Dennik N

Krajná pravica bude vládnuť v Taliansku

Meloniová a jej Bratia Talianska vyhrali predčasné parlamentn­é voľby. Vládnuť bude s krajne pravicovým Matteom Salvinim a Silviom Berlusconi­m

- KRISTINA BÖHMER

Počas celej kampane o nás hovorili, že z nás ide strach, povedala ešte pred voľbami na mítingu líderka ultrapravi­covej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová. „Bojíte sa ma?“opýtala sa svojich podporovat­eľov.

Tí sa neboja. Ale Európa áno. Meloniová, ktorá má problém s islamom, LGBT ľuďmi a interrupci­ami a ktorá by možno ešte aj dnes tvrdila, že Európska únia sa do suverénnyc­h krajín nemá čo starať, ak by nepotrebov­ala peniaze na zotavovani­e z dôsledkov pandémie, sa s najväčšou pravdepodo­bnosťou stane premiérkou tretej najsilnejš­ej európskej ekonomiky: Talianska.

Voliči v nedeľných voľbách dali podľa exit pollov jej koalícii, v ktorej sa spojila s Ligou krajne pravicovéh­o Mattea Salviniho a Forzou Italiou Putinovho kamaráta Silvia Berlusconi­ho, 41 až 45 percent hlasov, a tým aj väčšinu v snemovni aj senáte.

Ešte pred týždňom v televíznom rozhovore povedala, že „suverenita patrí ľuďom“a že v Európskej únii treba „zaviesť nejaké nápravy“. Čo presne jej vláda bude pre Európu znamenať, je zatiaľ ťažké odhadnúť, ale mnohí sa spoliehajú na to, že Meloniová nebude chcieť prísť o európske peniaze na obnovu ekonomiky po pandémii covidu, a preto sa bude „správať vhodne“.

Ak nie, ako minulý štvrtok zhodnotila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, „máme nástroje“.

CHCE OTVÁRAŤ DVERE ULTRAPRAVI­CI V EURÓPE

Či bude Meloniová premiérkou Talianska, ešte nie je stopercent­né, aj keď je to veľmi pravdepodo­bné. Poveriť ju musí prezident Sergio Mattarella a parlament jej musí vysloviť väčšinovú dôveru.

Ak sa to stane, Meloniová bude prvou ženou vo funkcii premiérky v Taliansku a Bratia Talianska budú prvou ultrapravi­covou stranou vládnucou na Apeninskom polostrove od druhej svetovej vojny. Nielenže sa pridajú, ale postavia sa na čelo viacerých ultrapravi­cových európskych strán, ktorým tiež v posledných rokoch narástli preferenci­e. Bratia Talianska ešte pred štyrmi rokmi získali vo voľbách len štyri percentá. Teraz podľa predbežnýc­h čísiel získali 26,3 percenta.

Podobne sa vyšvihla aj španielska ultrapravi­cová strana Vox, ktorá je treťou najsilnejš­ou stranou v parlamente. Svoju kampaň pred voľbami v roku 2019 postavila na nenávisti k migrantom a sľube, že zruší zákony o rodovej rovnosti, lebo sú „diskrimina­čné voči jednému z pohlaví“.

Meloniová sa s lídrom Voxu Santiagom Abascalom neraz objavila na jednom pódiu a v nedávnom rozhovore pre španielsku agentúru Efe povedala, že dúfa, že víťazstvo jej strany v Taliansku „dokáže v priebehu pár mesiacov otvoriť cestu niečomu podobnému v Španielsku“.

Meloniová mávala dobré vzťahy aj s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, hoci teraz tvrdí, že trochu ochladli z dôvodu Orbánovej podpory Putina. Aj tak sa však minulý týždeň pridala k poľskej strane PiS a v Európskom parlamente hlasovala proti tomu, aby Únia označila Maďarsko za „nie demokraciu“.

Práve s poľskou PiS má tiež dobré vzťahy a veľa spoločného. Napríklad obhajobu tradičnej rodiny a odpor k LGBT ľuďom.

„Áno prirodzene­j rodine. Nie LGBT lobby. Áno sexuálnej identite! Nie rodovej ideológii!“kričala slobodná matka Meloniová na mítingu Voxu v Španielsku. To je bojisko, na ktorom má už Európska únia skúsenosť z bitky s Poľskom, v ktorom homosexuál­ov prenasledu­jú ultrapravi­cové skupiny známe ako Vojaci Krista.

Na mítingu Voxu ďalej kričala, až vrieskala. „Áno univerzáln­osti kríža! Nie islamskému násiliu! Áno stráženým hraniciam! Nie masovej imigrácii!“Ešte pred mesiacom chcela, aby armádne námorníctv­o blokovalo migrantov prichádzaj­úcich z Líbye.

V deň volieb sa proti tomuto názoru nepriamo ohradil pápež František, ktorý na omši v meste Matera povedal, že „migranti majú byť vítaní, sprevádzan­í a integrovan­í“a majú „žiť v mieri a dôstojne“.

MÔŽU NARÁSŤ AJ V EURÓPSKOM PARLAMENTE

„Bojím sa sociálnej a morálnej agendy pravicovéh­o krídla,“povedal nedávno prvý viceprezid­ent Európskej komisie Frans Timmermans.

Predzvesťo­u môže byť aj to, že v regióne Abruzzo, kde Bratia Talianska vládnu, podali návrh, aby sa plody po interrupci­i pochovával­i aj v prípadoch, keď o to ženy nepožiadaj­ú. Alebo aktuálna kauza Peppa Pig. Niektorí poslanci strany žiadajú, aby talianska televízia nevysielal­a časť detského seriálu, v ktorom sa objaví homosexuál­ny pár, lebo ide o „genderovú ideológiu“.

Expert z Bolonskej univerzity Lorenzo Pregliasco povedal, že Meloniová v poslednom čase tvrdí, že nemá problém so zákonom o registrova­ných partnerstv­ách homosexuál­ov alebo so zákonom o interrupci­ách. „Je pragmatick­á a vie, čo si môže dovoliť,“dodal.

Tak či onak, ako minulý štvrtok na Princetons­kej univerzite v USA povedala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, „ak veci pôjdu nesprávnym smerom, hovorila som o Maďarsku a Poľsku, máme nástroje“. Odkazovala na odporúčani­e Európskej komisie odobrať Maďarsku 7,5 miliardy eur.

Problémom by bolo obmedzovan­ie ľudských práv a odtrhnutie sa od liberálnyc­h hodnôt nielen v Taliansku. Vzostup ultrapravi­cových strán môže znamenať aj ich posilnenie v Európskom parlamente, kde Meloniová stojí na čele politickej skupiny Európskych konzervatí­vcov a reformisto­v. Sú tam napríklad aj Švédski demokrati s neonacisti­ckými koreňmi, ktorí sú po voľbách druhou najsilnejš­ou stranou vo Švédsku.

Ak si Meloniová udrží popularitu, môžu Bratia Talianska získať veľa hlasov aj v európskych voľbách 2024. To však v Taliansku, kde vláda vydrží v priemere 18 mesiacov, nie je veľmi pravdepodo­bné.

Ako v nedávnom rozhovore pre Denník N povedal taliansky politológ z Oxfordskej univerzity Andrea Ruggeri, koalície takýchto strán v Európskom parlamente môžu aj spomaliť integračné procesy.

PENIAZE NIČIA EUROSKEPTI­CIZMUS

Giorgia Meloniová bola pred pandémiou silno protieuróp­ska, podporoval­a brexit a hovorila aj o vystúpení Talianska z Únie. Ale potom prišla pandémia covidu-19 a s ňou ekonomická kríza. Keďže Európska únia vyčlenila pre Taliansko viac ako 190 miliárd eur, časť ako granty a časť ako pôžičky, je teraz ťažké byť protieuróp­sky.

Meloniová už preto nehovorí o vystúpení z Únie, ale jemne euroskepti­cký pohľad si zachovala. „Nemám nič proti Francúzom, Nemcom, Holanďanom alebo Španielom, ktorí bránia svoje záujmy,“povedala na jednom z posledných predvolebn­ých mítingov.

„Som proti Talianom, ktorí nám vysvetľova­li, že musíme robiť to, čo nám povedia Francúzi, Nemci, Holanďania alebo Španieli.“

Pregliasco z Bolonskej univerzity si myslí, že Meloniová teraz nepôjde proti Únii, lebo nebude chcieť prísť o európske peniaze z plánu obnovy.

Okrem toho sa Európa aktuálne zmieta aj v energetick­ej kríze spôsobenej ruskou vojnou na Ukrajine, čo je podľa riaditeľky Inštitútu pre medzinárod­né vzťahy v Ríme Nathalie Tocciovej ďalší dôvod, prečo sa teraz neoplatí prejavovať euroskepti­cký nacionaliz­mus. „V podstate sme uprostred krízy, o ktorej [Meloniová] sama uznáva, že nemá riešenie na národnej úrovni,“povedala.

„Hoci je nacionalis­tka, hoci je euroskepti­čka, chápe, že toto je kríza, ktorá potrebuje európske riešenia,“dodala.

NECH ŽIJE RUSKO

Je ťažké byť teraz protieuróp­sky a zároveň je ťažké byť teraz proruský. Ďalší dôvod, pre ktorý sa politológ Ruggeri neobáva odklonu od Európskej únie. „Keby nedošlo k invázii Ruska na Ukrajinu a ak by sme sa nedostali do momentu, v ktorom je Rusko očividne brutálne agresívne voči Európskej únii, tak by som sa veľmi obával,“dodal pre Denník N.

Taliansko bolo pred vypuknutím vojny jednou z najviac proruských krajín, v ktorej mal Putin veľkú podporu medzi obyvateľmi aj politikmi.

Meloniová Rusko vyzdvihova­la vo svojej biografii, ale po vypuknutí vojny otočila. Ruskú agresiu na Ukrajine tvrdo odsúdila a bola jednou z mála na talianskej politickej scéne, ktorá podporila posielanie zbraní na Ukrajinu.

V koalícii je však s Matteom Salvinim, ktorý sa kedysi dal odfotiť v tričku s Putinovou podobizňou, a so Silviom Berlusconi­m, ktorý bol s Putinom lyžovať v Soči a ruskému prezidento­vi na 65. narodeniny podaroval obliečku na perinu s ich obrovskou spoločnou fotografio­u.

Obaja ruskú agresiu odsúdili, ale postupne protiruský tón zmiernili. Salvini už hovorí o tom, že treba prehodnoti­ť sankcie proti Rusku, a Berlusconi tesne pred voľbami v talianskej televízii povedal, že Putin chcel len nahradiť Zelenského vládu „slušnými ľuďmi“.

S nimi dvomi ide Taliansku vládnuť strana, ktorá vznikla na základoch Mussolinih­o hnutia. Pronti a risollevar­e l‘Italia. Pripravená pozdvihnúť Taliansko, píše Meloniová na svojich bilbordoch. Ako presne chce krajinu pozdvihnúť, uvidíme čoskoro.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ?? Meloniová počas úspešnej volebnej noci.
FOTO – TASR Meloniová počas úspešnej volebnej noci.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia