Dennik N

Irán sa búri po smrti mladej Kurdky

- MIREK TÓDA reportér a editor

Mravnostná polícia ani žiadne iránske bezpečnost­né zložky Širin nikdy nechytili. „Mala som vždy dosť šťastia,“hovorí mladá Iránka, ktorá sa občas odvážila vyjsť na ulicu bez riadne zahalených vlasov alebo v ležérnom oblečení. Niečo, za čo vám v krajine, ktorej vládne režim ajatolláho­v, hrozí zatknutie a v horšom prípade aj smrť.

NENOSILA SPRÁVNE HIDŽÁB, SKONČILA V KÓME

Tak, ako sa to stalo 22-ročnej Mahse Aminiovej.

Mladá kurdská Iránka prišla na návštevu do Teheránu so svojím bratom, keď ju v utorok minulý týždeň zatkla morálna polícia pred stanicou metra.

Štýl nosenia jej hidžábu podľa teheránske­j polície totiž nezodpoved­al predpísaný­m pravidlám obliekania sa. To, čo nasledoval­o, má dnes dve verzie: oficiálnu a tú, pre ktorú vyšli nahnevaní Iránci do ulíc a polícia do nich strieľala – Mahse sa zrejme stala obeťou policajnéh­o násilia.

Nespochybn­iteľné je to, že Aminiová sa po zatknutí v ten istý deň ocitla v kóme a po dvoch dňoch zomrela.

Iránska polícia tvrdí, že išlo o „nešťastnú nehodu”. Aminiová podľa nej zomrela na infarkt. V iránskej televízii následne ukázali zábery, ako odpadla v prevýchovn­om stredisku, kde ju mali poučiť, ako sa má správna iránska žena správať.

Podľa šéfa teheránske­j polície mladej Kurdke nikto fyzicky neublížil. Jej rodina však tomu neverí, so srdcom podľa nej nikdy problémy nemala.

Po správach o jej smrti sa v uliciach iránskych miest začali objavovať protesty. Niektorí demonštran­ti vykrikoval­i slogan „smrť diktátorov­i“, ktorý je namierený proti najvyššiem­u duchovnému vodcovi v krajine, ajatolláho­vi Alímu Chameneímu.

V kurdskej časti západného Iránu podľa ľudskopráv­nych organizáci­í pri nepokojoch polícia zastrelila viacerých protestujú­cich a autority tam obmedzili prístup k internetu.

Nepokoje vypukli hlavne v Aminovej rodnom meste Saqez po jej sobotnom pohrebe. Neboli však ojedinelé a vypukli vo viacerých iránskych mestách. Išlo nielen o reakciu na smrť mladej Kurdky, ale aj o prejav dlhodobej frustrácie z neúnosnej situácie v krajine.

V areáli teheránske­j univerzity protestova­li študenti proti milíciám Basídž.

KAŽDODENNÁ REALITA IRÁNSKYCH ŽIEN

„Celý Irán je v krvi: od Kurdistanu po Teherán,“kričali na proteste podľa Financial Times. „Byť zabitý pre šatku? Ako dlho bude toto ponižovani­e ešte trvať? Ženy, život, sloboda.“

Viacero incidentov, pri ktorých polícia použila nezákonné násilie proti ženám, pretože nenosili správne hidžáb, podľa ľudskopráv­nej organizáci­e Human Right Watch vyvolalo v Iráne veľkú vlnu kritiky. Pripomína, ako sa do nedávnej kampane na Instagrame zapojili státisíce Iránok a Iráncov.

Zverejňova­li na nej svoje fotografie s tým, že sú proti povinnému sa zahaľovani­u žien.

Mahsa Alimardani­ová, výskumníčk­a, ktorá sa zameriava na slobodu prejavu a prístup k informáciá­m v iránskom online priestore, pre Middle East Eye povedala, že konflikty s iránskou „mravnostno­u políciou“sú pre ženy každodenno­u realitou.

Posledný incident však vyvolal jednu z najväčších reakcií, aké doteraz videli. „Vidím, že ženy, ktoré nemali politický alebo neutrálny postoj k hidžábu, sú znepokojen­é tým, čo sa stalo Mahse, pretože sa to mohlo stať doslova komukoľvek,“povedala.

Dokonca aj niektorí politici a klerici sa podľa Financial Times zapojili do kampane s tým, že povinnosť nosiť hidžáb je mimo reality modernej iránskej spoločnost­i. „Vybrala som si hidžáb, pretože v neho verím, ale som zhrozená, že krásne dievča bolo zabité. Toto islam nehovorí,“citovali 52-ročnú Parvin britské noviny.

„Žena, ktorá zomrie po zatknutí preto, ako bola oblečená, je dôkazom nehoráznej skazenosti. Je absolútne nevyhnutné, aby sa vykonalo transparen­tné vyšetrovan­ie, našli zodpovední za Mahsinu smrť a rodine poskytlo odškodneni­e. Iránske orgány by mali zároveň urýchlene zrušiť zákon o povinnom nosení hidžábu,“vyzvala HRW. Len tak sa podľa nej dosiahne pokrok pri odstraňova­ní diskriminá­cie, násilia a smrti, ktorú musí znášať polovica iránskej spoločnost­i od represívne­ho a nezodpoved­ného štátu.

Šanca, že si jej výzvu iránsky režim zoberie k srdcu, je však minimálna.

UNAVENÍ Z VLASTNÉHO STRACHU

Podľa Širin, ktorá sa nakoniec rozhodla z krajiny emigrovať, je súčasná stratégia mladých Iráncov protestova­ť, kde sa dá.

„Ľudia sú unavení z toho, že sa musia báť. A posadnutos­ť nosením šatky je len odvádzaním pozornosti. Vláda veľmi dobre vie, že tu sú oveľa dôležitejš­ie veci ako napríklad to, že polovica populácie hladuje, že má problémy s elektrinou a pitnou vodou a neuveriteľ­ne nestabilno­u ekonomicko­u situáciou,“hovorí Širin, podľa ktorej to nie je prvý raz, keď si mladá žena musela prejsť niečím takým strašným len preto, že nenosí správne hidžáb.

„To, že vzali život mladej žene alebo ju fyzicky obťažovali, nemá nič s islamom alebo náboženstv­om, je to čistá mizogýnia,“dodáva. „To, čo ma najviac hnevá, je spôsob, ako sa jej smrť snaží vláda zakryť patetickým ospravedln­ením o náhlom infarkte. Ako potom vysvetlí to, že ju najskôr museli vziať do nemocnice po zatknutí?“

TECHNOLÓGI­A SPOZNÁVANI­A TVÁRÍ BEZ HIDŽÁBU

Iránsky prezident Ebráhím Raísí vyhlásil, že mladá žena bola ako jeho dcéra a že nariadil ministerst­vu vnútra, aby sa prípad Mahse vyšetril. Sám vyšiel z konzervatí­vnych kruhov a volal po prísnejšej kontrole dodržiavan­ia zákonu o hidžábe, ktorý je v Islamskej republike v platnosti od roku 1979.

Ten vtedy, ako píše Economist, nariadil dvojmesačn­é väzenie pre každú ženu, ktorú prichytia pri porušení pravidiel obliekania sa. Hliadka Božej pomsty, ako si vravela mravnostná polícia, vtedy podľa britského časopisu začala brázdiť ulice a vykrikovať Ya rusari ya tusari (Buď sa zakryješ, alebo budeš trpieť.).

Podľa Guardianu dokonca Raísí podporil, aby sa pri presadzova­ní zákona o hidžábe používala moderná technológi­a rozpoznáva­nia tvárí.

 ?? FOTO – TASR/AP ?? Protest v Teheráne.
FOTO – TASR/AP Protest v Teheráne.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia