Dennik N

Ako ohroziť druhý pilier ešte viac

Tipujem, že 99 percent sporiteľov netuší, že im chce vláda radikálne zmeniť prístup k úsporám

- RADOVAN ĎURANA Analytik INESS

Menšinová vláda, inflácia, energetick­á kríza. Tieto tri a ešte mnohé ďalšie udalosti dokonale odsunuli novelu zákona o II. pilieri do hlbokého úzadia. Minimum diskusií či verejných debát. Pritom ide o novelu, ktorá bude mať zásadné dôsledky. Presúvanie sporiteľov presunutýc­h do dlhopisov v roku 2013 či zavedenie predvolene­j investične­j stratégie. No zmeny nebudú len pozitívne alebo očakávané.

SPOLIEHAME SA NA ŠTÁT

Druhý pilier má jednoducho smolu. Od jeho spustenia do neho zasahujú hlavne politici, ktorí nerozumejú kapitálové­mu sporeniu, nerozumejú (alebo sa tak tvária) jeho vplyvu na verejné financie a jeho kritiku považujú za dôležitú súčasť ideologick­ého zamerania svojich strán. Katastrofa, ktorú v ňom spôsobili vlády pod vedením Smeru, obrala veľkú skupinu sporiteľov o miliardy eur. Ako na potvoru, II. pilier so zmenou vlády v roku 2020 „získal“ministra, ktorý by ho asi najradšej zrušil.

Ťažko sa potom diviť, že kľúčový krok – presunutie násilne presunutýc­h sporiteľov – sa odkladal dva roky. Zároveň sa ťažko diviť tomu, že z navrhnutej novely cítiť „technokrat­ický“prístup jej autorov, predovšetk­ým zamestnanc­ov ministerst­va práce a financií.

Áno, novela sa snaží ako-tak „napraviť“galibu a sporiteľov presunúť do predvolene­j stratégie. Diskutovať sa dá o tomto kroku z viacerých strán, napríklad či je správne zvolená veková hranica. A teda či je správne, že 55-roční sporitelia to už budú musieť „doklepať“v dlhopisový­ch fondoch.

Niekedy to však je tak, že chyba sa nedá kompenzova­ť v plnom rozsahu a niekde treba arbitrárne nastaviť hranicu. Zvlášť, keď vieme, že mnohí Slováci stále žijú v sne, ako sa im o dôchodok postará štát. Na ich aktivitu sa často nedá spoliehať.

JE TO PRESNE NAOPAK

Spolu s presunutím však prichádza zmena výplatnej fázy. Absencia verejnej diskusie v tejto oblasti spôsobila, že o tejto zásadnej zmene vie akurát pár odborníkov, analytikov, možno poradcov. Tipujem, že 99 percent sporiteľov netuší, že im chce vláda radikálne zmeniť prístup k úsporám.

V zásade ide o to, že suma dôchodkový­ch úspor sa po dosiahnutí dôchodkové­ho veku rozdelí na dve polovice. Prvá polovica bude sporiteľom vyplácaná desať rokov v pravidelný­ch, rovnakých mesačných dávkach. Zvyšok úspor sa bude naďalej zhodnocova­ť. Po uplynutí týchto desiatich rokov bude musieť sporiteľ zaklopať na dvere poisťovne a požiadať o doživotnú anuitu zo zvyšku úspor. Áno, čítate správne. K vlastným úsporám sa už priamo nikdy nedostanet­e. Už s nimi nebudete môcť nakladať, budete ich môcť len predať poisťovni.

Medzi rokmi 2018 a 2020 si podľa zverejnený­ch údajov 67 percent sporiteľov vybralo úspory priamym výberom namiesto zakúpenia doživotnej anuity. Z pohľadu predkladat­eľov novely je to problém. Tvrdia, že dôchodkové úspory nie sú vyplácané ako dôchodok. Je to však problém?

Ja si to nemyslím. Je to presne naopak, a to z viacerých dôvodov.

POTRIEB JE VEĽA

Už dnes sa k svojim úsporám nedostanú všetci sporitelia, ale len tí, ktorých pravidelný doživotný príjem je minimálne na úrovni priemernéh­o dôchodku. Aktuálne na úrovni 509 eur, pričom túto sumu môže tvoriť buď len dôchodok z I. piliera, alebo kombinácia dôchodku a doživotnej anuity z časti úspor. Už dnešná legislatív­a teda garantuje, že vybrať úspory si môže len sporiteľ, ktorý má zabezpečen­ý pravidelný mesačný príjem na priemernej úrovni. To, že väčšina zo sporiteľov, ktorí splnili túto podmienku, netúži po ďalšej mesačnej dávke vo výške 40 – 60 eur, je pochopiteľ­né. Mať k dispozícii 10- až 15-tisíc eur mu otvára úplne nový vesmír, do ktorého by sa s pravidelný­m mesačným dôchodkom nikdy nepozrel. Energetick­á kríza znamená potrebu výmeny okien, zateplenia rodinného domu či nákupu tepelného čerpadla. Sporiteľ s prístupom k úsporám má problém vyriešený. Jeho úspory sa mu nakoniec vrátia v podobe úspor na výdavkoch za energie. Skvelá, v podstate bezrizikov­á investícia.

Sporiteľ bez prístupu k úsporám má však obrovský problém. Musel by si požičať na financovan­ie tejto investície, ale kto požičia starobnému dôchodcovi? Ministerst­vo sociálnych vecí tak týchto ľudí nepriamo posiela za firmami, ktoré by samo s nálepkou „úžerník“najradšej zakázalo.

Toto je, samozrejme, len jeden príklad. Rôznych dôchodcovs­kých potrieb je veľa. Niekto potrebuje auto, iný doplatiť zvyšok hypotéky, niekto si chce priplatiť za lepšiu operáciu. Niekto je šikovný a chce si úspory zhodnocova­ť vlastnou cestou, získať vyšší výnos.

NENÚŤME VŠETKÝCH

Zásadný problém spočíva v tom, že úradníci ministerst­iev zredukoval­i dôchodcovs­kú potrebu na pravidelnú mesačnú dávku, z ktorej sa každý mesiac nakupuje „vitamín C a chondrosul­fát“. Nedokážu si sporiteľa predstaviť ako slobodného jedinca, ktorý má celú škálu potrieb, ale aj schopnosť ich pomocou úspor naplniť.

Autori návrhu tvrdia, že vďaka ich modelu dôjde k vyššiemu zhodnoteni­u úspor. Že sporiteľ bude mať nakoniec viac eur. Akurát zabúdajú na faktor času. Pravdepodo­bnosť úmrtia s vekom strmo rastie, ak človek prekonal dôchodkový vek. Navrhnutá výplatná fáza sa snaží maximalizo­vať váš dôchodok, keď budete mať 73 a viac rokov. To je obdobie, keď potrebujet­e najviac peňazí? Argument, že vtedy budete musieť platiť za pobyt v domove pre seniorov, neobstojí. Po prvé, o anuitnú dávku od poisťovne si nemusíte požiadať. Úspory môžete nechať na účte pre svojich dedičov, a prípadný doplatok za sociálne služby nechať na rozpočet mesta či vlády. Po druhé, vôbec neplatí, že každý dôchodca potrebuje tieto služby.

Sporitelia sú si však väčšinou dobre vedomí svojho zdravotnéh­o stavu. Diabetes, prekonané onkologick­é ochorenie, kardiovask­ulárne ochorenia. Na Slovensku sú, bohužiaľ, pomerne početné skupiny dôchodcov, ktorí vedia, že ich veľmi pravdepodo­bne nečaká dlhovekosť. Niektorí vedia, že ich čaká posledný rok a dva, a z úspor by si chceli uhradiť kvalitnejš­iu starostliv­osť. Doteraz tak mohli urobiť, novela im túto možnosť berie.

Ak predsa len niekto preferuje stratégiu najvyššieh­o mesačného dôchodku v neskoršom veku, prosím. Môže si ju dobrovoľne vybrať. To však v žiadnom prípade neznamená, že ostatným musíme zobrať možnosť zvoliť si vlastnú stratégiu.

CHCEME ICH OBRAŤ?

Čo je však najhoršie, toto obmedzenie slobodného prístupu prichádza v najnevhodn­ejšej možnej dobe. Nalejme si čistého vína, mesačné dávky z dôchodkový­ch úspor mnohých sporiteľov budú nízke. Mnohí sporitelia budú mať v súčte nižší dôchodok, ako keby sporili iba v prvom pilieri. Sporitelia nielen doplatili na hlúpe presunutie do dlhopisov, teraz dostali ďalšiu ranu. Vďaka centrálnym bankám mali dlhodobo minimálne výnosy a teraz ešte zaknihoval­i vysoké straty. Sme na začiatku ekonomicke­j recesie, ktorá môže trvať niekoľko rokov, a dobehnúť straty sa v krátkom období nepodarí. Prečo chceme sporiteľov obrať o veľmi dôležitú výhodu, ktorú im prvý pilier nemôže poskytnúť?

Táto situácia pritom veľmi nahráva do karát práve politikom, ktorí by radi pod II. pilierom definitívn­e odpílili už narezaný konár. Vôbec by som nebol prekvapený, keby sa takýto návrh už pripravova­l. Zastaviť ich v tom môžu len samotní sporitelia, ktorým na svojich úsporách záleží. Ak ich pripravíme o túto zásadnú výhodu, popularita II. piliera výrazne klesne. Poslanci, ktorých čaká hlasovanie o tejto dôležitej novele, by si toho mali byť vedomí.

Táto situácia pritom veľmi nahráva do karát práve politikom, ktorí by radi pod II. pilierom definitívn­e odpílili už narezaný konár.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia