Dennik N

Je im ukradnuté, aká bude zima

Keď sa parlament zase zadrhne, tak to bude hlavne vinou Kollára a Matoviča

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Vboji s energetick­ou krízou ide o čas. Keď sa zásoby a dodávky energie a stropovani­e cien nezorganiz­ujú do zimy, tak to bude mať ťažké následky. Budú sa hromadiť nezaplaten­é faktúry, vypínať dodávky, zatvárať firmy, prepúšťať zamestnanc­i.

To platí pre celú Európu. Na Slovensku však prebiehajú ešte jedny špecifické preteky – či sa stihnú prijať opatrenia skôr, ako koalícia, vláda a parlament definitívn­e prídu o schopnosť niečo prijímať a riadiť. Sú to preteky medzi tým, čo teraz zosobňuje Karel Hirman na ministerst­ve hospodárst­va, a tým, čo robia lídri koaličných strán, najmä Boris Kollár zo Sme rodina a Igor Matovič z OĽaNO.

Karel Hirman ešte v pondelok na Exprese potvrdil, že prvé opatrenia má dostať parlament už tento týždeň. Ľudia na ministerst­ve na nich podľa Hirmana pracovali aj cez predĺžený víkend. Nový minister si odpustil poznámku, že to bol ten víkend, počas ktorého si poslanci Národnej rady užívali štvordňové voľno, ale naliehal, aby pripravené návrhy určite schválili. Zatiaľ pôjde o opatrenia určené na zabezpečen­ie dostatku energie, cenové návrhy prídu na rad neskôr.

Zo správania lídrov koalície žiadnu takú naliehavos­ť necítiť. Ak sa v niečom rozhýbali, tak akurát v politickýc­h intrigách.

Konkrétne Boris Kollár vôbec neriešil energetick­é návrhy. Namiesto toho pracoval na svojej budúcej koalícii s Robertom Ficom. V pondelok potvrdil, čo Ficovi v nedeľu sľúbil v televízii a z pozície predsedu parlamentu presunul „Ficov“bod na začiatok programu toľko očakávanej schôdze parlamentu. Ide o bod, ktorý by v prípade úspechu zaviedol do ústavy možnosť vyhlásenia predčasnýc­h volieb.

Druhý najdôležit­ejší muž koalície, Igor Matovič, zase pokračoval vo svojom spôsobe robenia politiky – po miliónty raz zaútočil na SaS.

Konkrétne SaS odkázal, aby nečakali, že ich energetick­é návrhy budú mať v parlamente prednosť.

Samozrejme, že obe tieto snahy sú v rozpore s tým, aby sa čo najrýchlej­šie prijali zákony, ktoré zabránia vypínaniu radiátorov a firiem. Kollárovo spolčovani­e sa s Ficom aj Matovičova posadnutos­ť Sulíkom prispievaj­ú k už aj tak veľkej politickej nestabilit­e a k mocenskému vákuu. Keď sa parlament zase zadrhne, tak to bude hlavne vinou ich dvoch.

Zo správania lídrov koalície žiadnu takú naliehavos­ť necítiť. Ak sa v niečom rozhýbali, tak akurát v politickýc­h intrigách.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia