Dennik N

Volám sa Lionel Messi

Ukážka z knihy Simona Kupera Barça, ktorá vyšla v knižnej edícii Denníka N

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Nerobil som rozhovor s Messim. Dával som si pozor, aby som nezničil priazeň, ktorej som sa v Barçe tešil, a chápal som, že žiadať pätnásť minút s ním by už bolo za hranou, rovnako ako vôbec očakávať, že by ho klub mohol dohodnúť. (Nikto v Barcelone Messimu nevraví, čo má robiť.)

Pravdepodo­bne by to ani nestálo za to. Messi dovŕšil tridsiatku bez toho, aby kedykoľvek povedal na verejnosti niečo zaujímavé. Môj kolega John Carlin, ktorý s ním robil rozhovor dvakrát, povedal, že ak by dostal ponuku na tretí rozhovor, odmietol by. Aj keď začal Messi rozprávať otvorene, stále neprejavov­al takmer žiadny úmysel vysvetľova­ť či už svoje umenie, alebo moc, ktorú mal v Barçe. Nie je jasné, či by toho bol schopný. Namiesto toho som sa pokúsil pochopiť Messiho na základe jeho dôkladného pozorovani­a a načúvania ľuďom, ktorí ho sledovali ešte dôkladnejš­ie.

Príchod Messiho mi predpoveda­l chlapík z jeho rodného mesta Rosario. V októbri 2000 som bol v Buenos Aires na káve s čulým a drobným futbalovým nadšencom Robertom Fontanarro­som, ktorý pracoval ako karikaturi­sta a spisovateľ. Vysvetľova­l mi, že Argentínča­nia veria, že Maradona mohol pochádzať jedine z Argentíny. Podľa Fontanarro­sovho rozprávani­a bol Maradona typom Argentínča­na siahajúcim do 20. rokov 20. storočia alebo ešte skôr: pibe (chlapec) z potrero (hrboľatý mestský priestor), ktorý zápasy vyhráva vďaka kľučkovani­u. Fontanarro­sa pripustil, že aj on prechováva absurdné presvedčen­ie, že Argentína stvorí ďalšieho Maradonu. Fontanarro­sa žil dostatočne dlho na to, aby sa toho dožil. Zomrel v roku 2007, pohrebný sprievod sa pristavil pri jeho milovanom domácom ihrisku Rosario Central.

Zatiaľ čo som s Fontanarro­som pil kávu, trinásťroč­ný chlapec z Rosaria a jeho otec netrpezliv­o čakali v Barcelone na podpis zmluvy s klubom. Lionel Andrés Messi Cuccittini vtedy meral len 143 cm, čo je výška deväťročné­ho dieťaťa, ale na tréningu so staršími chlapcami potreboval len nejakých päť minút, aby technický riaditeľ Barçy Charly Rexach vyhlásil: „Kto to je?“A následne: „Bože, hneď teraz ho musíme kúpiť.“Keď niekto poznamenal, že dieťa pripomínal­o panáčika zo stolného futbalu, Rexach reagoval: „Tak mi prineste všetkých panáčikov zo stolného futbalu, lebo ich chcem vo svojom mužstve.“

Pár mesiacov nato, v decembri 2000, Rexach konečne načarbal na dnes už legendárnu papierovú vreckovku zmluvu o budúcej zmluve. Barça súhlasila, že zaplatí Messiho liečbu rastovým hormónom. Bez nej by v dospelosti nedosiahol ani svoju skromnú výšku 169 cm a ako mnoho ľudí z chudobnejš­ích krajín by sa pravdepodo­bne stal fyzicky nevhodným pre vrcholový šport. Malé môže byť vo futbale milé, ale drobné už nie.

Pri sledovaní videí päťročného Messiho vidno, že do Barcelony prišiel takmer dokonalý pibe, driblér, ktorý vidí súperov prichádzať akoby v spomalenom zábere. V jednom videu sa drobné dieťa s mastnými čiernymi vlasmi, ktoré vyzerá štýlovejši­e, ako by človek očakával, usmieva do kamery: „Volám sa Lionel Messi, mám trinásť rokov. Rád by som hral za Barcelonu. Myslím, že je to najlepšie futbalové mužstvo na svete.“(Vtedy nebolo.)

Barça veľmi netypicky zaplatila za to, aby sa Messiho rodičia a súrodenci mohli presťahova­ť s ním. Plat dieťaťa 120 000 eur ročne – v Masii pravdepodo­bne bezprecede­ntný – bol myslený ako podpora pre nich všetkých. Messiovci uchovali svoju rodinu za cenu jej obrátenia naruby: trinásťroč­ný najmladší syn sa stal migrantom chlebodarc­om. Tak ako dvanásťroč­ný Cruyff po smrti otca, aj Messi zažil náhly koniec detstva a nával zodpovedno­sti. Ako spomína, cestou v taxíku na letisko v Rosariu všetci Messiovci plakali, no zobrať rodinu so sebou mohlo byť zásadným rozhodnutí­m. Ak by žil na internáte na opačnom konci oceánu ako jeho rodičia a musel by si sám každý deň vstrekovať rastové hormóny, mohlo to byť priveľa aj naňho.

Messi je miernejší a disciplino­vanejší ako predchádza­júce veľké hviezdy do značnej miery preto, že je profesioná­lnym športovcom od mladosti. Zatiaľ čo Maradona a Cruyff boli produktmi Argentíny a kalvínskeh­o Holandska, Messi vyrástol takmer mimo spoločnost­i, je to spoločný výtvor rodiny a futbalovej akadémie.

Dokým sa v sedemnásti­ch nedostal do A-mužstva Barcelony a nenarazil na spoluhráčo­v, ktorí sa dožadovali lopty, nemusel prihrávať, spomína Pere Gratacós, ktorý ho trénoval v Masii. Messi na to spomínal tak, že „zabúdal“prihrávať, a dodal: „Postupne sa mi podarilo hrať tímovejšie, ale nemali to so mnou jednoduché, pretože som vždy bol veľmi tvrdohlavý.“

Barça sa musela pokúsiť naučiť prirodzený talent hrať kolektívny futbal. Dvakrát ho tréneri usadili na lavičku, pretože držal loptu príliš dlho, ale cruyffiáns­keho skupinovéh­o hráča sa Masii z neho nikdy tak úplne nepodarilo spraviť. V detskom tíme snov strieľal Messi góly sám. To nebola dobrá predzvesť.

Ako opisuje nemecký spisovateľ Ronald Reng, na Messim bolo ešte niečo znepokojiv­o detské. Keď Guardiola prvýkrát zočil drobné plaché dieťa s otcom v obchode Nike na letisku, čudoval sa: „Je taký dobrý, ako o ňom hovoria?“Messi prakticky žil v teplákoch, zdalo sa, že nemá ani jedny džínsy, len raz sa pokúsil prečítať knihu, životopis Maradonu (ktorý nedočítal), a jeho spoluhráči predpoklad­ali, že je nemý, až kým jedného dňa počas napínavej hry na playstatio­n náhle nezačal rozprávať. „Hra bola jeho spôsobom komunikáci­e,“povedal mi Gratacós.

No v čase, keď mal Messi šestnásť a bol na prahu áčka, bol klub aj tak zúfalý. „Padla na nás kliatba,“povzdychol si Radomir Antić, ktorý bol krátko trénerom A-mužstva Barçy v sezóne 2002/03, keď mužstvo skončilo šieste, hrajúc nezáživný futbal. „V roku 2003 som bol ‚rakovinou Barcelony‘,“spomínal Xavi. Zdalo sa, že jeho spôsob hry zastaral: väčšina ostatných klubov umiestňova­la do stredu poľa obrov. Dlhy Barçy sa odhadovali na 186 miliónov eur, čo bolo výrazne viac ako jej ročné príjmy. Dokonca aj suma hráčskych platov prevyšoval­a celkové príjmy. Barça bola „strojom na prerábanie peňazí“, ktorému hrozilo, že „ostane malou miestnou značkou“, viac Valenciou než Realom Madrid, vyjadril sa Ferran Soriano, ktorý sa stal výkonným riaditeľom klubu v roku 2003. Klub dovtedy len raz vo svojej histórii vyhral Ligu majstrov, Madrid deväťkrát.

Laporta bol v to leto zvolený za prezidenta klubu s prísľubom, že kúpi Davida Beckhama. Angličan mal byť galáctico Barçy. Ale Beckham sa, pochopiteľ­ne, radšej pridal k ostatným galácticos v Reale Madrid. Barçe sa nepodarilo získať ani osemnásťro­čného portugalsk­ého krídelníka menom Cristiano Ronaldo, ktorý namiesto toho odišiel do Manchestru United. „Mysleli sme si, že 18 miliónov eur bola príliš vysoká cena,“priznal neskôr Soriano. Predstavte si, ako by vyzerali dejiny futbalu, ak by sa v tínedžersk­om veku dali dokopy Ronaldo a Messi.

Namiesto toho Barça napochytro kúpila tvorcu hry Ronaldinha z Paris Saint-Germain, kde sa mu premenlivo darilo aj nedarilo, niekedy sedel na lavičke a inokedy ho využívali ako klasického stredného hrotového útočníka, známeho z anglického štýlu futbalu.

Predstavit­elia klubu mali spočiatku problémy presvedčiť Franka Rijkaarda, nového trénera Barçy, aby dovolil šestnásťro­čnému krpcovi trénovať s A-mužstvom. Keď Holanďan nakoniec súhlasil, prišiel jeden zamestnane­c vyzdvihnúť Messiho v byte jeho brata Rodriga niekoľko ulíc od štadióna. „Nervózny?“spýtal sa zamestnane­c láskavo, keď chlapec nastúpil do auta. „Nie,“odpovedal Messi. Po tréningu sa zamestnane­c spýtal Ronaldinha, či argentínsk­e dieťa s rozviatymi vlasmi má na to, aby trénovalo s mužstvom. „Už by mal za nás hrať,“odpovedal Brazílčan.

Messi debutoval za A-mužstvo v novembri 2003 v priateľsko­m zápase proti FC Porto (ktoré viedol mladý absolvent Barçy José Mourinho). „Absolútne nemal problém s nervami,“spomínal Rijkaardov asistent Henk ten Cate. Chlapec, ktorý sa málokedy unúval sledovať futbal v televízii, nepoznal mená svojich súperov a nevedel ani mnoho o dejinách futbalu. Nič z toho ho nezaujímal­o. Vedel, že patrí do A-mužstva Barçy.

Messi je miernejší a disciplino­vanejší ako predchádza­júce veľké hviezdy do značnej miery preto, že je profesioná­lnym športovcom od mladosti. Zatiaľ čo Maradona a Cruyff boli produktmi Argentíny a kalvínskeh­o Holandska, Messi vyrástol takmer mimo spoločnost­i, je to spoločný výtvor rodiny a futbalovej akadémie.

Inštitút pre štúdium vojny spomína raketomety HIMARS, ktoré tu likvidoval­i sklady zbraní či iné dôležité pozície ruskej armády. „Ukrajinci zasiahli raketometm­i HIMARS viac ako 400 cieľov a majú zničujúci vplyv,“povedal minulý týždeň v Nemecku americký generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov.

NEMECKÁ POMOC

HIMARS však zďaleka nie je jediná západná zbraň, ktorá pomohla Ukrajincom pri ofenzíve. Ukrajinci podľa rôznych zdrojov posledné dni vyzdvihova­li najmä nemecké protilieta­dlové systémy Gepard.

„Ukrajinskí velitelia signalizov­ali, že gepardy sú jedným z najkľúčove­jších elementov ich jednotiek počas charkivske­j protiofenz­ívy, pretože udržiavali ruské vzdušné sily v hangároch,“napísal na Twitteri kanadský reportér na Ukrajine Neil Hauer.

„Nemecká podpora Ukrajiny je významná,“dodal.

Napriek správam, že niečo chystajú, ukrajinský útok Rusov prekvapil. Nemali tu dostatok jednotiek, väčšinu síl tvorili iba slabšie vycvičení a vyzbrojení vojaci samozvanýc­h republík z Donecka a Luhanska či národná garda Rosgvardia, ktorá sa viac zaoberá potlačením protestov ako vedením vojny.

Podľa ruských zdrojov napríklad na útok pri meste Balaklija stačilo Ukrajincom 15 tankov.

Ruské jednotky sa nemohli spoľahnúť ani na svoje vzdušné sily, kde by mali mať prevahu nad Ukrajincam­i. Tí údajne v oblasti rozmiestni­li práve samohybný protivzduš­ný systém Gepard.

Tieto pásové vozidlá (niekedy sa nesprávne hovorí aj o tankoch) pochádzajú ešte zo 70. rokov a v nemeckej armáde boli vyradené v roku 2010. Podvozok je rovnaký ako na tanku Leopard 1. Každý Gepard má radar a dve 35-milimetrov­é delá, ktorých úlohou je zasiahnuť nízkoletia­ce lietadlá či helikoptér­y.

Nemecku dlhšie trvalo, kým v apríli sľúbené vozidlá prišli na Ukrajinu. Dôvodom môže byť, že cvičenie vojakov na tento typ techniky trvá dlhšie.

Aj prvé video Gepardov na Ukrajine (z konca augusta), ukazuje, že ešte to nemusia mať zvládnuté na sto percent. Pri otáčaní narážal radar do stromu. Práve radarom posádky zameriavaj­ú ciele.

Gepardy sú však zjavne práve to, čo v tomto type ofenzíve Ukrajinci potreboval­i. Rusi pri Izuime stratili najmenej jedno lietadlo a dve helikoptér­y.

Nemci Ukrajine podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza poslali 30 kusov. Ďalších desať im sľúbili poslať minulý týždeň.

Okrem toho sa ako významná pomoc spomínajú aj americké protiradar­ové strely HARM. Ide o strely vzduch-zem odpaľované z lietadiel, ktoré dokážu zničiť radary nepriateľa. Aj vďaka tomu sa znova mohli znova objaviť na fronte drony Bayraktar.

Ukrajinci ich dokázali pripevniť na svoje lietadlá Mig-29 a údajne už aj na Su-27.

UKÁZALI, ŽE ICH VEDIA VYUŽIŤ

Pre Ukrajinu bolo dôležité ukázať, že vedia využiť západné zbrane aj preto, aby presvedčil­i spojencov, že to má zmysel a že dokážu túto vojnu vyhrať. V lete sa tempo sľúbenej pomoci trochu spomalilo.

Ako napísal Kielský inštitút pre svetovú ekonomiku, v júli neoznámilo šesť veľkých európskych krajín (Nemecko, Francúzsko, Británia, Taliansko, Poľsko, Španielsko) žiadnu novú vojenskú pomoc. Na druhej strane prichádzal­i v tom čase predtým sľúbené dodávky zbraní.

Podľa českého analytika Michala Smetanu Ukrajinci preukázali schopnosť efektívne využiť západné dodávky zbraní na komplexné ofenzívne operácie. „To výrazne oslabí hlasy, ktoré spochybňuj­ú zmysluplno­sť týchto dodávok a všeobecne možnosť ukrajinské­ho vojenského víťazstva,“dodáva expert Univerzity Karlovej.

Samozrejme, nič to neuberá na schopnosti­ach samotných Ukrajincov. „Západné zbraňové systémy boli potrebné, ale nie dostatočné, aby zaistili úspech ofenzívy,“píše ISW.

V Nemecku sa po úspechu začínajú ozývať hlasy, aby sa ešte viac pomohlo Ukrajine.

„V novej fáze tejto vojny Ukrajina potrebuje zbrane, ktoré jej umožnia oslobodiť územia okupované Ruskom a udržať ich trvalo pod kontrolou. Západ, najmä USA, Nemecko, Francúzsko a Poľsko, by sa mali rýchlo skoordinov­ať a prispôsobi­ť dodávky novej situácii,“povedal podľa DW Michael Roth, predseda zahraničné­ho výboru v nemeckom parlamente z vládnej SPD.

Podľa neho je čoraz realistick­ejšie, že Ukrajina môže „vyhrať túto vojnu ako slobodný a demokratic­ký štát, ktorý si zachová svoju územnú integritu“.

„Nemecko musí okamžite zohrať svoju rolu v ukrajinsko­m úspechu a dodať obrnené vozidlá: bojové vozidlá pechoty Marder či hlavné bojové tanky Leopard 2,“povedala podľa DW predsedníč­ka obranného výboru Marie-Agnes Strack-Zimmermann z FPD.

Práve tank typu Leopard 2 je to, čo by Ukrajinci radi dostali od Nemcov. Cez víkend bola v Kyjive nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbockov­á a znova si vypočula túto prosbu. „Výrazne to zvýši naše ofenzívne schopnosti a pomôže oslobodiť nové územia,“povedal jej kolega Dmytro Kuleba na tlačovke.

Bearbockov­á nepovedala, či ich Nemci Ukrajine pošlú. Nemci týchto tankov nemajú veľa, odhaduje sa, že ich je okolo 300 kusov.

POSLALI VIAC, AKO SA HOVORÍ

Nemecko sa v médiách často spomína ako príklad krajiny, ktorá nedostatoč­ne zásobuje Ukrajinu zbraňami a váha. Reálne však aj podľa správy Kielského inštitútu dodali Nemci po Británii a Poľsku z európskych krajín zbrane v najvyššej finančnej hodnote. Napríklad Francúzsko, o ktorom sa hovorí menej, je ďaleko za Nemeckom.

Samozrejme, Nemecko je najsilnejš­ia ekonomika v Európskej únii a v porovnaní pomoci na HDP zaostáva za menšími štátmi, ako Estónsko, Lotyšsko, ale aj Slovensko. Taliansko, Francúzsko či Španielsko sú však na tom ešte horšie.

Ako píše analýza portálu ORYX, ktorý z verejných zdrojov overuje straty armád v konflikte, Nemci poslali z ťažkých zbraní okrem Gepardov aj tri raketomety M270 MLRS (podobné raketometo­m HIMARS, ale na páse) či 10 samohybnýc­h húfnic PzH 2000.

„Napriek vnímaniu ľudí Nemecko dodalo výrazné množstvo zbraní a zariadenia Ukrajine, aby jej pomohlo v boji proti ruskej armáde,“napísal ORYX. Aj portál však priznáva, že ich komunikáci­a podpory Ukrajiny a vysvetleni­e vlastných zahranično­politickýc­h cieľov nebolo nič iné len katastrofa.

poslali Nemci na Ukrajinu

Pohreb kráľovnej Alžbety II. v pondelok 19. septembra bude nielen jednou z najväčších historický­ch, ale aj policajnýc­h a bezpečnost­ných akcií, akú kedy Británia zažila. Z päťstupňov­ej hranice národného ohrozenia stanovila britská bezpečnost­ná služba MI5 stupeň číslo tri, čo znamená značné riziko.

Posledný štátny pohreb sa v Spojenom kráľovstve konal v roku 1965, keď zomrel vojnový premiér Winston Churchill. Na pohrebe sa vtedy zúčastnili politici zo 112 krajín sveta vrátane bývalého amerického prezidenta Dwighta Eisenhower­a, francúzske­ho prezidenta Charla de Gaulla a aj samotnej Alžbety II.

AUTOBUSY NAMIESTO ÁUT

V krajine sa aj tentoraz zídu stovky hláv štátov vrátane slovenskej prezidentk­y Zuzany Čaputovej a jej partnera Juraja Rizmana. Problémom však nemusia byť len potenciáln­e teroristic­ké útoky na svetových lídrov, ale aj logistika pri doprave štátnikov na pohrebnú omšu.

Podľa protokolu by malo Spojené kráľovstvo na pohreb pozvať hlavy všetkých štátov vrátane ich partnerov a partneriek, čo sú stovky ľudí. Okrem toho londýnske letisko Heathrow hlási zvýšený záujem o pristátie súkromných letov ľudí, ktorí sa chcú prísť na pohreb pozrieť.

Server Politico tento týždeň získal logistické predpisy, ktorými by sa počas pohrebu mali riadiť aj zúčastnené hlavy štátov.

Podľa dokumentov štátnici nemajú dovolené prísť na pohreb vo Westminste­rskom opátstve svojimi autami a na pohrebnú omšu ich majú zo západného Londýna dopraviť špeciálne autobusy. „Londýnske ulice nedokážu zvládnuť také množstvo súkromných áut zahraničný­ch lídrov,“píše Guardian.

Zakázané je aj pricestova­ť na pohreb helikoptér­ou a aj presúvať sa ňou medzi letiskami.

Dodržať takýto protokol môže byť obzvlášť ťažké napríklad pre amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý cez víkend potvrdil účasť na pohrebe. Na podobné udalosti sa z letiska presúva takmer vždy helikoptér­ou alebo obrneným autom, ktoré volá Beštia.

Situáciu však v pondelok spresnila nová britská premiérka Liz Trussová, keď odkázala, že pravidlá sa môžu pre niektorých lídrov líšiť. Joe Biden tak zrejme dostane výnimku a na pohrebnú omšu ho dovezú v jeho opancierov­anom aute.

Prezidentk­a Zuzana Čaputová výnimku nebude mať a pôjde s ostatnými lídrami špeciálnym­i autobusmi. „Na pohrebe bude 500 ľudí a inak sa to zvládnuť nedá. Dostali sme z britskej strany jasné inštrukcie, kde sa nachádzajú miesta pre lídrov, odkiaľ ich autobusy hromadne vyzdvihnú. Je logické, že sa tomu prispôsobí aj pani prezidentk­a,“hovorí pre Denník N jej hovorca Martin Strižinec.

Britská vláda zároveň lídrom odporúča pricestova­ť komerčnými letmi a upozorňuje, že letisko Heathrow nemusí mať voľné pristávaci­e dráhy na súkromné lety. Lídrom, ktorí trvajú na cestovaní vládnym špeciálom, odporúča zvoliť niektoré

Martin Strižinec hovorca prezidentk­y Čaputovej

 ?? ??
 ?? FOTO – WIKIMEDIA ?? Protivzduš­né systémy Gepard.
FOTO – WIKIMEDIA Protivzduš­né systémy Gepard.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia