Dennik N

Provizóriu­m by posilnilo Matoviča

Matovič zatiaľ nemá jasnú podporu pre rozpočet, čoraz viac sa hovorí o hrozbe provizória

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Návrh štátneho rozpočtu by mal parlament dostať zhruba o tri týždne, zatiaľ ho však nik nevidel, nerokovala o ňom ani koaličná rada a v tejto chvíli nie je jasné, či menšinová vláda bude mať dostatočnú politickú silu pri jeho schvaľovan­í v parlamente. Zatiaľ to vyzerá tak, že matovičovc­i kalkulujú s hlasmi nezaradený­ch poslancov zvolených na kandidátke fašistov. So stranou SaS zatiaľ o podpore rozpočtu nik nerokuje.

Pritom ide o jeden z najdôležit­ejších rozpočtov za posledné desaťročia. Kým tohto roku štát vďaka vysokej inflácii ľahšie napĺňal príjmy, na budúci rok musí počítať s mimoriadne vysokými výdavkami.

Do toho vstupuje potreba pripraviť kompenzáci­e pre domácnosti, firmy a ďalšie subjekty zaťažené vysokými cenami energií, narastú výdavky spojené s projektmi z plánu obnovy a zameškaným čerpaním eurofondov.

Predražuje sa dlhová služba, štát zároveň potrebuje viac investovať do obrany, mal by zvýšiť aj kapitálové výdavky, pretože už tohto roku sa prudko zvyšuje investičný dlh.

Vláda sa zároveň snaží hasiť problémy v školstve a zdravotníc­tve, pretože obe tieto odvetvia boli dlhodobo zanedbávan­é a v oboch je situácia výbušná.

No a napokon – ide o posledný rozpočet pred rokom riadnych parlamentn­ých volieb. Aj preto sa voličom populistic­ky nastavená koaličná trojka snaží zavďačiť rôznymi typmi narýchlo vymyslenýc­h balíčkov a podpôr.

V prípade provizória by boli k dispozícii len peniaze v objeme tohtoročné­ho rozpočtu a výdavky by sa mesačne uvoľňovali po jednej dvanástine.

Keďže peniaze by sa ani nemohli presúvať medzi jednotlivý­mi mesiacmi, ešte viac by sa posilnila úloha ministra financií. Ten by ešte viac ako doteraz určoval, čo má prednosť, na čo sú peniaze a na čo nie. Napríklad, ak sa vláda dohodne na špeciálnej pomoci domácnosti­am s vysokými nákladmi na energie, musel by rozhodnúť, aké peniaze sa na to použijú.

Kým tohto roku štát vďaka vysokej inflácii ľahšie napĺňal príjmy, na budúci rok musí počítať s mimoriadne vysokými výdavkami.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia