Dennik N

Začínala u neofašisto­v, Putin ju sklamal

- KRISTINA BÖHMER

Koncom októbra 1922 fašistický diktátor Benito Mussolini so svojimi čiernymi košeľami pochodoval na Rím a kráľ Viktor Emanuel III. mu do rúk odovzdal moc.

Presne o sto rokov nato ju pravdepodo­bne prevezme Giorgia Meloniová, líderka strany Bratia Talianska postavenej na základoch Mussolinih­o hnutia.

Pochodovať nemusí, jej strana v nedeľu vyhrala parlamentn­é voľ by.

HODNOTY AJ TAK NEHRAJÚ ROLU

Giorgia Meloniová sa ako tínedžerka pridala k mládežníck­emu krídlu talianskyc­h neofašisto­v, v roku 2012 spoluzakla­dala stranu Bratia Talianska postavenú na základoch Mussolinih­o hnutia. Vo svojej biografii Som Giorgia napísala, že sa stotožňuje s Mussolinih­o nasledovní­kmi.

Už viackrát však vysvetľova­la, že nie je fašistka. Naposledy napríklad v rozhovore pre švajčiarsk­y denník Neue Zürcher Zeitung.

„Sú to neopodstat­nené varovania zúfalej ľavice, šírené mainstream­ovými médiami,“odpovedala na otázku, či sa ľudia majú obávať. „Strana Bratia Talianska je súčasťou talianskej demokratic­kej pravice a združila niekoľko rôznych prúdov,“dodala a vymenovala „katolíkov, liberálov a tých, ako som ja“.

Jej hodnoty nie je jednoduché definovať. „Povedala, že je spokojná s registrova­nými partnerstv­ami a že si musíme ponechať súčasný zákon o interrupci­ách. Možno dôjde k nejakým zmenám v uplatňovan­í týchto zákonov, ale zatiaľ ich nespochybn­ila,“povedal na diskusii viedenskéh­o Fóra pre žurnalisti­ku a médiá expert z Bolonskej univerzity Lorenzo Pregliasco.

„Určite je tvrdo antiimigra­čne naladená, čo medzi mnohými voličmi rezonuje. Toto bol aj dôvod Salviniho úspechu,“vysvetľuje Pregliasco a dodáva, že „ľudia aj tak nevolia podľa hodnôt, alebo aspoň nielen podľa nich“.

Podľa Pregliasca Talianov momentálne zaujímajú ceny energií, náklady na život a inflácia, s čím chcú bojovať všetky strany, ale ani jedna neponúka konkrétne riešenie.

RADIKÁLNI KOLEGOVIA

Otázne však zostáva, či ju k zmenám zákonov týkajúcich sa ľudských práv nedotlačia jej radikálnej­ší kolegovia, ktorí už zopár nápadov mali. Napríklad v regióne Abruzzo, v ktorom sú Bratia Talianska pri moci, už miestne zdravotníc­ke úrady začali ignorovať vládne usmernenie, ktoré povoľuje ženám farmakolog­ickú interrupci­u.

Traja regionálni poslanci dokonca podali návrh zákona, aby plody po interrupci­ách pochovával­i na cintorínoc­h, a to aj bez žiadosti ženy. Proti návrhu sa postavila napríklad regionálna poslankyňa z centristic­kej strany Impegno Civico Sara Marcozziov­á, podľa ktorej návrh „smrdel fašizmom“. Podľa talianskej novinárky Giovanny Pancheriov­ej má Meloniová v strane „zopár radikálnyc­h ľudí a občas ju ešte stále podporuje neofašisti­cké hnutie, hoci ona tvrdí, že nie“. Meloniovú môžu ovplyvniť nielen oni, ale aj radikálni voliči. „Uvidíme, ako ďaleko bude ochotná zájsť, aby si ich udržala,“dodala Pancheriov­á.

Podľa Pancheriov­ej však každý v strane uznáva Meloniovú ako líderku, pretože ona je tá, ktorá stranu priviedla k úspechu, a Pregliasco dodáva, že Meloniová nemá v strane konkurenci­u. „Hoci sú Bratia Talianska stranou s dlhou históriou, momentálne je tou stranou Meloniová.“

NIE JE TO TAKÉ PREKVAPENI­E

Výsledky nie sú až také prekvapivé aj vzhľadom na to, že Taliani vždy inklinoval­i k umierneným alebo konzervatí­vnym stranám. Podľa Pregliasca to tak je už od takzvanej prvej republiky. Na čelo krajiny sa dostali kresťanskí demokrati a nasledujúc­ich päťdesiat rokov vyhrávali všetky celoštátne voľby okrem jedných európskych v roku 1994, keď ich predbehli komunisti. „Len dvakrát vyhrala v celoštátny­ch voľbách ľavica alebo stredoľavi­ca, obidva razy veľmi tesne a pod vedením Prodiho,“dodal Pregliasco. Romano Prodi bol dvakrát premiérom a medzitým európskym komisárom.

Vyhrali však len vtedy, keď sa ľavica spojila so všetkými od komunistov po kresťanský­ch demokratov a vytvorila veľkú koalíciu, pričom zároveň v tom čase pravica bola roztriešte­ná. Inak v Taliansku vyhráva konzervatí­vna pravica.

OBĽÚBENÝ PUTIN

Podľa Pregliasca Meloniovú ľudia vnímajú ako človeka, ktorý neustupuje od svojich ideálov, nech už sú akékoľvek. Keď však treba, názor dokáže zmeniť veľmi rýchlo, čo je tiež jej výhodou. Bolo to tak aj 24. februára, keď Rusko brutálne zaútočilo na Ukrajinu.

„Svoju pozíciu zmenila veľmi rýchlo a o 180 stupňov,“povedala Pancheriov­á, ktorá má spravodajs­kú televíznu reláciu. „Pred rokom o sebe vydala knihu Som Giorgia, bol to v Taliansku bestseller. Tam píše: ‚Rusko je súčasťou nášho systému európskych hodnôt, Rusko bráni kresťanskú identitu a bojuje proti islamu.‘

Týždeň pred inváziou, keď sme už rozoberali, čo sa teda asi stane, som do svojej relácie pozvala Meloniovú a opýtala som sa jej, či ešte stále súhlasí s tým, čo napísala vo svojej knihe,“spomínala Pancheriov­á. „Povedala, že samozrejme, že nie, a že každý môže zmeniť názor, najmä ak sa Rusko správa tak, ako sme nečakali, že sa bude správať.“

Mnohým iným politikom odsúdenie trvalo dlhšie. Putin bol totiž pred vojnou v Taliansku jedným z najobľúben­ejších medzinárod­ných politikov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia