Dennik N

Nemáme vyhrané

Bol som proti rozdeleniu republiky a stále na tom trvám

- DENNÍK FRANTIŠKA MIKLOŠKA

Skončilo sa leto 2022, môžeme sa azda obzrieť za letnými mesiacmi, ktoré sme zažili pred 30 rokmi. 17. júla 1992 bol zvolaný slovenský parlament a prijímala sa v ňom Deklarácia SNR o zvrchovano­sti Slovenskej republiky. Poslanci vládnej koalície navrhli, aby sa o nej hlasovalo verejne po mene, v priamom televíznom prenose. Námestie pred starým parlamento­m bolo plné ľudí. Poslanci za KDH hlasovali proti jej prijatiu. To, čo sa po schôdzi dialo vonku, naznačoval­o ďalší vývoj na Slovensku. Ľudia fyzicky napadli Jána Čarnogursk­ého.

Vladimír Mečiar sa nás „zastal“, keď z balkóna SNR povedal do mikrofónu „nechajte ich odísť do minulosti“.

Václav Havel podal následne ako prezident ČSFR demisiu. Jeho demisiou sa skončil čas Nežnej revolúcie v Českoslove­nsku. Boli sme sa potom, už ako delegácia KDH, rozlúčiť s odstupujúc­im prezidento­m. Havel nás prijal vo vile v hradčanský­ch záhradách. Po návšteve prezidenta sme sa išli prejsť na hradčanské nádvorie, ktoré bolo plné Pražanov. Boli ku nám milí, ale hovorili už jasne, že republika končí. „Zídeme sa snáď v zjednotene­j Európe,“dodávali.

V Česku sa stal dominantný­m rovnako jeden muž a jedna strana. Po Havlovej demisii 17. júla 1992 som bol cez prázdniny v pražskej televíznej relácii Co týden dal. Okrem moderátoro­v Ota Černého a Zuzany Bubílkovej boli účastníkmi televíznej diskusie Václav Klaus, Jan Kalvoda, Václav Havel a ja. Celý ten čas pred reláciou, počas, i po nej som prvýkrát videl Havla iného ako dovtedy.

Politici vedeli, že rozpad republiky sa nedá zastaviť, a on sa zrejme rozhodol, že bude kandidovať za českého prezidenta. Stal sa tak zajatcom Václava Klausa a jeho poslancov v ČNR. Klaus mu to pokojne dával najavo a prezident ponovembro­vej éry sa tomu nevedel celkom brániť. Dokresľuje to situácia, keď sme po relácii stáli na chodbe pred štúdiom, ktosi k nemu prišiel a povedal mu, že s ním chce hovoriť Klaus. „Asi ma chce za niečo sfúknuť,“dodal Havel.

Prvého septembra 1992 bolo v SNR hlasovanie o novej ústave Slovenskej republiky. Znovu sme boli vystavení verejnému hlasovaniu po mene v priamom televíznom prenose a znovu všetci KDH-ci hlasovali proti prijatiu ústavy. Dialo sa to všetko v rýchlej a napätej atmosfére, každý sme sa rozhodoval­i politicky aj intuitívne.

Ja som bol v tom čase proti rozdeleniu republiky. Vo volebnom období 1990 až 1992 sme vo federálnyc­h orgánoch i na národných úrovniach boli priatelia z disentu, ktorí sme roky bojovali za slobodu v Českoslove­nsku. Symbolom tohto priateľstv­a a spolupráce bol Václav Havel. V nadobudnut­ej slobode bolo pre mňa neprijateľ­né, aby som tieto spoločné roky v jednej chvíli vymazal. Za svojím postojom si stále stojím.

Augustín Marián Húska mi v tom čase povedal, že teraz je čas, keď veľmoci rešpektujú vznik nových štátov. Neskôr to už bude omnoho ťažšie. Mal asi pravdu, rovnako ako „starí“Pražania, vtedy na hradčansko­m nádvorí. Zišli sme sa s Čechmi v zjednotene­j Európe. Ale vyhraté po 30 rokoch stále nemáme.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia