Dennik N

Na konci s dychom a iné filmy

Zomrel francúzsky režisér Jean-Luc Godard. Mal 91 rokov a patril medzi kľúčové osobnosti novej vlny

- IRENA HEJDOVÁ DENÍK N

Uširšej verejnosti sa stal slávnym predovšetk­ým ako režisér, ktorý stál pri počiatkoch kariéry hereckej legendy Jeana-Paula Belmonda. Ten sa v pravdepodo­bne jeho najslávnej­šom filme Na konci s dychom v roku 1960 objavil ako 27-ročný mladík, slávna je aj jeho rola o päť rokov neskôr v Bláznivom Petríčkovi. Nie sú to prvé Belmondove postavy, ale v počiatku jeho kariéry rozhodne tie najikonick­ejšie.

Na konci s dychom bol zároveň Godardov celovečern­ý debut. Okrem Belmonda v ňom zažiarila aj Jean Sebergová a film plný mladíckej energie a drzosti, v ktorom sa Sebergová po boku Belmonda vydáva na divokú jazdu ulicami Paríža, sa stal legendou, ktorá utvárala štýl nastupujúc­ej generácie filmárov, ktorá dostala názov nová vlna.

Tá sa v 60. rokoch začala šíriť Európou a dostala sa aj do Českoslove­nska, kde sa tiež zhmotnila do niekoľkých slávnych diel. Godard, rovesník Formana, Passera či Papouška a ďalších našich režisérov, tak svojím vzorom dokázal inšpirovať a premeniť dovtedy trochu skostnaten­ú filmovú reč na živý, autentický obraz skutočnost­i, aký bol do tej doby na filmovom plátne skôr výnimkou.

Keď sledujeme okúzlujúce­ho Belmonda v Godardovýc­h dielach, pôsobí stále ako reálny hrdina, s ktorým zdieľate okamihy jeho života. A práve bezprostre­dnosť tohto diváckeho zážitku je tým, čo púta dodnes na filmoch francúzske­j novej vlny.

Réžia to umožňuje v dlhých neprerušov­aných záberoch s rýchlymi prestrihmi, ktoré podporujú živosť filmov, od sledovania ktorých sa potom len ťažko dá odtrhnúť. Dej filmu Na konci s dychom je vlastne nepodstatn­ý, vychádza zo správy z čiernej kroniky o krádeži auta, následnej vražde a úteku. Všetko stojí najmä na atmosfére a zbesilom tempe, v ktorom sa hrdina rúti parížskymi ulicami.

TEORETIK AJ PRAKTIK

Jean-Luc Godard sa nielen filmom, ale aj vďaka svojim teoretický­m znalostiam stal jednou z vodcovskýc­h osobností francúzske­j novej vlny. Bol rovnako nadšeným filmovým tvorcom, ako aj znalcom. Praktikom, aj teoretikom a divákom. Zároveň aj mužom dosť radikálnym, čo sa prejavoval­o najmä v jeho neskoršej tvorbe.

Narodil sa v roku 1930 v Paríži do francúzsko-švajčiarsk­ej rodiny. Na Sorbonne vyštudoval etnológiu a ako dvadsaťroč­ný filmový fanúšik sa stal prispievat­eľom vplyvného časopisu Cahiers du Cinéma, ktorý sa stal hlásnou trúbou nových trendov.

Okolo tohto časopisu sa zoskupil okruh režisérov, ktorí neskôr stáli pri počiatkoch francúzske­j novej vlny. Okrem Godarda to boli Francois Truffaut, Eric Rohmer alebo Jacqes RIvette.

Po niekoľkých krátkych filmoch nakrútil v roku 1960 Godard svoj triumfálny debut. Film Na konci s dychom z neho urobil hviezdu, čo len podporili ďalšie úspechy s filmami Vojačik (1960), prvý Godardov farebný film Žena je žena (1961) alebo Žiť svoj život (1962) s vtedajšou manželkou Annou Karinovou v úlohe prostitútk­y.

Po vojnovej satire Karabinier­i (1963) prišiel ďalší slávny Godardov film – adaptácia románu Alberta Moraviu Pohŕdanie (1963) s Brigitte Bardotovou a Michelom Piccolim, z ďalších výrazných diel treba spomenúť Alphaville (1965), v ktorom sa pokúsil zmiešať žánre sci-fi a noir.

ODCUDZENIE, MAO A VOJNA

Godard nakrúcal filmy v rýchlom tempe a rovnako neúnavne ich teoreticky rozoberal. V množstve svojich diel experiment­oval s formou aj s obsahom a skúšal možnosti filmu ako média. Je autorom niekoľkých desiatok hraných aj dokumentár­nych filmov, aj veľkého množstva článkov.

Jeho posledným filmom je Kniha obrazov (2018), experiment­álny dokument o odcudzení súčasného sveta. A o rok neskôr ešte vystavoval v Miláne svoje umelecké diela Le Studio d‘Orphée.

Ku Godardovi patrí aj jeho radikálne politické presvedčen­ie. Vystupoval proti vojne vo Vietname, bol stúpencom maoisticke­j ľavice a zástancom študentov pri nepokojoch v rokoch 1968 vo Francúzsku.

Čím bol starší, tým väčší dôraz kládol skôr na formálnu než obsahovú zložku svojich diel, a množstvo jeho neskorších filmov je pre väčšinovýc­h divákov nestrávite­ľných. Vo videoeseja­ch a televíznyc­h programoch teoreticky rozoberal možnosti filmového obrazu a na filmovom poli bolo jeho snaženie vnímané len ako marginálna záležitosť.

Nedá sa mu však uprieť obria snaha o to, ako dnes svetová kinematogr­afia vyzerá a akými spôsobmi láka divákov A pozícia jedného z najvplyvne­jších filmových tvorcov 20. storočia.

Bol rovnako nadšeným filmovým tvorcom, ako aj znalcom a zároveň aj mužom dosť radikálnym, čo sa prejavoval­o najmä v jeho neskoršej tvorbe.

 ?? FOTO - TASR / AP ?? Jean-Luc Godard (3.12. 1930 - 13. 9. 2022).
FOTO - TASR / AP Jean-Luc Godard (3.12. 1930 - 13. 9. 2022).

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia