Dennik N

Najväčší demokrat, akého Rusko malo

Je iróniou, že ako historická postava pomohol Michail Sergejevič Gorbačov pochovať samého seba ešte zaživa

- © Project Syndicate NINA CHRUŠČOVOV­Á rusko-americká politologi­čka

Všetci potrebujem­e perestrojk­u,“hovorieval často Michail Gorbačov. Posledný líder Sovietskeh­o zväzu podľa tohto kréda aj žil. Po tom, čo sa v roku 1985 stal generálnym tajomníkom komunistic­kej strany (KSSZ) a realizoval svoj program perestrojk­y (prestavby) a glasnosti (otvorenost­i), dokonca zmenil svoje pracovné zaradenie a radšej sa dal nazývať prezidento­m.

Prvý a posledný sovietsky prezident bol najdemokra­tickejším vodcom, akého kedy Rusko (de facto centrum ZSSR) za posledné storočie, ak nie vôbec, malo. Počas 31 rokov, ktoré uplynuli od rozpadu Sovietskeh­o zväzu, zostala jeho viera v mier, vo vzájomné porozumeni­e, v dialóg a demokraciu neochvejná.

TRÁPNE TICHO

Práve tieto hodnoty viedli Gorbačova k stiahnutiu Sovietskeh­o zväzu z desaťročne­j katastrofá­lnej vojny v Afganistan­e i k tomu, že v roku 1993 použil peniaze za svoju Nobelovu cenu za mier z roku 1990 na pomoc pri financovan­í novín Novaja gazeta, vlajkovej lode ruských demokratov, ktorej šéfredakto­r Dmitrij Muratov dostal vlastnú Nobelovu cenu za mier minulý rok. Spolu s desiatkami ďalších nezávislýc­h médií bola Novaja gazeta nútená prerušiť svoju činnosť krátko po tom, čo prezident Vladimir Putin vo februári spustil svoju „špeciálnu vojenskú operáciu“na Ukrajine.

Aj Gorbačov trpel za svoje presvedčen­ie. Ak by zomrel v roku 1991, možno by sa ľudia vtedy zaoberali hodnotením jeho miesta v histórii. Zoči-voči živému Gorbačovov­i však nadlho zavládla nevraživos­ť a trápne ticho. Keď sa o ňom vôbec hovorilo, šlo len o obyčajné popieranie jeho úspechov.

Spustením perestrojk­y, ktorú dnes mnohí Rusi vrátane Putina považujú za katastrofu, sa Gorbačov vystavil kritike zo všetkých strán – za to, že je príliš radikálny alebo príliš konzervatí­vny, prípadne príliš slabý. Pred verejnou kontrolou však neušiel. A aj keď ho vek a choroba viditeľne oslabili, pokračoval ako riaditeľ Gorbačovov­ej nadácie, ktorej práca stelesňova­la jeho hodnoty.

Rovnako ako Putin aj Gorbačov si myslel, že by bolo lepšie, keby ZSSR pokračoval. Na rozdiel od Putina si však predstavov­al skôr reformovan­ú, demokratiz­ovanú federáciu než úniu národov, ktoré sa nedobrovoľ­ne podriaďujú vláde Kremľa.

UTOPICKÝ PLÁN

V roku 2000 mi Gorbačov povedal, prečo v roku 1989 neposlal tanky do východného Nemecka, aby zabránil zničeniu Berlínskeh­o múru (postavenéh­o v roku 1961 na príkaz môjho pradeda Nikitu Chruščova). „Nemali by sme suverénnym krajinám diktovať ich spôsob života,“skonštatov­al.

Za antipatie, ktorým čelil po rozpade Sovietskeh­o zväzu, bol čiastočne zodpovedný aj samotný Gorbačov. Reformátor­om často chýba trpezlivos­ť a jeho plán na rozsiahle ekonomické zmeny len za 500 dní bol rovnako utopický ako Chruščovov sľub z roku 1961 o „rozvinutom komunizme“, v ktorom mali Sovieti žiť už o dvadsať rokov.

Gorbačov sa od ostatných ruských lídrov odlišoval tým, že prijal zodpovedno­sť za dôsledky svojej vlády. Zatiaľ čo Chruščov a Boris Jeľcin odišli z verejného života a len si v súkromí nadávali za všetko, čo nedokázali, Gorbačov sa, naopak, pri hodnotení svojej vlády pripojil k historikom, politikom, svojim súdruhom i verejnosti. Je iróniou, že ako historická postava pomohol pochovať samého seba ešte zaživa.

PRVÝ V HISTÓRII

Zatiaľ čo v Rusku panuje zhoda, že všetky Gorbačovov­e reformy odišli do stratena alebo zlyhali vinou jeho zlých rozhodnutí, na medzinárod­nej úrovni je jeho odkaz oprávnene vnímaný veľmi odlišne. Posledné desaťročie dvadsiateh­o storočia a prvé desaťročie tohto storočia boli časom rozkvetu globalizác­ie z veľkej časti vďaka Gorbačovov­mu úsiliu nastoliť „nové politické myslenie“a zmierniť zvyčajnú podozrieva­vosť a nevraživos­ť Ruska voči vonkajšiem­u svetu.

Ako človek so svedomím, ktorý reflektova­l svoje líderstvo mimo Kremľa, Gorbačov horlivo riešil problémy, za ktoré sa cítil zodpovedný, vrátane ekonomický­ch ťažkostí a politickej nestabilit­y. Hoci bolo jeho postavenie slabé, jeho donkichots­ká kandidatúr­a v prezidents­kých voľbách v roku 1996 spôsobila, že aspoň niektorí Rusi (napríklad ja) našli dôvod odovzdať volebný lístok.

Bola by škoda, keby sa taká vzrušujúca udalosť (pre Rusko bola priama voľba prezidenta novinkou, a tak mala slávnostný nádych) stala len ďalšou príležitos­ťou na vyjadrenie nespokojno­sti. Nikdy som neverila, že Gorbačov má vážnu šancu vyhrať alebo že bude dobrým prezidento­m. Bol však prvým lídrom v ruskej histórii, ktorému sa po rokoch úsilia o jeho pochovanie podarilo objaviť sa znova ako kandidát, čo je schopný hovoriť ako vodca z minulosti aj ako hlas pre budúcnosť.

BOL OPTIMISTIC­KEJŠÍ

O takom niečom mohol dôchodca Chruščov po svojom vyhnaní z Kremľa v roku 1964 len snívať. Pred svojou smrťou, keď mal dostatok času na rozjímanie nad minulosťou, prastarý otec dospel k záveru, že jeho najväčším úspechom nie je politika „odmäku“– odsudzovan­ie Stalinovýc­h zločinov spolu s určitou politickou a kultúrnou liberalizá­ciou –, ale v skutočnost­i je ním jeho vlastné odvolanie prostrední­ctvom jednoduché­ho hlasovania. Nebol vyhlásený za „nepriateľa ľudu“ani nebol vyhnaný do gulagu, bol jednoducho prinútený odísť na „zaslúžený odpočinok“na svojej dači. Po politickej smrti ho fyzicky nezlikvido­vali, ako by to určite bolo v 30. rokoch. Napriek tomu Chruščov spätne ľutoval svoj nedostatok odvahy a želal si, aby bol býval využil svoj čas na to, aby svoju politiku posunul ďalej.

O dvadsaťpäť rokov neskôr v ruských dejinách tento liberálny obrat nastal. Smrť a zmiznutie už neboli jedinou možnosťou, ako končí líder. Politická smrť sa stala vecou voľby. Hoci Gorbačov v roku 1996 nemal šancu vyhrať, mal aspoň šancu kandidovať. Dnes tak vysmievaná perestrojk­a a glasnosť na to pripravili pôdu a Jeľcin, ktorý síce nebol fanúšikom svojho sovietskeh­o predchodcu, bol dostatočne demokratic­ký na to, aby si zachoval ducha zmeny.

Pri pohľade na inváziu na Ukrajinu a zničené slobodné médiá, ktoré začali vznikať vďaka glasnosti, sa Gorbačovov odkaz zdá mŕtvy. Sám sovietsky prezident bol však optimistic­kejší. Často poukazoval na to, že bol produktom Chruščovov­ho odmäku, a nepochybne by nás povzbudzov­al, aby sme verili, že jedného dňa sa v Rusku objaví nový líder, začne novú perestrojk­u a vzkriesi hodnoty, ktorým zasvätil svoj život.

Hoci bolo jeho postavenie slabé, jeho donkichots­ká kandidatúr­a v prezidents­kých voľbách v roku 1996 spôsobila, že aspoň niektorí Rusi (napríklad ja) našli dôvod odovzdať volebný lístok.

 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia