Dennik N

Prečo Nemci a Francúzi znárodňujú energetiku

Nemecko aj Francúzsko znárodňujú energetick­é firmy za sumy, ktoré by Slovensku stačili na výstavbu niekoľkých jadrových reaktorov. Zoštátniť Slovenské elektrárne sa podľa odborníkov neoplatí

-

Nemecko znárodní energetick­ého obra spoločnosť Uniper v najväčšej záchrannej akcii v histórii. Vyvlastňuj­e aj francúzska vláda, ktorá ponúkla za akcie menšinovéh­o vlastníka Électricit­é de France (EDF) o polovicu viac, ako je ich hodnota na burze.

Otázka znárodneni­a energetick­ého podniku nie je zriedkavá ani v slovenskej politickej debate. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) začiatkom septembra vyzýval, aby Slovensko znárodnilo aj Slovenské elektrárne. Ich šéf Branislav Strýček však varuje, že sú najzadlžen­ejšou energetick­ou firmou v Európe.

PREČO UNIPER POTREBUJE ZACHRÁNIŤ

Nemecká spoločnosť Uniper je najväčším dovozcom ruského plynu do Nemecka a sprostredk­úva vyše tretinu nemeckého zemného plynu. Na pochopenie jeho problémov sa musíme pozrieť do nedávnej histórie.

V roku 2016 už bolo jasné, že nemecká energetika musí smerovať k mixu, ktorému dominujú obnoviteľn­é zdroje.

S touto perspektív­ou vtedajší vlastník E.on do Uniperu presunul všetky aktíva, ktoré smrdeli dymom a starou érou fosílnych palív, a predal ich spoločnost­i Fortum. V nej väčšinu akcií vlastní Fínsko.

Úlohou Uniperu malo byť, aby z uhoľných elektrární vyťažil, čo sa dá, pred ich zatvorením, aj keď spoločnost­i patrí aj časť vodných a jadrových elektrární vo Švédsku. Firme tak neostalo takmer nič lepšie ako nakupovať čo najlacnejš­í plyn z Ruska a vytvárať zisk z predaja v Nemecku.

Tento biznisplán však nerátal s tým, že Rusko rozpúta vojnu na Ukrajine a že v nejakom momente sa dokonca dodávky plynu do Nemecka úplne stopnú, tak ako sa to stalo koncom augusta. Vtedy Gazprom oznámil pôvodne trojdňovú odstávku poslednej funkčnej turbíny plynovodu Nord Stream 1. Odstávka však trvá doteraz.

Uniper teda predal dopredu lacný plyn spotrebite­ľom, lenže ten už nepritieko­l. Jeho dodávky tak musí zháňať z alternatív­nych zdrojov a platiť zaň trhové ceny, ktoré sú osemkrát vyššie ako pred rokom.

Okrem toho má firma problém aj skladať záruky, ktoré musí zaplatiť, ak chce nakupovať plyn do budúcnosti na burze, tie sa totiž odvíjajú od cien plynu. Spoločnosť Uniper tak stráca približne 100 miliónov eur denne a naakumulov­ala dokopy stratu vyše 8 a pol miliardy eur.

Nemecko si nemôže dovoliť, aby Uniper skrachoval, pretože by mohlo čeliť výpadkom plynu a následkom, ktoré by preliezli celou ekonomikou. Okrem toho, firma zohráva kľúčovú úlohu v budovaní infraštruk­túry pre dovoz skvapalnen­ého plynu, ktorý má nahradiť komoditu z Ruska.

ZÁCHRANA DRAHÁ AKO PÄŤ REAKTOROV

Plán na záchranu Uniperu zahŕňa vydanie množstva nových akcií energetick­ou firmou, ktoré potom za zhruba 8 miliárd eur kúpi spolková vláda.

Kabinet Olafa Scholza chce prevziať aj podiely doterajšie­ho väčšinovéh­o vlastníka z Fínska – Fortum, za ktoré zaplatí ešte pol miliardy navyše. Celkové náklady znárodneni­a by tak mali dosiahnuť zhruba 30 miliárd eur.

Len kvôli predstave – najväčšia investícia v dejinách Slovenska, tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciac­h stál 6,2 miliardy eur.

Nemecká vláda sa pritom už v júli zaviazala, že odkúpi treti

Toto je niečo, s čím sa ešte nejaký čas budeme stretávať.

Werner Hoyer prezident Euróipskej investične­j banky

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia