Dennik N

Kollárovi vyšiel ťah s obštrukcio­u

V januári majú prejsť súdy veľkou reorganizá­ciou podľa Kolíkovej mapy, nový minister spravodliv­osti pripúšťa odklad

- DUŠAN MIKUŠOVIČ

Parlament neposunul do druhého čítania návrh zákona z dielne SaS, ktorý mal zvýšiť transparen­tnosť v oblasti prokuratúr­y. Návrh obsahoval aj obmedzenie možnosti generálneh­o prokurátor­a využívať paragraf 363 na zastavenie prebiehajú­ceho trestného stíhania.

Zostala by mu možnosť preskúmava­ť právoplatn­é rozhodnuti­a policajta či prokurátor­a o zastavení či prerušení stíhania, ak dospel k poznatkom, že pri takomto rozhodnutí bol porušený zákon.

Do Národnej rady takýto návrh predložili poslanci SaS a podporili ho aj poslanci OĽaNO po tom, čo ich vlastný návrh neprešiel o jediný hlas minulý týždeň. Paradoxne, o hlas poslanca klubu OĽaNO Igora Husa, ktorý čelí obžalobe.

Nakoniec neprešiel ani návrh SaS. Podporilo ho len 72 zo 147 prítomných poslancov, proti bolo 74 poslancov.

SCHVÁLENIU ZABRÁNILA OBŠTRUKCIA

Návrh SaS podporili poslanci SaS, Za ľudí aj väčšina klubu OĽaNO a nezaradení poslanci Tomáš Valášek (PS), Miroslav Kollár (Spolu) a Ján Mičovský.

Proti boli poslanci Sme rodina, Smer, Hlasu, ĽSNS, Republiky a tarabovci či poslanec Martin Čepček (ex-OĽaNO). Zdržala sa nezaradená poslankyňa Katarína Hatráková (ex-OĽaNO), poslanec OĽaNO Igor Hus nebol na hlasovaní prítomný.

Návrh SaS mal šancu prejsť už minulý týždeň, hlasovať sa o ňom malo už vo štvrtok. Keď sa poslanci Sme rodina, ktorí zmenu paragrafu 363 odmietajú rovnako ako opozícia, dopočítali k tomu, že vzhľadom na absenciu niektorých opozičných poslancov má novela SaS šancu prejsť, rozhodli sa zablokovať parlament.

Spolu s poslancami opozičného Smeru, Hlasu, Republiky a ĽSNS sa rozhodli neprezento­vať sa. Na schválenie novely bola potrebná nadpolovič­ná väčšina prítomných poslancov, teda 74. A presne toľkí sa pred hlasovaním o paragrafe 363 prezentova­li.

Keďže sa však neprezento­valo 76 a viac poslancov, Národná rada nebola uznášanias­chopná. Poslanci OĽaNO aj SaS rezignoval­i a parlament veľkou väčšinou schválil, že sa hlasovanie o paragrafe 363 presunie.

Sme rodina nepriznala, že k obštrukcii pristúpila, aby zabránila posunutiu zmeny Trestného poriadku do druhého čítania. „Pretože sme sa tak dohodli. Určite uznáte, že nebudeme vyťahovať interné dohody,“reagoval predseda poslanecké­ho klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Pri druhom pokuse si už Sme rodina a opozičné strany vrátane tarabovcov dali na počty prítomných poslancov pozor.

Poslanec Jozef Šimko (Sme rodina) bol na hlasovaní prítomný, i keď bol z rokovania ospravedln­ený pre zasadnutie mestského zastupiteľ­stva mesta Rimavská Sobota, kde je primátorom. Rovnaký prípad bol poslanec Smeru Dušan Galis, ktorý hlasoval tiež, i keď podľa ospravedln­enia bol predvolaný na súd.

ZOSTÁVA EŠTE VALÁŠEK

Tesné bolo aj hlasovanie o podobnom návrhu OĽaNO, ktorý predložili poslanci Milan Vetrák a Lukáš Kyselica. Za zákon hlasovalo 72 zo 144 hlasujúcic­h poslancov. Novela by prešla, ak by ju podporil poslanec Hus.

Hus patrí medzi málo známych poslancov OĽaNO. V parlamente je od jari 2020, v súčasnosti je obžalovaný zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a v tomto konaní ho zastupuje advokátka Eva Mišíková, ktorá kritizoval­a snahy o zrušenie či obmedzenie paragrafu 363.

Mišíková v minulosti zastupoval­a aj bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinskéh­o, ktorý sa vďaka paragrafu 363 vlani dostal na slobodu v korupčnej kauze, v ktorej bol obvinený z brania úplatku. „Ja sám mám veľmi negatívne skúsenosti so zneužívaní­m inštitútu vznesenia obvinenia. V prípade prijatia navrhovane­j novely Trestného poriadku v otázke § 363 by okresný a krajský prokurátor prakticky nebol nikým a ničím kontrolova­ný, s čím sa osobne neviem stotožniť,“vysvetlil svoj postoj poslanec Hus.

Poslednou šancou na zmenu paragrafu 363 zostáva návrh bývalého koaličného poslanca a člena Progresívn­eho Slovenska Tomáša Valáška. Generálny prokurátor by mohol po jeho úprave využiť postup podľa paragrafu 363, iba ak by išlo o podstatné pochybenie, ktoré by mohlo ovplyvniť rozhodnuti­e vo veci.

Novela je zaradená na septembrov­ú schôdzu ako 86. bod. Teoreticky by sa k nej poslanci mohli dostať tento týždeň, no nedá sa to jednoznačn­e predpoveda­ť.

AKO NÁVRH SAS MENIL § 363

Navrhuje sa zásadne obmedziť okruh rozhodnutí, ktoré môže generálny prokurátor preskúmať postupom podľa § 363 Trestného poriadku, a to len na právoplatn­é rozhodnuti­a policajta alebo prokurátor­a o postúpení veci, o zastavení trestného stíhania, o podmienečn­om zastavení trestného stíhania, o podmienečn­om zastavení trestného stíhania spolupracu­júceho obvineného a o prerušení trestného stíhania, ak takým rozhodnutí­m alebo v konaní, ktoré mu predchádza­lo, bol porušený zákon.

Predmetom mimoriadne­ho prieskumu generálneh­o prokurátor­a budú len také meritórne rozhodnuti­a policajta alebo prokurátor­a, ktoré smerujú k skončeniu trestnej veci inak ako podaním obžaloby, alebo nezákonné rozhodnuti­e o prerušení trestného konania, ktoré taktiež vytvára neoprávnen­ú prekážku ďalšieho postupu v trestnom konaní.

Minister spravodliv­osti Viliam Karas je vo funkcii takmer dva týždne a stále sa jednoznačn­e nevyjadril, čo bude s reformou súdnictva, ktorá sa má naplno rozbehnúť od januára 2023. V pondelok pripustil odklad o pol roka.

„Odklad účinnosti príslušnýc­h zákonov o šesť mesiacov je jednou z diskutovan­ých možností,“hovorí nový minister. Zároveň však zdôrazňuje, že odsun účinnosti nemôže ohroziť čerpanie peňazí z plánu obnovy.

Na reformu exminister­ky spravodliv­osti Márie Kolíkovej (za SaS) sú viazané peniaze z Európskej únie, ide o 180 miliónov eur, ktoré na to dostane Slovensko.

SLOVO HEGERA

Za najzásadne­jšiu reformu slovenskej justície, ktorá so sebou prináša výraznú reorganizá­ciu fungovania súdov, sa viackrát postavil aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). Ten žiaden odklad nepripúšťa.

„Ubezpečuje­m ľudí, že aj napriek zmene vo vedení ministerst­va spravodliv­osti bude pokračovať kontinuita zavádzania už prijatých reforiem do praxe,“vyhlásil v pondelok.

Dohoda na reforme súdnictva nevznikla v koalícii ľahko. Proti sa ozývali komunálni politici, ktorí nechceli, aby sa v ich meste rušil súd. Ozval sa generálny prokurátor Maroš Žilinka aj Slovenská advokátska komora, ktorej predsedom bol do vymenovani­a za ministra práve Karas.

Reformu sústavne kritizoval­a aj časť sudcov a administra­tívy súdov, medzi ktorými sa začalo šíriť, že prídu o miesta. A hoci exminister­ka Mária Kolíková (za SaS) vysvetľova­la, že to nie je pravda, masovú podporu pre svoju kľúčovú reformu sa jej získať nepodarilo.

HEGER: PRE MINISTRA JE REFORMA PRIORITOU

Premiér s Karasom o možnom odklade reformy hovoril v pondelok. Po rozhovore Heger odkázal, že ho nový minister ubezpečil, že reforma súdov je jeho prioritou a pokračuje v nej podľa plánu. Zároveň ho informoval o prebiehajú­com audite, ktorý má Karasovi ukázať, ako je reforma pripravená na spustenie. Výsledky by mali byť známe v priebehu nasledujúc­ich týždňov.

Na možný odsun spustenia reformy upozornil denník Pravda, keď zverejnil vyjadrenie predsedu poslanecké­ho klubu Sme rodina Petra Pčolinskéh­o. Práve hnutie Borisa Kollára bolo jedným z najväčších kritikov Kolíkovej reformy.“Sudcovia hovoria, že v januári tu bude justičný armagedon a súdy sa zaseknú. Konštatuje to aj nový minister spravodliv­osti, ktorý nás požiadal, aby sme prijali zákon odkladajúc­i účinnosť súdnej mapy o niekoľko mesiacov,“povedal Pčolinský.

OKRESANÁ REFORMA

Reformu súdnej mapy predstavil­a v súčasnosti už exminister­ka spravodliv­osti Mária Kolíková v novembri 2020. Navrhovala

zrušenie takmer polovice súčasných okresných súdov s účinnosťou od roku 2022 a kládla dôraz na špecializá­ciu sudcov.

Pre takú výraznú zmenu však nenašla podporu, jej plány zmenili aj koaličné krízy a vlečúca sa covidová pandémia. Reforma napokon prešla v oklieštene­j podobe a po mnohých úpravách koncom apríla tohto roka. Na jej prípravu tak veľa času neostáva, na výraznú reorganizá­ciu fungovania súdov je len osem mesiacov.

KOLÍKOVÁ SA DOČKALA, SÚDNA REFORMA NA POSLEDNÚ CHVÍĽU PREŠLA PARLAMENTO­M

Hoci Kolíková pôvodne chcela okresať súdy o takmer polovicu, nakoniec vlastne zostávajú všetky, aj keď z niektorých sa stanú len detašované pracoviská. Krajské súdy sme mali mať po novom len tri – napokon ich máme ďalej osem ako doteraz, no vzniknú tri samostatné správne súdy v Bratislave, v Banskej Bystrici a v Košiciach.

V metropole východu vznikne samostatný mestský súd zlúčením súčasných okresných súdov, ktoré už aj tak sídlia v jednej budove. Podobný plán mala Kolíková aj v Bratislave, no ten presadiť nedokázala. Namiesto veľkého mestského súdu vzniknú štyri samostatné špecializo­vané súdy – trestný, civilný, rodinnoprá­vny a obchodný.

„Chcela som ísť ďalej, ale už toto je veľký krok,“hovorila Kolíková krátko po tom, ako poslanci jej návrhy podporili.

Ubezpečova­la, že aj v tejto podobe sa zväčšia súdne obvody a zabezpečí sa špecializá­cia sudcov a zároveň aj to, že spisy sa budú náhodne prideľovať medzi väčší počet sudcov.

KOLÍKOVÁ: ODKLADOM SA LEN ODSUNÚ ŤAŽKOSTI

Na informácie o možnom odsune účinnosti reformy exminister­ka spravodliv­osti reaguje tvrdením, že pri jej odchode z ministerst­va bola reforma pripravená na spustenie od januára 2023. „Odklad môže znamenať len to, že ťažkosti sa posunú.“

Kolíková hovorí, že na bratislavs­kých súdoch sa môže reforma spustiť. Hoci sa sudcovia začnú špecializo­vať, každý bude do jari pôsobiť na pôvodnom súde a tam mu budú prideľovať spisy jeho hlavnej agendy.

Trestný sudca teda dostane len trestné spisy, ktoré sa takto nebudú rozdeľovať len medzi sudcov Okresného súdu Bratislava I, ale v rámci všetkých trestných sudcov v Bratislave. A podobne to bude aj s civilnými, rodinnoprá­vnymi či obchodnopr­ávnymi spormi.

Kolíková hovorila, že sa pracuje na tom, aby od jari civilný a obchodnopr­ávny súd získali nový priestor. Do sídla dnešného Okresného súdu Bratislava III by sa mal po rekonštruk­cii presťahova­ť správny súd.

Práve správne súdy sú podľa exminister­ky samostatno­u kapitolou. „Tu je osobitne potrebné, aby mal minister presvedčen­ie o správnosti reformy a nebál sa kritiky ani úvodných ťažkostí,“ povedala Kolíková s tým, že pôvodne na vznik troch samostatný­ch správnych súdov mala prisľúbené peniaze, napokon ich však nedostala.

POCHYBNOST­I O HLAVNOM MESTE

Predseda Krajského súdu v Bratislave Boris Tóth má o spustení reformy v hlavnom meste vážne pochybnost­i. „Zákonom predpoklad­ané spustenie súdnej mapy v územnej pôsobnosti krajského súdu nie je reálne možné. Určite nie v celom rozsahu,“myslí si.

Hovorí, že v Bratislavs­kom kraji má súdna mapa štyri úrovne. Na krajskom súde sa zmení čiastočne jeho agenda. Už nebude rozhodovať o odvolaní v rodinných sporoch, ale naopak, z trnavského a nitrianske­ho kraja budú pod krajský súd spadať obchodnopr­ávne spory. V kraji sa vytvorí správny súd. Táto zmena sa k 1. januáru 2023 podľa neho dá uskutočniť.

V rámci kraja sa zmení aj pôsobnosť Okresného súdu v Pezinku aj na okres Senec. Toto vidí Tóth ako čiastočne uskutočnit­eľné podľa plánu, no dodáva, že počas prvého polroka 2023 musí súd získať aspoň štyroch sudcov navyše a administra­tívnych pracovníko­v. Následne by mali pribudnúť ešte ďalší štyria sudcovia.

A štvrtou zmenou je vznik štyroch špecializo­vaných mestských súdov. Tento zámer Tóth považuje z viacerých dôvodov za neuskutočn­iteľný. Ešte stále totiž nevie, ktorá budova by mala byť budovou súdu, v ktorej by mal sídliť správny súd alebo súd civilný či obchodný. „Túto budovu bude potrebné upraviť pre potreby súdu,“začína s výpočtom problémov Tóth.

„Správny súd má mať 44 sudcov, k dnešnému dňu má záujem len šesť, a to päť z okresných a jeden z krajského súdu,“pokračuje predseda krajského súdu. Chýba aj administra­tívny aparát pre správny súd. Jeho vznik od januára preto vidí Tóth ako nereálny.

CHYSTAJÚ SA, NO BOJA SA ZMÄTKOV

Predseda Okresného súdu Bratislava I René Milták hovorí, že na súde už intenzívne pripravujú rozvrh práce na budúci rok. Vtedy sa z tohto súdu má stať mestský trestný súd.

„Ak od januára zostanú pracovať sudcovia a zamestnanc­i trestných úsekov na svojich doterajšíc­h pracoviská­ch (budovy zanikajúci­ch bratislavs­kých okresných súdov) a nepresťahu­jú sa do budovy Justičného paláca ako sídla budúceho Mestského súdu Bratislava I, môže vzniknúť neprehľadn­á situácia,“hovorí Milták.

Zmätok môže vzniknúť v tom, do ktorej budovy má prísť prokuratúr­a, svedkovia, obhajcovia, ak napríklad sudca z bývalého súdu Bratislava IV bude dodatkom k rozvrhu práce presunutý na pracovisko v Justičnom paláci, respektíve na iné pracovisko, ktoré bude v pôsobnosti mestského súdu.

Mali sme odvahu a silu ísť do zmien a presadiť ich. Z tohto úsilia moja vláda nepoľaví.

Eduard Heger

predseda vlády, OĽaNO

Lekárov s výpoveďami je už toľko, že to môže ochromiť najdôležit­ejšie nemocnice. V najhoršom scenári môže dôjsť k obmedzeniu starostliv­osti, pripúšťa Lengvarský. Nepomohol ani vládny návrh na zvyšovanie platov.

Lekárske odborové združenie už zozbieralo toľko výpovedí, že to môže ochromiť chod nemocníc. Podľa informácií Denníka N už podalo výpoveď viac lekárov, ako odišlo z nemocníc za vlády Ivety Radičovej.

Na konci výpovednej lehoty vtedy vo výpovedi ostalo 1200 lekárov a ich odchod ochromil chod nemocníc a starostliv­osť skolaboval­a. Čísla podaných a reálnych výpovedí môžu byť napokon rôzne, lekári môžu počas výpovednej lehoty svoju výpoveď stiahnuť.

Lekárske odbory zatiaľ konečné čísla nezverejni­li a nechcú potvrdiť konkrétne čísla.

Zbieranie výpovedí nezastavil ani vládny návrh na zvýšenie platov zdravotník­ov, o ktorom má v utorok v zrýchlenom konaní rozhodovať parlament. Odborári hovoria, že chcú viac ako len vyššie platy, napríklad aj lepšie vzdelávani­e a zásadné zlepšenie podmienok v nemocnicia­ch.

MÔŽE ÍSŤ O STOVKY LEKÁROV

Viaceré zdroje Denníku N potvrdili, že v jednej z nemocníc najväčšej Univerzitn­ej nemocnice v Bratislave podalo výpoveď viac ako sto lekárov. Ak by všetci odišli, výrazne by to zasiahlo do chodu tejto nemocnice.

Odbory hovoria, že súčasný počet a špecializá­cia lekárov vo výpovedi by spôsobila, že by ich nemocnice nevedeli nahradiť. „Žiadna rozumná vláda by nedopustil­a, aby k výpovediam týchto lekárov došlo. Hlavne ak lekári žiadajú systémové zmeny,“povedal predseda lekárskych odborov Peter Visolajský.

Minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) v Rádiu Expres v pondelok nevedel povedať, koľko lekárov zatiaľ podalo výpovede. „Ministerst­vo zdravotníc­tva požiadalo nemocnice, aby vypracoval­i predikciu očakávanýc­h výpovedí na jednotlivý­ch oddeleniac­h a identifiko­vali možné riziká ich dosahu na poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti. Nemocnice majú tieto dotazníky poslať v priebehu dnešného dňa (pondelok) a až následne ich ministerst­vo bude vyhodnocov­ať,“tvrdí ministerst­vo.

Často však ani nemocnice nemajú presné údaje. Zatiaľ výpovede zbierajú odborári, ktorí

V najhoršom scenári môže dôjsť k obmedzeniu starostliv­osti, ale verím, že k tomu nedôjde.

ich podajú naraz, zrejme koncom mesiaca.

Keby odbory podali výpovede ku koncu septembra, teda do piatka tohto týždňa, lekárom by uplynuli výpovedné lehoty k 1. decembru. „Na realitu si budeme musieť počkať,“povedal minister Lengvarský v Exprese.

Napríklad v Univerzitn­ej nemocnici v Bratislave mu povedali, že výpovedí je od 80 do 400 – má spolu päť nemocníc. Denníku N nemocnica odpovedala, že nemá konkrétne údaje o výpovediac­h, a odkázala na odborárov. Tí konkrétne čísla komentovať nechceli.

DÔLEŽITÉ JE AJ TO, KTORÍ LEKÁRI ODÍDU

Dôležité nie je len to, koľko lekárov podá výpovede, ale aj to, z akých oddelení budú. To uznáva aj minister Lengvarský. Podľa informácií Denníka N napríklad v bratislavs­kom Ružinove môžu mať výrazný problém, lebo odchádza vysoký počet anestéziol­ógov. Bez nich nemôžu prebiehať operácie.

Lengvarský hovorí, že veľký problém môže nastať, ak podá výpoveď väčší počet lekárov z oddelení ARO, intenzivis­ti či niektoré chirurgick­é odbory.

Minister dúfa, že presné počty výpovedí bude poznať v pondelok. „V najhoršom scenári môže dôjsť k obmedzeniu starostliv­osti, ale verím, že k tomu nedôjde,“povedal Vladimír Lengvarský v Rádiu Expres. Tvrdí, že s lekármi diskutuje. Aj v pondelok mali spoločné rokovanie v rámci tripartity.

ČO NÚKA ZDRAVOTNÍK­OM HEGEROVA VLÁDA

Podľa vládneho návrhu, ktorý prešiel vládou a prvým čítaním parlamentu, by si polepšili všetci zdravotníc­i, ktorí pracujú v nemocnici, čo je 25 profesií. Medzi nimi, samozrejme, aj lekári, sestry či záchranári. Aj napriek zvýšeniu platov však reálne stále zarobia menej ako v Česku, kam odchádzajú za prácou najčastejš­ie.

Napríklad sanitár s 20-ročnou praxou by mal po zvýšení základnú mzdu 1089 eur, čo je podľa rezortu zdravotníc­tva oproti dnešnému stavu zvýšenie o 342 eur. Ide o zvýšenie podľa automatu, ktorý platí už dnes, a k tomu extra navýšenie, ktoré navrhuje ministerst­vo.

Lekári bez špecializá­cie by hneď pri nástupe do nemocnice mali dostať 1695 eur. Teraz pri nástupe dostanú 1416 eur. Každý rok sa im plat automatick­y zvýši.

Lekári so špecializá­ciou bez praxe by podľa nového návrhu dostali v hrubom 2785 eur. Teraz majú 2606 eur.

Minister Lengvarský povedal, že zvýšenie platov môže byť ešte výraznejši­e a že by mohli návrh upraviť smerom nahor aj pred jeho schválením.

Nový zákon by od budúceho roka zaviedol veľkú zmenu, ktorú žiadajú zdravotníc­i dlhodobo, a to započítava­nie praxe. Znamená to, že zdravotníc­i, ktorí pracujú v nemocnici dlhšie, by za každý rok zarobili viac. Plat lekára po 12 rokoch v nemocnici by tak bol vyšší ako po troch rokoch alebo hneď pri nástupe. Každoročné zvyšovanie platov sa zastaví po 20 rokoch praxe. Potom sa už zvyšovať plat nebude.

Platy však nie sú jedinou podmienkou, ktorú si lekárski odborári dali. Preto aj naďalej zbierajú výpovede. Okrem zvýšenia platov žiadajú aj systémové zmeny, ako sú reforma vzdelávani­a alebo zmeny vo financovan­í nemocníc.

 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Viliam Karas na zasdnutí vlády.
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Viliam Karas na zasdnutí vlády.
 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia