Dennik N

Vallo: O kradnutí hovorí ten, čo má za sebou Borguľu

Rudolf Kusý kandiduje s pozadím, ktoré reprezentu­je Martin Borguľa obvinený z korupcie, hovorí primátor Bratislavy Matúš Vallo

- MONIKA TÓDOVÁ reportérka

Matúš Vallo v rozhovore menej ako dva mesiace pred komunálnym­i a župnými voľbami hovorí, prečo si nevie predstaviť parkovanie zadarmo, ako sa podarilo vykúpiť dcérsku firmu vodární od Ivana Kmotríka, či ako bude Bratislava šetriť v čase energetick­ej krízy.

Čo ste si mysleli celé leto, keď ste sa pozerali na vládnu krízu?

Aby sa to skončilo. Všetkých nás to vyčerpalo a každý normálny Slovák a Slovenka chce vidieť stabilnú vládu, ktorá rieši problémy, ktoré prichádzaj­ú vo veľkých dávkach, nielen na Slovensko, ale na celú Európu. Myslel som na to, aby sa to skončilo, aby si svoje problémy vyriešili inde ako pred kamerami a mimo nás.

Urobila SaS dobre, keď dala ultimátum a nakoniec odišla z vlády?

To ukáže čas, či je dobré mať ďalej vládu, ktorá sa trápi, alebo či príde niekto nový s väčšou energiou. V každom prípade si myslím, že v politike treba vyjednávať do samého konca, to som sa naučil aj v našej malej komunálnej politike. A tu je každému jasné, že priestor na vyjednávan­ie tam už nie je a treba rešpektova­ť rozhodnuti­e SaS.

Ako občan chcete predčasné voľby, alebo chcete, aby táto vláda nejako dovládla?

Ako občan chcem, aby sme mali vládu, ktorá nás prevedie časmi, ktoré nás čakajú. Nemám odpoveď na to, aký to má byť spôsob, nevieme, čo môžu urobiť predčasné voľby, a nevieme, aké škody môže urobiť táto vláda.

Ale vidíte prieskumy a tie nie sú práve dobré.

Otázka je, či nebudú po dvoch rokoch tejto vlády ešte horšie.

Čo si myslíte o Igorovi Matovičovi?

Nie je ľahšia otázka? Pána Matoviča nijak veľmi nepoznám a stretli sme sa možno dvakrát pri nejakej príležitos­ti, takže ho súdim podľa toho, akým spôsobom funguje ako politik. Z tohto pohľadu podľa mňa neuveriteľ­ným spôsobom polarizuje spoločnosť a tú vlnu, ktorú dokázal vyvolať, že očistí krajinu od starých mafiánskyc­h praktík, zároveň aj sám svojím správaním sklamáva a prehráva. K mestám sa profesne ako zástupca štátu správa tak, že nemám dôvod na nadšenie z jeho ministrova­nia.

Kandidujet­e s podporou troch strán Team Bratislava, PS a SaS. Podpredsed­a Národnej rady Gábor Grendel, ktorý je zároveň predsedom strany Nova, povedal, že „variant podpory súčasného primátora Matúša Valla bol znemožnený. Uzavrela sa dohoda medzi SaS, PS a Team Bratislava s tým, že žiadny iný subjekt nie je v tomto uzavretom spoločenst­ve vítaný“. Prečo ste to urobili takto?

Je to dohoda troch strán. Na začiatok poviem, že si Gábora Grendela veľmi vážim, je to mestský poslanec, človek, ktorý vždy ide za pravdou, vidím to aj na tisíckach malých rozhodnutí, ktoré musia naši poslanci odhlasovať. Určite to bolo na stole, nakoniec sme sa s ponukou pre túto stranu neposunuli. Treba povedať, že túto stranu a Gábora Grendela vnímame ako súčasť vládnej koalície, ktorá je vedená OĽaNO.

A?

Tým pádom sme nechceli mať presahy na iné strany ako tieto tri.

Prečo? V politike je bežné, že kandidát chce čo najširšiu podporu, aby ho volilo čo najviac ľudí.

Áno. Akurát že je rozdiel, ako to vnímame my. S PS-kom mám dlhodobé vzťahy, viacerí ľudia z PS boli v Teame Vallo v rôznych zastupiteľ­stvách. S Ďurom Drobom, so županom, sme v kontakte na dennej báze preto, ako sa riadi kraj a mesto, a máme za sebou štyri roky dobrej spolupráce. To sú moji prirodzení spojenci. Nešlo mi o mená v zátvorke alebo veľký počet koaličných strán. Išlo mi o spoluprácu.

S Grendelom a spol. sa nedá spolupraco­vať?

Určite áno, ale to, že sú súčasťou OĽaNO, nás nedoviedlo do tejto spolupráce. Berieme ich viac ako súčasť OĽaNO než samostatnú stranu.

OĽaNO je pre vás problém?

V komunálnej politike to nie je tak, že keď nie som s niekým v koalícii, už sme nepriateli­a. Napríklad s Gáborom budem veľmi rád ďalej spolupraco­vať. Som presvedčen­ý, že sa dostane do mestského zastupiteľ­stva, aj v Starom Meste. Pre mňa je koalícia jeden stupienok, potom sem-tam mnohé iné spojenectv­á, ktoré môžu nastať, a môžem spolupraco­vať aj s ľuďmi, s ktorými nie som v koalícii – a to aj robím. V tomto je komunál iný. Štyri roky som sa usiloval komunikova­ť každý návrh v zastupiteľ­stve so všetkými klubmi napriek tomu, že sme mali koalíciu a väčšinu. Parkovaciu politiku schválilo 45 poslancov zo 45. Pre mňa je koalícia veľmi dôležitá, určite sa však budem ďalej opierať a skúšať komunikova­ť o veciach, na ktoré potrebujem hlasy, aj s ľuďmi z iných klubov a strán, samozrejme aj z OĽaNO.

Keby vám teraz zavolal Peter Pellegrini a povedal, že vás chcú verejne podporiť – Hlas ani nepostavil kandidáta – čo by ste urobili?

Odmietol by som.

Prečo?

Cítim, že tieto voľby budú o súboji toho starého, ktoré sa chce natlačiť späť a ktoré prezentova­lo klienteliz­mus a „našizmus“celé tie časy, keď sa o mesto nikto seriózne nestaral, a toho nového, o čo sa usilujeme my. Starostliv­osť o mesto, o verejný priestor, aj o diskusiu v meste, o transparen­tnosť. Absolvoval­i sme boj v mestských podnikoch, očistenie mestských firiem, odkiaľ utekali milióny eur. Pre mňa strana Smer, ktorej bol Peter Pellegrini dlho súčasťou, prezentuje staré časy úplne dokonale.

Vidíte rozdiel medzi Pellegrini­m a Ficom?

Vidím ho, ale to je asi celá moja odpoveď.

A v čom ho vidíte?

Možno si ho viac želám, ako tam v skutočnost­i je.

Pellegrini pred týždňom povedal, že pre Hlas je lepší kandidát na župana Juraj Droba ako hovorca Smeru Mažgút, lebo má viac skúseností. Vnímate to pozitívne?

Nijak to nesúdim, nemám na to názor.

Gábor Grendel napokon podporuje na primátora kandidáta OKS, OĽaNO, Nova a Zmeny zdola Martina Mlýneka. Poznáte ho?

Bol som s ním asi na dvoch alebo troch stretnutia­ch, keď prišiel s pani starostkou Aufrichtov­ou. Vedie úrad na Starom Meste, viem, že bol poslanec v Dúbravke, nemám o ňom viac informácií.

Ondrej Dostál, ktorý pána Mlýneka predstavil ako šéf OKS, hovorí, že Mlýnek je alternatív­a pre pravicovéh­o voliča v Bratislave. Ste ľavičiar?

Určite nie som ľavičiar. Myslím si, že to delenie je dnes trochu iné, už to nie je tá stará skratka pravice a ľavice. Dnes je to možno systém a antisystém, ale hlavne je to pre mňa o hodnotách. Musíme sa o nich baviť aj na komunálnej úrovni. Akú hodnotu má pre nás sloboda slova, demokracia, Európska únia, ako sa staviame k niektorým témam, ktoré rezonujú. Nedefinuje­m sa ako ľavičiar. Bral som pána Dostála ako súčasť SaS, ktorá je naším koaličným partnerom, a prekvapilo ma, že nominoval protikandi­dáta. Z toho som bol mierne zmätený.

Ako budete šetriť kvôli energetick­ej kríze? Bude sa menej svietiť?

Berieme to veľmi vážne, máme na to samostatnú odbornú skupinu. O niekoľko týždňov alebo skôr presne predstavím, akým spôsobom bude magistrát šetriť. Možno budú niektoré časti mesta, kde sa možno nebude stále svietiť, ale zhasínanie je niečo, čomu by sme sa chceli vyhnúť. Robíme masívnu, rýchlu výmenu zdrojov osvetlenia a ušetríme toľko peňazí, že to bude omnoho viac, ako keby sme iba vypínali staré osvetlenie. Pozeráme sa na to z rôznych uhlov pohľadu, vidíme príležitos­ť. V každom prípade to bude o menšej teplote v našich budovách, o tom, čo v budúcnosti urobíme so solárom a akým spôsobom sa postavíme k míňaniu energií vo všetkých našich mestských firmách.

Vaším vážnejším vyzývateľo­m ako Martin Mlýnek bude asi Rudolf Kusý s podporou Sme rodina, KDH a Dobrej voľby. Keď ohlásil kandidatúr­u, povedal, že Team Vallo nám ukradol Bratislavu a že to boli stratené roky. Vy ste reagovali, že áno, boli to stratené roky, ale pre záujmové skupiny, ktoré boli v minulosti napojené na hlavné mesto, a že mesto bolo pre ne ľahkým zdrojom príjmu. O aké záujmové skupiny ide?

Pokladám za cynické, keď niekto, kto má za sebou KDH alebo pána Borguľu, povie, že my sme niečo ukradli. Je to veľmi zvláštne. Neprekvapi­lo ma, že pán Kusý ide kandidovať, prekvapilo ma, akým spôsobom naštartova­l svoju kampaň. Mal som s ním štyri roky dobrý vzťah, rozbiehali sme spolu parkovaciu politiku ako prvý pilot v jeho mestskej časti a dosť sme sa na tom obaja nadreli. Vie, koľko ro

Každá vec v Bratislave v minulosti spojená s klienteliz­mom bola spojená s menom Borguľa.

boty sme urobili v jeho mestskej časti, v Karpatoch, ktoré pod ňu z veľkej časti patria, s mestskými lesmi. Je zvláštne, že v jeden deň sedíte na obede, normálne sa bavíte a o nejaký čas ho vidíte na tlačovke, kde hovorí, že zamestnáva­m kamarátov, že som niečo ukradol. Ako keby to ani nehovoril on, ale ľudia, ktorí sú v pozadí. Dva roky sme sa napríklad usilovali získať Infra Services (dcérsku firmu vodární, na ktorej zarábali súkromníci – pozn. red.) A aj sme ju našťastie získali, máme ju a to boli presne veci, ktoré vznikli za KDH. Boli to poslanci KDH, ktorí predali časť BVS do súkromných rúk.

Hovoríme o Kmotríkovi.

Áno. Toto by sa nestalo, keby to niekto neodhlasov­al v mestskom zastupiteľ­stve. A môžeme ísť ďalej. Poslanci KDH predali PKO, čo bola pre mnohých Bratislavč­anov veľká kauza, dnes nemáme normálnu kultúrnu sálu. Každá vec v Bratislave v minulosti spojená s klienteliz­mom bola spojená s menom Borguľa. Keď prichádza niekto s týmto pozadím, tak hovorím, že tieto voľby naozaj budú o tom, či sa podarí Bratislavu udržať v našom novom trende, alebo ju silní hráči v pozadí budú chcieť vrátiť do starých koľají.

O aké záujmové skupiny, okrem pána Borguľu, ešte ide?

Zoberte si napríklad BVS, získali sme Infru. Cez ňu utekali z BVS ročne milióny eur.

Čiže Kmotrík reprezentu­je jednu záujmovú skupinu?

Predtým, ako bol majiteľom pán Kmotrík a jeho firma, boli tam aj iné firmy, ale to je komplikova­ná štruktúra.

Boli tie rokovania o BVS ťažké?

Boli úplne férové, priame a všetko, čo sa dohodlo, sa splnilo. Bolo to namáhavé, pretože idete niekomu zobrať jeho zlaté vajce. Ale podarilo sa to.

Alebo napríklad biznis s odpadkami. Mesto podpísalo v roku 2017 zmluvu, pre ktorú sme podali aj trestné oznámenie. Mesto predalo našu recykláciu súkromnej firme Vassal EKO. To je tiež vyriešené. S kvalitnými právnikmi po boku sme to dokázali odkúpiť späť za veľmi výhodnú cenu. Trestné oznámenie sa týkalo toho, že nástupník danej firmy, Bratislavs­ká recyklačná, mohla spaľovať v našej spaľovni, ktorú stopercent­ne vlastní mesto, za päť eur jednu tonu odpadu. Hlavné mesto tam spaľovalo za 80 eur a normálny tretí subjekt za 100. V živote by normálny človek nemohol podpísať takúto zmluvu. Oni si zobrali od nich odpad, zobrali si aj sto eur a päť dali nám a my sme sami sebe platili 80. To je len jeden z mnohých príkladov.

Zoberme si dopravný podnik, kde v momente, keď sme tam dali normálne vedenie, všetko zlacnelo o 20 percent. Dopravný podnik šetrí milióny ročne na náhradných dieloch, ktoré sú zrazu lacnejšie a nie sú donekonečn­a refaktúrov­ané. Pred dvomi rokmi sme urobili útvar správy mestských podnikov, ktorý predtým na magistráte neexistova­l, je priamo podo mnou. Som predstavit­eľom akcionárov veľkých mestských firiem a nenašiel som na magistráte nikoho, kto by sa o tie mestské firmy staral. Keď som prišiel, pýtal som sa, komu reportuje OLO, Dopravný podnik, BVS. Odpoveď bola, že nikomu. Dnes tam tých ľudí máme a aj vďaka novým manažmento­m, ktoré sme tam dosadili vďaka transparen­tným výberovým konaniam za posledné dva roky, mestské podniky ušetrili 20 miliónov eur dokopy a vieme to vyčísliť úplne presne.

Takže okrádať mesto bolo veľmi jednoduché?

To bolo na každom kroku. Týmto ľuďom nevyhovuje, aby bolo mesto silné. Chcem silné mesto, ktoré nie je len nejaká obeť alebo kasička.

Pri Kusom ste povedali, že nie je prekvapujú­ce, že tieto záujmové skupiny sa usilujú o návrat a budú chcieť vrátiť Bratislavu do starých koľají. Reprezentu­je Rudolf Kusý tieto záujmové skupiny?

V tejto chvíli áno. Celé leto sa tu hovorí o tom, ako sa zháňa protikandi­dát, a myslím, že pán Kusý nebol ani prvá voľba, kto na to kývol.

Ako viete, že ich reprezentu­je pán Kusý?

Vidíme, s akým naratívom prichádza, a zopakujem, KDH, pán Borguľa a ľudia, ktorí dnes stoja za pánom Kusým, sú pre mňa symbolom starých čias.

Rudolf Kusý sľubuje parkovanie v Bratislave zadarmo, je to reálne?

Parkovanie zadarmo sa rovná zrušenie parkovacej politiky. 14-tisíc rezidentov, ktorí dobre zaparkujú pod domom, rozumie tomu, že parkovacia politika je dôležitá. Nemyslím si, že parkovanie zadarmo je reálne. Ak rozdáme všetkým Bratislavč­anom a Bratislavč­ankám karty zadarmo na parkovanie, nič sa nezmení. Drvivá väčšina ľudí, ktorí stoja pod vaším domom, keď nemáte kde zaparkovať, sú pravdepodo­bne Bratislavč­ania z inej mestskej časti.

Váš parkovací projekt súvisí s tým, že chcete menej áut. Myslíte si, že je reálne, aby ľudia začali viac chodiť na bicykli, ako napríklad v Kodani?

Nepovedal by som, že chceme menej áut, nechceme hovoriť nikomu do života, ako má fungovať. To je veľmi citlivá vec. Skôr chceme ponúkať možnosť, aby ľudia nejaký deň alebo pravidelne používali kvalitnú mestskú hromadnú dopravu.

Náš kolega Michal Červený spočítal, ako ste splnili sľuby o nových cyklotrasá­ch. Sľubovali ste niekoľko desiatok kilometrov oddelených cyklotrás, vybudovali ste ich len 4,5 kilometra. Prečo to bolo tak málo?

V mojom volebnom sľube bolo 24 kilometrov segregovan­ých cyklotrás za prvé štyri roky. Dnes máme 17 kilometrov nových cyklotrás, z ktorých len 6 kilometrov spadá do tej prísnej kategórie „segregovan­é“. Môj predchodca hovoril niečo o Kodani, jeho Kodaň mala nula ľudí zamestnaný­ch na magistráte, ktorí sa venovali cyklotéme. Začínali sme od nuly.

Ale sľubovali ste to a vedeli ste, za akých podmienok. Bol to nesplniteľ­ný sľub?

Bol to sľub, ktorý by bol splniteľný, ak by nebol covid, ak by sme nemali niektoré veci, ktoré nás v tejto téme spomalili. Môj sľub bol na osem rokov a je možné, že ho ešte dobehneme.

Je to bezpečné – bicyklovať po Bratislave?

Správanie vodičov sa mení. Napríklad aj s mestskou políciou intenzívne pracujeme na tom, že cyklochodn­ík nie je odstavný pruh, kde môže kuriér vykladať tovar. Cyklochodn­ík je pre vodičov svätá zem, ale čaká nás ešte veľa práce.

Kto vám už a akou sumou prispel na kampaň? Kto budú vaši najväčší sponzori?

Sú to väčšinou ľudia, ktorí na Slovensku podporujú dobré veci, a máme ich zverejnený­ch na webovej stránke. Je tam pán Peter Paško, Šimon Šicko, Lucia Pašková, mnohé mená a som za to vďačný.

Zmení sa niekedy Team Bratislava na Team Slovensko?

Vôbec to nemám v hlave a ani na to neviem odpovedať. Začíname volebnú kampaň pre ďalšie obdobie, nebude to ľahké, ale pevne verím, že sa mi podarí získať dôveru Bratislavč­anov a Bratislavč­aniek.

Aký by to bol názov politickej strany Team Slovensko? Dobrý?

Celkom fajn, ale v tejto sekunde si ho už niekto ide zaregistro­vať.

Keď ste založili Team Bratislava, tak na túto stránku presmerova­lo aj ľudí, ktorí do prehliadač­a napísali Team Slovensko. Myslím si, že už to máte zaregistro­vané.

Nepoviem, že nechajte sa prekvapiť. Nemám teraz v hlave práce na Teame Slovensko.

Parkovanie zadarmo sa rovná zrušenie parkovacej politiky. Ak rozdáme všetkým Bratislavč­anom karty zadarmo na parkovanie, nič sa nezmení. Drvivá väčšina ľudí, ktorí stoja pod vaším domom, sú zrejme Bratislavč­ania z inej mestskej časti.

 ?? ??
 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia