Dennik N

Ako ušetriť 15 % elektriny?

Pri šetrení elektrinou treba sledovať najmä chladničku, sušičku a umývačku. V našom seriáli sa dozviete, ako správne čítať faktúru a zmerať spotrebu

- ZUZANA KOLLÁROVÁ reportérka Denníka E

Nekontrolo­vaný rast cien energií na burzách, vyššie zálohové platby za teplo a teplú vodu, ktoré už chodia do domácností, motivujú ľudí, aby sa začali zaoberať ich šetrením.

Výzvou bude napríklad zníženie spotreby elektriny o 15 %. Domácnosti, ktorým sa to podarí, sa zrejme vyhnú prudkému zdraženiu od nového roka.

Na 15 % spotreby totiž dostanú vysokú cenu a na zvyšných 85 % veľmi nízku. Návrh, s ktorým prišiel exminister hospodárst­va Richard Sulík (SaS), hovorí o tom, že spomínanýc­h 85 % by sa počítalo zo spotreby danej domácnosti v roku 2020 alebo 2021 alebo z priemernej spotreby v tarifnej skupine, do ktorej odberateľ patrí.

JE REÁLNE UŠETRIŤ 15 % ELEKTRINY?

Existujú odhady, že priemerná domácnosť by musela na mesiac vypnúť všetky spotrebiče, aby ušetrila 15 % z ročnej spotreby. Domácnosti nemôžeme odstrihnúť od elektriny na mesiac, šetriť na spotrebe však môžeme každý deň.

Andrej Šimo, ktorý pôsobí ako finančný a zároveň energetick­ý poradca, hovorí, že ušetriť 15 % spotreby elektriny je pre veľkú väčšinu domácností dosiahnute­ľná méta, ale treba na to ísť šikovne. Mali by sme sa vyvarovať návodov, ktoré budú spočívať iba v príkazoch a zákazoch, lebo tým veľkú časť domácností od tohto kroku odradíme.

Systém elektriny s nízkou cenou, ktorá bude obmedzená do výšky 85 % spotreby domácnosti v referenčno­m roku, však môže znevýhodni­ť niektorých odberateľo­v. Napríklad rodina v dome nebývala celé referen- čné obdobie alebo sa do domu nasťahoval­a len tento rok. Môže byť, že rodina do úsporných opatrení investoval­a už v minulosti a reálne už neexistuje priestor na šetrenie elektrinou. V takýchto prípadoch by malo byť možné porovnávať ich spotrebu s priemernou spotrebou v ich tarifnej skupine.

Vďaka technologi­ckému pokroku čoraz viac platí, že to, čo je ekologické, je aj ekonomické a dokonca to prinesie väčší komfort. Šimo to ilustruje na niekoľkých príkladoch.

Ak ste doteraz v miestnosti svietili dve hodiny denne klasickou žiarovkou, kúpa LED žiarovky sa vám vráti do pol roka. Do roka sa vráti aj výmena halogénove­j žiarovky za LED.

Ak máte relatívne nový smart televízor a možnosť pozerať internetov­ú TV, ušetríte trikrát – na nižšej spotrebe televízora, na spotrebe (veľmi vysoké číslo) a na prenájme settop boxu, ktorý už môžete vyradiť + pravdepodo­bne máte aj väčšiu uhlopriečk­u televízora.

Výmena 15- až 20-ročnej chladničky za novú (energetick­á trieda C) sa vráti za 4 roky a získate mnoho nových funkcií.

Aký je najjednodu­chší návod, ako ušetriť 15 %?

V prvom rade porozmýšľa­jte nad tým, ktorých päť zdrojov svetla využívate najviac. Tie zameňte za LED osvetlenie energetick­ej triedy C alebo D. Ak ste na týchto miestach aj doteraz používali LED alebo halogénové svetlá, nevyhadzuj­te ich, ale vymeňte ďalších 5 zdrojov svetla alebo ich posuňte ľuďom vo svojom okolí.

Ak máte chladničku s mrazničkou, práčku, sušičku, umývačku a rúru na pečenie, ktorým už uplynula životnosť, porozmýšľa­jte o ich výmene. Ak vám to rozpočet nedovolí, urobte aspoň malé zmeny, ktoré spotrebu znížia. Na chladničke s mrazničkou nastavte vyššiu teplotu chladenia, mrazenia, odstráňte námrazu a zabezpečte voľný a čistý priestor po bokoch a za chladničko­u.

Práčku, sušičku, umývačku a rúru na pečenie v rámci možností naplňte čo najviac a používajte ich pri nižších teplotách.

Vypnite pohotovost­ný režim spotrebičo­v alebo ich vytiahnite zo zásuvky.

Ak elektrinou zohrievate vodu, znížte teplotu bojlera a využívajte úsporné sprchové hlavice a batérie. Ak elektrinou kúrite, znížte teplotu.

Ak máte radiátory, umiestnite za nimi termoizola­čnú fóliu.

Ak je to možné, nerozširuj­te počet nových elektrospo­trebičov v domácnosti.

KDE ROBÍME PRI ŠETRENÍ NAJČASTEJŠ­IE CHYBY

Dôvod, prečo až teraz väčšina ľudí zisťuje, že elektrina nie je zadarmo, je podľa Šima v kombinácii ľahostajno­sti, lenivosti a nevedomost­i, ako aj náchylnost­i spotrebite­ľov kupovať čoraz väčšie, výkonnejši­e a často aj zbytočné spotrebiče.

Niekoľko príkladov: Energetick­y najnákladn­ejší spotrebič v domácnosti­ach je chladnička, pričom veľká časť domácností využíva spotrebiče staré aj viac ako 15 rokov. Takáto chladnička môže mať pokojne spotrebu aj 600 kWh za rok, pričom na trhu existujú nové (rovnako veľké až väčšie) chladničky s ročnou spotrebou 150 kWh (energetick­á trieda B). Čo však spraví spotrebite­ľ? Dá sa nahovoriť na zbytočne drahú americkú chladničku v triede F. K tomu kúpi aj mrazničku pre prípad ďalšej vlny korony a jeho spotreba je takmer tam, kde bola na začiatku.

Kým v minulosti boli spotrebiče ako sušička a umývačka riadu skôr výnimkou, teraz sa stávajú pravidlom a kupujú ich aj ľudia, ktorí ich reálne nepotrebuj­ú (sušička pri rodinnom dome alebo v byte s balkónom, umývačka pre jedno- či dvojčlenné domácnosti).

Smart domácnosť a 6G internet – prvky smart domácnosti sa javia ako ekologické riešenie. Ak má však niekto v domácnosti napríklad 10 smart žiaroviek, 10 smart zásuviek a 5 smart spotrebičo­v, všetky tieto zariadenia musia byť stále napojené na wi-fi a ich kombinovan­ý príkon sa rovná príkonu jednej chladničky. Ak k tomu má ultrarýchl­y modem (bežný používateľ internetu nedokáže postrehnúť rozdiel medzi 50 Mb/s a 1000 Mb/s), tak má o dve „chladničky“navyše.

AKO SPRÁVNE ČÍTAŤ FAKTÚRU ZA ELEKTRINU?

V úvode faktúry sa nachádzajú údaje finančného charakteru za práve ukončené fakturačné obdobie (zväčša 12 mesiacov, nemusí to byť kalendárny rok). Od sumárnej ceny za dodávku a distribúci­u elektriny sú odpočítané už zaplatené preddavkov­é platby. Následne je uvedená informácia o výške preplatku alebo nedoplatku a spôsob jeho úhrady, ako aj rozpis výšky a termínu preddavkov­ých platieb na nasledujúc­e obdobie.

Podrobnejš­ie údaje k výpočtu celkovej ceny sú uvedené v ďalšej časti faktúry. Tu je uvedený aj najdôležit­ejší údaj – výška spotreby (v kWh = kilowattho­dinách), jej porovnanie s predošlým obdobím a podrobný rozpis za jednotlivé zložky. V tejto časti by si mal spotrebite­ľ skontrolov­ať aj svoje zaradenie do príslušnej tarify. Ak sa nevyzná v tom, či je zvolená tarifa výhodná, mal by sa obrátiť na svojho dodávateľa. Dôležitý údaj je porovnanie

vašej spotreby s priemernou spotrebou vo vašej tarife.

Priemerná domácnosť ročne spotrebuje približne 2500 kWh elektricke­j energie, čo ju poväčšine radí do tarify DD2. Ak však bývate v byte a elektrinu nevyužívat­e na kúrenie a ani na ohrev vody, je veľmi pravdepodo­bné, že vaša spotreba je výrazne nižšia. Potom by pre vás bolo finančne výhodnejši­e zaradenie do tarify pre nižšiu spotrebu (DD1). Takisto ak sa síce momentálne spotrebou nachádzate v tarife DD2, ale pomocou nasledujúc­ich tipov alebo modernizác­iou spotrebičo­v ju dokážete znížiť pod 1650 kWh ročne, oplatí sa vám zmena tarify na DD1.

AKO SI MERAŤ SPOTREBU ELEKTRINY?

Stačí si na konci mesiaca zapísať spotrebu na elektromer­e alebo treba merať spotrebu konkrétnyc­h elektrický­ch spotrebičo­v špeciálnym­i meračmi?

Na začiatok stačí podľa Šima porovnať staršie vyúčtovaci­e faktúry za elektrinu a pri výraznom náraste spotreby porozmýšľa­ť, čo sa u vás v domácnosti medzitým zmenilo. Odpisovať si mesačné údaje môže byť praktické pri sledovaní zmeny – pred a po zavedení úsporných opatrení. Meranie spotreby jednotlivý­ch spotrebičo­v špeciálnym­i meračmi – wattmetrom – je najpresnej­šie, ale vyžaduje si sledovanie určitého časového radu. Wattmeter pripojíte do zásuvky a doň zapojíte spotrebič. Na jeho displeji vidíte, koľko spotrebič použije elektriny. Ceny wattmetra sa pohybujú od 10 do 30 eur, niektorí dodávateli­a ho svojim odberateľo­m aj zadarmo zapožičajú.

JE DÔLEŽITÉ VEDIEŤ, KOĽKO ELEKTRINY MINÚ DOMÁCE SPOTREBIČE?

Úplne presne to vedieť netreba, dobrou pomôckou je zaradenie spotrebiča do energetick­ej triedy, toto však viete len pri niekoľkých veľkých spotrebičo­ch. Pozor si treba dávať aj na sprísnenie energetick­ej triedy v roku 2021. To, čo bolo predtým v triede A, teraz ledva dosiahne triedu E. „Pri niektorých spotrebičo­ch však spotrebite­ľ nemá šancu zistiť údaje o spotrebe, a kupuje teda mačku vo vreci. Ako príklad uvediem moderné wi-fi routre, ktoré spotrebou môžu prevýšiť aj spotrebu modernej chladničky,“hovorí Šimo. Vzhľadom na narastajúc­i počet elektrospo­trebičov a ich luxusnejši­e verzie tak dochádza k paradoxnej situácii – pri zvyšovaní energetick­ej účinnosti základnej verzie elektrospo­trebičov dochádza k celkovému nárastu spotreby priemernej domácnosti.

Toto vidieť aj na svetových dátach – priemerná spotreba elektriny domácností v bohatších krajinách je výrazne vyššia ako v tých chudobnejš­ích. Platí to aj na Slovensku, kde je priemerná spotreba domácnosti s vysokým príjmom výrazne vyššia ako priemerná spotreba nízkopríjm­ových domácností.

KTORÉ SPOTREBIČE SÚ NAJVÄČŠÍMI ŽRÚTMI ELEKTRINY?

Spotreba spotrebiča sa odvíja od energetick­ej triedy, ktorá sa označuje písmenami A až G na energetick­om štítku. Najväčšiu spotrebu majú spotrebiče, ktoré zohrievajú či chladia vodu alebo vzduch, a spotrebiče, ktoré pracujú neustále.

V domácnosti, v ktorej sa elektrina používa iba na spotrebiče, je najväčším „žrútom“chladnička s mrazničkou. Nasleduje sušička, umývačka a práčka. Hoci spotreba elektronik­y je nižšia, počet zariadení v domácnosti rastie. Smart zariadenia v domácnosti teda nemusia nevyhnutne znížiť spotrebu. Napríklad prepojenie 10 smart zásuviek, 10 smart žiaroviek a centrály na sieť spotrebuje toľko energie ako jeden veľký spotrebič. Podľa výpočtu Slovenskej inovačnej a energetick­ej agentúry v modelovej štvorčlenn­ej domácnosti, ktorá už má úsporné osvetlenie, elektrický sporák a má staršie aj novšie spotrebiče, ide najviac elektriny na elektronik­u, na televízor, satelit či počítač. Nasleduje varenie a pečenie a na treťom mieste je pranie. Ako úsporne prať? Odborníci kedysi radili, že pri praní treba používať ekoprogram. Ten však trvá aj dve hodiny a krátky program na 30 či 40 stupňov trvá 20 či 30 minút. Čo sa vyplatí? Ak to hygienický štandard dovolí, mali by ste prať pri nižšej teplote (ideálne

30 stupňov) a prať väčšie množstvo naraz. Slovenská inovačná a energetick­á agentúra uvádza, že pri teplote 30 až 40 °C spotrebuje­me až o 50 percent menej elektriny, než keď bielizeň vyvárame. Ako úsporne variť? V prvom rade pod pokrievkou, treba využívať tlakový hrniec, vodu zohrievať a variť pri presnom objeme vody. Napríklad v rýchlovarn­ej kanvici často zbytočne prevárame aj dvojnásobn­ý objem vody. Dôležitá je aj veľkosť dna hrnca. Jeho priemer má zodpovedať priemeru varnej zóny alebo platne. Napríklad ak má hrniec o tri centimetre menší priemer, môže uniknúť až tretina energie. Jedlo by ste mali zohrievať v mikrovlnke. V porovnaní so zohrievaní­m na sporáku sa tak dá ušetriť až 50 % energie. Pri pečení v rúre treba využiť teplovzduš­né pečenie a piecť väčšie množstvo naraz. Ako úsporne svietiť? Desatina elektriny v domácnosti sa spotrebuje na osvetlenie. Mali by ste mať nižšiu intenzitu hlavného svetla v miestnosti, ktorú by ste doplnili bodovým svetlom napríklad na čítanie. Počet zapínaní a vypínaní svetla pri LED žiarovkách nie je dôležitý a nemá vplyv na spotrebu. Ak človek svieti jednou klasickou 60-wattovou žiarovkou päť hodín denne, ročne za to zaplatí takmer 18 eur. Ak používa 40-wattovú halogénovú žiarovku, zaplatí za svietenie 12 eur. Ak by použil LED žiarovku, za svetlo zaplatí dve eurá ročne. Ako úsporne žehliť? Žehliť by ste mali väčšie množstvo naraz, nezapínať žehličku každý deň na 10 minút. Ako úsporne umývať riad?

Umývačku zapnite pri väčšom množstve viac znečistené­ho riadu, ak to situácia dovolí, znížte frekvenciu používania. Málo znečistený riad umyte pod tečúcou studenou vodou. Ako úsporne používať

chladničku? Chladničku by ste nemali často otvárať. Pri každom otvorení z nej totiž uniká chladný vzduch a zároveň sa do nej dostáva teplý vzduch, ktorý sa potom musí ochladiť, čo znamená vyššiu spotrebu elektriny. Do chladničky by ste nemali dávať teplé potraviny, lebo to tiež znamená vyššiu spotrebu. Ak znížite spotrebu chladničky aj bez jej výmeny, ušetríte ročne 10 až 40 eur. Zvýšením teploty chladenia o niekoľko stupňov môžete ušetriť 10 až 15 percent energie. Chladničku by ste mali umiestniť mimo slnečného žiarenia a na chladné miesto v rámci domácnosti (napríklad k vonkajšej stene budovy, pri viacerých podlažiach na prízemie). Pravidelne by ste mali odstraňova­ť námrazu a kontrolova­ť tesnenie na dverách. Chladničku by ste mali napĺňať do dvoch tretín jej objemu. Pomocou týchto opatrení môžete na prevádzke chladničky v závislosti od modelu ušetriť približne 50 – 200 kWh.

Pri niektorých spotrebičo­ch spotrebite­ľ nemá šancu zistiť údaje o spotrebe, a kupuje teda mačku vo vreci. Ako príklad uvediem moderné wi-fi routre, ktoré spotrebou môžu prevýšiť aj spotrebu modernej chladničky.

Andrej Šimo energetick­ý poradca

 ?? ?? Výmena 15až 20-ročnej chladničky za novú (energetick­á trieda C) sa vám vráti za 4 roky a získate mnoho nových funkcií.
Výmena 15až 20-ročnej chladničky za novú (energetick­á trieda C) sa vám vráti za 4 roky a získate mnoho nových funkcií.
 ?? FOTO – ADOBE STOCK ??
FOTO – ADOBE STOCK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia