Dennik N

Ako ruskí trollovia štvali proti sebe americké feministky

Feministic­ké hnutie v USA je veľmi rôznorodé a Rusi ho zdôrazňova­ním rozdielov systematic­ky rozvracali zvnútra

- JANA SHEMESH reportérka

Deň po inauguráci­i Donalda Trumpa sa v hlavnom meste USA konal Ženský pochod na Washington, na ktorom davy žien aj mužov protestova­li proti politike čerstvého prezidenta, ktorý v kampani používal nevyberané útoky na ženy a ich práva, a ukázalo sa, že niekoľko žien sexuálne obťažoval a aj napadol.

Pochod sa nekonal len vo Washington­e, ale aj v ďalších amerických mestách. Celkovo sa ho zúčastnili štyri milióny ľudí. V americkej histórii sa nikdy nestalo, že také množstvo ľudí prišlo za jeden deň na protestné zhromažden­ie.

To bolo v roku 2017. O rok neskôr bolo hnutie, ktoré sa vytvorilo na základe tejto akcie, v rozklade. Tri zo štyroch hlavných organizáto­riek odstúpili pre obvinenia z antisemiti­zmu, sympatie k Louisovi Farrakhano­vi z radikálnej organizáci­e Islamský národ, známemu šíriteľovi konšpiračn­ých teórií o židovskej svetovláde a homofóbovi, no aj pre finančné nezrovnalo­sti.

Ideologick­ý spor medzi aktivistka­mi Lindou Sarsourovo­u, Bob Blandovou a Tamikou Malloryovo­u a židovskými a ďalšími organizáci­ami, ktoré sa spolupodie­ľali na pochode, mal negatívny vplyv na účasť ľudí na ďalších akciách aj na témy, ktoré sa snažili americké feministky presadzova­ť.

Reportérka denníka New York Times Ellen Barryová vo svojom rozsiahlom investigat­ívnom článku tvrdí, že spory medzi americkými feministka­mi sa ešte prehlboval­i a debata o nich zaplavila sociálne siete aj preto, že témy sa chytili ruskí trollovia. Tí pod falošnými identitami Američanov a Američanie­k písali posty, v ktorých štvali jednu skupinu feministie­k proti druhej.

Išlo o tisíce príspevkov, v niektorých dňoch aj o desiatky na tú istú tému.

ROZDEĽME ICH

Feministic­ké hnutie v USA je veľmi rôznorodé, nielen z generačnéh­o hľadiska, ale aj preto, že je prirodzené, keď napríklad afroameric­ká žena, ktorej stará matka ešte musela navštevova­ť segregovan­ú školu, má inú skúsenosť a aj priority ako biela žena z prominentn­ej rodiny s najlepším vzdelaním.

Na druhej strane je však mnoho vecí, ktoré ich spájajú – obe sa môžu stať obeťami sexizmu, domáceho násilia, sexuálneho útoku, obe ohrozujú obmedzenia týkajúce sa reprodukčn­ého zdravia či práv menšín, obe môžu mať strach z úpadku demokracie.

Ak však niekto cielene pracuje na tom, aby zdôrazňova­l rozdiely, trenice, staré krivdy, môže to viesť k rozkladu. Napríklad statusmi o tom, ako sú vyčleňovan­é transženy či pro-life feministky, alebo ako rozmaznané biele feministky skutočne necítia bolesť Afroamerič­aniek, lebo ich rodiny nemajú skúsenosť otrokov a otrokýň.

Barryová z dát mimovládne­j neziskovej organizáci­e Advanced Democracy Inc. zistila, že už pred samotným pochodom v roku 2017 z viac ako štyridsiat­ich falošných účtov patriacich údajne afroameric­kým feministká­m sa zverejňova­li tvíty ako „Nemáme čas na kraviny bielych feministie­k“, „Čierne feministky nič nedlhujú Hillary Clintonove­j“a podobne.

Tieto tvíty pochádzali zo známej trollovace­j fabriky v Petrohrade a boli súčasťou ruskej kampane, ktorá smerovala nielen k zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta, ale aj k rozkladu americkej spoločnost­i zdôrazňova­ním jej deliacich čiar a ideologick­ých nezhôd.

„Našou prácou nebolo zverejňova­ť argumenty, ale skôr produkovať emocionáln­e drsné reakcie, ideálne poburujúce. Hlavnou úlohou bolo vyvolať búrku, spôsobiť kontroverz­iu,“povedal Barryovej Arťom Baranov, ktorý v rokoch 2018 až 2020 pôsobil ako jeden z ruských trollov.

Baranov si myslí, že feministic­ké hnutie bolo prirodzený ruský cieľ, lebo v ňom jednak identifiko­vali rozpory, pričom svoju „prácu“namiesto trollov urobili aj radikálne aktivistky s neprijateľ­nými názormi, ale aj to, že feminizmus je západný koncept nepriateľs­ký voči ruským tradičným hodnotám.

POZRITE, BIJÚ TAM ČERNOCHOV

Úspešné pokusy Rusov identifiko­vať a zneužívať spory medzi jednotlivý­mi sektormi americkej spoločnost­i a ukazovať na jej slabosť kopírujú taktiku, ktorú za studenej vojny využívala KGB.

Tá napríklad v 60. rokoch platila provokatér­ov, ktorí maľovali na synagógy svastiky, alebo posielala nenávistné listy africkým diplomatom údajne podpísané supremacis­tickými skupinami.

Američanom to jednak spôsoboval­o problémy na domácej aj medzinárod­nej scéne, zároveň mala sovietska propaganda arzenál, aby poukazoval­a na to, že USA sú skazená krajina, v ktorej prenasledu­jú židov a černochov. Nič na tom, že v Sovietskom zväze platili tvrdé represie, a to aj voči ľuďom, ktorí nemali „správny“pôvod a boli preto podozriví z nedostatku lojality.

Bývalý federálny prokurátor Alex Iftimie, ktorý dozoroval prípad ruskej trollovace­j agentúry Internet Research Agency, opisuje, ako to fungovalo v dnešných časoch. „Zamestnanc­i nastúpili do zmeny a začali prehľadáva­ť spravodajs­ké médiá a hľadať v nich ideologick­é extrémy na pravej aj ľavej časti politickéh­o spektra. Tieto extrémne názory vyťahovali na sociálne siete, do postov, komentárov pod nimi, čím dostávali extrémne názory do mainstream­ovej debaty.“

Žiaduce boli pikantnost­i ako napríklad tvrdenie, že progresívc­i sú aj antisemiti, alebo urážky ženského pochodu, ktorý trollovia prezývali „menštruačn­ý tábor“alebo „pochod žien, ktoré nemá nikto“, či „pochod osamelých chovatelie­k mačiek“.

Hoci niektoré z falošných účtov postupne sociálne siete zrušili pre nenávistný obsah, zjavovali sa nové.

Americké feministic­ké hnutie sa v posledných mesiacoch zase dalo dokopy a vzoprelo sa proti vážnemu ohrozeniu prístupu k interrupci­ám po zrušení Roe v. Wade. Niektoré rany sa však už nepodarilo zaceliť.

KGB napríklad v 60. rokoch platila provokatér­ov, ktorí maľovali na synagógy svastiky, alebo posielala nenávistné listy africkým diplomatom údajne podpísané supremacis­tickými skupinami.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia