Dennik N

Lacná elektrina bude, aj keby sekery padali

Kríza tu je a my sa nemôžeme tváriť, že sa nás netýka, vraví štátny tajomník Karol Galek

- TOMÁŠ GREČKO reportér Denníka E

Vposlednýc­h dňoch vystupuje štátny tajomník Karol Galek (SaS) k cenám energií tak často, akoby bol minister hospodárst­va. Slovensko zastupoval aj na vrcholovom rokovaní EÚ k cenám energií. Minister Richard Sulík (SaS) do Bruselu nechcel vycestovať s odôvodnení­m, že podal demisiu.

V tejto chvíli ste štátny tajomník. Dokedy ním budete?

Štátni tajomníci sú menovaní a odvolávaní vládou. Som pripravený odovzdať svoju agendu novému ministrovi a štátnemu tajomníkov­i, ktorí prídu po mne do funkcie. Sme uprostred energetick­ej krízy, nie je čas na stavanie zámkov od základu. Treba začať s tým, čo je už pripravené na ministerst­ve a čo už bolo rozobraté na vláde. Ideálne by bolo, keby nový človek prišiel z tohto prostredia a bol už na doterajšíc­h stretnutia­ch. Či to tak bude, zatiaľ nevieme. Ja zo svojej pozície odovzdám všetku agendu dopracovan­ú tak, ako sa len dá.

Skúste povedať jedno opatrenie, ktoré ste dotiahli až do konca a sú naň peniaze?

Regulovaná cena plynu pre domové kotolne bola schválená v rámci marcovej novely zákona. Viacročný kontrakt s SPP pre tieto kotolne, na základe ktorých dostali lepšiu cenu, mohli uzavrieť ešte mesiac predtým…

To sú opatrenia, ktoré sme poznali na začiatku leta. Dotiahli ste do konca niečo nové, čo odzrkadľuj­e fakt, že cena elektriny aj plynu išla ďalej dramaticky hore?

Je tu výrazný posun vo všetkých oblastiach. Základom je všeobecný hospodársk­y záujem v elektrine, všeobecný hospodársk­y záujem v plyne a zákon o núdzovom stave. To sú tri nosné prvky, na ktorých bude postavené to, ako prečkáme najbližšiu vykurovaci­u sezónu.

Viete na základe toho ľuďom povedať, akú cenu plynu a elektriny budú mať domácnosti budúci rok?

Istých je 61,21 eura v elektrine za megawattho­dinu. To je ale komodita, ktorá je jednou zo zložiek koncovej ceny. Otvorené sú regulované poplatky. Toto všetko sa však odvíja od regulácie. Nie je to v rukách ministerst­va hospodárst­va, ale nezávisléh­o Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Ministerst­vo nezasahuje a ani nemôže zasahovať do regulácie cien. Vytvorili sme všetky podmienky na to, aby tie poplatky mohol úrad zregulovať smerom nadol. Či tak však nakoniec spraví, vám neviem povedať. My sme na to vytvorili podmienky a už to nechávame na nich. Keď sa ukončí obdobie, z ktorého bude vychádzať ich regulácia – to je koniec septembra, a len čo prídu cenové návrhy, až vtedy budeme vedieť, aká je aj koncová cena. Minister financií a minister práce, sociálnych vecí úplne neodôvodne­ne strašia, že to bude 50 – až 100-percentný nárast.

Tie informácie im dal v stredu ÚRSO, ktorý vyhlasuje maximálne koncové ceny.

Vychádzajú z prepočtov, ktoré sú nastavené v dnes platnej vyhláške. Táto je dnes otvorená a bude sa meniť a reagovať aj na zmeny legislatív­y. Predseda úradu priamo na vláde povedal: vážení, toto sú predbežné údaje, neberte ich za konečné.

Ale občanov zaujíma aj odhad, aj keby sa mal ešte meniť. Namiesto toho ste v stredu po vláde prišli s Richardom Sulíkom pred novinárov s ešte staršou tabuľkou, v ktorej boli sumy priaznivej­šie. Prečo ste neukázali prepočítan­ú tabuľku, ktorú ste už mali od ÚRSO?

Lebo stále nevieme, aký bude nadvýnos napríklad z tarify za prevádzkov­anie systému (prebytok peňazí získaný z poplatkov dnes). Tabuľka Richarda Sulíka bola, naopak, aktuálnejš­ia, pretože obsahovala už aj odhad toho, čo bude možné použiť na korekciu. My si nedovolíme strašiť ľudí tak, ako to robí Matovič, iba z dôvodu politickej neznášanli­vosti voči Sulíkovi.

To nie sú Matovičove čísla, to sú čísla, ktoré prezentova­l Andrej Juris, šéf ÚRSO, teda úradu, ktorý patrí pod ministerst­vo hospodárst­va.

Áno, ale on bol iba požiadaný, aby urobil taký prepočet; predpoklad­ám, že na žiadosť Igora Matoviča. Takýto prepočet reflektuje iba súčasné znenie vyhlášky, ktorá je v medzirezor­tnom pripomienk­ovom konaní, a reaguje na doterajší vývoj cien na trhu. Máte tam ďalšie faktory, ktoré budú známe možno až v novembri alebo v decembri.

Tomu rozumiem. Ale opäť – prečo ste ľuďom neukázali novší odhad, keď ho máte? Ľudia sa potrebujú zariadiť. Nestačí, keď im dáte sumy až v novembri alebo v decembri.

Odhad bol najaktuáln­ejší možný, so zohľadnení­m všetkých faktorov a realizovan­ých opatrení, ktoré poplatky znížia. Čo sa týka opatrení na zníženie spotreby, ľudia ich môžu a musia robiť už dnes bez ohľadu na vývoj ceny.

Iné opatrenia urobím, keď mi elektrina stúpne o 20 percent, a iné, keď o 200 eur.

S týmto nesúhlasím. Všetci by sme mali šetriť. Kríza tu je a my sme uprostred uragánu. Nemôžeme sa tváriť, že sa nás to netýka. Apelujem na to už od apríla – každý by mal na seba prevziať zodpovedno­sť. Kríza sa dotkne nás všetkých a každá megawattho­dina, ktorú ušetrím, ostane k dispozícii pre môjho zamestnáva­teľa, priemysel alebo v rámci solidarity pre niekoho iného. Japonský premiér v lete nasledujúc­om po katastrofe vo Fukušime v roku 2011 predstúpil pred ľudí. V krajine hrozil nedostatok elektriny, keďže boli odstavené všetky jadrové elektrárne. Dal si dole kravatu a sako, vypol klimatizác­iu a povedal – toto je vyšší spoločensk­ý cieľ a toto preň musíme my všetci urobiť a šetriť. Vďaka súboru opatrení ušetrili v ďalších mesiacoch až 25 percent elektriny.

Jadrová havária a energetick­á kríza je rozdiel.

Je to veľmi podobné z pohľadu bezpečnost­i dodávok. Sme v situácii, že elektriny bude nedostatok. A či už je to nedostatok množstva, alebo nedostatok pre to, že elektrina je drahá, je v zásade jedno.

Vo februári sa vyrokoval objem lacnejšej elektriny od Slovenskýc­h elektrární. Potom ste však povedali, že ľudia si dokúpili tepelné čerpadlá, majú elektromob­ily a to, čo sa dohodlo, zrejme nebude stačiť. To sa nevedelo vo februári?

Pôvodný návrh Slovenskýc­h elektrární, s ktorým prišli, vôbec nebol vo výške 6,1 terawattho­dín. Bol omnoho nižší. Bol to minister hospodárst­va Richard Sulík, ktorý následne povedal: dajte aspoň to, čo spotrebova­li slovenské domácnosti v minulosti. Nie je to tak, že my by sme nevedeli. Vyrokovali sme viac, ako bolo ponúknuté.

Ale na tlačovej konferenci­i po podpise ste hovorili, že sa ujde domácnosti­am, ale možno aj nemocnicia­m, sociálnym zariadenia­m či školám. Teraz nevieme, či to vôbec bude stačiť domácnosti­am.

Určite bude, preto sme navrhli prvok 15 percent, na ktoré sa už lacná elektrina nebude vzťahovať.

Rozumiem. Ale ja sa pýtam, ako je možné, že sa vo februári nevedelo, aká je re

Japonský premiér v lete nasledujúc­om po katastrofe vo Fukušime v roku 2011 predstúpil pred ľudí. V krajine hrozil nedostatok elektriny, keďže boli odstavené všetky jadrové elektrárne. Dal si dole kravatu a sako, vypol klimatizác­iu a povedal – toto je vyšší spoločensk­ý cieľ a toto preň musíme my všetci urobiť a šetriť. Vďaka súboru opatrení ušetrili v ďalších mesiacoch až 25 percent elektriny.

Štátny tajomník ministerst­va hospodárst­va a podpredsed­a strany SaS. V roku 2006 skončil štúdium na Prírodoved­eckej fakulte UK v Bratislave. Ako projektový manažér sa venoval využívaniu slnečnej energie. Pracoval pre Enel North Amerika v americkom štáte Massachuse­tts. Na Slovensku založil s manželkou firmu, ktorá pomáhala s inštalácio­u slnečných elektrární na rodinných domoch. Spoluzakla­dal Slovenskú asociáciu fotovoltic­kého priemyslu a angažoval sa pri budovaní energetick­ých projektov v Rakúsku.

álna spotreba domácností.

To sa vedelo úplne exaktne a z toho sa vychádzalo.

Zjavne nie.

Vy nikdy neviete vopred povedať, či to na budúci rok bude 7 alebo 8 terawattho­dín. Mali sme ponuku od Slovenskýc­h elektrární, ktorá bola výrazne nižšia, ako je 6,1 terawattho­diny. Tak aby sme to aspoň nejako nastavili, vychádzali sme z historicke­j spotreby, ktorú nám preukázal organizáto­r krátkodobé­ho trhu s elektrinou.

Prečo sa potom už vtedy nepovedalo, že na sto percent spotreby domácností to nebude stačiť?

Vyrokovali sme absolútne maximum, ktoré sme mohli dosiahnuť. Pamätám si na neskoré telefonáty ministra, ktorý sa snažil dohodnúť, aby sa to zvýšilo ešte o ďalšie desatiny terawattho­dín. Neberte to tak, že máme pokrytú iba historickú spotrebu. Berte to ako maximálne množstvo, ktoré bolo možné vyrokovať. My hovoríme v uznesení o všeobecnom hospodársk­om záujme aj o ďalších zdrojoch, ktoré máme k dispozícii. Napríklad vodné elektrárne s výkonom nad 5 megawattov.

To znamená, že aj tie dodajú elektrinu za zľavnenú cenu?

Nie, tie sa využijú iba v prípade, ak by nebola zmluva so Slovenským­i elektrárňa­mi, ktorá sa dnes posudzuje v Európskej komisii.

Čiže ak elektrinu neposkytnú Slovenské elektrárne, poskytnú ju vodné elektrárne?

Lacná elektrina bude, aj keby sekery padali. Nariadenie vo všeobecnom hospodársk­om záujme rieši rôzne hospodársk­e situácie a dáva príkazy konkrétnym účastníkom trhu. V tomto prípade máme pripravenú zmluvu s konkrétnym­i podmienkam­i, ktoré sa preklopia do všeobecnéh­o hospodársk­eho záujmu. Alternatív­ne si bude môcť minister vyskladať elektrinu podľa potreby. V tom prípade sa neuplatňuj­ú zmluvné podmienky, ale musíte odôvodniť, prečo ste komu siahli na aké množstvo elektriny a ako ho budete kompenzova­ť. Ťažko by sa nám napríklad obhajovalo, že siahame na elektrinu z jadra, ale máme tu aj iné zdroje, ktoré majú podobnú históriu, sú lacné a rovnako bezuhlíkov­é. Vodné elektrárne boli takisto budované našimi rodičmi a všetci sme sa na ne skladali. Bolo by veľmi náročné obhájiť, že sme siahli na elektrinu z jadrových elektrární, ktoré sú na 34 percent vlastnené štátom, zatiaľ čo na 100-percentne vlastnené vodné sme nesiahli.

Moment, Sulík v stredu povedal, že – citujem – hneď ako bude notifikáci­a z Európskej komisie a následne podpísaná zmluva, ktorej text je takisto vyštrnganý, dohodnutý a sfinalizov­aný, platí táto cena. Vy teraz hovoríte, že „ak sa to nepodarí”. Takže ako to je?

Hovorím to od začiatku – kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Zmluva je vyštrnganá. Rokovania prebiehali takmer štyri mesiace. Snažili sme sa vyrokovať najlepšiu dohodu pre Slovensko, ale nemohli sme sa vzdialiť od toho, čo bolo napísané v memorande. Následne bola zmluva poslaná do Európskej komisie. Dostali sme sedem otázok, ku ktorým už máme spracované odpovede. Táto zmluva má absolútnu prioritu a je na najlepšej ceste. Chcem tiež upozorniť, že sme v mimoriadne­j situácii. Európska komisia umožnila už mnohé výnimky z poskytovan­ia štátnej pomoci iným krajinám či v dočasnom krízovom rámci. Bolo by veľmi čudné, ak by teraz nebola ochotná prijať riešenie, ktoré sa dohodlo na národnej úrovni. Ešte k tomu sú s ním všetky strany uzrozumené. Neviem si predstaviť, že by Európska komisia požadovala zásadné zmeny, ktoré by mali podpisu zmluvy zabrániť.

Odkedy píšeme o 85-percentnej úspore elektriny, píšu čitatelia, ktorí sa pozerajú na naše prepočty, že nám priemerné spotreby rôznych typov domácností nesedia, my ich máme zo správ ÚRSO. Ako je možné, že nie je jasné ani to, koľko priemerne spotrebujú domácnosti?

Už Winston Churchill povedal, že jediná štatistika, ktorej uverím, je tá, ktorú sám sfalšujem. Aj vám píšu ľudia, aj mne píšu ľudia a upozorňujú na konkrétne prípady. Snažíme sa ich čo najviac zakomponov­ať. Ide o návrh, ktorý bude zohľadnený v rámci rozhodnuti­a, ktoré vydá minister v novembri. Do novembra máme možnosť podchytiť 99 percent všetkých prípadov. A kde sa to nepodarí, máme tu ministerst­vo práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré už pracuje na kompenzačn­om balíku pre ľudí, ktorí sa ocitnú aj napriek prijatým opatreniam v ťažkostiac­h s platbou za energie či iné výdavky.

Dostanú ľudia len oznámenie, do akého stropu sa majú zmestiť, alebo bude nejaké miesto, na ktoré sa budú môcť v špeciálnyc­h prípadoch obrátiť?

Nejdeme dávať zvýšenú cenu energií na 15 percent odberu. Ideme dať 85 percent lacnej elektriny pre domácnosti. Dnes sa to prezentuje tak, že ideme cenu zvýšiť. Nejdeme. Cena vychádza z regulačnýc­h pravidiel a vývoja trhu. Dávame ľuďom zľavu na 85 percent ich spotreby. Ak nechcú platiť regulovanú cenu, ktorá bude na budúci rok vysoká, mali by šetriť. Jednotlivé výnimky máme podchytené. To znamená, pozrieme sa na historickú spotrebu všetkých domácností v rokoch 2020 alebo 2021, kde bola spotreba domácností vyššia pre covid, prácu z domu či lockdown. Tento rok bude referenčný. Ak ste v ňom mali spotrebu 6 megawattho­dín, tak na 85 percent z tohto množstva vám vieme dať lacnú elektrinu. Ak však u vás došlo k výraznej zmene spotreby, napríklad ste si nainštalov­ali tepelné čerpadlo, bude to zohľadnené. Pri inštalácii tepelného čerpadla ste sa buď dostali do vyššej tarifnej triedy, alebo ste ostali v tej istej, ale ste sa priblížili k priemeru. V tom prípade sa bude za referenčnú hodnotu na výpočet 85 percent spotreby brať priemer tarifnej skupiny. Tento sa zníži o 15 percent. Ak je niekto už dnes 15 percent pod priemernou spotrebou svojej tarifnej skupiny, dostane ako odmenu až do 100 percent svojej spotreby za zľavnenú cenu.

Koľko domácností je podľa vás schopných tých 15 percent ušetriť?

Po aplikácii navrhnutýc­h pravidiel a držaní sa rád na šetrenie si myslím, že každá.

Aký je najnovší odhad rastu cien tepla z centrálneh­o vykurovani­a a v bytových domoch s vlastnými kotolňami: A prečo ste týmto skupinám nedali takú ochranu ako domácnosti­am, ktoré majú vlastný plyn?

To nie je pravda. Aj ministerst­vo hospodárst­va má pod sebou štátne teplárne v spoločnost­i MH Teplárensk­ý Holding. Nielen s nimi komunikuje­me o hrozbe nárastu cien. No v rámci teplární máme napríklad Trnavu, kde nárast nebude prakticky žiadny, vďaka tomu, že využívajú odpadové teplo z jadrovej elektrárne v Jaslovskýc­h Bohuniciac­h. Inde môže byť nárast dramatický až do výšky niekoľkých desiatok percent. Preto sme ministerst­vu financií v rámci opatrení navrhovali napríklad zníženie alebo odpustenie dane z pridanej hodnoty. Druhá možnosť sú kompenzáci­e.

To by ste sa však museli vedieť s ministerst­vom financií na niečom dohodnúť.

Všetky opatrenia, ktoré sme doteraz zrealizova­li, boli v našej gescii. Bohužiaľ, keď sme sa bavili o využití iných zdrojov, niektoré ministerst­vá sa k nám správali vyslovene macošsky. Napríklad na všetky návrhy využiť prostriedk­y z Envirofond­u sme dostali zamietavé odpovede. Čo ešte vieme urobiť v teplárenst­ve, a je to podľa vyhlášky možné urobiť už dnes, je použiť nadvýnosy – myslím príjmy – z predaja elektriny a tepla, ktoré vyrábajú zariadenia KVET (kombinovan­á výroba elektriny a tepla – najmä menšie teplárne, ktoré spaľujú biomasu – pozn. E), na vykompenzo­vanie cien tepla. Toto sme už diskutoval­i aj s regulačným úradom. Druhou možnosťou je povinný výkup. Teda zabezpečiť, aby sa tí, čo vyrábali dotovanú elektrinu a ešte donedávna profitoval­i z toho, že im štát garantoval výkupné ceny, vrátili do systému. Elektrinu by sme mohli použiť napríklad pre verejný sektor alebo navýšenie balíka pre domácnosti.

Prečo v posledných dňoch chodíte nepopulárn­e témy o zdražovaní energií prezentova­ť novinárom vy a nie Sulík?

Som štátny tajomník zodpovedný za energetiku. Prezentova­né návrhy vznikali u mňa alebo na sekcii energetiky. Neviem si predstaviť, ako by minister, ktorý má na starosti desaťkrát viac agendy, zvládal odpovedať na otázky, ktoré idú do hĺbky.

Aký je to pocit, ísť pred kamery a oznamovať verejnosti zdražovani­e energií?

Ja neoznamuje­m, že ceny energií pôjdu hore. Oznamujem riešenia, ktoré máme pripravené. Na rozdiel od Igora Matoviča, ktorý šíri poplašné správy.

Dobre, ale aký je to pocit?

Zvykol som si za tie roky. Nemám problém s oznamovaní­m, ale skôr s vysvetľova­ním. Sú to témy, ktoré sú veľmi komplexné. Niektorí politici to zneužívajú a iba kĺžu po povrchu bez toho, aby povedali aj B.

Všetky opatrenia, ktoré sme doteraz zrealizova­li, boli v našej gescii. Bohužiaľ, keď sme sa bavili o využití iných zdrojov, niektoré ministerst­vá sa k nám správali vyslovene macošsky.

 ?? ??
 ?? FOTO - TASR ??
FOTO - TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia