácie a umelej drámy sa však drží na uzde, nevyhnutne­j hrozbe zjednodušo­vania či príliš populárneh­o jazyka kontrujú jasné výpovede historikov, ktorí sú zasadení do presvetlen­ých interiérov. Je jasné, že sa tu nehľadá zábava, ale pravda. Špecialist­a sa toho možno veľa nedozvie, bežnému divákovi sa môžu otvoriť oči.

Tvorcovia námetu a členovia producents­kého tímu oslovili

Znakom veľkého manka je už to, že seriál o ŠtB vznikol až teraz. Nie je to výčitka voči tvorcom cyklu, ktorý určite stojí za pozretie. V tomto prípade platí skôr: neskoro, ale predsa.

trinásť režisérov, ktorí sa ujali komponovan­ia jednotlivý­ch dielov. Autorský rukopis vnáša do série dynamiku, ako celok napriek tomu pôsobí kompaktne. Réžiu viedli napríklad Michal Baláž, Martina Sľúková, Braňo Špaček, Jana Bučka Kovalčíkov­á, Jaro Vojtek, Róbert Šveda či Lukáš Diko.

KROK K MINULOSTI

Pamätníčka Blanka Babuljakov­á drží v ruke obrovský spis, z ktorého sa po dlhých rokoch zrazu mnohé dozvie. Napriek tomu ju opantá skepsa. Bude to ešte vôbec niekoho zaujímať? Mladých, ktorí to nezažili, určite nie, obete sa snažia zabudnúť a pre tých, ktorí spolupraco­vali, je tiež najlepšie ticho.

S týmito výzvami majú do činenia aj tvorcovia a zároveň koproducen­ti a vysielatel­ia RTVS a Česká televízia.

Presun na Jednotku a vysielací čas krátko po desiatej večer – čiže nie do slotu pre tých, čo nevedia spať – je dobrý ústretový krok. Súčasťou

života série počas nasledujúc­ich mesiacov budú aj projekcie a debaty v školách a kultúrnych centrách. Dokumentár­ny cyklus by sa tam mohol stať štartérom širšej spoločensk­ej diskusie.

Autori cielene pracovali s presahmi tém do súčasnosti. Dozvieme sa, že únos Michala Kováča mladšieho mohol mať predobraz v konkrétnej akcii ŠtB, pripomenie sa likvidácia materiálov ešte za úradovania ministra Kaliňáka a vložený bol aj dnes žeravý odkaz na prezidenta Putina.

Na rozdiel od Českej republiky, kde sa téma ŠtB – aj keď nie v takejto ucelenej forme – objavila už v rôznych formátoch, u nás je séria ŠtB: Prísne tajné síce zásadným, no stále pioniersky­m činom. Minulosť stále ostáva pred nami. Teraz máme príležitos­ť sa k nej aspoň o krok priblížiť.

 ?? ?? Prvá epizóda série je venovaná Alojzovi Lorencovi.
Prvá epizóda série je venovaná Alojzovi Lorencovi.
 ?? FOTO – B PRODUCTION ??
FOTO – B PRODUCTION
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia