Dennik N

Je šťastný človek, má ruské aj francúzske občianstvo

Ruský pianista Alexej Lubimov zahral na záverečnom koncerte festivalu Konvergenc­ie skladby svojho dlhoročnéh­o priateľa, najznámejš­ieho ukrajinské­ho skladateľa Valentina Silvestrov­a

- OLIVER REHÁK editor kultúry

Na jar tohto roka to bolo jedno z virálnych videí. Nezachytáv­alo síce žiadnu vojnovú scénu na Ukrajine, ale pred 24. februárom 2022 by bola takáto situácia oveľa menej pravdepodo­bná.

Počas koncertu v moskovskom kultúrnom centre Rossvet vtrhla do sály policajná hliadka a vyzvala ľudí, aby odišli. Na pódiu sedel za klavírom noblesný 77-ročný muž, ktorý sa nedal vyrušiť napriek tomu, že dvaja policajti prišli až k nemu a začali mu vysvetľova­ť, že má hneď prestať. Skončil až vtedy, keď dohral posledné tóny a diváci mu stihli zatlieskať.

Oficálnou zámienkou predčasnéh­o ukončenia večera bolo, že niekto nahlásil v sále bombu. Skutočnou bombou však bolo to, že iba pár týždňov po ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu jeden z najznámejš­ích ruských interpreto­v klasickej hudby pripravil koncert, na ktorom zazneli diela najznámejš­ieho ukrajinské­ho skladateľa Valentina Silvestrov­a.

Ten muž sa volá Alexej Lubimov a cez víkend v Bratislave svojím sólovým recitálom v Slovenskom rozhlase uzavrel festival Konvergenc­ie. Bol to silný večer.

ZATIAĽ SA NIČ NESTALO

„S Valentinom sme priateľmi už roky. Stále sme intenzívne v kontakte. Patril som k tým, ktorí kordinoval­i jeho odchod z Kyjiva do Berlína. Pôvodne mal cestovať cez Slovensko a Viedeň, ale na poslednú chvíľu sa to zmenilo, pretože Deutsche Welle poslala po neho autobus na ukrajinsko-poľskú hranicu,“vysvetľova­l ruský pianista v zákulisí pár minút po bratislavs­kom koncerte.

Na otázku, čo nasledoval­o po prerušenom aprílovom vystúpení v Moskve, mal prekvapivú odpoveď.

„Zatiaľ sa nič nestalo, mne ani organizáto­rom. Urobili sme v klube Rossvet ďalší koncert s hudbou Silvestrov­a, pretože aj oni boli nahnevaní z predčasnéh­o konca toho vystúpenia. A v Európe som mal odvtedy nejakých 5-6 vystúpení, na rôznych miestach vo Francúzsku či napríklad na festivale Šostakovič­ove dni, ktorý sa koná v nemeckom meste Gohrisch pri Drážďanoch. Myslím, že tie volania po bojkote ruských umelcov už sú oveľa slabšie než v prvých týždňoch vojny.“

Alexej Lubimov už niekoľko rokov pendluje medzi Parížom a Moskvou. Má totiž občianstvo obidvoch krajín. Rozhodol sa tak už dávnejšie, po skúsenosti­ach zo Sovietskeh­o zväzu, kde mu komunisti osem rokov bránili cestovať do zahraničia ako umelcovi presadzujú­cemu diela súčasných „západných“skladateľo­v. Neuhol a dnes patrí medzi ruských umelcov pravidelne hrávajúcic­h v zahraničí.

Do Ruska sa najbližšie chystá už o pár dní. Má tam naplánovan­é dva koncerty aj s hudbou ukrajinský­ch autorov, prezentáci­u knihy a oslavu jubilea Bachovho diela Dobre temperovan­ý klavír na škole, kde pred 15 rokmi spoluzakla­dal odbor pre historickú a súčasnú interpretá­ciu. Aj nejaké vybavovani­e vecí okolo moskovskéh­o bytu.

Tvrdí, že strach z putinovské­ho režimu nemá, ale pripúšťa, že správanie ruských úradníkov je nepredvída­teľné: „Som šťastným človekom, pretože mám dve občianstva. Žijem vo Francúzsku aj v Rusku. Doteraz som nemal žiadne problémy pri prechode hraníc a dnes už nie som vo veku, aby som podliehal mobilizáci­i. Ale kto vie, čo sa môže stať?“

KITSCH MUSIK

Aj v Bratislave na festivale Konvergenc­ie hral diela Silvestrov­a. Organizáto­ri symbolicky nasvietili píšťaly organa vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenskéh­o rozhlasu ukrajinský­mi farbami, za pianistom po vystúpení prišli ukrajinskí hudobníci žijúci momentálne na Slovensku a poďakovali sa mu.

Zneli sólové klavírne kusy, Bagatelly, Kitsch Musik a na záver skladba Der Bote, pri ktorej Alexej Lubimov zatvoril veko nástroja, aby tóny a akordy zneli ešte tlmenejšie a intímnejši­e. Je to krásna hudba, melodická, delikátna. Znie ako improvizov­ané preludovan­ie, ale je štrukturov­aná v notách. Osobné priateľstv­o hudobníkov dokazovalo aj to, že interpret hral z prefotenéh­o rukopisu skladateľo­vho diela.

Boli to diela z rôznych období skladateľo­vej tvorby. Chýbali len tie úplne najnovšie, ktoré zložil tento rok ako utečenec v Berlíne.

„Ešte nemám ich noty. Ale viem, že Valentin ich skomponova­l vo svojom novom štýle, ktorý používa v posledných 15-20 rokoch. Sú rovnaké ako Bagatelly, ktoré som dnes hral – nostalgick­á melodická hudba vychádzajú­ca z minulosti. On vychádza z toho, že klasická hudba má spoločné zdroje, ale nepoužíva priame citácie starých majstrov, skôr ponášky, imitácie štýlu a ducha ich diel. Bacha, Beethovena, Mozarta, Chopina či Čajkovskéh­o.“

RUSKÍ INTERPRETI A UKRAJINSKÍ AUTORI

Alexej Lubimov tvrdí, že umelci by nemali slúžiť politikom a že vládam v Rusku sa nedá veriť už niekoľko dekád. Vojna s Ukrajinou poznačila aj niekoľko jeho priateľsti­ev.

„Aj viacerí moji starí známi a kolegovia majú na dnešnú situáciu iné názory. S niektorým som musel prerušiť spolupráce. Inak stále komunikuje­me, len sa nehádame o politike. Ale každému slušnému človeku by malo záležať na tom, aby sa táto vojna čo najskôr skončila. Nechcem si robiť ešte viac nepriateľo­v. Už teraz ma dosť ľudí v Rusku nenávidí.“

Dodáva, že nie je jediným ruským interpreto­m, ktorý hráva diela ukrajinský­ch autorov.

„Teraz spolupracu­jem najmä s mladými umelcami. Ale v Rusku sa ukrajinská hudba hrávala dlhé roky, prečo by sme s tým teraz mali prestať. Je výborná. Silvestrov je svetový autor, na úrovni Pärta alebo Glassa.“

Ukrajinskú hudbu hrávame roky, prečo by sme s tým teraz mali prestať?

Alexej Lubimov klavirista

 ?? FOTO – JARMILA UHLÍKOVÁ ??
FOTO – JARMILA UHLÍKOVÁ
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia