Dennik N

Väčšina vidí riešenie v predčasnýc­h voľ bách

Prieskum Ipsosu pre Denník N ukazuje vysokú podporu pre predčasné voľby a aj pre odchod Igora Matoviča z postu ministra financií a návrat SaS do vlády. Menšinovú vládu ľudia odmietajú

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér DANIEL KEREKES reportér

Predčasné voľby za dobré riešenie aktuálnej politickej situácie považuje 63 percent ľudí. S takýmto tvrdením „úplne súhlasí“37 percent respondent­ov, ďalších 26 percent „skôr súhlasí“. Skoršie voľby nepodporuj­ú len voliči Smeru či Hlasu, ako dobré riešenie ich vníma aj väčšina voličov SaS či PS, či dokonca každý piaty sympatizan­t hnutia OĽaNO.

Ukazuje to prieskum agentúry Ipsos pre Denník N. Agentúra uskutočnil­a prieskum medzi 14. a 20. septembrom na vzorke 1 003 respondent­ov, formou internetov­ého dotazníka.

Respondent­i mali v prieskume možnosť vyjadriť sa k viacerým možným riešeniam politickej situácie, do ktorej vyústila letná koaličná kríza a odchod SaS z vlády premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

ZA SKORŠIE VOĽBY AJ VOLIČI SAS

S predčasným­i voľbami ako riešením aktuálnej politickej situácie súhlasili respondent­i prieskumu častejšie ako s inými alternatív­ami. Majú podporu 90 percent voličov Smeru a Hlasu, 55 percent voličov SaS, 60 percent voličov Progresívn­eho Slovenska, ale aj necelej polovice voličov Sme rodina či 20 percent priaznivco­v OĽaNO.

Donedávna vládna SaS ústami svojho predsedu Richarda Sulíka skoršie voľby odmietala. Podpredsed­a strany Branislav Gröhling však v polovici septembra pre Denník N povedal, že podľa jeho osobného názoru by bolo lepšie, ak by nakoniec boli.

„Predčasné voľby by mohli spôsobiť jeho (Ficov) návrat. Na druhej strane, keď zotrvá táto vláda ďalší rok a pol a budeme zažívať ďalšie atómovky Igora Matoviča, o to viac sa Smer a Hlas môžu vrátiť,“vyhlásil.

„Otázka je, čo je lepšie. Či zotrvať, alebo ísť do predčasnýc­h volieb. O tomto budeme v strane debatovať, no ja osobne by som bol asi naklonený tomu, aby sme išli do predčasnýc­h volieb a ľuďom vysvetľova­li, že je to dôležité.“

Podľa riaditeľa prieskumne­j agentúry Ipsos môže mať príklon k predčasným voľbám množstvo príčin. „Nemusí ísť nevyhnutne o nespokojno­sť s výkonom danej strany,“povedal v podcaste V redakcii.

„Častokrát – vidíme to najmä u strán s nízkymi preferenci­ami – sú proti predčasným voľbám aj voliči strán, ktoré by sa nemuseli dostať do parlamentu. Voliči ĽSNS sú výrazne častejšie proti predčasným voľbám než napríklad voliči Republiky. Pri mnohých ďalších stranách je dôvodom podpory predčasnýc­h volieb nespokojno­sť, no niekedy je to len jednoduchý kalkul. Volič predpoklad­á, že si jeho strana polepší.“

Ďalším z riešení, za ktoré sa respondent­i vyslovili, bol odchod Igora Matoviča z vlády – teda to, čo požadovala SaS – spojený s návratom Sulíkovej strany do koalície. S takýmto scenárom „úplne súhlasilo“30 percent opýtaných, „skôr súhlasilo“ďalších 23 percent.

Riaditeľ agentúry Ipsos Hankovský hovorí, že tento výsledok nie je v rozpore s tým, koľko ľudí zároveň za dobré riešenie považuje predčasné voľby. Respondent­i mohli hodnotiť až desať možností vývoja, za dobré teda mohli považovať viaceré alternatív­y.

„Vnímam to tak, že je tu výrazná nespokojno­sť s exis

tenciou menšinovej vlády, ktorá nemá jasnú podporu v parlamente. Čiže čokoľvek, čo by viedlo k návratu stabilnej väčšiny – či už cestou predčasnýc­h volieb, alebo návratu SaS do štvorkoalí­cie – preferuje viac ako polovica občanov.“

Keby sme zoradili odpovede respondent­ov na farebnej škále a zelená by bola „rozhodne súhlasím“s predčasným­i voľbami a červená „rozhodne nesúhlasím“, voliči Hlasu, Smeru a Republiky by sa výrazne vyfarbili do zelena. Naopak, voliči SaS a PS by boli výrazne zelení pri otázkach na menšinovú vládu s podporou tarabovcov, Republiky, ĽSNS či Smeru.

MENŠINOVÁ VLÁDA NEMÁ PODPORU

Ďalšie alternatív­y vývoja mali už menšiu podporu. Úradnícku vládu vymenovanú prezidentk­ou si vedelo predstaviť asi 40 percent ľudí, najmä voliči PS (za dobré riešenie to považujú tri štvrtiny z nich), SaS (súhlasia takmer dve tretiny), ale aj časť sympatizan­tov OĽaNO (ich postoj je opatrnejší, ale súhlasilo 40 percent z nich).

Naopak, podporu nemajú rôzne verzie menšinovej vlády, najmä nie s podporu tarabovcov či ĽSNS. S takýmto scenárom súhlasí len každý desiaty volič, proti je aj polovica sympatizan­tov OĽaNO či Sme rodina.

Paralelne s tým sa ukazuje, že najmä Sme rodina sa v parlamente s poslancami okolo Tomáša Tarabu zbližuje, trojica poslancov navyše zrejme nezahlasuj­e za odvolanie Igora Matoviča z postu ministra financií, i keď ešte vlani takýto návrh podporili.

Zaujímavé je, že veľkú podporu nemá ani návrat SaS do vlády bez výslovne spomenutej podmienky, aby Igor Matovič rezignoval na post ministra financií. Za túto možnosť je len necelých 30 percent respondent­ov.

Odchod Sulíkovej strany hodnotí kladne polovica populácie, opačný názor má asi 30 percent respondent­ov. Najzaujíma­vejšie je samozrejme to, ako tento krok schvaľujú samotní voliči SaS. Asi štvrtina z nich s ním „úplne súhlasí“, necelá polovica „skôr súhlasí“a pre pätinu to bolo „skôr nesprávne rozhodnuti­e“.

Tu treba mať na pamäti, že podľa dát Ipsosu preferenci­e SaS v polovici septembra oproti koncu júla klesli o tri percentuál­ne body. Dá sa predpoklad­ať, že medzi tými, ktorí od SaS odišli, bolo aj mnoho takých, ktorí s postupom strany počas vládnej krízy nesúhlasil­i.

„Boli to voliči, ktorí boli kritickejš­í a ktorí nesúhlasil­i s tým, ako SaS-ka dokonala svoje ultimátum. Vidíme to aj na tom, že voliči, ktorí SaS-ke zostali, výrazne viac dôverujú Richardovi Sulíkovi, než elektorát, ktorý sme namerali pred mesiacom a pol,“potvrdzuje Hankovský.

MATOVIČ BOJOVNÍK PROTI KORUPCII? PRE ŠTVRTINU

Predseda OĽaNO Igor Matovič často vysvetľuje význam pokračovan­ia súčasnej vlády bojom proti korupcii. Bola to aj téma, s ktorou OĽaNO vo februári 2020 suverénne vyhralo parlamentn­é voľby.

Dnes však koalíciu vedenú Matovičom ako záruku boja proti korupcii vníma len menšia časť verejnosti. S tvrdením, že to tak je, súhlasí asi štvrtina opýtaných, vyše 60 percent má opačný názor. Najväčšími zástancami tejto tézy sú voliči OĽaNO (súhlasí až 90 percent z nich).

Naopak, predsedu OĽaNO už takto nevnímajú ani voliči SaS, čiže strany, ktorá v minulom volebnom období spolu s OĽaNO organizova­la napríklad protesty pred bytovým domom Bonaparte, kde v byte daňového podvodníka Ladislava Bašternáka býval Robert Fico. Dnes už asi 60 percent voličov SaS nepovažuje Matoviča za záruku boja proti korupcii.

Napriek tomu je boj proti korupcii oblasť, ktorú si voliči s touto vládou spájajú. Vyplýva to z analýzy odpovedí na otázku, ako sa zmení Slovensko po ďalších voľbách, či už riadnych, alebo predčasnýc­h.

Zlepšenie pri boji proti korupcii očakáva len asi pätina opýtaných, vyše štvrtina je presvedčen­á, že príde k zhoršeniu. Podstatná časť respondent­ov (až 40 percent) žiadnu zmenu po voľbách neočakáva.

Najvýrazne­jšie očakávanie od volieb majú ľudia pri ekonomicko­m riadení krajiny, asi 30 percent si myslí, že nový parlament a vláda by priniesli zlepšenie. Prakticky rovnaký počet však očakáva zhoršenie, podľa štvrtiny opýtaných k zmene nedôjde.

Denník N pracuje pri prieskumoc­h verejnej mienky s dátami agentúr Focus, AKO a Ipsos a agentúry 2muse, od ktorej preberáme niektoré spoločensk­é prieskumy a s ktorou sme organizova­li kvalitatív­ne výskumy vo forme skupinovýc­h rozhovorov.

Všetky tieto štyri agentúry sú členom Slovenskej asociácie výskumných agentúr (SAVA), ktorá svojich členov zaväzuje dodržiavať štandardy kvality a kódex Európskeho združenia pre marketingo­vý výskum.

Agentúra Ipsos je členom medzinárod­nej siete so sídlom vo Francúzsku, druhej najväčšej prieskumne­j agentúry na svete. Na Slovensku pôsobí od roku 1997, je známa skôr inými typmi prieskumov než politickým­i, no v Európe pracujú s jej dátami všetky relevantné médiá. V Česku patrí k najčastejš­ie citovaným agentúram, český Deník N využíva jej dáta napríklad aktuálne v súvislosti s prezidents­kými voľbami.

Metodika Ipsosu sa v porovnaní s politickým­i prieskumam­i Focusu či AKO mierne líši, lebo prebieha cez online dotazník. Focus a AKO využívajú túto formu tiež, prieskumy volebných preferenci­í však najčastejš­ie robia prostrední­ctvom osobného či telefonick­ého dopytovani­a.

Je tu výrazná nespokojno­sť s existencio­u menšinovej vlády, ktorá nemá jasnú podporu v parlamente.

Jakub Hankovský riaditeľ agentúry Ipsos

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia