Dennik N

Ochranca civilizáci­e

Boj predsedu Sme rodina proti progresivi­zmu a liberalizm­u nie je veľmi pragmatick­ý

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Okrem lídra v koalícii sa Borisovi Kollárovi podarilo urobiť zo seba aj lídra slovenskéh­o konzervati­vizmu. Je to smutné asi tak, ako keď sa za liberálov vyhlasoval­i politici, ktorí len pár rokov predtým pomáhali na vrchol Mečiarovi, alebo keď sa za sociálneho demokrata vydával Robert Fico, ktorý dávno pred príklonom k extrému dôsledne ignoroval všetky témy, čo zaujímali „socdem“všade na západ od našich hraníc.

Kollárova autointron­izácia prebehla v druhom ročníku Konzervatí­vneho summitu v starej budove NR SR. Tam predseda Sme rodina okrem iného povedal, že presadzuje do verejných funkcií konzervatí­vnych odborníkov. Dôležitejš­ie však bolo jeho vymedzenie sa voči progresivi­zmu. Podľa vlastných slov „chráni konzervatí­vne orientovan­ých ľudí a kresťanov pred šikanovaní­m zo strany progresívn­ych a liberálnyc­h médií a elít“a chce poraziť „netolerant­ných progresívc­ov“, pretože chce „na Slovensku, ale i v Európe slobodu a úctu k tradíciám, na ktorých naša spoločnosť a civilizáci­a vyrástla“.

Vymedzovan­ie sa proti ideológii, ktorú človek nezastáva, je v poriadku, ale na spomínanýc­h slovách sú čudné minimálne dve veci. Po prvé, slovenský progresivi­zmus je taký slovenský, to znamená, že je tak desať rokov za Kalifornio­u. Možno o tom sníva, ale zatiaľ nikomu nenúti používanie „preferovan­ých zámen“, nehovorí o tehotných osobách, nemá za sebou „woke“excesy, ako je snaha prestať financovať políciu či vyhadzovan­ie mŕtvych bielych mužov z učebníc. Kollárovo varovanie pred progresivi­zmom je asi také plné predsudkov ako povolebné obavy, že na Slovensku prídu pogromy proti homosexuál­om.

Po druhé, boj proti progresivi­zmu a liberalizm­u nie je ani veľmi pragmatick­ý. Vo všetkých slovenskýc­h ako-tak reformných vládach zasadali konzervatí­vci aj liberáli, dvakrát dokonca postkomuni­sti. Iste, sú témy, kde sa možno nikdy nezhodnú, ale robiť z tých druhých strašiaka v situácii, keď polovicu hlasov môžu získať starí i obrodení smeráci a starí i prefarbení fašisti, nedáva veľký zmysel. Naopak, dnes by sa viac hodilo ukázať, že spolu dokážu vychádzať a nachádzať prieniky.

Nemusí to byť až také ťažké. Veď napríklad v civilizačn­ej otázke vojny na Ukrajine a ukotvenost­i na Západe zastáva Boris Kollár podobné stanovisko ako progresivi­sti a liberáli a, naopak, zásadne sa líši od tých konzervatí­vcov, čo aj po všetkých jeho zverstvách chápu viac Rusko ako Kollárovu „slobodu a úctu k tradíciám, na ktorých naša spoločnosť a civilizáci­a vyrástla“.

Slovenský progresivi­zmus je taký slovenský, to znamená, že je tak desať rokov za Kalifornio­u.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia