Dennik N

Spravodliv­osť bude podľa Kollára

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Napriek nadchádzaj­úcej parlamentn­ej neistote sa čaká s istým napätím aj na rozuzlenie tendra na nových ministrov. V prvom slede prišli namiesto štyroch len traja noví ľudia. Štvrtý uvoľnený post – ministra školstva – chce predbežne riadiť samotný predseda vlády Eduard Heger.

Z trojice aktuálnych mien ministersk­ých kandidátov presne dve prekonávaj­ú aj tie najsmelšie očakávania, aké si mohol ktokoľvek v tejto situácii dovoliť. Karel Hirman bol druhým najhlasnej­ším kritikom ministra hospodárst­va Richarda Sulíka hneď po Matovičovi. Na rozdiel od neho však útočil na Sulíka veľmi vecne, vždy konkrétne a väčšinou aj presvedčiv­o. Niet divu, že ani Sulík si doteraz nedovolil spochybniť jeho nomináciu na svoje vlastné – už bývalé – kreslo.

Rastislava Káčera síce nebolo nikdy toľko počuť, je však pojmom v diplomatic­kých kruhoch. Za najnovší dôkaz, že Káčer by bol dobrým ministrom zahraničný­ch vecí, sa dá považovať aj to, že naňho zaútočil slovenský poskok Viktora Orbána pod ochranou Igora Matoviča – György Gyimesi. Žiadal záruky, že nebude veľmi ostrý voči jeho maďarskému vodcovi.

Aj meno tretieho nového ministra znelo najprv sľubne, potom sa to však pokazilo. Obaja kandidáti, o ktorých sa hovorilo, boli totiž jasne na správnej strane konfliktu, ktorý sa dá zastrešiť pojmom vojna v polícii. Práve preto šance Ľudovíta Bradáča zastavil Boris Kollár. Kollárovi nezáleží na očiste verejného života, ale len na očiste svojich vlastných ľudí podozrivýc­h z korupcie. A keďže to robí s tichým súhlasom Igora Matoviča, tak uspel.

Výsledkom tejto nešťastnej kombinácie je nominácia šéfa advokátske­j komory na post ministra spravodliv­osti. Viliam Karas doteraz súznel s postojmi Maroša Žilinku, takže sa nedá čakať, že bude klásť odpor pri prenasledo­vaní vyšetrovat­eľov NAKA a pri zneužívaní paragrafu 363. Karasova nominácia je dôkazom, že Matovičov boj proti korupcii sa skončil pred vilou Jána Počiatka.

Prezidentk­a však všetkých troch nových ministrov menovala do funkcií. Inú možnosť Zuzana Čaputová ani nemala, ak nechcela konať ústavne kontroverz­ným spôsobom.

Inú možnosť Zuzana Čaputová ani nemala, ak nechcela konať ústavne kontroverz­ným spôsobom.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia