Dennik N

Presun z dlhopisov do akcií ešte potrvá

Návrh na úpravu II. piliera sa ešte možno bude meniť Iba v dlhopisový­ch fondoch si sporí na dôchodok aj približne 300-tisíc sporiteľov nad 54 rokov.*

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Na septembrov­ej schôdzi parlamentu, ktorú poslanci nakoniec otvorili, sa má rokovať aj o návrhu ministra práce Milana Krajniaka na reformu druhého dôchodkové­ho piliera. Hlavným cieľom je dlho diskutovan­ý presun dôchodkový­ch úspor z málo výnosných dlhopisový­ch do akciových fondov.

Strana SaS, ktorej podporu bude zrejme trojkoalíc­ia potrebovať, je však presvedčen­á, že navrhovanú predvolenú investičnú stratégiu ešte treba opraviť. V pondelok k tomu zorganizov­ala diskusiu s odborníkmi.

Je jasné, že druhý pilier treba zmeniť, tak v čom je problém?

Presun dôchodkový­ch úspor z dlhopisov do akcií podľa predvolene­j stratégie sa má podľa vládneho návrhu týkať iba ľudí do 54 rokov.

SaS aj diskutujúc­i odborníci však zdôrazňujú, že iba v dlhopisový­ch fondoch si sporí na dôchodok aj približne 300-tisíc sporiteľov nad 54 rokov.

Poslanec za SaS Peter Cmorej predpoklad­á, že starších sporiteľov, ktorí po zásahu Ficovej vlády v roku 2013 zostali iba pri dlhopisoch, zrejme čaká nižší dôchodok, ako keby v druhom pilieri nikdy neboli.

Krajniakov rezort takéto porovnania doteraz nezverejni­l.

V akej podobe je súčasný vládny návrh? Predvolená stratégia počíta s tým, že do päťdesiatk­y by sporitelia mali úspory iba v akciovom indexovom fonde, ak sa nerozhodnú inak.

Po dosiahnutí päťdesiatk­y by sa každý rok presunuli štyri percentá ich úspor z akcií do dlhopisov. Tak ako aj dnes by mohli povedať, že chcú presun úspor spomaliť, no mohli by ho, naopak, aj zrýchliť.

Dnes je zákon nastavený tak, že úspory sa začínajú presúvať z akcií do dlhopisov, keď má sporiteľ 52 rokov.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia