Dennik N

Noví ministri hovoria, že sa Matoviča neboja

-

Je kľúčová doba, myslím si, že uhnúť by bola zbabelosť, a myslím si, že najhoršia smrť je z oplašenia a strachu,“odpovedal v utorok kariérny diplomat Rastislav Káčer novinárom krátko po svojom menovaní za nového ministra zahraničný­ch vecí na otázku, či nepovažuje nástup do vlády po odchode strany SaS za samovražed­nú misiu.

Aj minister hospodárst­va Karel Hirman a minister spravodliv­osti Viliam Karas odpovedali, že v záujme krajiny prijali ponuku obsadiť vládny post, hoci v nej ostáva sedieť líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič, s ktorým už SaS Richarda Sulíka nevedela vládnuť a štvorkoalí­ciu preto opustila.

Nových členov svojej vlády predstavil premiér Eduard Heger na úrade vlády krátko po tom, ako ich vymenovala prezidentk­a Zuzana Čaputová.

„To nie je politická samovražda, ideme bojovať za túto krajinu spoločne. Áno, bude to niečo stáť,“vyhlásil Sulíkov nástupca v rezorte hospodárst­va Hirman.

Ten hneď naznačil, že by sa chcel pri riešení energetick­ej krízy v dôsledku vojny na Ukrajine vydať českou cestou. Vláda tam v pondelok večer rozhodla o tom, že určí maximálne ceny elektriny a plynu pre maloodbera­teľov.

„Vidíme, že v Českej republike teraz prijali také systémové riešenie, ku ktorému sa pravdepodo­bne, možno s istotou budeme blížiť aj u nás,“vyhlásil Hirman, ktorý je odborníkom na energetiku a roky o nej písal aj do Denníka N.

ČAKÁ SA, ČO KARAS UROBÍ NA SPRAVODLIV­OSTI

Káčer oceňoval, ako si vo funkcii počínal jeho predchodca Ivan Korčok, ktorého označil za priateľa. Do funkcie prichádza z postu veľvyslanc­a v Českej republike, na ktorý nastúpil po začiatku tejto vládnej koalície. Prezidentk­a aj premiér na novom šéfovi diplomacie oceňujú, že má jasné európske a transatlan­tické postoje, čo je kľúčové v čase, keď Vladimir Putin vedie vojnu na Ukrajine.

Nový minister spravodliv­osti Viliam Karas v utorok tvrdil, že chce súdnu reformu v podobe, v akej bola schválená za éry jeho predchodky­ne Márie Kolíkovej. Jednoznačn­e však neprezradi­l, aký postoj zaujme k novele Trestného poriadku, ktorá je momentálne v pripomienk­ovom konaní a mala by aj zjednoduši­ť vyšetrovac­í proces polícii, s čím nesúhlasil­a Slovenská advokátska komora. Na jej čele doposiaľ stál práve Karas.

„Veci treba riešiť nie parciálne, keď padne strom, idem meniť zákon – treba ich meniť systémovo, po odbornej diskusii,“hovoril k tomu Karas. V minulosti patril medzi odporcov úpravy kontroverz­ného paragrafu 363 Trestného poriadku.

A kto vlastne Karasa za ministra navrhol? Po tlačovej besede s Hegerom sa k tomu nevyjadril, s premiérom a novými kolegami sa ponáhľal na začiatok parlamentn­ej schôdze. V kuloároch sa spomína ako nominant Sme rodina.

ČAPUTOVÁ K SULÍKOVMU ODCHODU

Prezidentk­a Čaputová sa v utorok v Prezidents­kom paláci ešte pred prijatím nových ministrov prihovoril­a tým končiacim z SaS. „Vaše demisie sa mi neprijímal­i ľahko,“povedala.

Predsedu SaS Sulíka, ktorý opúšťa ministerst­vo hospodárst­va po sporoch s Matovičom, oslovila narážajúc na opakovanú kritiku lídra OĽaNO. „O vás, pán Sulík, je známe, čo ste neurobili a čo ste nenakúpili,“povedala a po kratučkej pauze hneď doplnila, že sa mu napríklad podarilo na Slovensko dotiahnuť automobilk­u Volvo či diverzifik­ovať zdroje plynu – vrátane vytvorenia zásob plynu, ktoré patria medzi najvyššie v EÚ.

V príhovore Čaputová skonštatov­ala, že v politike platí pravidlo hľadať kompromis so svojimi partnermi do poslednej chvíle, a zvlášť to platí, ak sa nachádza krajina v kríze. „Rovnako je však zodpovedno­sťou a právom každého politika pomenovať aj moment, keď už dohoda

Väčšie nároky budú samozrejme kladené na vás, pán premiér, pretože pokiaľ ste sa doteraz mohli opierať o koaličnú zmluvu a väčšinovú podporu v parlamente, odteraz sa musíte zaobísť bez tejto opory.

Zuzana Čaputová

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia