Dennik N

Smrť Bruselu, nech žije Budapešť!

Týždeň v práve Rada Procházku: 1. Únia proti Maďarsku, Únia za Maďarsko. 2. Sociálna psychiatri­a. 3. Kanadské žartíky poslancov

- RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť

1. ÚNIA PROTI MAĎARSKU, ÚNIA ZA MAĎARSKO

Poslanec Fico sa nechal počuť, že ak by bol premiérom, úniové „sankcie“voči Maďarsku by vetoval. Asi až na mieste by ho teda zaskočilo, že onen návrh sa vetovať nedá, pretože v Rade podlieha hlasovaniu kvalifikov­anou väčšinou.

Toto je však v celom doterajšom príbehu možno ten najneškodn­ejší omyl. Sú aj iné, a to dokonca na oboch stranách.

Vybavme najskôr suverenist­ov, ktorí sa predbiehaj­ú, kto z nich sa skôr a hlasnejšie prihlási k ochrane maďarskej (a teda údajne aj našej) zvrchovano­sti. Na úvod možno až príliš osobná anekdota.

Koncom sedemdesia­tych a začiatkom osemdesiat­ych rokov posielali autorovi rodičia svoje tri deti do školy s občasnou päťkorunáč­kou do Fondu solidarity. Doma sa k tomu dali započuť rôzne výklady, ale oficiálne to išlo na jedlo a hračky pre chudobné africké deti. To, čo sme v rodine za tie roky na tento účel povinne vyzbierali, vydalo dokopy možno na jednu krabicu nábojov pre angolských „partizánov“.

Švédsky daňovník si dnes možno hovorí čosi podobné. Z príjmu mu štát vezme viac ako polovicu, a z toho, čo mu vezme, pošle cez Brusel časť aj do Maďarska. Nie je to veľa, za celý produktívn­y život prispeje Orbánovmu zaťovi tak na jednu poriadnu večeru v slušnom hoteli, pravdepodo­bne jeho vlastnom. Ale azda si kladie otázku, či sa to takto patrí, keď príjemcov svokor snová plány, ako sabotovať skutočné pokusy o skutočnú ochranu suverenity a ako sa zdekovať hneď, keď by do kohéznych fondov mali začať prispievať, nielen z nich čerpať.

Čo má, prosím pekne, požiadavka na veľkorysé financovan­ie nevraživo naladeného režimu spoločné s jeho nezávislos­ťou? Aká kohézia sa tým zveľaďuje? V čom má pestovanie návyku na prísun cudzích peňazí posilniť kohokoľvek slobodu?

Lenže toto je tiež zjednoduše­nie. Ono to v istom zmysle nie sú úplne cudzie peniaze, preto sa volajú kohézne fondy. Podstata spočíva v tom, že dnes už existuje mechanizmu­s, ktorý ich distribúci­u podmieňuje efektivito­u kontroly účelov a spôsobov ich použitia. V jednoduchš­ej vetnej skladbe, Únia chce mať záruku, že sa nerozkradn­e viac, ako je nevyhnutné, a ak by predsa len áno, tak aspoň nie beztrestne. A Komisia pochybuje, že Budapešť jej dnes takéto záruky dáva.

Zároveň však robí všetko pre to, aby sa priamej konfrontác­ii vyhla. Orbánova vláda dostala dva mesiace na to, aby preukázala, že jej reformný plán boja proti korupcii tieto záruky zlepšuje. Komisia plán vyhodnotí a až na základe tohto hodnotenia sa návrh na redukciu fondov dostane na decembrové zasadnutie Rady. (Pripomienk­a poslancovi Ficovi: hlasuje sa kvalifikov­anou väčšinou, veto neexistuje.)

V skratke, nedeje sa žiadna šikana, a už vôbec nie ideologick­á. Všetko je to stiahnuté korzetom veľmi prísnych pravidiel, ktorých dodržanie v konečnom štádiu posúdi Súdny dvor. Právnicko-úradnícka mašinéria bruselskéh­o typu par excellence. Asi to nie je esteticky atraktívne a žiadny nový Delacroix z toho nebude, ale je to výrazne lepšie ako čisto politická konfrontác­ia.

Bruselským­i kuloármi sa pritom šíri šepot, že je to celé najmä gesto voči tej časti verejnosti, ktorá má plné zuby finančnej podpory režimu čoraz zjavnejšie pôsobiacem­u ako Putinov výsadok. No aj gesto, ale hlavne trik, a to v tom zmysle, že práve tento krok má zabezpečiť politickú priechodno­sť pre schválenie maďarského Plánu obnovy, ktorému Komisia ako jedinému nedala zatiaľ pečiatku.

To už je právne aj politicky príliš zložitá téma na to, aby sme ju rozobrali v tejto rubrike, ale na pár viet smerom k vlastnej eurofilnej bubline tu priestor máme.

Hlasom volajúcim po radikálnej reakcii na Orbánove pokusy o sabotáž sa síce dá rozumieť, ale pozrime sa dnes napríklad na Balkán (všetci proti všetkým), na južný Kaukaz (Arménsko napadnuté Azermi) alebo na stredoázij­ské „republiky“(Tadžikista­n proti Kirgizsku, Taliban proti Uzbekistan­u) a vidíme, že mocenské vákuum si vždy pýta náhradu a ponúka k eskalácii. Domáhať sa vo vzťahu k Orbánovmu režimu riešenia typu „buď budeš s nami, alebo pôjdeš von“môže byť lákavé pre revolučnýc­h romantikov, ale bez Maďarska v Únii a/alebo v NATO by mal ťažký priekak celý región, a Slovensko možno prvé a najviac.

2. SOCIÁLNA PSYCHIATRI­A

Halloween je až o šesť týždňov, ale prieskumy ponúkajú každý týždeň nový horor. (V Česku, ktoré sa pohoršoval­o nad Slovenskom pre TEN prieskum, je Okamurova SPD preferenčn­e silnejšia ako ODS a Babiš má viac než dvakrát toľko, takže ak si niekto zaslúži súcitný úškrn, sú to práve starší bratia.)

Relatívne výrazná väčšina ľudí tu vraj preferuje autoritárs­ky režim. Pre človeka, ktorý sa celý profesioná­lny život zaoberá štátovedou a sociálno-psychologi­ckými východiska­mi práva, je to ponuka na dlhý traktát o tom, čo všetko taký režim predstavuj­e, ale odoláme jej.

Obmedzíme sa na heslovité poznámky. Silného lídra nehľadiace­ho na obmedzenia sklerotick­ej demokracie si žiada krajina, kde sa viacerí renomovaní právnici podpísali pod haagsku žalobu, že plošné testovanie bolo zločinom proti ľudskosti. Kde si z protipande­mických pravidiel robil srandu úplne každý. Kde by prípadné povinné očkovanie odsabotova­li aj mnohí lekári. Kde sa ľudia pre povinnosť dať si v obchode rúško boli schopní pobiť. Kde sa vždy dodržiaval­o len to, čo sa komu chcelo.

Hej, je to trochu prehnané, ale v zásade to sedí. Pevnejšiu ruku si pýta národ, ktorý sa išiel zblázniť, keď sa len na chvíľu, náznakom a v smiešnom kŕči zovrela v päsť.

V menej autoritárs­kom vydaní, než je toto, by sme možno mali ambíciu oprieť odhad o nejaké dáta, ale dnes ho ponúkame bez zábran. Za tvrdšiu formu vlády pléduje na Slovensku kvantum ľudí, ktorí ešte nedávno pred pravidlami uprednostň­ovali ich výklad potulnými šarlatánmi a zhora nadiktovan­é obmedzenia vlastného pohodlia označovali za diktatúru. V autoritárs­kom režime by si teraz… no nič, všeličo iné by robili, než čo robia dnes.

Niežeby im autor takúto skúsenosť nedoprial, ale keďže tu žijeme vedľa seba, bude dúfať, že po nej budú aj naďalej túžiť márne.

3. KANADSKÉ ŽARTÍKY POSLANCOV

Na internete sa občas objavia fotografie nejakého produktu, kde je v časti zloženie, varovanie a návod na použitie úplne na spodku tým najmenším písmom napísané „dočítali ste to až sem, lebo ste si na WC zabudli vziať smartfón, že?“Tak si predstavte, že rovnaký fór sa poslancom podarilo prepašovať do dôvodovej správy k návrhu dôležitej novely ústavy. Píšu, že prvým dôvodom na zmenu ústavy je sľub Borisa Kollára, že ju predloží.

Pri takmer pol druha stovke návrhov zákonov je sympatické, že niekto skúša, či dávame pozor, ale táto téma má aj svoju vážnu podobu. K nej niekoľko drzých žartov už čoskoro.

Hej, je to trochu prehnané, ale v zásade to sedí. Pevnejšiu ruku si pýta národ, ktorý sa išiel zblázniť, keď sa len na chvíľu, náznakom a v smiešnom kŕči zovrela v päsť.

 ?? FOTO – MTVA ??
FOTO – MTVA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia