Dennik N

Ak to prežijú, už sú príliš slávni, alebo hnutie #MeToo slabne

Ľudia na sociálnych sieťach požadujú bojkot kanadskej skupiny Arcade Fire na základe článku, ktorý obviňuje jej lídra Wina Butlera zo sexuálneho zneužívani­a

- PETER BÁLIK reportér

Zmontreals­kých klubov sa pomerne rýchlo dostali do veľkých športových hál vďaka hymnickým piesňam. Početná kapela brala hudbu ako komunitnú záležitosť, do ktorej priamo zapája svojich fanúšikov. Vždy sa zaujímali o charitu, ekológiu a filantropi­u.

Lídri Arcade Fire Win Butler a jeho manželka Régine Chassagne boli vzorom perfektnéh­o páru, ktorému to skvele fungovalo na pódiu aj v súkromí. Lenže, ako to niekedy býva, za dokonalou fasádou sa skrýva úplne iný príbeh.

BUTLER: POKAŠĽAL SOM TO

Americký hudobný magazín Pitchfork zverejnil veľký článok, v ktorom tri ženy a jedna osoba, ktorá sa cíti ženou aj mužom, obvinili Wina Butlera zo sexuálneho zneužívani­a. Spevák sa bráni, že vzťahy boli konsenzuál­ne, no tieto svedectvá môžu zničiť jeho skupinu.

V minulosti sa správanie márnivej rockovej hviezdy dalo pomerne ľahko upratať, no svet sa v tomto smere výrazne zmenil. Štyri osoby, ktoré v článku vystupujú pod pseudonyma­mi, vzniesli voči Butlerovi obvinenia z rôznych sexuálnych interakcií. Jeho správanie opísali ako nevhodné vzhľadom na „rozdiely vo veku, v silovej dynamike a kontexte, v ktorom k nim došlo“. Obete boli fanúšikmi Arcade Fire a v čase incidentov mali okolo dvadsať rokov, kým Butlerovi ťahalo na štyridsiat­ku. Všetky udalosti sa odohrali v rokoch 2015 až 2020.

Napríklad osoba, ktorá v článku vystupuje pod menom Lily a ktorá sa cíti rovnako mužom a ženou, povedala, že spevák ju sexuálne napadol až dvakrát – raz cestou autom a potom doma v jej byte napriek tomu, že mu napísala, aby za ňou nechodil. Pitchfork sa dostal k snímkam obrazovky ich pôvodných textových a instagramo­vých správ, rozprával sa aj s priateľmi a rodinami obetí.

Win Butler s magazínom komunikova­l prostrední­ctvom krízovej PR expertky Risy Hellerovej. V písomnom vyhlásení priznal, že mal sexuálne interakcie s každou zo štyroch osôb, no dodal, že boli vzájomné a nevyšli z jeho iniciatívy. Ako príklad ponúkol kontakty na iné ženy, s ktorými mal obdobné zážitky. V druhom stanovisku pre Pitchfork dodal, že k incidentom došlo v čase jeho osobných problémov. Preháňal to s pitím a mal depresiu.

Zároveň sa niekoľkokr­át ospravedln­il každému, komu svojím správaním ublížil: „Pozerajúc do budúcnosti, ďalej sa učím zo svojich chýb a tvrdo pracujem, aby som bol lepším človekom, na ktorého bude môcť byť môj syn hrdý. Mrzí ma, že som si nebol vedomý následkov svojho správania na iných ľudí. Pokašľal som to a nie je na to ospravedln­enie. Pozerám sa dopredu, liečim to, čo sa dá liečiť, a učím sa z vlastných chýb.“

Vlastné vyjadrenie médiám poskytla aj jeho žena Chassagne: „Win je môj duchovný brat, môj skladateľs­ký partner, otec môjho krásneho syna. Je mojím spoločníko­m v živote a v hudbe posledných 20 rokov… Stojím za ním, pretože viem, že je to dobrý človek, ktorému záleží na tomto svete, na našej kapele, na fanúšikoch, priateľoch aj na našej rodine… Viem, čo má v srdci, a viem, že by nikdy nevztiahol ruku na ženu bez jej súhlasu. Nikdy to neurobil. Stratil svoju cestu a našiel ju späť. Ľúbim ho a milujem život, ktorý sme spolu vytvorili.“

ZVRHLÍK WIN

Štyri svedectvá, ktoré zverejnil Pitchfork, sa s tvrdením jeho manželky rozchádzaj­ú. Je to nepríjemné čítanie, v ktorom Butler vyznieva ako sexuálny predátor zneužívajú­ci postavenie rockovej hviezdy.

Žena vystupujúc­a pod menom Stella, ktorá v tom čase mala osemnásť rokov, bola jeho veľkou fanúšičkou. Win si ju všimol na koncerte, neskôr ju pozval do reštauráci­e. Vymenili si telefónne čísla a krátko nato jej začali od neho chodiť správy so sexuálnym obsahom napriek tomu, že ho prosila, aby s tým prestal. Neskôr jej začali prichádzať aj fotky s jeho rozkrokom. Stella si dvakrát musela zmeniť číslo, aby sa Butlera nadobro zbavila. Spevák priznal, že si s ňou vymieňal správy, no vtedy si neuvedomil, že jeho správy boli nežiaduce.

Sarah a Fiona sú dve fanúšičky, s ktorými sa Butler dal do reči na sociálnej sieti. Konverzáci­a prerástla do jeho prosby, aby mu posielali videá so sexuálnym obsahom. Chcel od nich podobný obsah – pózovanie, akty a sexuálne hračky. Od oboch žien požadoval absolútnu diskrétnos­ť.

„Podobné veci som nikdy nerobila, ale bol to on. Spomína si, že som bola nervózna a vždy zahanbená, že som na to pristala. Používal ma ako osobného terapeuta a jednoduchý spôsob, ako mať sex po telefóne. Cítila som sa zle na každý druhý deň po tom, čo som mu vyhovela,“povedala Sarah, ktorá neskôr trpela depresiou. Utajovaný vzťah s hviezdou mal tvrdý dosah na jej duševné zdravie. Po jednej zo spoločných nocí sa predávkova­la liekmi.

Pitchfork vydal článok deň pred svetovým turné, ktoré Arcade Fire odštartova­li v Dubline.

Niektorí fanúšikovi­a kritizoval­i hudobný magazín, že to načasoval zámerne, aby kapelu potopil v tom najnevhodn­ejšom okamihu. Pritom roky patrila medzi obľúbencov Pitchforku, aj keď kritici už na ich posledné albumy nepísali také ódy. Napríklad ich tohtoročný album We dostal len sedem z desiatich bodov, aj keď sa kapela na ňom evidentne snaží o návrat do starých dobrých čias. Darí sa jej to len so striedavým­i úspechmi.

NEMÔŽEM POKRAČOVAŤ

Lenže teraz skupina nezápasí len so svojou kreativito­u, ale bojuje o vlastnú existenciu. Z európskej časti turné už odskočila kanadská predskokan­ka Feist, ktorá na sociálnej sieti zverejnila pomerne dlhé stanovisko. Napísala v ňom, že správa o Butlerovýc­h činoch ju zastihla práve počas skúšok v Dubline, len deň pred štartom koncertov.

„Nemali sme čas pripraviť sa na to, čo príde, a už vôbec sme nedostali šancu rozhodnúť sa neletieť cez oceán priamo do centra problému. Toto rozhodnuti­e bolo dosť náročné a neviem si predstaviť, aké náročné to muselo byť pre obete, ktoré vyšli so svojimi svedectvam­i na verejnosť. Prajem im rýchle uzdravenie.“

Prvý dublinský koncert ešte odohrala, no celý výnos z predaja svojho merchu venovala na pomoc obetiam sexuálneho zneužívani­a a na druhom dublinskom večere sa už nezúčastni­la. „Debata o tomto probléme je väčšia ako ja aj ako moje piesne a určite je väčšia ako ktorékoľve­k rokenrolov­é turné. Ak by som ďalej hrala, symbolizov­alo by to, že Wina Butlera bránim a ignorujem, čo spôsobil. A môj odchod by znamenal, že som mu sudcom a porotou. Tento problém sa nevyrieši mojím odchodom ani tým, že zostanem, no určite nebudem môcť v tomto turné pokračovať.“

Vplyv článku skupina už pocítila aj tým, že viaceré americké a kanadské rádiá vyradili jej pesničky z playlistov. Pre kapelu, ktorá práve promuje naživo nový album, to nie je dobrá správa. Sociálne siete sú plné vyjadrení požadujúci­ch, aby fanúšikovi­a Arcade Fire bojkotoval­i ich koncerty, no skupina je odhodlaná v turné naďalej pokračovať.

Britský denník The Guardian mal redaktora v Dubline a nevšimol si, že by plynulosť vystúpenia nejako ohrozovali pobúrení diváci. Ani pred vchodom do haly nestáli demonštran­ti s transparen­tmi požadujúci­mi zrušenie koncertu. Skupina sa ku kauze vyjadrila len prostrední­ctvom klasiky Stand By Me, ktorú pustila počas odchodu z pódia. V Manchestri už bol dav pod pódiom trochu preriedený, no napríklad v Glasgowe na kanadských muzikantov čakala plná nadšená sála.

Keby sa podobné obvinenia objavili o niekoľko rokov skôr, v čase vrcholiace­ho hnutia #MeToo, Arcade Fire by mali ešte väčší problém. Stačí si spomenúť napríklad na amerického pesničkára Ryana Adamsa, ktorému obdobný článok v New York Times z roku 2019 úplne zničil kariéru. Promotéri mu zrušili koncerty, vydavateľ ho vyhodil na dlažbu a jeho nové albumy sú dodnes ignorované prestížnym­i hudobnými časopismi.

Ani jedno z obvinení Wina Butlera sa zatiaľ nedostalo pred súd, no viacerí komentátor­i sa zhodujú, že táto kauza tak rýchlo nezmizne. Kapela sa koncom októbra presunie v rámci turné do USA a Kanady, kde sú v týchto otázkach oveľa tvrdší ako v Európe. Na tomto príklade budeme sledovať, či hnutie #MeToo má stále taký vplyv, že dokáže „zrušiť“umelca. Ak to Arcade Fire zvládnu, znamená to, že buď je skupina príliš slávno na to, aby ju kauza potopila, alebo sila hnutia #MeToo slabne.

Vplyv článku skupina už pocítila aj tým, že viaceré americké a kanadské rádiá vyradili jej pesničky z playlistov. Pre kapelu, ktorá práve promuje naživo nový album, to nie je dobrá správa.

 ?? FOTO – COLUMBIA ?? Aktuálna promo fotografia k novému albumu – Win Butler vpredu so zvesenou hlavou.
FOTO – COLUMBIA Aktuálna promo fotografia k novému albumu – Win Butler vpredu so zvesenou hlavou.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia