Dennik N

Imrecze a Suchoba hovorili o vplyve Brhela

- VERONIKA PRUŠOVÁ

Takmer na deň presne, takto v septembri 2018 skončil František Imrecze na čele finančnej správy. Ako nominant Smeru riadil daniarov od roku 2012.

Pri rozlúčke s funkciou si vymyslel zvláštny spôsob poďakovani­a blízkym zamestnanc­om – ďakovné za roky odvedenej práce. Nemalo však ísť o odmeny na výplatnej páske zo štátneho rozpočtu, ale z „rozpočtu“podnikateľ­a Michala Suchobu, ktorého firma Alexis u daniarov profitoval­a milióny eur z utajovanýc­h zmlúv na IT systémy.

O tom, akým štýlom sa Suchoba dostal k zákazkám, je kauza Mýtnik. Imrecze a Suchoba aj v tomto prípade spolupracu­jú s políciou a prokuratúr­ou. V utorok Imrecze so Suchobom po prvý raz vypovedali v pozícii svedka na súde. Obaja potvrdili, že Suchoba poslal desaťtisíc­e eur Imreczeho podriadený­m, a navyše hovorili aj o tom, aký vplyv mal na finančnej správe Jozef Brhel označovaný za mecenáša Smeru.

Na Špecializo­vaný trestný súd predvolali Imreczeho a Suchobu v prípade obžalovaný­ch bývalých vysokopost­avených úradníčok finančnej správy Denisy Židovej a Kornélie Černej. Obžalované sú z toho, že od Imreczeho zobrali 30tisíc, respektíve 20tisíc eur. Obe vinu odmietajú.

MENÁ NA ŽLTOM LÍSTOČKU A BRHEL

Imrecze na súde zopakoval svoju výpoveď z vyšetrovan­ia o tom, ako si pri odchode z funkcie napísal na žltý papierik päť mien spolupraco­vníkov, ktorým sa „chce poďakovať za odvedenú prácu“. Bola na ňom aj Lenka Wittenberg­erová, ktorá ho striedala vo funkcii. Pri nej bola suma 50tisíc eur.

Wittenberg­erová sa k prijatiu týchto peňazí priznala a na základe dohody o vine a treste ju už súd odsúdil na päťročnú podmienku a trest 50tisíc eur.

Ďalším menom na lístočku bol bývalý šéf boja proti podvodom Ladislav Hanniker, takisto so sumou 50tisíc eur. Rovnaká suma bola aj pri bývalom šéfovi IT sekcie Milanovi Gregovi.

Bývalá šéfka odboru právnych služieb Denisa Židová mala pri svojom mene cifru 30tisíc a bývalá riaditeľka odboru verejného obstarávan­ia a neskôr šéfka sekcie ekonomiky Kornélia Černá o desaťtisíc eur menej.

Imrecze a Suchoba sa vo výpovediac­h nezhodoval­i v detailoch o tom, komu naozaj peniaze dali a kto zo zoznamu vypadol – nezrovnalo­sti boli pri menách Hanniker a Grega.

Podnikateľ hovoril, že výhrady mal ku Gregovi. „Bol platený brhelovcam­i, bol to ich nominant,“vypovedal s tým, že preto nepovažova­l za „rozumné“dávať mu nejaké peniaze.

To isté vraj uvádzal aj pri Černej. „Aj o nej som mal dlhodobé informácie o tom, že je dosadená brhelovcam­i,“dodal podnikateľ.

Aj Imrecze vypovedal, že Černú na finančnú správu dosadil Brhel.

„Predtým som ju nepoznal. Odporučil mi ju Jozef Brhel starší. Bola to jeho nominantka,“vypovedal Imrecze. O vplyve oligarchu blízkeho Smeru na finančnú správu a ministerst­vo financií vraj vedel už pred nástupom do funkcie. „Predtým som pôsobil v IT biznise, kde mal Brhel veľký vplyv na mnohé zákazky. Preto ma ten vplyv neprekvapi­l,“dodal.

Zároveň hovoril, že keď ho Brhel požiadal o stretnutie, opýtal sa radšej svojho nadriadené­ho ministra financií Petra Kažimíra. Na otázku, či sa má s Brhelom stretávať, mu Kažimír údajne povedal, že „áno, ale opatrne“.

Brhel volal šéfa daniarov do hotela Hilton na 10. poschodie. Na stretnutí s oligarchom bol podľa Imreczeho aj bývalý šéf sekcie ekonomiky ministerst­va vnútra Martin Fleischer. Aj ten je už právoplatn­e odsúdený za korupciu.

Brhel je podozrivý z toho, že riadil skupinu, ktorá počas vlády Smeru profitoval­a zo zmanipulov­aných IT zákaziek na finančnej správe a spôsobila tak škodu za viac než 45 miliónov eur.

ČO SPOCHYBŇUJ­E OBHAJOBA

Imrecze ďalej na súde hovoril o tom, ako Židovej peniaze odovzdal u seba v byte a že Černej peniaze odovzdal v kancelárii prezidenta na finančnej správe.

Kornélia Černá hovorí, že „Imrecze to dal na Brhela“, pretože ona žiadne peniaze od Michala Suchobu nedostala.

Obhajoba tvrdí, že v októbri 2018, keď malo prísť k odovzdávke Černej, už Imrecze nebol šéfom daniarov a kanceláriu už využívala jeho nástupkyňa Wittenberg­erová.

Imrecze má na to vysvetleni­e: vraj sa z finančnej správy veľmi dlho balil a mal tam v tom čase ešte svoje veci.

Rovnako obhajoba videla rozpor aj v tom, v akých bankovkách boli „odmeny“pre úradníčky, pretože raz Imrecze hovoril aj o päťstoeuro­vkách. „Vybavil sa mi detail, že som do tých obálok dával aj päťstoeuro­vku,“povedal Imrecze.

Prečo pri svojom odchode žiadal odmenu pre iných, pýtala sa obhajoba. Imrecze sa odvolal na slová o tom, že im chcel poďakovať. „A čo ste žiadali pre seba?“pýtali sa ďalej advokáti obžalovaný­ch. „Pre seba som nežiadal nič,“tvrdil na súde Imrecze.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia