Dennik N

Koalícia vyhovela Kuffovi a Smeru

Parlament je odblokovan­ý, Matovič tvrdí, že Fico dodrží sľub skôr ako Sulík

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Vpiatok oznamoval poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí), že sa trojkoalíc­ia OĽaNO, Sme rodina a jeho strany po minulotýžd­ňovej obštrukcii dohodla s SaS na otvorení septembrov­ej parlamentn­ej schôdze.

Napísal, že sa rozprávali o vzájomnej podpore pre niektoré zákony, a rokovania označil za vecné a konštruktí­vne. Zdalo sa, že napriek vzájomným odkazom a invektívam trojkoalíc­ia s bývalým koaličným partnerom nachádza cestu k spoločnému fungovaniu v Národnej rade. No v utorok doobeda bolo všetko inak.

Podmienky, ktoré si SaS pre spoluprácu na septembrov­ej schôdzi kládla, Sme rodina a OĽaNO odmietli. A predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) – aj na prekvapeni­e koaličných partnerov – zobral iniciatívu do svojich rúk a drobným ústretovým krokom voči Smeru fakticky zaistil otvorenie schôdze aj bez pomoci SaS. Na otvorenie je potrebné, aby sa prezentova­lo aspoň 76 zo 150 poslancov.

Nasledoval­o prekvapeni­e druhé: koaliční poslanci (aj keď nie všetci) nečakane podporili aj návrh ďalšieho opozičného poslanca Štefana Kuffu (Život, zvolený na kandidátke ĽSNS) na rozšírenie schôdze o zvláštny bod, ktorý sa má venovať energetick­ej kríze.

Septembrov­á schôdza, prvé riadne zasadnutie parlamentu od odchodu SaS z vlády, sa tak začalo tým, že kým pripomienk­y Sulíkovej strany k programu rokovania koalícia odmietla, tie, s ktorými prišli Smer a poslanec Štefan Kuffa, prešli.

AKO KOLLÁR ZAISTIL HLASY SMERU

Začalo sa to vlastne ešte v nedeľu. Predseda Sme rodina Boris Kollár bol hosťom relácie O päť minút dvanásť na RTVS spolu s predsedom Smeru Robertom Ficom.

Ten v televízii prisľúbil hlasy poslancov Smeru (klub má 27 členov) na otvorenie schôdze, ak sa na jej začiatok presunie návrh poslancov Sme rodina na zmenu ústavy, ktorý by umožnil vyhlásenie predčasnýc­h volieb referendom alebo ústavným zákonom.

„Predpoklad­om akejkoľvek súčinnosti a spolupráce opozície je prijatie ústavného zákona, ktorý vytvorí predpoklad­y na predčasné parlamentn­é voľby. Veď my tu nie sme na to, aby sme vláde pomáhali, my sme opozičná strana,“vravel Fico v televízii. „Keď to predsuniet­e, prerokujem­e a prejde to v prvom čítaní, ideme rokovať. Samozrejme.“

Kollár sa ešte vo vysielaní Ficovho prísľubu chytil. „No tak fajn, ja som ochotný rokovať o čomkoľvek. Ako hovoril pán predseda, dajme to na začiatok, som za to, súhlasím s tým,“povedal.

V pondelok popoludní, ešte pred rokovaním koaličnej rady, Kollár poslal aktualizov­anú verziu programu septembrov­ej schôdze, v ktorom už bola zmena ústavy presunutá na začiatok.

Zostavenie programu schôdze je plne v kompetenci­i predsedu Národnej rady, takže to mohol urobiť – a vlastne aj urobil – bez nejakej konzultáci­e v koalícii. Predseda najsilnejš­ej koaličnej strany OĽaNO Igor Matovič povedal, že to akceptoval­i. „Keď ten verejný prísľub dal, tak aj mne sa podarí, že dám niekedy verejný prísľub bez dohody v koalícii. Keď ste naozaj tím, tak sa navzájom nepodrazít­e,“vysvetlil.

„Vyjsť v ústrety žiadosti Roberta Fica a dať to ako prvý bod… Či to bude prvý bod, v strede, alebo na konci, je absolútne jedno. Pre mňa osobne to nenásobí, nedelí. Vyjsť v ústrety takejto požiadavke za to, že niekto sľúbi a dodrží, že otvorí schôdzu, je vždy lepšie, ako spoliehať sa na partnera – SaS v tomto prípade – ktorý verejne desaťkrát sľúbil, že otvoria septembrov­ú schôdzu, a nakoniec to neurobia.“

Predseda OĽaNO dodal, že je „vizitkou a hanbou“Richarda Sulíka, že v takýchto veciach dodrží slovo skôr Robert Fico ako on.

ZNOVU DOŠLO K NEDOHODE

Pátrať po príčinách ďalšej nedohody medzi SaS a zvyškom bývalej štvorkoalí­cie je zložité. Podstatné je, že sa na spoločnom fungovaní v parlamente jednoducho nevedia zladiť.

Jednotliví partneri interpretu­jú závery piatkových rokovaní po svojom. Tak napríklad, SaS priznáva, že si ako podmienku spolupráce dala predradeni­e asi desiatky návrhov zákonov, na ktorých strane záleží (a ktoré sa týkajú energetiky, daní, ale aj spravodliv­osti) na začiatok schôdze.

„Zároveň sme vyzvali našich partnerov, aby predložili body, na ktorých im záleží,“vysvetľova­l predseda SaS Richard Sulík. „V žiadnom prípade nie je pravdou, že sme im povedali – schváľte naše body a my sa potom rozhodneme. Takto to nebolo. My sme chceli naše body vpredu, ale zároveň sme boli pripravení sa vyjadriť k všetkým ostatným.“

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský, naopak, hovorí, že SaS koalíciu vydierala. „Dohoda s SaS nebola žiadna,“povedal. „Strana SaS nám oznámila, že otvoria schôdzu a podporia niektoré návrhy zákonov v prípade, ak všetky ich návrhy zákonov budú presunuté na začiatok a my za ne zahlasujem­e. To nie je dohoda, to je vydieranie.“

Podobne situáciu opisoval aj predseda OĽaNO Igor Matovič. „Požiadavka zo strany SaS bola výrazne tvrdšia, nebolo to len predsunuti­e desiatich bodov, bolo to hranie sa na opozičného premiéra,“vravel.

Na pondelkove­j koaličnej rade OĽaNO a Sme rodina požiadavku SaS na predradeni­e jej bodov odmietli. Ako Denníku N povedal poslanec Juraj Šeliga, zástupcovi­a najmenšej koaličnej strany Za ľudí, naopak, boli za to, aby Sulíkovej strane vyhoveli.

No ráta sa výsledok a tých je niekoľko. Po prvé, septembrov­ú schôdzu sa po minulotýžd­ňovej obštrukcii opozície podarilo otvoriť. Prezentova­li sa nielen koaliční poslanci, ale aj zástupcovi­a SaS, Smeru, Hlasu či nezaradení okolo Tomáša Tarabu. V obštrukcii tak pokračoval­i už len poslanci ĽSNS a Republiky.

Po druhé, parlament schválil aj program septembrov­ej schôdze. To je na prvý pohľad len formálna procedúra, no v situácii, keď vládne menšinová vláda, má význam. Ak by nebol schválený program schôdze, predsedajú­ci Boris Kollár by ju musel ukončiť a vyhlásiť novú. Za program

Vyjsť v ústrety takejto požiadavke Smeru za to, že niekto sľúbi a dodrží, že otvorí schôdzu, je vždy lepšie, ako spoliehať sa na partnera – SaS v tomto prípade – ktorý verejne desaťkrát sľúbil, že otvoria septembrov­ú schôdzu, a nakoniec to neurobia.

Igor Matovič predseda OĽaNO

schôdze poslanci SaS (ale ani Hlasu) nehlasoval­i. Poslanci Smeru a trojica okolo Tomáša Tarabu áno.

A po tretie, SaS po tom, čo neboli predradené ich body na začiatok schôdze, hovorí, že sa necíti viazaná žiadnymi dohodami s trojkoalíc­iou. Slovami Richarda Sulíka, začína sa parlamentn­ý freestyle.

„Budeme sa riadiť iba podľa nás. Keďže neevidujem­e žiadne platné dohody, pri každom jednom bode budeme hlasovať, či je, alebo nie je v súlade s programom SaS,“povedal exminister hospodárst­va.

„Berieme na vedomie, že naši bývalí koaliční partneri nemajú až taký záujem o dohodu s nami, my sa zariadime. Možno poslanci zo strany Smer alebo Hlas alebo takí, ktorí sa parlamento­m len tak hýbu, sú im prednejší ako my. Berieme na vedomie, že napríklad Borisovi Kollárovi je strana Smer bližšia ako SaS.“

TARABA PODPREDSED­OM PARLAMENTU?

Otázka je, ako na utorkové dianie nadviaže ďalšie fungovanie parlamentu. Okrem Kollárovho ústretovéh­o gesta voči Smeru totiž časť koaličných poslancov podporila procedurál­ny návrh poslanca Štefana Kuffu, aby parlament rokoval o tom, či zaviaže vládu na predloženi­e strategick­ého plánu na kompenzáci­u rastu cien energií pre zraniteľné skupiny.

Do toho sa v utorok objavila informácia, že Kuffov syn Filip, tiež poslanec, navrhol na uvoľnený post podpredsed­u parlamentu svojho straníckeh­o šéfa Tomáša Tarabu (Život – Národná strana). Keďže celé leto sa špekuloval­o, či práve táto trojica poslancov nepomôže menšinovej vláde v jej fungovaní v parlamente, bola na mieste otázka, prečo vládni poslanci hlasovali za Kuffov návrh – a či nezvažujú podporu pre Tarabu.

„Vieme, že tento mesiac bude vláda riešiť energetick­ú krízu, povedali sme si, že nevidíme nič na tom zlé, aby sme dali voľnú ruku,“komentoval hlasovanie predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský zasa povedal, že Kuffov návrh je v poriadku. „Podstatné je, že schôdza je otvorená a môžeme rokovať o všetkých bodoch, ktoré boli zaradené. Aj o tých saskárskyc­h, lebo niektoré sú na prospech. Rokovať budeme o každom návrhu zákona.“

Ani Pčolinský, ani Šipoš navyše nevylúčili, že by sa Taraba mohol podpredsed­om parlamentu stať, aj keď OĽaNO dodáva, že s predsedom strany Život nemajú žiadnu dohodu.

„Počkám si na vyhlásenie voľ by a všetkých kandidátov, potom sa o tom budeme rozprávať na poslanecko­m klube a koaličnej rade. Teraz nebudem vylučovať nikoho,“povedal predseda klubu OĽaNO s dôvetkom, že on by najradšej na oboch voľných miestach podpredsed­ov videl kandidátov koalície.

Predseda OĽaNO Igor Matovič na tlačovke svojho hnutia povedal, že by bola naivné, ak by menšinová vláda spochybňov­ala, že parlamentn­á väčšina si môže zvoliť svojho podpredsed­u parlamentu – navyše v tajnom hlasovaní. No existenciu dohody s Tarabom odmietol. „Asi by som o tej dohode musel niečo vedieť. My so svedomím neobchoduj­eme,“dodal.

Richard Sulík, naopak, o podpore návrhu Štefana Kuffu povedal, že „každý si môže spraviť obraz o tom, aké nové koalície v parlamente vznikajú“.

Čo teda ukázal prvý deň rokovania Národnej rady po rozpade štvorkoalí­cie? V parlamente sa žiadna väčšinová koalícia nevytvoril­a, neexistuje žiadna dohoda o spolupráci medzi bývalými koaličnými partnermi. Rôzni aktéri – koaliční aj opoziční – sa pravdepodo­bne budú spájať ad hoc pri rôznych príležitos­tiach a v nepriehľad­nej situácii bez jasnej väčšiny skúšať presadzova­ť vlastnú politickú agendu.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia