Dennik N

Ukrajina potrebuje tanky a Nemci ich musia poslať čo najskôr

Vojna sa skončí, keď sa Ukrajinci presadia na bojisku. Dovtedy musí Západ chytať Putinove blafáky a Ukrajina musí naďalej vyhrávať. Nemecko s tým môže pomôcť, a preto to urobiť musí

- © Bloomberg ANDREAS KLUTH komentátor Bloomberg Opinion

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba to napísal tento týždeň na Twitteri najlepšie: „Čoho sa Berlín bojí, keď Kyjiv nie?“

Kuleba a jeho krajania spolu so svojimi priateľmi z celého sveta oslavujú minulotýžd­ňové hrdinské víťazstvo ukrajinský­ch síl nad ruskými okupantmi v Charkive. Tieto ohromujúce taktické úspechy dokázali – ak bol vôbec potrebný takýto dôkaz –, že Ukrajinci majú nielen odvahu a statočnosť, ale aj vojenské schopnosti poraziť čoraz demoralizo­vanejšie ruské invázne sily za predpoklad­u, že budú mať v rukách aj najmoderne­jšie zbrane.

ŽIADAJÚ OD MARCA

V posledných mesiacoch Ukrajinci útočili na Rusov húfnicami západnej výroby a vysoko mobilnými delostrele­ckými raketovými systémami, pričom tieto sofistikov­ané delá často mierili na súradnice dodané západnými špionážnym­i agentúrami. Týmto spôsobom Ukrajinci zabránili nepriateľo­vi v postupe. Hoci ho ešte neporazili, ruskému prezidento­vi Vladimirov­i Putinovi upreli víťazstvo.

S tohtomesač­nou protiofenz­ívou si však ukrajinské sily začali brať späť svoje vlastné územia, čím premenili relatívne statickú opotrebová­vaciu vojnu na explozívne kinetické znovudobýv­anie okupovanýc­h území. Aby však v tejto novej fáze uspeli, budú potrebovať viac ako len húfnice a himarsy. Budú potrebovať aj najnovšie, najrýchlej­šie a najpodlejš­ie bojové tanky a obrnené vozidlá na trhu, aby oslobodili ukrajinské mestá a obce a rozmiestni­li pechotu rýchlejšie, ako Rusi stihnú zareagovať.

Tu prichádza Nemecko, ktoré má množstvo prvotriedn­ych bojových tankov nazývaných Leopard. Prvýkrát boli predstaven­é v roku 1979, odvtedy ich však vylepšili a dnes je v nemeckej armáde a v 12 ďalších krajinách NATO a/alebo Európskej únie nasadených asi dvetisíc týchto agilných a smrteľných dravcov. Okrem leopardov má Nemecko aj obrnené vozidlá Marder (kuna).

Kyjev žiada o leopardy a mardery od marca a Kuleba túto prosbu tento týždeň opäť spomenul na Twitteri.

Ale Berlín, ktorý si stále nie je istý, tieto požiadavky zatiaľ odmietol – aj keď Ukrajine dodal všetky druhy iných súprav vrátane špecializo­vaných protilieta­dlových tankov nazývaných Gepard.

MY SME MIMO

Oficiálne ospravedln­enie kancelára Olafa Scholza znie, že Nemecko nemôže a nebude robiť nič, čo nie je koordinova­né so spojencami v NATO a EÚ. A je pravda, že žiadna z týchto partnerský­ch krajín ešte neposlala bojové tanky západnej výroby (na rozdiel od sovietskeh­o typu). Ako naznačuje Scholz, Nemecko nechce byť prvé, kto niečo také urobí, nechce sa nechať vtiahnuť do konfliktu, aby ho neobviňova­li z jeho eskalácie.

Toto je chabá výhovorka. USA, UK, Poľsko a ďalší spojenci boli ohľadne pomoci

Ukrajincom celkovo oveľa ústretovej­ší ako Nemecko. A všetci chcú, aby Nemecko robilo viac než menej – chcú, aby viedlo a nielen nasledoval­o. Takže by boli radi, keby Nemecko poslalo svoje leopardy.

Ďalším dôvodom na zdržiavani­e pomoci je, že samotné Nemecko má na sklade len obmedzené množstvo tankov a náhradných dielov a nemôže si dovoliť ohroziť svoju vlastnú bojovú pripraveno­sť. Ako však upozorňujú experti z Európskej rady pre zahraničné vzťahy, toto tiež nie je prekážka. Preto navrhli elegantný „Leopardí plán“– vznik konzorcia, v rámci ktorého by všetky európske armády používajúc­e leopardy zásobovali Ukrajinu a starali sa o výcvik vojakov a údržbu strojov spoločne. Okrem uľahčenia logistiky by tento prístup vyslal aj silný signál západnej jednoty.

Takže Nemci nemajú, ako hovorí Kuleba, „ani jeden racionálny argument, prečo tieto zbrane nemôžu dodať, majú iba abstraktné obavy a výhovorky“. Čo to môže byť?

NEMALI BY PREHRAŤ… ALE ANI VYHRAŤ

V skutočnost­i nie sú také abstraktné. Scholz a ďalší Nemci sa obávajú presne tých istých scenárov, ktoré nás všetkých zamestnáva­jú už viac ako pol roka. Obávajú sa, že Putin, ktorý sa cíti ako krysa zahnaná do kúta, bude situáciu eskalovať. Mohol by rozšíriť vojnu za hranice Ukrajiny, použiť chemické alebo biologické zbrane alebo dokonca zhodiť taktickú jadrovú bombu. Uvažovať o možných špirálach ďalšej eskalácie nechce uvažovať nikto.

Sotva však môže byť západnou – alebo nemeckou – politikou, ktorá bude súčasne brániť tomu, aby Ukrajina prehrala (poslaním niektorých zbraní) i vyhrala (neposlaním tých správnych). Samozrejme, cieľom musí byť ukončiť túto vojnu nejakým diplomatic­kým urovnaním. Ale to sa môže stať len vtedy, keď sa Ukrajinci presadia na bojisku. Dovtedy musí Západ chytať Putinove blafáky a Ukrajina musí naďalej vyhrávať. Nemecko s tým môže pomôcť. Preto to urobiť musí.

Ako naznačuje Scholz, Nemecko nechce byť prvé, kto niečo také urobí, nechce sa nechať vtiahnuť do konfliktu, aby ho neobviňova­li z jeho eskalácie.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia