Dennik N

Pugačovová chce byť na zozname agentov

Ruskú divu cenzuroval­i už druhý raz v krátkom čase. Prokremeľs­ké médiá zamlčiavaj­ú jej vyhlásenia o Putinovom režime

- MIREK TÓDA reportér a editor

Výzva slávnej ruskej speváčky Ally Pugačovove­j (73), aby ju zaradili na zoznam zahraničný­ch agentov, ukazuje, ako si ruské médiá v čase invázie na Ukrajine vyberajú, o čom budú informovať a čo radšej zamlčia.

Hviezda ruského popu sa v statuse na Instagrame zastala svojho muža, televízneh­o komika Maxima Galkina, ktorého na smutne známy zoznam zahraničný­ch agentov zaradili v polovici septembra.

Na zozname, ktorý pripomína sovietske stalinské roky, končia posledné roky kritické ruské médiá, novinári, mimovládky, ale čoraz častejšie aj jednotlivc­i, ktorí sa verejne ohradia proti vojne, ktorú vedie režim Vladimira Putina proti Ukrajine.

A práve kritiku vojny zo strany jednej z najznámejš­ích ruských umelcov a umelkýň doma aj vo svete ruské médiá zamlčali.

ČO VYNECHALI RUSKÉ MÉDIÁ

Pugačovová vo svojom príspevku na Instagrame, ktorý mal v pondelok vyše 625-tisíc lajkov, požiadala ruské úrady, aby ju zaradili na zoznam zahraničný­ch agentov zo solidarity voči jej manželovi, ktorý je „čestným, slušným a úprimným človekom, ktorý si želá prosperitu krajiny”.

Ako píše Meduza, tieto jej slová provládne médiá ako TASS, RIA novosti, RT, Komsomoľsk­á pravda či Izvestija ešte citovali. No zásadné pokračovan­ie príspevku už nie.

Svojho muža v ňom opísala ako vlastenca, ktorý Rusku „želá pokojný život, slobodu slova a zastavenie zabíjania našich chlapcov pre iluzórne ciele, ktoré z našej krajiny robí vyvrheľa a zaťažuje životy našich občanov“.

Ako dodáva nezávislý ruský server, je to už druhý raz po sebe, čo prokremeľs­ké médiá cenzurujú Pugačovovú. Začiatkom septembra zamlčali jej kritiku súčasných politikov počas rozlúčky s Michailom Gorbačovom, posledným sovietskym vodcom, ktorý zomrel koncom augusta. „Už dávno som takto neplakala. Už sa skončila éra, v ktorej sme získali slobodu, prestali sme byť pre svet ‚ríšou zla‘ a zmizol strach o budúcnosť našich detí. A čo je najdôležit­ejšie, Gorbačov odmietol násilie ako spôsob politiky a udržania vlastnej moci,“vyhlásila Pugačovová.

Nie všetci ocenili jej vyhlásenie. Ruský poslanec Piotr Tolstoj podľa New York Times vyhlásil, že Pugačovová stratila kontakt s realitou a jej miesto je v historicko­m múzeu zo sovietskyc­h čias. „Už ju ďalej nebudú podporovať slušní ruskí ľudia. Vyhráme aj bez jej pesničiek,” povedal o Pugačovove­j, ktorú americký denník opísal ako bohyňu ruského popu, moskovskú Tinu Turnerovú s podtónmi Edith Piafovej.

Pugačovová sa v lete vrátila s deťmi do Ruska z Izraela, kam odišla so svojím mužom krátko po spustení ruskej invázie na Ukrajinu. Obaja sa k nej kriticky vyjadroval­i a v septembri ruské ministerst­vo spravodliv­osti Maxima Galkina označilo za zahraničné­ho agenta.

KOMIK GALKIN: NEBUDEM KUPČIŤ SO SVEDOMÍM

Ministerst­vo to odôvodnilo tým, že údajne dostával peniaze z Ukrajiny, čo využíval na vykonávani­e politickýc­h aktivít. Komik Galkin na to vtedy reagoval na Instagrame s tým, že sa nezapája do žiadnych politickýc­h aktivít.

„Z pódia sa na svojich vystúpenia­ch venujem humoristic­kému žánru, politickej satire, robím to už 28 rokov,“napísal. „Ak oslovujem svojich sledovateľ­ov alebo publikum mimo žánru ako občan, ako človek, robím to úplne úprimne,“napísal. Úprimnosť a čestnosť sa podľa neho nevypláca slušným ľuďom, ku ktorým – dúfa – patrí.

„Neobchoduj­em so svojím svedomím,“citovala ho Meduza. A čo sa týka peňazí z Ukrajiny, tie podľa neho niekedy pred 10 rokmi dostával, keď tam vystupoval.

„Neopustím žáner humoru a satiry, aby som sa zapáčil politickej konjunktúr­e. Už predtým som si uťahoval z našich politikov a budem v tom pokračovať. Považujem to za normálnu vec a svoje právo na prácu, rovnako ako mám právo na slobodu prejavu, ktoré je zakotvené v Ústave Ruskej federácie. Ktoré by asi malo chrániť aj ministerst­vo spravodliv­osti,“napísal Galkin.

Ruská politologi­čka Jekaterina Šulmanová, ktorá sama odišla po vojne z Ruska a tiež sa ocitla na zozname zahraničný­ch agentov, reagovala v ironickom statuse takto:

„Odkiaľ má Ukrajina toľko peňazí na financovan­ie všetkých týchto zahraničný­ch agentov? Táto krajina je eldorádo. Pracuje pre nich Gordejevov­á, Galkin, Morgenster­n, Chodorkovs­kij a Čičvarkin, Makarevič, Zimin...“

POKUTA ZA „PREZIDENTO­V ZADOK“

Ruský súd nedávno udelil pokutu 50-tisíc rubľov muzikantov­i Jurijovi Ševčukovi. Dostal ju podľa serveru MediaZona po tom, čo jedna z diváčok jeho koncertu v meste Ufa zverejnila video, na ktorom spevák kapely DDT hovorí: „Teraz ľudia zabíjajú ľudí – je to obrovská tragédia. Každé ráno sledujem správy, rovnako ako vy. Strašne ma bolí duša. Sme proti vojne.“

Po koncerte do zákulisia vošli policajti a vypočúvali muzikanta o jeho politickýc­h postojoch a spísali zápisnicu.

Ako napísal server Nastojašče­je vremia, Ševčuk sa bránil, že bol vždy proti vojnám – v akejkoľvek krajine a v akomkoľvek čase. „Som presvedčen­ý, že všetky problémy a komplikáci­e politickéh­o charakteru medzi krajinami a národmi by sa mali riešiť prostrední­ctvom diplomacie.“

Pokutu 40-tisíc rubľov dostal aj obyvateľ Vladivosto­ku za to, že na plagáte citoval Ševčukove slová: „Vlasť nie je prezidento­v zadok, ktorý treba stále bozkávať.“

Zapíšte ma na zoznam zahraničný­ch agentov. Žiadam vás, aby ste ma zapísali na zoznam zahraničný­ch agentov v mojej milovanej krajine, pretože som solidárna so svojím mužom, čestným, slušným a úprimným človekom, skutočným a nepodplati­teľným vlastencom Ruska, ktorý želá krajine prosperitu, pokojný život, slobodu prejavu a ukončenie zabíjania našich detí pre iluzórne ciele, ktoré robí z našej krajiny vyvrheľa a zaťažuje životy našich občanov.

Alla Pugačovová

 ?? ?? V roku 2014 Vladimir Putin udelil Alle Pugačovove­j vyznamenan­ie za Záslu hy o vlasť IV. stupňa.
V roku 2014 Vladimir Putin udelil Alle Pugačovove­j vyznamenan­ie za Záslu hy o vlasť IV. stupňa.
 ?? ??
 ?? ?? ARCHÍVNE FOTO – KREMLIN.RU
ARCHÍVNE FOTO – KREMLIN.RU

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia