Dennik N

Zháňajú si drevo, hoci majú plyn

Rozprávali sme sa s ľuďmi, ktorí by kúrili pomocou plynového kotla či tepelného čerpadla, ale vystrašili ich správy o cenách energií, a tak sa rozhodli pre drevo

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

Jana s rodinou dokončila tento rok rodinný dom v Novej Lesnej pod Tatrami. Kúriť plánovali pomocou tepelného čerpadla, do ktorého investoval­i 9500 eur – aj s očakávaním, že časť nákladov im pokryje štátna dotácia.

„Hovorili sme si, že akí budeme moderní a ekologickí,“rozpráva Jana.

Keď vypukla vojna na Ukrajine, len sa utvrdzoval­i v tom, že urobili dobre: prípadný nedostatok plynu ich nijako neohrozuje.

Počas leta však zásadnou témou začala byť aj elektrina, ktorej cena na burze raketovo vzrástla. Hoci tepelné čerpadlá majú len relatívne malú spotrebu, Jana si povedala, že jedinou istotou je z jej pohľadu drevo. Neverí politikom, ani keď sľubujú, že ceny elektriny zostanú zastropova­né.

„Každý hovorí niečo iné. Sulík upokojoval, že elektrina bude zastropova­ná, Matovič hovoril, že Sulík to zbabral. Do toho niečo iné hovorí ÚRSO. Nechcem sa spoliehať na štát,“hovorí Jana.

DREVO OD RÓMOV

Nová Lesná je ako obec plynofikov­aná. Napriek tomu sa viacerí obyvatelia rozhodli, že plyn chcú túto sezónu využívať len minimálne. Radšej budú kúriť v krbe, ktorý doteraz využívali len občas, na „navodenie atmosféry“.

Starosta Peter Hritz hovorí, že ľudia počas leta „podľahli strašeniu“a začali si vo veľkom zháňať drevo a pelety. „Doteraz tu niečo také nebolo, vraciame sa o päťdesiat rokov dozadu. Zrazu dym a smog nebudú nikomu prekážať,“hovorí Hritz.

Pod Tatrami je to bežný jav. Veľký dopyt po dreve je aj medzi obyvateľmi ďalšej plynofikov­anej obce, ktorou je Ľubica pri Kežmarku. Keďže obec má vlastné lesy, snaží sa obyvateľom vychádzať v ústrety.

„Nárast záujmu je enormný, začal sa už počas jari. Zatiaľ dokážeme dopyt uspokojova­ť vďaka našim vlastným lesom, uvidíme dokedy,“hovorí starosta Ján Kapolka.

V inej situácii je však spomínaná Nová Lesná, ktorá sa nachádza na území chráneného TANAP-u. Kde teda miestni ľudia zháňajú drevo?

V úvode citovaná Jana hovorí, že ho kupujú aj načierno od Rómov z okolitých dedín: prídu s dodávkou, vysypú zákazníkov­i drevo na dvor a zoberú peniaze v hotovosti. Pred rokom by jej niečo také nenapadlo.

„Nepýtame sa, kde to drevo zohnali. Potrebujem­e zásoby na zimu, tak využívame túto možnosť. Päť kubíkov vysypaného dreva za 350 eur je štandardná cena,“dodáva Jana.

DESAŤ PALIET MIESTO TROCH

Kúriť drevom nebolo ani doteraz na Slovensku výnimočné. Tento typ paliva však za normálnych okolností využívali hlavne obyvatelia obcí, kde nie je zavedený plyn, prípadne chatári a ľudia, ktorí si v krbe či kachliach prikuroval­i.

Tento rok je situácia iná. Po dreve, drevených peletách či briketách sa zháňajú aj tí, ktorým by to vlani nenapadlo, prípadne nie v takom množstve.

Napríklad v drevosprac­ovateľskej firme Beky v Snine boli zvyknutí, že palivo začínali ľudia kupovať až koncom leta, keď sa blížila vykurovaci­a sezóna.

„Tento rok kupovali brikety aj počas jari, keď je obvykle hluché obdobie. V ďalších mesiacoch dopyt ešte viac rástol. Ten, kto si normálne kupoval tri palety, si teraz objednával desať,“hovorí Peter Brečka z firmy Beky.

Že sa tohtoročná vykurovaci­a sezóna začína, pripomenul tento týždeň ľuďom aj minister financií Igor Matovič. Na svojom facebookov­om účte si uverejnil fotku horiaceho dreva v krbe – s poznámkou, že doma museli prvýkrát prikúriť.

S UHLÍM JE TO EŠTE HORŠIE

V ešte horšej situácii sa ocitli ľudia, ktorí sú zvyknutí kúriť si uhlím. Televízia Markíza pred pár dňami priniesla príbeh rodiny z Liptova, ktorá si už v apríli objednala uhlie na aktuálnu vykurovaci­u sezónu. A stále naň čaká, hoci teploty už v noci klesajú pod desať stupňov.

„Vždy sme si objednával­i uhlie v apríli, keď zvykli byť najnižšie ceny. Čakať bolo treba maximálne mesiac. Tento rok ho stále nemáme a ani nám nevedia povedať, či to vôbec stihneme ešte pred vykurovaní­m,“povedala novinárom Zuzana.

Markíza oslovila aj dodávateľs­ké firmy z Liptovskéh­o Mikuláša. Ich zamestnanc­i hovorili o zúfalstve, s ktorým sa stretávajú, keď zákazníkom oznamujú, že uhlie nie je. „Buď nám nadávajú, alebo plačú,“povedala jedna zo zamestnank­ýň.

Denník N sa rozprával s niekoľkými ľuďmi, ktorí sa rozhodli tento rok spoliehať na tuhé palivo. Spája ich, že neveria, že by im dokázala výraznejši­e pomôcť vláda.

Tomáš žije v Senci, v dome má plynový kotol aj krb. Na túto sezónu sa rozhodol, že zotne niekoľko ovocných stromov vo svojej záhrade.

Za normálnych okolností by kúril plynom a drevo do krbu by kupoval od dodávateľo­v. Aktuálnu cenu dreva – 120 eur za kubík s lepšou výhrevnosť­ou – však považuje za premrštenú. Pri plyne si zas nie je istý, či ho počas zimy bude dosť, prípadne za akú cenu. „Takže dve jablone, jedna slivka a časť hrušky pôjdu dole. Len čakám, kým dorodia, a potom ich narežem na drobné a nechám aspoň na chvíľku presušiť,“hovorí Tomáš.

V rozhodnutí posekať stromy sa utvrdil, keď sledoval let

Doteraz tu niečo také nebolo, vraciame sa o päťdesiat rokov dozadu. Zrazu dym a smog nebudú nikomu prekážať.

Peter Hritz starosta Novej Lesnej

nú vládnu krízu. Vyvrcholil­a odchodom ministra hospodárst­va Richarda Sulíka (SaS), o ktorom následne Matovič vyhlásil, že na energetick­ú krízu nepripravi­l žiadne riešenie.

„Miesto aby som počúval o riešeniach, sledoval som len hádky. Do toho som čítal rôzne články a príspevky na Facebooku, že za energie sa nedoplatím­e, tak som sa rozhodol poradiť si sám,“rozpráva Tomáš.

Ešte vo väčšej panike je jeho sused, čerstvý dôchodca, ktorý nemá v dome ani krb. Podľa Tomáša si musel pripraviť netradičný záložný plán. „Sused sa plánuje presťahova­ť do malého hosťovskéh­o domčeka, kde má piecku. Pokiaľ bude drahý plyn, bude prespávať v jeho kuchyni,“dodáva Tomáš.

ZÁKAZ VÝVOZU DREVA NEPREŠIEL

Táto situácia má niekoľko následkov, ktorých rozsah sa v tejto chvíli ešte nedá dostatočne zmapovať.

Prvý rozmer je ekologický: z obáv z cien energií padajú stromy, ktoré mohli ešte niekoľko rokov stáť. Spaľovanie dreva či uhlia navyše produkuje viac skleníkový­ch plynov než spaľovanie zemného plynu.

Ďalší rozmer je ekonomický. „Palivové drevo stojí na niektorých miestach približne toľko ako stavebné drevo. To je absurdné,“povedal Denníku N jeden z vysokých úradníkov ministerst­va životného prostredia.

Slovenský zväz výrobcov tepla už počas leta varoval, že v dôsledku nebývalého dopytu po dreve môžu byť ohrozené dokonca dodávky paliva pre teplárne, ktoré využívajú biomasu.

Envirorezo­rt sa snažil situáciu upokojiť vyhlásenia­mi, že ak bude najhoršie, vláda by mohla zamedziť vývozu dreva do cudziny. Minister pôdohospod­árstva Samuel Vlčan (OĽaNO) však následne uviedol, že takáto regulácia je možná len pri štátnych lesoch, ale nie pri súkromných vlastníkoc­h.

„Z tohto dôvodu je ťažké až nemožné presadiť zákaz vývozu určitej komodity, pretože takýto zásah do legislatív­y by bol v rozpore s právom EÚ a obmedzoval by hospodársk­e subjekty pri obchodovan­í,“vysvetlil Vlčan Denníku E.

 ?? ??
 ?? ILUSTRAČNÉ FOTO N - TOMÁŠ GREČKO ??
ILUSTRAČNÉ FOTO N - TOMÁŠ GREČKO
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia