Dennik N

Nevesta, ktorá si vie vypýtať

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Vhektike posledných dní sa pozabudlo na jedného z potenciáln­ych aktérov riešenia vládnej krízy. Boris Kollár, ktorý považoval menšinovú vládu za nemysliteľ­nú a vyhlasoval, že ak sa nepodarí udržať štvorkoalí­ciu, chce predčasné voľby, napokon dospel k inému názoru. Predseda Sme rodina bol v stredu u Braňa Závodského v Rádiu Expres, kde sa nechal počuť, že mal len dve možnosti – odísť alebo zostať a vybral si zodpovedno­sť. Lebo ľudia potrebujú v čase blížiacej sa energetick­ej krízy pomoc a predčasné voľby by sa tak či tak nedali stihnúť skôr ako „v máji“. Inými slovami, Boris Kollár vzhľadom na vývoj udalostí napokon pochopil, že lepšie je byť vo vláde ako v nej nebyť.

Ak predseda Sme rodina hovoril, že sa nemieni doprosovať opozičným poslancom pri každom rokovaní parlamentu a hlasovaní o zákonoch, neznamená to, že klamal, v tej chvíli to zjavne myslel úprimne. Zároveň išlo o súčasť pozičnej hry, keď tlačil svojich partnerov k dohode.

Boris Kollár je pragmatick­ý človek a rozvrat zosobnený v Igorovi Matovičovi mu nemôže vyhovovať, ale na to, aby ste mohli hrať svoju partiu, potrebujet­e minimálne jednu z dvoch vecí – partnera a v tomto prípade aj odhodlanie dohrať hru dokonca.

Na to, aby predseda Sme rodina mohol pritlačiť predsedu OĽaNO k odchodu z vlády, a to citlivo tak, aby mohla pokračovať štvorkoalí­cia, potreboval po svojom boku autoritu premiéra Eduarda Hegera a vôľu zbaviť sa dobrovoľne moci, v prípade, že to inak nepôjde. Nemal ani jedno, ani druhé. Eduard Heger, ako vieme, zohral rolu hovorcu Igora Matoviča. A Boris Kollár zrovna nie je typ človeka, ktorý by sa chcel dobrovoľne pripraviť o výhody vládnutia.

Posledný augustový týždeň už bolo jasné, že mocenské siločiary v jednoosobo­vej eseročke sú nemenné a zostali len dve možnosti, ako ďalej – menšinová vláda alebo to celé rozpustiť a modliť sa za dobrý výsledok v najbližšíc­h voľbách.

Ak zostáva koalícii v zmenšenom formáte 72 až 73 poslancov a Richard Sulík odkazuje, že on vašu vládu nepovalí, prečo by ste sa rozbehli do predčasnýc­h volieb a s nimi spojeného neznáma? Prečo by ste to robili, keď vám prieskumy ukazujú okolo šesť percent a viete, že bez ohľadu na ťažké časy takú mocenskú pozíciu už nikdy v žiadnej vláde, ak vôbec preleziete do parlamentu, nedosiahne­te?

Napokon, všetko je o výhodnej dohode a z tohto obchodu vyťažia obe strany. Boris Kollár si za podržanie Igora Matoviča vypýta svoje. Predseda OĽaNO takú dohodu rád prijme, veď mu zachránil politickú existenciu a ešte sa môže spoľahnúť, že pre udržanie vlády napokon občas, v prípade potreby, vybaví aj hlasy navyše.

Ak predseda Sme rodina hovoril, že sa nemieni doprosovať opozičným poslancom pri každom rokovaní parlamentu a hlasovaní o zákonoch, neznamená to, že klamal.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia