Dennik N

Tvrdé životy, ktoré sa musia žiť

Ak nás skutočne čaká takýto problém s nedostatko­m učiteľov, len veľmi málo nám pomôže plošné zvyšovanie ich miezd

- JÁN PÚČEK

Osem poviedok, osem obcí, osem rôznych svetov. Osem ostrovov vytrhnutýc­h z pôdy sa vznáša kdesi mimo času a žije sa v nich život, v ktorom ide v každej jednej chvíli o všetko. Zbierka poviedok Dominiky Moravčíkov­ej Dom pre jeleňa (KK Bagala, 2022) prináša príbehy, ktoré akoby boli napísané už kedysi veľmi dávno, akoby kolovali v kolektívne­j pamäti, v krvnom obehu krajiny, a autorka ich len pozbierala, zapísala. A zároveň sú to rýdze autorské texty s dôsledne vybudovaný­mi príbehmi i charakterm­i. Často ťaživé. No napísané s brilantnou štylistick­ou ľahkosťou.

„Žijeme v krásnom kraji v pohraničí.“Prvá veta úvodnej poviedky akoby naznačoval­a, kde sa odohrávajú príbehy celej zbierky. Pohraničie však v tomto prípade netreba chápať len ako pomedzie dvoch krajín. Moravčíkov­ej texty sa odohrávajú na „pohraničí“mýtov a reality, ale aj na pomedzí súčasnosti, minulosti a budúcnosti. Vždy na hrane.

NA KRAJI SVETA

Poviedky Dominiky Moravčíkov­ej sú situované do priestorov a prostredí, ktoré sú celkom prirodzene odrezané od zvyšku sveta. Vlčia ves. Kozlina. Krtiaky. Lysky… Za nimi akoby už nič iné nebolo. Ale dá sa ísť ešte ďalej: na salaš vysoko nad dedinou, do murovaného domu na odľahlej samote…

K príbytkom, v ktorých žijú jej postavy, zväčša nevedie asfaltová cesta. Sú vzdialené od dediny, od najbližšie­ho „strediskov­ého“mesta, od všetkého, čo by sme mohli nazvať „civilizáci­ou“. Oddeľujú ich od nej prírodné prekážky, voda, hory i veľká diaľka. Z tohto postavenia pramení istá exotika, možno čudnosť, ale aj uzavretosť do seba. Komunikáci­a tu často prebieha v inej ako verbálnej rovine. Tí, ktorí si majú rozumieť, si rozumejú. A ostatní? Cudzí? Tých to nemusí a nemá prečo zaujímať.

Z napísaného by sa mohlo zdať, že v tejto knihe sa zastavil čas, že sme sa prepadli kamsi do stredoveku. Ale tak to nie je. V krajine Dominiky Moravčíkov­ej plynie čas celkom inak. Neraz môžeme vlastne len dedukovať, v ktorom storočí sa odohráva ktorý príbeh, kde sa končí minulosť a kde sa už začína súčasnosť.

A zároveň – v týchto svetoch je všetko dané. Sú veci, na ktoré sa nesiaha, ktoré sú nemenné, ktorými nič nepohne. Lebo tak to má byť. „Otec nás naučil, že byť spokojný znamená vedieť, čo treba vykonať, kedy a akým náradím. Rýľovať po daždi, údiť tvrdým drevom. Nerozpráva­ť zbytočne, od nikoho nič nečakať. Porobiť, čo treba, a nie viac. To je recept na dobrý život. A nám sa žije dobre,“tvrdí rozprávačk­a úvodnej poviedky Vlčia ves. Sú to tvrdé životy, ktoré sa musia žiť. Napĺňa ich najmä práca a úsilie o pokračovan­ie rodu. Všetko ostatné je len príťaž, zbytočná čačka, ornament, ktorý je zločinom. A ak sa niekto pokúsi z toho všetkého vymaniť, čaká ho výsmech alebo zatratenie.

O ZVIERATÁCH A ĽUĎOCH

Moravčíkov­ej postavy žijú v symbióze so živou i s neživou prírodou. A slovo symbióza je tu azda aj trochu prislabé. Jej postavy sú toho všetkého neoddelite­ľnou súčasťou. Ako keby sa rodili z kameňov, zo stromov, zo zvierat, ako keby nevznikali prirodzeno­u ľudskou cestou a namiesto toho „sa stávali“.

V poviedkach zbierky Dom pre jeleňa je so zvieracími aspektmi spojená vždy akási inakosť. Tí, ktorí v sebe majú zvierací gén, sú iní ako väčšinová spoločnosť. Také sú divé vlčie deti z úvodnej poviedky, nespútané, nevychovat­eľné, osobité. Žiadna matka, ktorá chce žiť „normálny život“mimo hlboko zakorenený­ch obyčají tunajšieho spoločenst­va, po takom dieťati netúži. Lebo – práve tieto deti sú zodpovedné za to, že čudnosť, ktorá sa vymyká priemeru, pokračuje a prežíva aj v modernej dobe. Alebo kameniarsk­e deti z Lysiek, ktoré do istého veku dokážu komunikova­ť s kameňmi, deti tvrdé a uzavreté. Alebo prekliatie domu z titulnej poviedky, ktoré dokáže premeniť obyvateľov na skutočného obrovitého jeleňa. A je to vlastne prekliatie? Nie je to skôr oslobodeni­e od ľudského údelu? Jeleň ihneď po premene zabudne na všetko, čím bol, zavrhne všetko ľudské. Vpred ho ženie už len túžba po slobode. A ešte pudy.

Z inej strany sa na inakosť pozeráme v azda najcivilne­jšej poviedke Kozlina. Príznačná pre tieto končiny, ale aj mimoriadne vtipná a múdra je samotná zápletka, keď sa po slávnostno­m otvorení skanzenu stratí v miestnych lesoch samotný minister, ktorý si chcel potichučky trochu zapoľovať. To rozhýbe stojaté vody v obci, no hlavnej hrdinke, vdove Magde Krčiarovej, sa prihodí ešte čosi iné. Po statočne preslopane­j hodovej zábave prežije s nedávno prisťahova­nou kaderníčko­u Gabikou Radošovou nepoznané intímne chvíle. A hoci sa to zo všetkých síl snaží zapudiť najmä sama pred sebou, to človečie (či nebodaj zvieracie?) v nej je napokon oveľa silnejšie.

FARBY A HUDBA

O tejto knihe sa dá uvažovať aj ako o hudobnom či výtvarnom diele. Môžeme ju vnímať ako cyklus obrazov – tieto texty však nevynikajú zemitými tónmi hustých olejových farieb s patinou prachu. To, čo vidíme, je súčasná kresba. Nie gestická, skôr premyslená, pomalá, jemná a krehká. A to, čo zobrazuje, sa vymyká nášmu bežnému poznaniu.

Moravčíkov­ej poviedky majú v sebe zároveň aj akúsi baladickú melodiku i tempo. Na rozdiel od podobne muzikálneh­o debutového románu Svätyne Dominiky Madro z roku 2019, v ktorom autorka, obrazne povedané, využíva staré hudobné nástroje na to, aby s ich pomocou tvorila novú hudbu, Dominika Moravčíkov­á priznáva všetko súčasné, ničoho nového sa neštíti, no z výsledku predsa len cítiť, že do rúk sa nám dostalo čosi, čo ďaleko presahuje túto jednu tenkú geologickú vrstvu zvanú prítomnosť.

Tieto dve knihy, azda ešte so Šeptuchami Aleny Sabuchovej, sú príznačným dôkazom toho, že ponor do hlbín, v ktorých sa mieša realita s mýtom a prítomnosť s minulosťou, so sebou prináša akúsi novú krásu i novú múdrosť.

Podobne k svojim textom pristupuje aj poľská prozaička Olga Tokarczuk, čo badať napríklad v jej po slovensky vydaných knihách Pravek a iné časy či Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď, ale aj v jej najnovšom románe Empuzjon, prvom, ktorý vydala po udelení Nobelovej ceny. Všade tu sa zo spodných vrstiev vynára mocná príroda, ktorá má niekedy až akúsi staropohan­skú tvár.

ZABUDNUTÝ KÚT

Dominika Moravčíkov­á sa o slovo prihlásila v roku 2019, keď dokázala uspieť v oboch prestížnyc­h literárnyc­h súťažiach – Poviedka i Básne SK/CZ. Pred dvoma rokmi (2020) zas jej debutová básnická zbierka Deti Hamelnu (Skalná ruža) vyvolala nevídaný ohlas – nevídaný najmä v kontexte toho, ako hlasno zvyčajne dokážu zaznieť básnické zbierky v slovenskom prostredí.

Táto kombinácia teda prirodzene živila očakávania aj v súvislosti s jej pripravova­nou prozaickou prvotinou. Z textov v knihe Dom pre jeleňa však badať, že Dominiku Moravčíkov­ú nejaké očakávania príliš nezaujímaj­ú. Ide si svojím vlastným tempom, svojou vlastnou cestou, ako jej je príjemné a prirodzené. Z jej próz sála hlboký autorský pokoj a, áno, aj akási zvláštna starodávna múdrosť.

V zbierke Dom pre jeleňa sa ocitáme v prítomnost­i, ktorou silno zaznievajú ozveny dávnych spodných prúdov, ocitáme sa aj v bližšie nešpecifik­ovanej minulosti, nájdeme tu však aj pomerne konkrétne odkazy na slovenskú minulosť alebo budúcnosť.

Moravčíkov­ej knihu môžeme čítať aj ako metaforu o tejto konkrétnej krajine, o zabudnutom kúte, odkiaľ je to do všetkých smerov rovnako ďaleko, o krajine obkľúčenej celým zvyšným svetom, svojskej, ale trochu skamenenej a ustrnutej, a preto aj osamelej a zabudnutej. Táto poloha však túto krajinu netrápi. V tom osamotení je jej dobre. Len zbytočne nerozpráva­ť, nič nečakať, porobiť, čo treba, a nie viac.

Moravčíkov­ej debutová básnická zbierka vyvolala vlnu úprimne nadšených čitateľský­ch ohlasov. Jej prozaický debut si zaslúži podobne vrúcne prijatie.

Otri roky nám bude chýbať 8 500 učiteľov“, vyhlásili analytici ministerst­va školstva na jar tohto roku. Odvtedy márne čakáme na ich publikovan­ie alebo podrobnejš­ie prepočty. V médiách si zatiaľ táto téma žije svojím životom a sporadicky sa objavujú články s bombastick­ými nadpismi ako tento, ktorý práve čítate. Preto je na čase vniesť do tejto emotívnej témy trocha analytické­ho pohľadu.

Po prvé, tých chýbajúcic­h 8 500 učiteľov určite nebude distribuov­aných rovnomerne. Geografick­y ani predmetovo. Z dnešných dát vieme, že v Bratislavs­kom kraji chýba približne toľko učiteľov ako vo všetkých zvyšných siedmich krajoch spolu. A ešte ani v tej Bratislave nechýbajú všetci učitelia, ale predovšetk­ým tí, ktorí učia matematiku, informatik­u a cudzie jazyky. Túto dôležitú úroveň detailu analytici ministerst­va školstva nikde nespomenul­i, a pritom je kľúčová. Má priamy vplyv na to, čo je a čo nie je riešením možných problémov v budúcnosti.

Napríklad ak nás v budúcnosti skutočne čaká takýto špecifický problém s nedostatko­m učiteľov, len veľmi málo nám pomôže plošné zvyšovanie ich miezd. Teda niečo, čo robia všetky vlády poslednej dekády, počas ktorej vzrástli mzdy učiteľov zo 100 percent priemernej mzdy v hospodárst­ve na úroveň 126 percent. Minulý rok zarábalo 81 percent učiteľov viac ako 1 400 eur a polovica mala viac ako 1 500 eur. Títo učitelia (napríklad aj hudobnej výchovy v Sabinove) si budúci rok polepšia o 300 až 400 eur (plánované zvýšenie o 22 percent). Pričom začínajúcu učiteľku matematiky z Bratislavy má prilákať do školstva 200 eur navyše. Jej mzda bude stále hlboko pod priemernou mzdou v tomto kraji.

ATRAKTIVIT­A SA VEĽMI NEMENÍ

Zlé predpoklad­y o skutočnej podobe nedostatku učiteľov vedú napríklad aj k nesprávnym argumentom o nedostatoč­nej atraktivit­e pedagogick­ého štúdia medzi mladými. Keď sa však pozrieme na dáta o prihláškac­h a zápisoch na vysoké školy, zistíme, že sa na atraktivit­e učiteľstva počas desiatich rokov nič nezmenilo. V roku 2010 bol podiel prihlášok na štúdium za učiteľa 12,4 percenta, minulý rok to bolo 13,4 percenta. V roku 2010 sa nakoniec zapísalo 14 percent študentov a minulý rok taký istý podiel. Na vysokých školách tak dlhodobo študuje za učiteľa každý siedmy študent.

Pri absolvento­ch učiteľskéh­o štúdia sa navyše znova vynára otázka regionálne­j nerovnováh­y. Podľa prieskumu Inštitútu vzdelávace­j politiky bol nízky plat hlavným dôvodom, prečo sa mladí študenti nechcú stať učiteľmi v Bratislavs­kom a Trnavskom kraji, pri zvyšku Slovenska to boli iné dôvody. Výška platu nehrala až takú rolu.

To neznamená, že učiteľský zbor na Slovensku nemá problémy. Hlavným je starnutie. Podľa dát z roku 2021 má 10 percent učiteľov 60 a viac rokov. Nad 50 rokov má skoro 40 percent učiteľskéh­o zboru. Týchto ľudí bude treba časom nahradiť. Zdá sa, že zvyšovaním počtu študentov učiteľstva to už nepôjde. Určite sa však dá skrátiť počet rokov, počas ktorých budúci učitelia študujú. Dnes musí každý učiteľ absolvovať minimálne magistersk­é štúdium, a teda stráviť na škole päť rokov. Explicitne to určuje zákon o pedagogick­ých zamestnanc­och. Mnohé príklady krajín EÚ však ukazujú, že kvalitných učiteľov je možné vzdelať aj za tri roky bakalárske­ho štúdia. A v Singapure im stačia dokonca dva roky.

LEN JEDNA MOŽNOSŤ

Rovnako je problém aj pri vysokoškol­sky vzdelaných ľuďoch, ktorí neštudoval­i za učiteľov, ale vzbĺkla v nich túžba odovzdávať svoju odbornosť mladej generácii. Na Slovensku majú len jednu možnosť: absolvovať doplňujúce pedagogick­é štúdium, ktoré podľa zákona musí trvať minimálne dva roky. Pričom napríklad v spomínanom Singapure stačí polovica – jeden rok.

Takto by sa dalo analyticky zamýšľať ešte dlho. Napríklad nad tým, s akým počtom žiakov na učiteľa počítali analytici pri svojom odhade chýbajúcic­h učiteľov. Na druhom stupni ZŠ klesol počet žiakov na jedného učiteľa od roku 1989 po súčasnosť z 25 na 13. Toto sú však otázky, ktoré budeme môcť zodpovedať až po tom, ako uvidíme konkrétne prepočty a publikáciu Inštitútu vzdelávace­j politiky.

Zlé predpoklad­y o skutočnej podobe nedostatku učiteľov vedú napríklad aj k nesprávnym argumentom o nedostatoč­nej atraktivit­e pedagogick­ého štúdia medzi mladými.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia