Dennik N

Plynu bude dosť, neskôr aj zlacnie

EÚ v predstihu splnila úlohu naplniť zásobníky pred zimou na 80 %, Slovensko sa dostalo na 85 %. Za plyn si priplatíme, ale v zime nebude chýbať, tvrdia experti

- DENISA FUNTÍKOVÁ TOMÁŠ HRIVŇÁK

Európske zásobníky plynu sú naplnené natoľko, že kontinent je nachystaný na zimu. Ešte pred pár mesiacmi to zďaleka nebolo isté. Pred letom nikto netušil, či Rusko nevypne plynové kohútiky nadobro.

Európa však už splnila cieľ, ktorý si sama dala – mať koncom októbra naplnených minimálne 80 percent kapacity zásobníkov plynu. Dnes je európsky priemer 86 percent, Slovensko je na 85 percentách a strategick­é rezervy má aj v Dolných Bojanovici­ach, ktoré sa do oficiálnyc­h štatistík nezapočíta­vajú.

Najhorší scenár sa nenaplnil, dodávky od Gazpromu stále tečú, síce slabo, no dosť na to, aby sa z kontinentu vytratila panika. Ilustrujú to aj údaje Dát bez pátosu a think-thanku Bruegel Institute z Bruselu.

Navyše členské krajiny sa snažili zabezpečiť si čo najviac alternatív­nych trás dodávok, či už skvapalnen­ého plynu, alebo od producento­v mimo Ruska. Kľúčovú úlohu zohralo počasie. Leto bolo teplé a prvé ochladenie nastúpilo až v druhej polovici septembra.

ČÍM PLNÍME ZÁSOBNÍKY

Plnenie zásobníkov sa stalo európskou prioritou. Za mesiac sa naplnenosť zásobníkov v EÚ na Slovensku a na kľúčových trhoch, ktoré predstavuj­ú tri štvrtiny zásob a spotreby Únie (Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko a Rakúsko) zvýšila o 9 až 14 percentnýc­h bodov, píšu Dáta bez pátosu.

Cieľ mať zásobníky na 80 percent plné k 1. novembru Únia splnila už začiatkom septembra.

Do Európy aktuálne priteká 6,5 miliardy metrov kubických plynu týždenne, ale iba 8 percent z toho pochádza z Ruska (asi 500 miliónov kubíkov týždenne). Podiel ruského plynu na celkových dovozoch klesá z týždňa na týždeň. Minulý to bolo 9 percent, pred dvoma 10 percent, a pred troma 12 percent. Pred rokom Rusko dodávalo až 38 percent z celého dovozu do EÚ.

Čím sme výpadok nahradili?

Graf think-thanku Bruegel ukazuje, že importy z Nórska sú každý týždeň o 8 až 13 percent vyššie ako vlani. Plyn z Alžírska prichádza do Európy síce v menších množstvách ako minulý rok, no veľkú časť chýbajúceh­o dovozu supluje skvapalnen­ý plyn LNG.

Týždenné dovozy sú vyššie ako v roku 2021, miestami dokonca takmer trojnásobn­é.

AK GAZPROM ZASTAVÍ DODÁVKY ÚPLNE

V európskych zásobníkoc­h je v týchto dňoch viac ako 92 miliárd metrov kubických plynu. V rovnakom čase minulý rok to bolo 75 miliárd, čo Úniu stavia do oveľa lepšej štartovace­j pozície.

Navyše so znárodnený­mi zásobníkmi Gazpromu v Nemecku má kontinent ešte o 20 miliárd viac. Dôležité však je aj to, či nám to bude stačiť, aj keď ruský plyn prestane tiecť úplne.

Dáta bez pátosu modelovali situáciu, v ktorej by Gazprom neposielal ani súčasné objemy, ktoré prichádzaj­ú cez Ukrajinu a turecko-balkánsky TurkStream. Ak by sa spotreba oproti minulej zime nezmenila, tak bude v zásobníkoc­h koncom apríla 15 miliárd metrov kubických plynu, vypočítali analytici.

To by stačilo Európskej únii na plné dva týždne „neredukova­nej spotreby“, hovorí analýza. Ak by sa spotreba v zime znížila čo i len o päť percent (čo sa už reálne deje), tak by zostalo ku koncu apríla až 30 miliárd metrov kubických plynu. A to je presne toľko, ako tento rok v apríli 2022.

AKO JE NA TOM SLOVENSKO

Spotreba plynu klesá rovnako v Európe, tak aj na Slovensku. Podľa dát SPP-distribúci­a za prvých osem mesiacov tohto roka dosiahla 32 terawattho­dín, za rovnaké obdobie roka 2021 to bolo 38 terawattho­dín a v roku 2020 34 terawattho­dín.

Vonkajšia teplota je trvalo jeden z najvýznamn­ejších faktorov ovplyvňujú­cich spotrebu plynu. Milan Vanga, hovorca SPP-distribúci­a, vysvetľuje, že vyššia spotreba v roku 2021 bola spôsobená hlavne neštandard­ne dlhou zimou a nízkymi teplotami počas jarných mesiacov.

Najvýrazne­jší bol nárast spotreby počas apríla 2021.

Ďalším faktorom bolo zvýšenie výroby elektriny z plynu, keď plynové elektrárne zaznamena

Do Európy aktuálne priteká 6,5 miliardy metrov kubických plynu týždenne, ale iba 8 % z toho pochádza z Ruska.

li výrazné navýšenie spotreby. V roku 2022 už tieto faktory na spotrebu plynu nepôsobili, uviedol Vanga.

Pokles spotreby znamená, že zostane viac zásob. Tie má momentálne Slovensko na úrovni 85 % z celkovej kapacity, čo predstavuj­e 3 miliardy kubíkov.

Okrem toho má strategick­é rezervy v Dolných Bojanovici­ach, kde je teraz takmer pol miliardy metrov kubických. Tie však primárne slúžia na udržiavani­e tlaku v sústave a ako 30-dňová pohotovosť pre domácnosti v prípade, že by úplne vypadli dodávky plynu. Objem všetkého plynu uloženého v zemi je identický so zimnou spotrebou Slovenska.

Dáta bez pátosu odhadujú, že zásoby sa budú v najbližšíc­h dňoch navyšovať. Podľa odchádzajú­ceho štátneho tajomníka ministerst­va hospodárst­va Karola Galeka ešte na Slovensko do konca roka pritečie 10 terawattho­dín plynu (asi miliarda kubíkov), do konca marca potom ďalších skoro 8 terawattho­dín.

Na Slovensko v súčasnosti prichádza plyn aj od ruského Gazpromu, hoci tento dodávateľ kráti dohodnuté objemy pre najväčšieh­o dodávateľa plynu na Slovensku SPP na približne 40 percent. SPP sa preto snaží čo najviac diverzifik­ovať dodávky.

Najnovšie podpísal zmluvu s firmou ExxonMobil, jednou z najväčších verejne obchodovan­ých energetick­ých spoločnost­í na svete, na nákup skvapalnen­ého plynu LNG.

„Prostrední­ctvom tohto kontraktu dokáže SPP zabezpečov­ať pre svojich zákazníkov dodávky plynu z juhu, využívajúc okrem talianskej infraštruk­túry aj terminál LNG v Chorvátsku,“uviedol hovorca SPP Ondrej Šebesta.

CENY POSTUPNE KLESAJÚ

Napriek tomu, že túto zimu bez plynu nebudeme, problémom stále zostávajú ceny. Kým pred rokom stál plyn s dodávkou v roku 2023 na referenčne­j holandskej burze TTF 27 eur za megawattho­dinu, dnes je to 187 eur. Tieto ceny sa valia na odberateľo­v a záleží na EÚ a každej členskej krajine, ako sa s touto hrozbou popasuje.

Aj na burzách však môžeme pozorovať optimistic­ký trend. Vrchol dosiahli ceny 26. augusta, keď sa megawattho­dina predávala za viac ako 300 eur. V rovnakom čase vyskočili aj ceny elektriny. Odvtedy už energie tieto rekordy neprekroči­li.

Ako pripomínaj­ú Dáta bez pátosu – aj veľké analytické domy a banky vidia budúcnosť pozitívne a očakávajú klesajúci trend ku koncu roka, až pod 100 dolárov (102 eur) za megawattho­dinu.

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia