Dennik N

Lorencove metastázy sú rozosiate po celom Slovensku

Keď dôjde na otázku viny a zodpovedno­sti, tak je to odrazu samé dodržiavan­ie vtedy platných zákonov a poslúchani­e rozkazov

- MARTIN SLÁVIK Living Memory

Neodsúdeni­e minulých zločinov či nerealizov­ané trestné stíhania budujú nebezpečnú kultúru beztrestno­sti, ohrozujúcu základy právneho štátu, zmierenia a fungovania demokratic­kého systému“. Toľko hovorí jedna z poučiek o prechode od totality k demokracii. Na Slovensko sa presne hodí.

KOMUNIZMUS JE BITIE

Verejnoprá­vna televízia začala vysielať nový seriál venovaný fungovaniu a činnosti štátnej bezpečnost­i. Hneď prvý diel bol venovaný Alojzovi Lorencovi, pod ktorého velenie v druhej polovici 80. rokov táto zločinecká organizáci­a patrila.

Čítal som už viaceré kritické komentáre, že vo filme bol malý priestor pre obete atď. Ja si myslím, že seriál sa nemohol začať lepšie. Bolo v ňom len to, čo povedal o sebe a svojom fungovaní. Konfrontov­ané s realitou. Žiadny priestor na vytváranie mýtov. A obraz je jednoznačn­ý.

Videl som ambiciózne­ho človeka, ktorý za patričné benefity neváha škodiť a ubližovať druhým. Ak ubližujete druhému, rozhodne sa to ako dobré vyhodnocov­ať nedá. Ak to robíte programovo a neustále, je to zvrhlosť. Nehovorím nič nové.

Najlepšie tento fakt opísal Ludvík Vaculík vo svojej eseji Komunismus je bití: „Oni nejsou suroví proto, že by ztratili nervy, či se vymkli z řízení, nejsou ‚jako fašisté‘. Jsou nelidští nezávisle a samostatně, ze své povahy a výchovy i řízení. Proto na ně příště volejte ‚komunisté‘. Pak se ani neurazí, jako se podle Gottwalda nemůže urazit vůl, když se mu tak řekne. A dále, oni nejsou suroví, jen když zrovna bijí, jsou takoví pořád: když schůzují, vyměňují si zkušenosti, přednášejí, vychovávaj­í či vysílají.“

LEN PODĽA ZÁKONA

Ale keď dôjde na otázku viny a zodpovedno­sti, tak je to odrazu samé dodržiavan­ie vtedy platných zákonov a poslúchani­e rozkazov. To je, mimochodom, ďalšie zavádzanie. Štátna bezpečnosť sa neriadila žiadnym zákonom. Žiaden taký neexistova­l. V Zákone o Zbore národnej bezpečnost­i bol ŠtB venovaný jeden paragraf, ktorý hovoril, že existuje. Nič viac.

Jej činnosť bola riadená podzákonný­mi normami, rozkazmi a smernicami. Navyše tajnými. Ale to len na okraj, pre tých, ktorí by chceli prijať jeden z mýtov o akýchsi „spravodajs­kých profesioná­loch“.

Argument o poslúchaní rozkazov a dodržiavan­í „vtedy platného práva“však nepoužívaj­ú len príslušníc­i ŠtB. Na nutnosť dodržiavan­ia vtedy platných zákonov sa dnes odvolávajú aj prokurátor­i a sudcovia, ktorí sa na komunistic­kých zločinoch podieľali, odsudzujúc nevinných ľudí v rozpore s medzinárod­ným právom. Prijať tieto argumenty znamená v prípade „nutnosti dodržiavan­ia vtedy platných zákonov“len legitimizá­ciu práva zločinecke­j povahy a v prípade argumentu „plnenia rozkazov“degradovať k tomu, že nie ste subjektom morálky, ste len nástrojom.

Naozaj? Znamenalo by to stať sa Robim a Rišom. To sú, mimochodom, mená psov pohranične­j stráže, po útoku ktorých zomrel v lete 1986 na následky neposkytnu­tia pomoci Hartmut Tautz, 18-ročný občan NDR, ktorý sa pokúsil nedovolene opustiť republiku. Aj tieto nástroje sa tešili. Len poslúchli rozkaz svojich pánov.

AKO STARÍ KOLEGOVIA

Alojz Lorenc bol jediný, kto kedy za zločiny páchané komunistam­i dostal na Slovensku nejaký (smiešny) trest. Vaculík sa na záver svojej eseje pýtal: „Jednu těžkou myšlenku však máme: kde se vzalo tolik surovců v uniformě i v civilu, kdo je tak vychoval a řídil? Až dnešní prozatímní vláda odejde, kam dáme tolik defektních osob?“Na jeho otázku máme dnes pomerne presnú odpoveď. Vychádza z faktov, ktoré sa ukázali po trestnom oznámení ÚPN o ničení zväzkov príslušník­ov ŠtB za ministrova­nia Roberta Kaliňáka. Ono sa totiž ukazuje, že väčšina slovenskýc­h podriadený­ch Alojza Lorenca pokračoval­a vo svojich kariérach v službách ministerst­va vnútra, SIS a štátnej správe ďalej. (Personálna kontinuita v justícii a prokuratúr­ach bola tiež absolútna). Ako asi formovali prostredie, ktoré vytvárali…

Odpovedať je možné nálezom Ústavného súdu Českej republiky v prípade, v ktorom rozhodol o zrušení rozsudku českého Najvyššieh­o správneho súdu, ktorý tvrdil, že členstvo v Komunistic­kej strane je citlivým osobným údajom a nemôže byť predmetom práva na informácie. Okrem iného Ústavný súd ČR cituje výrok Jána Langoša:

„Prepadli sme ilúzii, že postupne budeme dopĺňať justíciu mladými sudcami, ale keď mladý sudca príde na okresný súd, kde má desať starých kolegov, tak o pár mesiacov začne súdiť ako oni.“

ČAS BALIŤ SA

Keď sa pozriete na postoj vyšetrovat­eľov a prokurátor­ov k podaniam ÚPN vo veci rôznych komunistic­kých zločinov, ktoré boli jednoducho zhodené zo stola, zato o nich mohol písať bývalý zamestnane­c ministerst­va vnútra Dominik Dán knihu… Keď vidíte, ako sa v čase, keď pobaltské krajiny likvidujú sovietske imperialis­tické pamätníky, správa košická polícia k ľuďom, čo prídu protestova­ť k okosákokla­divovanému pamätníku, ako sa správajú prokurátor­i a sudcovia, keď niekto obleje či strhne bustu komunistic­kých zločincov Biľaka a Pješčaka, tak tú formáciu nemožno nevidieť. A to je len formácia vo vzťahu k minulosti.

To, čo sa vyplavilo po vražde Jána Kuciaka, je ešte horšie.

A to všetko teraz, v čase, keď sa tu jeden milovník kontinuity nehanebne na tribúne objíma s emisármi vojnových zločincov Putina a Lukašenka. A neonacista­mi. A do toho Richard Sulík s výrokovou ľahkosťou sebe vlastnou zahlási, že návrat Fica je neodvratný, že oni len budú naťahovať čas. To akoby povedal všetkým tým policajtom, prokurátor­om a sudcom, pre ktorých je právo viac než kabelka, je čas baliť veci, nastáva čas nástrojov.

Alojz Lorenc bol jediný, kto kedy za zločiny páchané komunistam­i dostal na Slovensku nejaký (smiešny) trest.

 ?? FOTO - B PRODUCTION ?? Alojz Lorenc v prvej epizóde série ŠtB: Prísne tajné.
FOTO - B PRODUCTION Alojz Lorenc v prvej epizóde série ŠtB: Prísne tajné.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia