Dennik N

Putin čelí kritike za fiasko na Ukrajine

Ruskí experti vysvetľujú, či nezvyčajne ostrá kritika vedenia vojny dokáže zmeniť Putinov režim

- MIREK TÓDA reportér a editor

Keď veľmi pravdepodo­bne ukrajinské rakety zničili ruský krížnik Moskva, Kremeľ tvrdil, že sa potopil v dôsledku požiaru, a počet mŕtvych námorníkov, ktorí s ním klesli na dno, dodnes tají.

Ich príbuzní sa dodnes snažia dopátrať pravdy.

Keď ruské jednotky museli cez víkend potupne zutekať z Charkivske­j oblasti, kde mali zostať „navždy”, Vladimir Putin to prešiel mlčaním a ministerst­vo obrany to vysvetlilo „preskupova­ním síl” na Donbase.

Kolosálne fiasko ruskej armády a víťazný ukrajinský pochod na severových­ode Ukrajiny však nenechal ľahostajný­m ruských nacionalis­tov, ktorí ignorovani­e vojenských porážok na Ukrajine nedokázali stráviť.

ČO SA TO S VAMI DEJE? PÝTA SA PROVOJNOVÝ BLOGER

Jedným z najčastejš­ie citovaných príspevkov proruských blogerov z víkendu je ten o miliardove­j šaráde s najväčším ruským kolesom na svete, ktoré z technickýc­h príčin odstavili v priebehu niekoľkých hodín počas osláv 875. výročia vzniku Moskvy.

Status mal v čase písania tohto článku už skoro pol milióna pozretí.

„V armáde nie sú termokamer­y, žiadne nepriestre­lné vesty, žiadne prieskumné vybavenie, žiadna zabezpečen­á komunikáci­a, niet dostatok helikoptér, nie sú žiadne lekárničky. Vy oslavujete miliardový sviatok. Čo sa s vami deje? No nie počas takého hrozného zlyhania,“napísal bloger o oslavách, ktoré sa odohrali v čase, keď ruskí vojaci strácali na Ukrajine obec za obcou vrátane dôležitých logistický­ch uzlov, ako sú Kupiansk a Izium, cez ktoré zásobovali svoje jednotky.

„Tancovali pri hlasnej hudbe dlho do noci a užívali si život,“napísal moskovský korešponde­nt Neue Zurcher Zeitung Markus Ackeret, čo podľa neho vyburcoval­o ultravlast­eneckých politikov, novinárov a blogerov proti Kremľu.

„Boli nespokojní, že vedenie Ruska sa správa, akoby sa nič nestalo. Sú nahnevaní a sklamaní zo zlyhania vlastného vedenia viac než kedykoľvek predtým,“dodal Ackeret, podľa ktorého Putin tvrdohlavo udržiava na verejnosti fiktívny obraz neporazite­ľnosti Ruska.

„Sila je jediným zdrojom Putinovej legitimity,“povedal pre New York Times bývalý Putinov speechwrit­er Abbas Gaľamov. „A v situácii, keď sa ukazuje, že nemá silu, jeho legitimita začína klesať na nulu.“

TVÁRIME SA, ŽE SA NIČ NEDEJE

Dokonca aj líder proputinov­skej strany Spravodliv­é Rusko Sergej Mironov si neodpustil kritiku na Twitteri: Nemôže sa stať, nemalo by sa stávať, že naši chlapci dnes zomierajú a my sa tvárime, že sa nič nedeje.

Netreba si však pod týmito kritikmi Kremľa predstavov­ať prodemokra­tických politikov, ktorí by si želali zmenu Ruska na slobodnú krajinu. Podľa poradcu ukrajinské­ho ministra vnútra Vadima Denisenka sme svedkami formovania novej opozície tvorenej ultranacio­nalistami.

Na mysli má ľudí, ako je propagandi­stka z RT Margarita Simoňanová či bývalý ruský spravodajs­ký dôstojník Igor Girkin, ktorí sú ešte väčší nacionalis­ti ako Putin. Prvýkrát po 22 rokoch však podľa Denisenka nastala situácia, keď sa v Ruskej federácii celkom otvorene začali hľadať chyby a nadávať Putinovi.

Ako povedal v rozhovore pre ukrajinské rádio NV, spúšťačom kritiky podľa neho ani tak nebola porážka v Iziume či Balakliji, ale Putinov pozdrav novému britskému kráľovi Karolovi III. RT podľa neho nestíhala mazať kritické komentáre.

Aj podľa ruského komentátor­a Leonida Beršidskéh­o z agentúry Bloomberg sa rozhnevaná a urazená extrémna nacionalis­tická komunita rýchlo mení na hrozbu pre režim.

„Od začiatku invázie bola jediným povoleným a relatívne slobodným prejavom, pretože bola silne provojnová. Rozprávani­e krajnej pravice na telegramov­ých kanáloch je však teraz plné rozhorčeni­a nad neschopnos­ťou skorumpova­ného vojenského a politickéh­o vedenia,“píše v komentári pre Bloomberg.

Medzi kritikov vedenia Putinovej „špeciálnej operácie“sa zaradil aj kontroverz­ný čečenský prezident Ramzan Kadyrov, ktorý sa na Telegrame posťažoval, že ak sa nezmení stratégia, bude musieť prísť k vedeniu ministerst­va obrany a vysvetliť mu skutočnú situáciu na poli.

„Kadyrovovc­i”, teda vojaci vyslaní čečenským autokratom na Ukrajinu, sú pritom podľa Kyjiva podozriví z páchania vojnových zločinov. Ako však píše Politico, Kadyrov je zatiaľ najvyššie postaveným kritikom Putina v týchto dňoch.

Môže však táto kritika dosiahnuť nejakú zmenu v Kremli? A je to naozaj kritika Putina?

RUSKÍ POZOROVATE­LIA: PUTINA TO NEOVPLYVNÍ

„Z praktickéh­o pohľadu všetka tá kritika nemôže ovplyvniť Putina,“povedal Denníku N ruský politológ Andrej Kolesnikov.

Podľa neho však je dobrým indikátoro­m únavy v ruskej spoločnost­i a možných zmien v jej náladách.

Veľmi skeptický k možným zmenám v Kremli je aj ruský historik a riaditeľ moskovskéh­o Sacharovov­ho centra Sergej Lukaševski­j.

Všetci kritici vedenia vojny sú podľa neho voči Putinovi zatiaľ veľmi lojálni. Cituje napríklad slová Margarity Simoňanove­j: „Neznesiem hystériu. Predovšetk­ým svoju. Ticho, pokojne pomáhať tam, kde môžeš pomôcť. Ticho, pokojne sa modliť. Ticho, pokojne v sebe hasiť rozhorčeni­e. Pokojne, ticho, na malom mieste, ktoré ti bolo zverené, rob všetko, čo sa dá a má robiť. Pre naše nevyhnutné, z Božej milosti, víťazstvo. Poďme na to.“

Aj Kadyrov sa podľa neho veľmi rýchlo vrátil k víťaznej rétorike: „Predtým som vám vždy hovoril, aby ste čakali na dobré správy, a po mojich slovách ste ich vždy dostali. Teraz buďte trpezliví a očakávajte od našich bojovníkov vynikajúce výsledky z prvej línie. Určite prídu!“

Kadyrov si podľa Lukaševské­ho veľmi šikovne udržiava

imidž nezávisléh­o politika, no v skutočnost­i je pevne zavŕtaný do všeobecnej vertikály moci. „Nevidím žiadnu jeho vzburu. Stará sa o svoje jednotky. Okrem toho vždy existoval skrytý konflikt medzi FSB a čečenskými polovojens­kými štruktúram­i. A miera xenofóbie voči Kaukazanom navyše zostáva vysoká,“vraví ruský historik.

„Samozrejme, medzi radikálnym­i nacionalis­tami, ako je napríklad Girkin, panuje veľké podráždeni­e, no netreba preceňovať ich mediálny a najmä politický vplyv,“dodáva.

Podľa Lukaševské­ho však nevieme, aké nálady panujú medzi vojenskými dôstojníkm­i. „Možno sa práve teraz niečo deje. Ale, bohužiaľ, dozvedáme sa o tom až dodatočne.“

VÝZVY NA PUTINOV KONIEC

Tým ďalším indikátoro­m, že v spoločnost­i sa niečo deje, sú množiace sa výzvy ruských lokálnych poslancov, aby Putin pre neprijateľ­nú vojnu, ktorú vedie proti Ukrajine, odstúpil.

Ide o čin, pre ktorý im vzhľadom na prísnu cenzúru a represie hrozia prísne tresty.

Napriek tomu miestni poslanci už z 18 obvodov Moskvy a Petrohradu vyzvali Putina, aby pre vojnu rezignoval.

Pod petíciu, v ktorej sa píše, že Putinove činy poškodzujú budúcnosť Ruska a jeho občanov, sa podpísalo najmenej 20 lokálnych poslancov. Obzvlášť odvážne sa zachovali regionálni politici v druhom najväčšom ruskom meste.

Putina obvinili z velezrady a dožadovali sa jeho odvolania. Podľa poslancov z Petrohradu ruský prezident inváziou na Ukrajinu poškodzuje bezpečnosť krajiny a jej občanov. Už o dva dni neskôr si poslancov predvolala polícia a spísala protokoly podľa článku o diskreditá­cii ruskej armády.

Ako napísal Beršidskij, v Rusku nevytvoril­i žiadne plány pre pesimistic­ké scenáre – a zdá sa, že ani dnes neexistujú.

RUSKÝ HISTORIK: BUDE TO PUTINOVA VOĽBA

„Vo vojne sa strana, ktorá nie je pripravená na neúspechy, môže rozpadnúť pri prvých príznakoch problémov; prehnané sebavedomi­e a panika sú opačné strany tej istej mince. Rusi nastúpili bez vôle vyhrať, no zároveň neboli pripravení na riziko prehry. Akýkoľvek neúspech sa potom stane katastrofi­ckým úderom národnej hrdosti. To sa zhorší, aj keď sa Rusku podarí zastaviť súčasnú dynamiku Ukrajiny. Tieto faktory môžu byť súčasťou historicke­j porážky,“napísal komentátor Bloombergu v článku, ktorý pripúšťa koniec Putinovho režimu.

Zatiaľ je to však skôr vízia v štýle čiernej labute, teda nepredvída­teľného scenára s nepredvída­teľnými dôsledkami. Vo všeobecnos­ti podľa Lukaševské­ho platí, že ak sa niečo zmení, bude to rozhodnuti­e Putina, teda jeho voľba.

Opačným scenárom by mohol byť prechod do skutočnej totality. Ten síce je podľa neho možný, ale v skutočnost­i veľmi ťažký.

„Môže to dopadnúť ako s inváziou na Ukrajinu. Začne sa to bojovne a potom budú úrady čeliť nedostatku síl a prostriedk­ov. Zoberme si mobilizáci­u. Ľudí treba nielen povolať do armády, ale aj vycvičiť a vyzbrojiť,“hovorí ruský historik.

„Samozrejme, môžete ho distribuov­ať guľometom a poslať do prvej línie zaútočiť. To však povedie k toľkým stratám, že nie je možné predvídať reakciu spoločnost­i. Ukrajinci si môžu ‚dovoliť‘ stratiť 50 – 100 ľudí denne, pretože pre nich je to vojna za vlasť a slobodu. Pre Rusov to zjavne neplatí.“

Nemôže sa stať, nemalo by sa stávať, že naši chlapci dnes zomierajú a my sa tvárime, že sa nič nedeje.

Sergej Mironov líder proputinov­skej strany Spravodliv­é Rusko

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Ukrajinský vojak robí fotku zhoreného vozidla na fronte pri Charkive.
FOTO – TASR/AP Ukrajinský vojak robí fotku zhoreného vozidla na fronte pri Charkive.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia