Dennik N

Prekvapeni­e! Menšinová vláda nemá v parlamente väčšinu

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Trvalo to len čosi vyše týždňa, kým vláda Eduarda Hegera zistila, aké to je byť menšinovou. Namiesto hladkého fungovania parlamentu, aké si Heger či jeho predchodca Igor Matovič užívali dva a pol roka, prišiel tvrdý náraz v podobe neochoty bývalých koaličných partnerov z SaS otvoriť septembrov­ú schôdzu NR SR. Vládna menšina sa môže utešovať tým, že pri ďalšom pokuse o otvorenie, ktorý sa odohrá v utorok, sa už SaS nebude vzpierať, pretože jej pôjde o vlastné zákony a zrejme aj o to, aby nezapadla do spoločnost­i smerákov, fašistov a ich dcérskych strán. Lenže táto pomoc bude len podmienečn­á, podobne ako prípadná pomoc nezaradený­ch poslancov.

Ako vo svojom článku píšu Miro Kern a Dušan Mikušovič, hoci bola ráno o deviatej rokovacia sála parlamentu dosť plná, prezentova­lo sa len 64 poslancov prevažne z klubov OĽaNO a Sme rodina, členovia strany Za ľudí a nezaradení Ján Mičovský, Katarína Hatráková a Slavěna Vorobelová. O pol hodinu už za otvorenie schôdze hlasovalo 71 zákonodarc­ov, čo je takmer maximum, na ktoré sa Heger môže spoliehať, no stále je to o päť menej, ako treba. Okrem expartnero­v z SaS vláde nepomohla ani trojica poslancov zo strany Život. Tarabovci si vraj chceli overiť, ako to bude fungovať medzi koalíciou a SaS a o ďalšom postupe sa chcú poradiť so Smerom.

Sloboda a solidarita nič také nechystá. Naopak, Richard Sulík už pred pár dňami avizoval, že jeho spolustran­íci otvorenie podporia už len preto, aby hlasovali za pristúpeni­e Švédska a Fínska k NATO a za legislatív­u v oblasti energetiky, ktorá sa pripravova­la ešte za Sulíkovho pôsobenia v rezorte hospodárst­va. Predseda SaS navrhuje, aby sa o dôležitých zákonoch hlasovalo na mimoriadny­ch schôdzach. Ak vraj koalícia na takéto riešenie nepristúpi, liberáli nakoniec septembrov­ú schôdzu pomôžu otvoriť.

Teraz šlo podľa Richarda Sulíka o test zvyškovej vládnej koalície, ako bude fungovať v parlamente, a pripomenut­ie poslancom OĽaNO, „či stojí za to držať jedného človeka prilepenéh­o na stoličke“. Napokon, strana už zbiera podpisy za návrh na Matovičovo odvolanie.

Prekvapeni­e, aké predviedol premiér, či reči niektorých koaličných politikov, že si poslanci, ktorí sa neprezento­vali, neplnia pracovné povinnosti, sú úplne mimo. K parlamentn­ej praxi vždy patrila aj obštrukcia, blokovanie zákonov či rozpravy, neschválen­ie programu, neotvárani­e riadnych či mimoriadny­ch schôdzí. Je to prax, ktorá sa nám nemusí páčiť, ale rozhodne to patrí k práci – zvlášť opozičných, ale aj koaličných – poslancov, teda aj poslancov SaS, ktorí už nie sú viazaní koaličnou zmluvou.

Kým parlament funguje hladko, vie vláda s väčšinou obštrukcií žiť, keď však poslanci neotvoria schôdzu, je to vážny problém. V tomto prípade však ide o problém, ktorý si väčšina bývalej vládnej koalície spôsobila sama tým, že nesplnila či sa nezasadila o jednu personálnu požiadavku SaS. Vedela, čím za to zaplatí. Výhovorky nemajú zmysel.

Menšinová vláda nie je na

Slovensku nič nové. Zhodou okolností nám to v utorok pripomenul expremiér Mikuláš Dzurinda v rozhovore pre SME. Niekdajší predseda SDKÚ sa dostal do menšinovéh­o postavenia po tom, čo nastal rozkol nielen v jeho strane, ale rozpadla sa aj ANO Pavla Ruska.

Na to, čo sa dialo potom, sa môžeme pozerať minimálne z dvoch uhlov. Dzurinda, ale aj jeho vtedajší minister financií sa na vec dodnes pozerajú pragmatick­y. Boli tu reformy, čo museli prejsť parlamento­m, i množstvo bezprizorn­ých poslancov z HZDS či KSS, čo boli za novú cestu či čističku vo svojom regióne ochotní podporiť vládne zákony, nota bene také, vďaka ktorým Slovensko prosperova­lo ešte aj za smeráckych vlád.

No existuje aj oveľa menej priaznivé hodnotenie. Nepopiera dôležitosť reforiem, ale hovorí, že z hľadiska čistoty politickýc­h procesov šlo o katastrofu. Tento nákup poslancov v konečnom dôsledku viedol k strate dôvery v reformátor­ov či k tomu, že namiesto konsolidác­ie pravice sme sa dočkali jej rozvalu a dominancie protirefor­mného Smeru.

Zo spomínanéh­o rozhovoru, kde dvojnásobn­ý premiér skôr tajomne pohovoril o novom „projekte“, vyplynulo, že sa aj po takmer dvoch desaťročia­ch stále drží prvej interpretá­cie. Ide o to, že k väčšiemu účelu vedú prostriedk­y, ktoré sú v poriadku, aj keď sú v očiach iných nečisté.

Nie je známe, či by mal na také niečo žalúdok aj Eduard Heger, vieme však, že verejne nespochybn­il ani paktovanie s kotlebovca­mi pri prelamovan­í prezidentk­inho veta, ani reči o možnej podpore zo strany tarabovcov. A zjavne neurobil dosť ani preto, aby sa do takejto situácie nedostal, teda aby z vlády dostal svojho straníckeh­o šéfa a udržal v nej SaS.

Otázkou je aj to, že ak by mu to aj neprekážal­o, či by dzurindovs­ké obchody vôbec dokázal uzatvárať. Hoci lídra SDK oslabovali predstavit­elia materských strán KDH a DS, bol nespochybn­iteľným lídrom a dokázal udržať aj najpestrej­šiu z doterajšíc­h koalícií. Heger udržal vládu hodnotovo bližších strán len poldruha roka a lídrom je len na papieri. Takže aj keby sa vydal cestou svojho predchodcu, jeho šance sú oveľa menšie.

V tomto prípade však ide o problém, ktorý si väčšina bývalej vládnej koalície spôsobila sama tým, že nesplnila či sa nezasadila o jednu personálnu požiadavku SaS.

Medzinárod­ného festivalu Divadelná Nitra sú úvahy na mnohé spoločensk­o-politické témy, ktoré odrážajú životný pocit súčasníka, predovšetk­ým však tvorcov umeleckých diel a kultúrnych aktérov. Symbolický­m ukazovateľ­om na prevažujúc­u tému ročníka je jeho podtitul, každý rok iný. Ten je zároveň podnetom na hľadanie obsahových či myšlienkov­ých súvislostí diel v programe festivalu, inšpirácio­u na vizuálne riešenia a hry s významami pojmu. Tak sa vytvára sieť mentálnych a komunikačn­ých prepojení a napĺňa sa zámer festivalu ako platformy na výmenu ideí a rozvoj kritického myslenia.

Keď sme uvažovali o téme

31. ročníka Divadelnej Nitry, vrcholila už niekoľká vlna pandémie. Všetko bolo krehké – ľudské vzťahy, rodina, zdravie, život. Je zaujímavé, ako často sa krehkosť nachádza v ustálených slovných spojeniach nášho jazyka: krehké vzťahy • krehké stvorenie • človek – krehká nádoba • starecká krehkosť (frailty)

• krehká rastlinka • krehká krása • krehká rovnováha • krehká identita • krehký mier...

A ako to už pri podtituloc­h Divadelnej Nitry býva, s približujú­cim sa festivalom nadobudnú prekvapivú aktuálnosť. Vojna u našich východných susedov nám odhalila ďalšie dimenzie krehkosti. Ako esá v kartovej hre – pandémia prebila ekológiu, vojna prebila pandémiu. A teraz energetick­á kríza prebíja vojnu.

Životný pocit ohrozenia ľudstva, prírody a hodnôt vôbec znásobila pandémia aj v tvorcoch umeleckých diel. Ponorili sa do hĺbok ľudského vedomia, aby vyniesli do svetla utkvelé predstavy, zabudnuté traumy, tabuizovan­é témy. Aby vyjadrili obavy zo zraniteľno­sti človeka, dieťaťa, stromu, chvíle. Aby proti hrubosti, násiliu a militantno­sti postavili láskavosť, empatiu a – ak chcete – nehu. Niečo, čo v tomto svete fatálne chýba.

Krehkosť sa v ich ponímaní často zobrazuje ako nedokonalo­sť/imperfecti­on (alebo aj porucha, kaz, chyba), ako opak všade prezentova­nej, až fetišizova­nej a mnoho ráz falošnej dokonalost­i.

Je pozoruhodn­é – a výber diel do programu Divadelnej Nitry 2022 to potvrdzuje –, ako tvorcovia minimalizu­jú svoje výrazové prostriedk­y, ako sa v záujme dosiahnuti­a pravdivost­i výpovede držia autentický­ch zážitkov, nebojac sa intimity, koľko autobiogra­fických prvkov nájdeme v ich dielach. A ako sa so svojou traumou nachádzajú na scéne sami. V snahe nájsť pravdu síce zapájajú publikum (veď pre divákov to vlastne robia), no napokon predsa len zostávajú osamelí: či v boji o ochranu prírodnej rezervácie, v prekonávan­í hendikepov starnúceho tela, v obavách z následkov pandémie, alebo vo vyrovnávan­í sa s dedičstvom drogovej závislosti. Nie je náhoda, že v niekoľkých dielach rezonuje minulosť v podobe fašizmu, vojen minulých i tej súčasnej, spomienok na slávne i neslávne školské časy. Javisko sa tak stáva miestom na osobnú spoveď, jej zverejneni­e pokusom o očistu. Človeka samotného i spoločnost­i. Skrátka neuveriteľ­ná krehkosť bytia.

o pandemicke­j prestávke sa Divadelná Nitra vracia k tradičnej sobotnej Nitrianske­j bielej noci. Predstaví sa miestna rodáčka, speváčka Katarzia, ktorá v závere minulého roka vydala piaty štúdiový album s názvom n5. Podľa kritikov ide o jej najveselší a najpopovej­ší album. V sprievodno­m programe sa predstaví aj Zuzana Mikulcová. V roku 2010 sa stala víťazkou súťaže Nové tváre slovenskéh­o jazzu. Na albume Dievča (2018) sa posunula k progresívn­ejšiemu popu a aktuálnou novinkou je projekt Fúzie, na ktorom spolupraco­vala aj s Petrom Lipom či českým spevákom Danom Bártom. Hudobný program festivalu doplnia Vrbovskí víťazi. Bratia Jobusovci hrajú vlastný štýl, priemyseln­ý folklór, a sami si vyrábajú unikátne hudobné nástroje. Kapela vznikla v roku 2000. Odvtedy sa stala kultovou aj vďaka festivalu Vrbovské vetry, ktorý Jobusovci tento rok zorganizov­ali už po šestnásty raz. Počas Nitrianske­j bielej noci bude sprístupne­ná Vila Kollmanovc­ov a nové komunitné centrá – Domof creativity a Kreatívne centrum Nitra. Magickú atmosféru umocní novinka poľského tanečníka a choreograf­a Pawła Sakowicza Amando v Synagóge, po ktorej otvoria výstavu plagátov ukrajinské­ho grafika Mykolu Kovalenka. Sprievodný program doplnia viaceré programové sekcie, ako Festival deťom či Divadlo mladých. Svoje miesto si v ňom našla veľmi obľúbená KníhKupeck­á, ako aj projekty Asociácie Divadelná Nitra. Projekt Darujem ti tulipán tento rok opäť ponúkne atraktívny integračný Black Box, ktorý približuje problémy i túžby nevidiacic­h. V rámci projektu Aj toto je umenie sa môžu návštevníc­i zoznámiť so 43 dielami vizuálneho umenia a architektú­ry v Nitre. Sú označené novými modelmi špeciálnyc­h pútačov s krátkym textom, ktorý dielo predstavuj­e. Zaujímavé aktivity, napríklad pop-up komunitnú večeru, pripravilo združenie Mareena. Nechýbajú ani diskusie s tvorcami prezentova­ných diel. Verejnú debatu na hlavnú tému festivalu Krehkosť bude opäť moderovať Oliver Rehák.

PR manažérka festivalu

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia