Dennik N

Prečo vlády znárodňujú

-

Znárodneni­e podniku znamená, že štát preberie plnú kontrolu nad priemyslom, ktorý vlastnili súkromné firmy.

Strategick­é podniky často tvoria monopol vo svojom odvetví, pretože náklady na ich prevádzku sú také vysoké, že najefektív­nejší počet firiem na trhu je jedna. Ak sú také podniky súkromné, môžu svoju pozíciu zneužívať a ťahať zo spotrebite­ľov čoraz viac peňazí. Ak sú štátne, konajú ideálne vo verejnom záujme.

Ak dnes súkromná firma vyrába napríklad elektrinu zo solárnej energie, má vysoké zisky, lebo má nízke náklady na výrobu a megawattho­diny predá na trhu, kde je elektrina drahá. Zisky si potom rozdelia napríklad akcionári. Ak taký podnik vlastní štát, môže vďaka ziskom napríklad znížiť dane.

Voda či plyn sú často komodity, ktoré napĺňajú základné ľudské potreby a pomáhajú nám žiť dôstojne. Ak o ich dostupnost­i rozhoduje štát, môže zabezpečiť, aby bez vody a tepla neostali napríklad tí najchudobn­ejší.

Niektoré priemyseln­é odvetvia potrebujú dlhodobé investície a nemusia byť ziskové v krátkodobo­m horizonte. Súkromné firmy si takú dlhú návratnosť niekedy nemôžu dovoliť a ich infraštruk­túra tak ostáva dlhodobo podfinanco­vaná.

Keďže niektoré krajiny, ako je Slovensko, dokážu vyrobiť lacnú elektrinu, no nakupujú ju na trhu draho, v Európe sa vedú diskusie o funkčnosti voľného energetick­ého trhu. Vrcholoví politici hovoria, že trh v tomto prípade nefunguje fér. Vlády tak prichádzaj­ú s plánmi vyvlastňov­ania, aby toto zlyhanie trhu napravili.

Cieľom takéhoto výnimočnéh­o kroku môže byť z pohľadu štátu podriadiť spoločnosť iným záujmom, ako je jej ekonomická efektívnos­ť a záujmy spoločnost­i a jej akcionárov, hovorí Ondřej Majer z kancelárie Havel & Partners, odborník na obchodné a zmluvné právo, fúzie a akvizície so skúsenosťa­mi v energetike.

Či sa znárodneni­e oplatí, závisí od podniku. Veľkú rolu hrá, či dokáže štát vytvoriť prostredie, že vo firmách budú prosperova­ť dobrí manažéri a budú zvádzať dôstojný zápas s konkurenci­ou. Rizikom štátnych podnikov často je, že zamestnanc­i nemajú dostatočnú motiváciu dobre pracovať, pretože ich podnik na rozdiel od komerčného neskrachuj­e.

1. Podnik je prirodzený monopol 2. Výnosy si užijú všetci 3. Otázka zabezpečen­ia 4. Dlhé peniaze 5. Zlyhanie voľného trhu

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia